Travel war: Ισπανία vs Πορτογαλία.

Ισπανία vs Πορτογαλία.

• Total voters
    45

nickostraveller

Member
Συγγραφέας
Ταξίδι-Όνειρο
ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Αρτι αφιχθεις απο Λισαβονα και εχοντας επισκεφτει και την Ισπανια πριν λιγους μηνες (για πολλοστη φορα) ηρθε η ωρα να πω και γω την γνωμη και να ψηφισω .

Αξιοθεατα και αρχιτεκτονικη.
Να λεμε την αληθεια η βασιλισσα Ισπανια,δεν μπορει να συγκριθει ιστορικα με καμμια Πορτογαλια οσο πραματα και αν εχεις να δεις στην δευτερη .Αλαμπρα,Αλκαζαρ,Μεζκιτα,Γκαουντι,καθεδρικοι,μεσαιωνικες πολεις.
Βεβαια για την Ισπανια εχω πιο καλη αποψη εχοντας γυρισει αρκετα μερη,ενω Πορτογαλια πηγα μονο Λισαβονα ,οποτε εδω θα αδικησω πιστευω και να συγκρινω με αλλες πολεις.
Αρχιτεκτονικα γραφικοτατη η Αλφαμα με τα τραμ να ανεβοκατεβαινουν ,αλλα σε καποια σημεια μου εβγαλε κατι ολιγον υποβαθισμενο και παραμελημενο .Υπεροχα τα azulejos αλλα δεν μπορω να την βαλω στην ιδια κατηγορια με τις Ισπανικες πολεις που εχω παει.Επισης στο θεμα καθαριοτητας δεν χρειαζεται να πω ποια νικαει ,καθως η Λισαβονα μου φανηκε ολιγον βρωμικη σε καποια σημεια σχεδον κοντα σε Αθηνα,

Vibe /ενεργεια.
Εδω δυσκολευει λιγο καθως και οι 2 χωρες βγαζουν μια πολυ θετικη ενεργεια ,χαλαροτητα ,κρασακια στο δρομο,ηλιοφανεια ,ζωη παντου μερα ,νυχτα ,φοιτητες .
Παρολα αυτα η Λισαβονα μου εβγαλε μια κατα τα αλλα μικρη μελαγχολια ,και μια δοση παρακμης και υποβαθμισμενων περιοχων ,θα ελεγα που δεν βρισκω τοσο εντονα σε ισπανικες πολεις ακομα και σε μεγαλες πολεις Μαδριτη,Βαρκελωνη.Ο μουντος καιρος οντως δεν της παει.
Χαλαρωσα στην θαλασσα βλεποντας Ατλαντικος και θαυμαζοντας την θςα πινοντας μπιρες στα miradouros ,αλλα νομιζω νιωθω ποιο οικεια την Ισπανια σε μενα ,με τα tapas και τις φωνες ,η Λισαβονα λιγο οπως ειπα με μελαγχολησε.

Φαγητο,
Δεν εφαγα ασχημα στην Πορτογαλια ,εχει καλο φαγητο αλλα δεν να μαι ειλικρινης δεν επαθε το σοκ που επαθα στο προηγουμενο μου ταξιδι στην Πορτογαλια.Καλος ο μπακαλιαρος ,αλλα ποσο να φαω μετα ηθελα νερο ολο το βραδυ,γαριδες,σαρδελες ,seafood rice νοστιμες γευσειες αλλα πολυ οικειες με θαλασσινα που τρωω και εδω.
Επισης το service οπου και να πηγα πολυ κακο .
Απεναντιας Ανδαλουσια ,δεν εφαγα ουτε μια μερα μετρια εμεινα 8 μερες και η ποικιλια των tapasπου ειχα ηταν η μια μερα καλυτερη απο την αλλη.
Κρασια συν ποντος η Πορτογαλια μου αρεσαν περισσοτερα ,οπως και συν τα γλυκα της για το pastel de nata που τα ετρωγα τρια τρια , μιας και η Ισπανια περα απο το μετριο churros δεν εχει κατι αλλο.
Φαγητο ομως ψηφιζω Ισπανια δαγκωτο.

Ανθρωποι.
Και οι 2 ειναι νοτιοι εξωστρεφεις,απολαμβανουν τα κρασια και τις μπιρες τους και αγαπαν το φαγητο.Οπως ειπα νιωθω πιο οικειους και κοντα μου τους Ισπανους ,αλλα κατα τα αλλα οι Πορτογαλοι νομιζω ειναι πιο συμπαθητικοι και σιγουρα μιλανε περισσοτερο αγγλικα σε σχεση με την Ισπανια.Οποτε ποντος στους Πορτογαλους ,γιατι οι Ισπανοι μου φανηκαν πιο κλειστοι εαν δεν ξερεις Ισπανικα ,δυσκολο να σε βαλουν στην κουβεντα και στον κυκλο τους ,ενω οι Πορτογαλοι ειναι πιο ανοιχτη σε ξενες κουλτουρες,κυριως και λογω του multicultural που ειναι πιο εντονα στην χωρα.Απεναντιας οι Ισπανοι στα εστιατορια ηταν αγενεστατοι.

Διασκεδαση.
Αρκετα δυσκολη επιλογη εδω ,καθως και οι 2 χωρες φημιζονται για το εντονο nightlife τους ειτε στελειωτη μπαροτσαρκα ,ειτε tapas ,ειτε μπιρες στους δρομους,δυσκολευομαι πραγματικα να ψηφιζω.
Νομιζω οτι αυτο που ειδα στο bairro alto δυσκολα θα το ζησω αλλου ,Εδω θα παω ισοπαλια Βαρκελωνη φουλ ζωη και Σεβιλλη ,αλλα και αυτο που ειδα στη Λισαβονα με ολους εξω και οχι μεσα σε ενα μαγαζι μου αρεσε πολυ.Ισοπαλια.

Αν μου ερθουν και αλλες κατηγοριες θα επανελθω.

Σιγουρα Πορτογαλια αξιζει για μενα και αλλες επισκεψεις που θα ξανακανω για να παω στο Πορτο,στις μεσαιωνικες obidos ,evora να παω Σιντρα και algavre ,azores οπου σιγουρα θα ανεβουν οι ποντοι της και ισως ξαναψηφισω.

Για την ωρα η ψηφος μου παει δαγκωτο,αγαπαμε Ισπανια .

Last edited:

Extra muros

Member
Συγγραφέας
Έχοντας πάει μόνο σε Μαδρίτη και Τολέδο, δε θα μπω σε σύγκριση με την Πορτογαλία που έχω επισκεφθεί πολλές φορές σε διαφορετικά μέρη. Δεν έχω αμφιβολία βέβαια ότι λόγω μεγέθους κ ιστορίας η Ισπανία συνολικά θα έχει πολύ περισσότερα αξιοθέατα.

Μπορώ να συγκρίνω τη Λισαβόνα με τη Μαδρίτη πάντως και να πω ότι η πρώτη κερδίζει κατά κράτος σε ομορφιά και ατμόσφαιρα, αυτό το λίγο παρακμιακό κ μελαγχολικο π λέει ο @nickostraveller ισχύει, αλλά εγω το προσμετραω στα θετικά. Η Μαδρίτη φυσικά έχει πολύ ανώτερα μουσεία κ μεγαλύτερη ποικιλία στο nightlife. Γενικά είναι μια πιο κεφάτη πολη κ θεωρώ με ανώτερο βιοτικό επίπεδο κ ποιότητα ζωής γ τον μόνιμο κάτοικο, παρότι δεν αφορά άμεσα τον τουρίστα αυτό. Φαγητό επιφυλασσομαι γτ έχω δοκιμάσει πολύ περισσότερα πράγματα στη Λισαβόνα κ δε θα ήταν δίκαιη η κριτική, πουθενά δε φεύγεις πεινασμένος πάντως.

Για ανθρώπους πάλι δε θα κάνω σύγκριση λόγω μη ασφαλούς δείγματος στο ισπανικο κομμάτι. Ξέρω αρκετούς Ισπανούς στην Ελλάδα, αλλά μιλάμε γ expats παρόμοιου δημογραφικου προφίλ π ίσως δεν είναι κ ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικο του συνόλου. Με 5 μέρες Μαδρίτη κ Τολέδο σίγουρα δεν μπορώ να έχω εμπεριστατωμενη άποψη, συν ότι ως τουρίστας πιο πολύ Λατίνους σε θέσεις σέρβις συναναστρεφεσαι (το ίδιο γίνεται με τους Βραζιλιάνους στην Πορτογαλία), άρα πάλι λείπουν κομμάτια απτό παζλ.

Πιστεύω ότι δύσκολο να εκθρονιστεί η Πορτογαλία από την πρώτη θέση στην καρδιά μου, ως τωρα την πλησιάζει μονο η Σικελία θα έλεγα, αλλά σίγουρα η Ισπανία είναι μια χώρα π δικαίως βρίσκεται διαχρονικά στην κορυφή των προτιμήσεων και σίγουρα θα ήθελα να επιστρέψω πολλές φορές στο μέλλον.

Last edited:

Señor_Nada

Member
Μέγας Συγγραφέας
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Έχοντας πάει μόνο σε Μαδρίτη και Τολέδο, δε θα μπω σε σύγκριση με την Πορτογαλία που έχω επισκεφθεί πολλές φορές σε διαφορετικά μέρη. Δεν έχω αμφιβολία βέβαια ότι λόγω μεγέθους κ ιστορίας η Ισπανία συνολικά θα έχει πολύ περισσότερα αξιοθέατα.

Μπορώ να συγκρίνω τη Λισαβόνα με τη Μαδρίτη πάντως και να πω ότι η πρώτη κερδίζει κατά κράτος σε ομορφιά και ατμόσφαιρα, αυτό το λίγο παρακμιακό κ μελαγχολικο π λέει ο @nickostraveller ισχύει, αλλά εγω το προσμετραω στα θετικά. Η Μαδρίτη φυσικά έχει πολύ ανώτερα μουσεία κ μεγαλύτερη ποικιλία στο nightlife. Γενικά είναι μια πιο κεφάτη πολη κ θεωρώ με ανώτερο βιοτικό επίπεδο κ ποιότητα ζωής γ τον μόνιμο κάτοικο, παρότι δεν αφορά άμεσα τον τουρίστα αυτό. Φαγητό επιφυλασσομαι γτ έχω δοκιμάσει πολύ περισσότερα πράγματα στη Λισαβόνα κ δε θα ήταν δίκαιη η κριτική, πουθενά δε φεύγεις πεινασμένος πάντως.

Για ανθρώπους πάλι δε θα κάνω σύγκριση λόγω μη ασφαλούς δείγματος στο ισπανικο κομμάτι. Ξέρω αρκετούς Ισπανούς στην Ελλάδα, αλλά μιλάμε γ expats παρόμοιου δημοφραφικου προφίλ π ίσως δεν είναι κ ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικο του συνόλου. Με 5 μέρες Μαδρίτη κ Τολέδο σίγουρα δεν μπορώ να έχω εμπεριστατωμενη άποψη, συν ότι ως τουρίστας πιο πολύ Λατίνους σε θέσεις σέρβις συναναστρεφεσαι (το ίδιο γίνεται με τους Βραζιλιάνους στην Πορτογαλία), άρα πάλι λείπουν κομμάτια απτό παζλ.

Πιστεύω ότι δύσκολο να εκθρονιστεί η Πορτογαλία από την πρώτη θέση στην καρδιά μου, ως τωρα την πλησιάζει μονο η Σικελία θα έλεγα, αλλά σίγουρα η Ισπανία είναι μια χώρα π δικαίως βρίσκεται διαχρονικά στην κορυφή των προτιμήσεων και σίγουρα θα ήθελα να επιστρέψω πολλές φορές στο μέλλον.
Υπάρχει και το war Λισαβόνα Μαδρίτη μόνο του, ο τίτλος ίσως μπερδεύει ότι πρόκειται για war. Εννοείται ότι η Λισαβόνα προηγείται χαλαρά.
War: η μάχη της Ιβηρικής

alma

Member
Μέγας Συγγραφέας
Υπάρχει και το war Λισαβόνα Μαδρίτη μόνο του, ο τίτλος ίσως μπερδεύει ότι πρόκειται για war. Εννοείται ότι η Λισαβόνα προηγείται χαλαρά.
War: η μάχη της Ιβηρικής
Όχι βρε το war το γράφει ο τίτλος. Το ότι πρόκειται για πρωτεύουσες το άφησα για έκπληξη. :cool:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.124
Μέλη
40.116
Νεότερο μέλος
Katerina C

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα