Βιετνάμ Vietnam 2025: Ready, set, pho!

IrisAthens

Member
Μιας που το έβαλες, υπάρχει μία αμφιβολία για την έκταση της σφαγής αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός. Ο πιο σοβαρός αντίλογος για τα νούμερα λέει ότι οι Αμερικάνοι πρόσθεσαν τα θύματα των δικών τους βομβαρδισμών και της αντεπίθεσης που έκαναν και φούσκωσαν τις ιστορίες τρόμου για προπαγανδιστικούς λόγους.
Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα χωρά ο ανθρώπινος νους αυτά τα νούμερα, το σχόλιο σου μαζί με το παράθεμα που έβαλε ο @YiannisTS νομίζω αλληλοσυμπληρώνονται.

IrisAthens

Member
Hue- Μέρα 12-Τετάρτη 23 Απριλίου

Η μέρα είχαμε αποφασίσει να είναι χαλαρή για να έχουμε χρόνο να οργανώσουμε και το υπόλοιπο ταξίδι μας. Έπρεπε να κλείσουμε αεροπορικό για HCMC, ξενοδοχείο για εκεί αλλά και για Hoi Ann. Μετά το πρωινό κάναμε μία βόλτα στην ευρύτερη περιοχή και χαζέψαμε στο κοντινό mall.
Δεν μπορώ να πω ότι η Hue μας άρεσε… Υπήρχε και η συζήτηση ότι καλύτερο θα ήταν να μέναμε ένα βράδυ ή ακόμα και καθόλου...

Σκέφτομαι κάποιες φορές για ποιο λόγο ταξιδεύω και αν τελικά μπορώ να πιάσω τίποτε από την πραγματική ζωή των ανθρώπων.. Πέρα από τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Στη Χουέ μόνο αυτό είδα πάντως. Τάφους και ανάκτορα. Τώρα που γύρισα βέβαια χαίρομαι που διαβάζοντας κάποια ψήγματα ιστορίας συνδέω κομμάτια και καταλαβαίνω κάποια πράγματα. Κυρίως μέσω αυτής εδώ της ιστορίας και των σχολιαστών της.

Τα ξενοδοχεία στο Βιετνάμ σου προτείνουν διάφορες εκδρομές, μία ήταν και στους τάφους των αυτοκρατόρων. Πρώτη στάση τάφος του Minh Mang, ο δεύτερος μονάρχης της δυναστείας των Nguyen που από ότι μας είπε και ο ξεναγός τον είχαν σε μεγάλη υπόληψη και ο χώρος παράλληλα είναι και χώρος λατρείας. Οι Βιετναμέζοι πιστεύουν ότι αν το σώμα του νεκρού βεβηλωθεί οι απόγονοι του θα είναι άτυχοι και δυστυχισμένοι, έτσι δεν γνωρίζει κανείς που έχει ταφεί ο Minh Mang για να μην βεβηλώσουν το σώμα του οι εχθροί του. Πάντως για να χτιστεί όλο αυτό το οικοδόμημα πήρε 3 χρόνια και περιλαμβάνει δεκάδες κατασκευές (40).
PXL_20250423_074808904.LONG_EXPOSURE.jpg

Αυτό που μου έμεινε βέβαια ήταν η προσωπική του ζωή! Είχε 142 παιδιά και 43 συζήγους! Ήταν συντηρητικός και αντίθετος κάθε δυτικής επιρροής. Υποστήριζε τις τέχνες και τα γράμματα και ο τόπος ταφής του ήθελε να αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του. Είναι, οπότε, δομημένο ολόκληρο το σύμπλεγμα σύμφωνα με τις αρχές του φενγκ σούι και του κονφουκιανισμού. Όντως ήταν γαλήνια η βόλτα στο μνημείο.
PXL_20250423_072507074.jpg

Σειρά είχε ο 12ος αυτοκράτορας της δυναστείας, ο Khai. Ο τάφος του πήρε 11 χρόνια να χτιστεί και χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τη Γαλλία όπως τσιμέντο, σίδηρος και ατσάλι. Σαν πρότυπο χρησιμοποιήθηκε το τυπικό ευρωπαϊκό μεσαιωνικό κάστρο. Υποστηρικτής των Γάλλων, του ασκήθηκε κριτική για την πολιτική του αυτή στάση. Μέχρι που πρότεινε να καταπνιχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που ενίσχυε την εθνική ταυτότητα των Βιετναμέζων. Ο τάφος του κατασκευάστηκε μεσω της βαριάς φορολογία των πολιτών. Είχε μόνο έναν γιο.
PXL_20250423_083904177.jpg

PXL_20250423_082125409.jpg

Σε αυτούς τους δύο πήγαμε και συνεχίσαμε τη βόλτα σε ένα βουναλάκι που είχε θέα το ¨ευωδιαστό¨ ποτάμι. Χαζέψαμε τους ανθρώπους που χαλάρωναν στη φύση και πήραμε τον δρόμο του γυρισμού. Σταματήσαμε και όπως έλεγε το πρόγραμμα σε ένα χωριό με θυμίαμα «incense». Στην ουσία, είναι πολλά μαγαζιά μαζί που στον χώρο φτιάχνουν και τα αρωματικά και στα προωθούν να αγοράσεις. Φανταζόμουν κάτι άλλο! Όντως σαν χωριουδάκι!
PXL_20250423_091451962.jpg

Ώρα φαγητου! Το αγαπημένο μου! Σήμερα πήγαμε στο εστιατόριο Hanh όπου είχε πολλούς ντόπιους σε αντίθεση με το προηγούμενο. Το μενού ήταν ανάλογο. Η κουζίνα της Hue είναι ξεχωριστή από του υπόλοιπου Βιετνάμ και θα ήθελα να την ξαναδοκιμάσω αλλά οκ δεν νομίζω να ξαναβρεθώ προς τα εκεί. Στο Βιετνάμ μπορεί αλλά στη Χουέ δύσκολο! Εδώ είχε και ωραία γλυκά φτιαγμένα με passion fruit! Πλάκα είχε ότι αν οι σερβιτόροι σε βλέπανε να τρως κάπως λάθος έρχονταν και σε διόρθωναν!
PXL_20250423_103436171.jpg

PXL_20250423_105941029.MP.jpg

Βόλτα στo ποτάμι και ξενοδοχείο για ύπνο. Έχουμε πρωινή αναχώρηση για άλλη μια φορά.

PXL_20250423_113230124.jpg

Last edited:

IrisAthens

Member
-Μέρα 13- Πέμπτη 24 Απριλίου (part 1)- Marble Mountains-

Ως εδώ το γεγονός ότι δεν είχαμε οργανώσει αυτό το ταξίδι δεν μας πήγε και άσχημα. Η αλήθεια είναι ότι στο Βιετνάμ υπάρχει υπερπροσφορά ξενοδοχείων και εκδρομών οπότε μελλοντικοί ταξιδιώτες μη φοβάστε τίποτα! Βέβαια, δυσκολευτήκαμε λίγο να βρούμε αμάξι και οδηγό για να κάνουμε την τυπική διαδρομή Hue-Hoi An με την έννοια ότι βρίσκαμε ένα γραφείο το Vmtravel και κάποια στιγμή είχα και λίγο το άγχος μη και δεν φανερωθεί ο οδηγός αλλά όλα πήγαν ρολόι.

Μαζεύουμε πράγματα και πρωί πρωί αναχώρηση.

Πρώτη στάση στο Lap an Lagoon, εκεί καλλιεργούνται στρείδια για τα μαργαριτάρια τους και έχει πολλά μαγαζιά που μπορείς να αγοράσεις κοσμήματα. Κάναμε τη βόλτα μας και βγάλαμε τις φωτογραφίες μας.
PXL_20250424_022231902.jpg

Δεύτερη στάση Lang Co. Αυτό είναι ένα παραθεριστικό μέρος με μεγάλη παραλία και πολλές ταβέρνες. Στην αρχή είχαμε σκεφτεί να κάναμε μία βουτιά αλλά ούτε ο καιρός ήταν αρκετά καλός και κανένας δεν κολυμπούσε ούτε και θα προλαβαίναμε να πηγαίναμε στα επόμενα μέρη ενδιαφέροντος. Πάντως, ζήλεψα το μενού από τις ταβέρνες που είχανε καβούρια και θαλασσινά! Ήταν ευχάριστο το περπάτημα στην παραλία και η θέα της θάλασσας πάντα με γαληνεύει..
PXL_20250424_025434779.MP.jpg

PXL_20250424_030624827.MP.jpg

Σειρά είχε το Hai Van pass ένα πέρασμα μέσα από βουνα, άλλοτε στρατηγικής σημασίας, που είναι ξακουστό για την ομορφιά της διαδρομής. Προσωπικά, οκ δεν μου έκανε κάτι ουάου. Μου θύμισε παρόμοια μέρη στην Ελλάδα- γκρεμοί, βουνό και θάλασσα!

Τρίτη σταση Marble mountains. Είναι ένα σύμπλεγμα 5 βουνών που θυμίζουν λίγο την μορφολογία του Halong bay.Έχουν πάρει το άνομα τους από τα πέντε στοιχεία: μέταλο, νερό, ξύλο, φωτιά και γη. Οι γάλλοι τα ονόμασαν marble λόγω του εδάφους και των πολλών αγαλμάτων από μάρμαρο.
PXL_20250424_050910366.jpg

Ο θρύλος των βουνών!

Από όλους τους θρύλους και τις λαϊκές παραδόσεις, ο πιο πολυσυζητημένος ξεκινά με έναν ηλικιωμένο άντρα που ζούσε σε μια απομονωμένη παραλία. Μια μέρα, συνάντησε έναν μαγικό δράκο και μια χρυσή χελώνα. Αφού είδε τον δράκο να γεννά ένα μυστηριώδες αυγό, του ανατέθηκε η προστασία του, με την υπόσχεση των θεϊκών ζώων ότι θα έσπευδαν να τον βοηθήσουν σε περίπτωση κινδύνου ή έκτακτης ανάγκης.

Με τον καιρό, το μαγικό αυγό μεγάλωνε όλο και περισσότερο, ραγίζοντας τη γη και την άμμο από κάτω του καθώς ανέβαινε ψηλά στον ουρανό, με το κέλυφός του να λαμπυρίζει με πολύχρωμες αποχρώσεις.

Μια μέρα, το σπίτι του ηλικιωμένου τυλίχθηκε στις φλόγες, αλλά μέσα στο αυγό εμφανίστηκε μια σπηλιά που τον προστάτευσε, μόλις κάλεσε σε βοήθεια τη χρυσή χελώνα. Τελικά, το αυγό εκκολάφθηκε και από μέσα βγήκε ένα κορίτσι, που θεωρούνταν κόρη του Βασιλιά Δράκου. Τρεφόταν με γάλα που ανάβλυζε από έναν βράχο μέσα στη σπηλιά και με φρούτα που της έφερναν πίθηκοι και περιστέρια από το κοντινό δάσος. Το κέλυφος του αυγού απολιθώθηκε και μεταμορφώθηκε σε ένα μεγάλο βουνό με πλούσια βλάστηση και άγρια ζωή
.
PXL_20250424_064304563.jpg

Από όλα τα βουνά μόνο αυτό που το στοιχείο του είναι το νερό είναι επισκέψιμο και είναι και το μεγαλύτερο. Ανεβαίνεις με ένα ασανσέρ στη κορυφή και ξεκινάς την εξερεύνηση! Ευτυχώς που το αγόρι τα πάει καλά με τον προσανατολισμό και κάπως οδηγούσε την κατάσταση γιατί εγώ θα είχα μπερδευτεί! Έχει πάρα πολλά να δεις. Σπηλιές, παγόδες, να ανέβεις στην κορυφή και να θαυμάσεις τη θέα και αγάλματα παντού. Κάποια σημεία με δυσκόλεψαν λίγο, δεν ήμουν και προετοιμασμένη να περάσω από στενά περάσματα και να σκαρφαλώσω αλλά ωραία πέρασα! Προσοχή στα παπούτσια γιατί κάθε βήμα γλιστράει!
PXL_20250424_064740671.jpg

YiannisTS

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα

IrisAthens

Member
Σε αυτή τη λιμνοθάλασσα, ίσως από τις καλύτερες φωτογραφίες που τραβήξαμε από όλο το Βιετνάμ!

Μου θύμισαν τους βράχους των Μετεώρων!
Αυτή η φωτογραφία που τράβηξες με το δέντρο που αντιστεκόταν στον αέρα ήταν όντως καταπληκτική! Δεν ξέρω ποια εννοείς εσύ αλλά αυτή μου είχε κάνει εντύπωση!

YiannisTS

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Αυτή η φωτογραφία που τράβηξες με το δέντρο που αντιστεκόταν στον αέρα ήταν όντως καταπληκτική! Δεν ξέρω ποια εννοείς εσύ αλλά αυτή μου είχε κάνει εντύπωση!
Εννοώ όλες. Την ημέρα που περάσαμε είχε συννεφιά και στο βάθος της λιμνοθάλλασας αρκετή ομίχλη. Ο ήλιος έπαιζε κρυφτό με τα σύννεφα, οπότε όλο το σκηνικό "συνωμότησε" για την τέλεια απεικόνιση.

IrisAthens

Member
Εννοώ όλες. Την ημέρα που περάσαμε είχε συννεφιά και στο βάθος της λιμνοθάλλασας αρκετή ομίχλη. Ο ήλιος έπαιζε κρυφτό με τα σύννεφα, οπότε όλο το σκηνικό "συνωμότησε" για την τέλεια απεικόνιση.
Συμφωνώ, είχατε το κλικ στη λιμνοθάλασσα!

YiannisTS

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα

YiannisTS

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Αν πήγατε κι εσείς σε αυτό το δέντρο παρατήρησες οτι τα άνθη δεν ήταν φυσικά αλλά προστέθηκαν εκ των υστέρων, ίσως με την ευκαιρία της γιορτής της πρωτοχρονιάς. Το παρατηρήσαμε και σε άλλα δέντρα σε όλο το Βιετνάμ.

IrisAthens

Member
Ερώτηση προβοκατόρικη: πιστεύεις οτι μέσα σε αυτό το ΣΚ θα τα καταφέρετε να φτάσετε στη Σαϊγκόν; :innocent:
Δεν απαντώ για να υπάρχει αγωνία!!!
Άσε που όσο δεν τελειώνει η ιστορία είμαι ακόμα λίγο στο Βιετνάμ!

IrisAthens

Member
Αν πήγατε κι εσείς σε αυτό το δέντρο παρατήρησες οτι τα άνθη δεν ήταν φυσικά αλλά προστέθηκαν εκ των υστέρων, ίσως με την ευκαιρία της γιορτής της πρωτοχρονιάς. Το παρατηρήσαμε και σε άλλα δέντρα σε όλο το Βιετνάμ.
Να πω την αλήθεια δεν το είχα παρατηρήσει το δέντρο... Από την ιστορία σου το είδα! Γενικά φύτευαν πολλά λουλούδια συνέχεια λόγω και των εορτασμών για τα 50 χρόνια απελευθέρωσης.

Ούτε τα ψεύτικα θυμάμαι... Τελικά στα φαγητά έκανα κυρίως επιτόπια έρευνα! 😂

Last edited:

IrisAthens

Member
Μέρα 13- Πέμπτη 24 Απριλίου (part 2)- My Son-Hoi An
PXL_20250424_082628264.MP.jpg

Εδώ άρχισαν πάλι οι απορίες.. Τι είναι αυτό που βλέπουμε και τίνος πολιτισμού είναι μέρος; Το βασίλειο των Champa αναπτύχθηκε στο κεντρικό Βιετνάμ κυρίως τον 2ο αι μ.Χ. Ο πολιτισμός τους ήταν επιρεασμένος κυρίως από τον Ινδικό και ο Σίβα η πιο διαδεδομένη θεότητα.
PXL_20250424_090235037.jpg

Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος ήταν το μέρος όπου έθαβαν τους νεκρούς βασιλιάδες τον 4ο αιώνα. Από ότι διάβασα από τον οδηγό και online μη νομίζετε, και πάρτε τις πληροφορίες with a grain of salt αν και σχηματικά κάπως έτσι θα είναι.
PXL_20250424_090037097.jpg

Εκτός από τόπος ταφής, όμως, ο τόπος αυτός εξελίχτηκε σε μέρος με γενικότερη θρησκευτική σημασία και στην πόλη που σιγά σιγά επεκτάθηκε έμεναν καλλιτέχνες και ιερείς. Eίχε μεγάλη σπουδαιότητα αυτή η πόλη που έγινε μέχρι και πρωτεύουσα του βασιλείου και εδώ έρχονταν και οι βασιλείς να εξαγνιστούν και να πάρουν την έγκριση της θεότητας. Ήταν από τα μέρη που η ξενάγηση μου έλειψε και προσπαθούσα εκείνη την ώρα κα καταλάβω αλλά δεν…

Πολλά από τα κτίσματα που φωτογράφησα ήταν ιεροί χώροι. Χρησιμοποίησα το Chatgpt να μου πει πληροφορίες για κάποιες φωτογραφίες μου και μετά μου έγραψε μια τυπική μέρα προσκυνητή σε αυτό το Άγιο Όρος των Champa! Πάντως η επίσκεψη μου εδώ με έκανε να απορήσω, να σκεφτώ και να θέλω να πάω Καμπότζη! Αλλά εκεί θα πάω διαβασμένη ή ελπίζω! Πάντως η βόλτα είναι τέλεια και αξίζει. Έχει και μία παράσταση παραδοσιακής μουσικής και χορού που σε βάζει στο κλίμα.
PXL_20250424_084719148.jpg

Είχαμε όμως δει πολλά για μία μέρα. Θέλαμε να φτάσουμε στη Hoi An να κάνουμε μπάνιο (η ζέστη ήταν κάπως αφόρητη) και να φάμε! Το αγόρι ήθελε αρνάκι. Αμάν παραπονέθηκε με όλα τα περίεργα σαν γλίτσες στη Hue θελω κανονικό φαγητό! Οπότε κάναμε Πάσχα εκείνη τη μέρα και δειπνήσαμε σε ένα πολύ καλό- για κρέας- εστιατόριο (A6 Garden, smokehouse and craft beer). Είχε και δικές του μπύρες, όπου χωρίς να ξέρω ποια να διαλέξω πήρα κάτι σαν sampler set αλλά ήταν κανονικά 4 ποτήρια! Δεν τελείωσα ποτέ τα 4 ποτήρια μου αλλά το ευχαριστήθηκα και κοιμήθηκα μετά σαν πουλάκι!

PXL_20250424_130552098.jpg

Heart of darkness Pale Ale, Irish Stout, Fuzzy IPA and Lager
Μόνο η Stout δεν μου άρεσε, είχε έντονη τη γεύση καμένης καραμέλας.
Η IPA νομίζω ότι ήταν αυτή που μου άρεσε περισσότερο και είχε έντονη γεύση εσπεριδοειδών.

PXL_20250424_131720535.jpg

Μόνο τα σαλατικά έμειναν στο πιάτο!

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.060
Μέλη
39.807
Νεότερο μέλος
ArgyroTrigka