War: Αθήνα vs Θεσσαλονίκη

Πρωτεύουσα ή "συμπρωτεύουσα";


  • Total voters
    92

tripakias

Member
Μηνύματα
8.031
Likes
12.140
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Έχοντας μεγαλώσει στον Πειραιά, οι Θεσσαλονικείς που έχω γνωρίσει μου φαίνονται πιο οικείοι σε σχέση με τα παιδιά του κέντρου. Τα αστεία πχ με τις Θεσσαλονικές δεν τα καταλάβαινα ποτέ μου, φυσιολογικές τις έβρισκα σε σχέση με αυτά που είχα συνηθίσει στον Πειραιά. Μου βγάζουν κάτι πιο λαϊκό οι άνθρωποι που είναι πολύ θετικό για μένα. Ίσως να προτιμούσα να μένω στη Θεσσαλονίκη απ΄το να μένω στο κέντρο της Αθήνας.

Αλλά όπως σε όλα τα wars η ψήφος μου θα πάει στο μέρος που προτιμώ τουριστικά κι εκεί κερδίζει χαλαρά η Αθήνα. Από που να αρχίσω; Μνημεία; Η Αθήνα είναι η πόλη με τα καλύτερα μνημεία της χώρας κατά τη γνώμη μου. Αν θες να δεις Ελλάδα επιβάλλεται μια επίσκεψη στην Αθήνα. Πάντα την προτείνω σε ξένους όταν με ρωτάνε που να πάω στην Ελλάδα. Αντίθετα έχω αποτρέψει κόσμο από το να πάει στη Θεσσαλονίκη. Όχι ότι αποκλείω να αρέσει σε κάποιον τουρίστα, απλά στα δικά μου μάτια δεν έχει κάτι που να πεις δεν μου άρεσε η πόλη αλλά τουλάχιστον είδα το τάδε μνημείο.

Δεν καταλαβαίνω γιατί η Θεσσαλονίκη δεν έχει ένα μεγάλο διεθνούς επιπέδου μουσικό φεστιβάλ που να τραβάει κόσμο και από τις γύρω χώρες. Δεν γίνεται η Αθήνα να έχει τόσα πολλά και η Θεσσαλονίκη τίποτα. Γενικά η διαφορά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις μου φαίνεται αδικιολόγητα μεγάλη ανάμεσα στις δύο πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη έχω μείνει μια βδομάδα και με γύρισαν στην πόλη φίλοι Θεσσαλονικείς. Θυμάμαι το πρώτο βράδυ που βγήκαμε κι ενώ τους έλεγα δεν θα με χάλαγε να μένω στην πόλη, μου αρέσει αυτή η χαλαρότητα, στο τέλος της βραδιάς μου είπαν αυτά είναι όλα τα μέρη για να βγεις το βράδυ ξαναπές μας αν θα την πάλευες να ζήσεις εδώ πάνω από ένα χρόνο. Η Αθήνα έχει ασύγκριτα περισσότερες επιλογές.

Η Θεσσαλονίκη έχει ένα απ'τα πιο άσχημα παραθαλάσσια κομμάτια που έχω δει. Το πιο ωραίο κομμάτι που θυμάμαι ήταν το κάστρο και η γύρω περιοχή. Είχε και ωραία καφέ εκεί. Αντίστοιχο κομμάτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, του Φιλοπάππου και γύρω προφανώς δεν υπάρχει στη Θεσαλλονίκη.

Δεν κατάλαβα ποτέ το σχόλιο στην Αθήνα δεν ξέρουν να τρώνε. Έχει τόσες επιλογές που μπορείς να βρεις τα πάντα. Κουζίνα από όλα τα μέρη της Ελλάδας και από πάρα πολλές χώρες. Ποια άλλη πόλη στην Ελλάδα το προσφέρει αυτό; Τα τρίγωνα πανοράματος ανταγωνίζονται σκληρά τα μελομακάρονα για τον τίτλο του πιο υπερτιμημένου γλυκού!

Τέλος δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο τρίπτυχο πιτόγυρο-αλοιφή-κασέρι. Τρεις λέξεις που είναι αρκετές για να ψήφιζα Αθήνα χωρίς να σκεφτώ καμία άλλη παράμετρο. Όταν έκανα μεταπτυχιακό στην Ολλανδία γνώρισα πολύ καλούς φίλους Θεσσαλονικείς, αυτοί είναι που με γύρισαν στην πόλη τους αρκετά χρόνια μετά και πιθανότατα θα τους ξαναεπισκεφθώ τον Ιούνιο. Όταν επέστρεψα στην Ολλανδία για να πάρω το πτυχίο μου, με φιλοξενούσαν και μου είπαν πάμε να φάμε σε ένα καινούργιο Ελληνικό σουβλατζίδικο που έχει φοβερό γύρο. Τους λέω ρε παιδιά από την Ελλάδα ήρθα, τι σουβλάκι να πάμε να φάμε; Άσε που είμαι από αυτούς που τρώνε το σουβλάκι σχεδόν αποκλειστικά με μπιφτέκι! Δεν έχεις φάει τέτοιο σουβλάκι μου λέγανε, πάμε και θα πάθεις πλάκα. Πάμε λοιπόν και όπως μπαίνουμε οι άλλοι μένουν λίγο πίσω και με αφήνουν να μπω πρώτος. Ακολουθεί ο εξής διάλογος.

-Ένα σουβλάκι με γύρο λέω.

-Να σου βάλω σουβλάκι και γύρο;

-Θέλω ένα σουβλάκι και να χει γύρο μέσα.
Παίρνει μια πίτα την ακουμπάει στον πάγκο και με ρωτάει:
-Τι να βάλω μέσα;
Ξύνω το μάγουλο μου, γυρίζω πίσω και βλέπω τους Θεσσαλονικείς να έχουν κοκκινίσει από τα γέλια και απαντώ απλά και μονολεκτικά:
-Γύρο.
Το ΣΟΥΒΛΑΚΙ προφανώς και ήταν μέτριο.

Η λέξη "πιτόγυρο" δεν υπήρχε περίπτωση να βγει από τα χείλη μου. Στο άκουσμα της λέξης "αλοιφή" πιστεύω ότι απλά θα αποχωρούσα απ'το κατάστημα. Μια βδομάδα στη Θεσσαλονίκη δεν πάτησα σε σουβλατζίδικο. Ας πρόσεχαν!

Αθήνα λοιπόν.
Καλά εσύ θεωρώ δεδομένο πως ήσουν μεθυσμένος όταν τα έγραφες αυτά.
 

wanderwoman

Member
Μηνύματα
51
Likes
117
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Στον αποπάνω που λέει ότι γκρινιάζουμε...
Πραγματικά η δευτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και είναι αφημένη στην τύχη της σε πάρα πολλά μέτωπα. Φυσικά και ΠΡΕΠΕΙ να γκρινιάξουν οι κάτοικοι μπας και βελτιωθεί τίποτα. Ακόμα περισσότερο πρέπει να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν στοχευμένα. Δεν μπορεί μια πόλη με σχεδον 1,5 εκατομμύριο πληθυσμό να έχει μόνο εναν κακόμοιρο ΟΑΣΘ ως δημόσια συγκοινωνία και για πάρκο 5 μέρη στη Νέα Παραλία και τους κήπους του πασά.
Είναι μια αλήθεια που αφορά και πολλούς άλλους δήμους στη χώρα. Κάποιος έλεγε στο Αθήνα vs επαρχία για να υποστηρίξει την υπεροχή της Αθηνας οτι την τηλεόραση να ανοίξεις θα δεις ότι όλα αναφέρονται στην Αθήνα. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό παιδιά και δεν ευνοεί καθόλου και τη συνολική μας ανάπτυξη ως κράτος κατά τη γνώμη μου.

Χαμουτζής, μην δίνεις σημασία
:lol:

Γενικά τις άπειρες επιλογές της Αθήνας στα πάντα η Θεσσαλονίκη για να λέμε την αλήθεια δεν τις έχει. Εξακολουθεί να έχει όμως αρκετές για τα περισσότερα γούστα και παραμένει μια πόλη που το μισάωρο θεωρείται μακρινή απόσταση, αυτό το θεωρώ συν γιατί στην Αθήνα όποτε έχει χρειαστεί να μετακινηθώ χωρίς μετρό έχω βλαστημήσει την ώρα και τη στιγμή.
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.388
Likes
14.308
Στον αποπάνω που λέει ότι γκρινιάζουμε... τους ντόμπρους ανθρώπους
Και απο το βάθος ακούγετει η λατέρνα να παίζει.....

Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα εσυ που βγάζεις τα καλύτερα ντόμπρα τα παιδιά ..

:haha:
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.541
Likes
8.518
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Καλά εσύ θεωρώ δεδομένο πως ήσουν μεθυσμένος όταν τα έγραφες αυτά.
Σε διαβεβαιώ ότι ήμουν 100% νηφάλιος, ξεκούραστος και έπινα ήρεμος τον καφέ μου όταν έγραφα τις παραπάνω γραμμές. Μόνο στο σχόλιο για τα τρίγωνα Πανοράματος και τα μελομακάρονα ήμουν συγκρατημενος γιατί δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμους χρονιάρες μέρες!
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.031
Likes
12.140
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Σε διαβεβαιώ ότι ήμουν 100% νηφάλιος, ξεκούραστος και έπινα ήρεμος τον καφέ μου όταν έγραφα τις παραπάνω γραμμές. Μόνο στο σχόλιο για τα τρίγωνα Πανοράματος και τα μελομακάρονα ήμουν συγκρατημενος γιατί δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμους χρονιάρες μέρες!
Δεν ξέρεις τι σου γίνεται τότε όσο αφορά τη Θεσσαλονίκη
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Νομίζω είναι λίγο άδικο να ανοίγει η συζήτηση αυτή την εποχή που η Θεσσαλονίκη ζει ακόμη τον εφιάλτη του Ζέρβα και η Αθήνα τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας 20ετίας.
Μια πόλη βουτηγμένη στα σκουπίδια και από την άλλη μία πόλη που ζει την αναγέννηση του τουρισμού.
Ίσως σε 3-4-5 χρόνια που θα υπάρχει το μετρό, το ΜΠ Παύλου Μελά με τα Μουσεία, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το Αλκαζάρ, που θα αναστηθεί το ΦΙΞ, που ίσως βρει επενδυτή ο Μύλος και η Βίλκα, που ίσως γίνει η μεταμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας, που ίσως βρει το δρόμο του το Σκόδρα, που ίσως αποκτήσει ξύλινο ντεκ η παραλία, που ίσως φύγουν τα δπλοπαρκαρισμένα, ίσως τότε να είναι πιο τίμια η σύγκριση.
 

Nikos86

Member
Μηνύματα
548
Likes
4.013
Ταξίδι-Όνειρο
Στον χρονο!
Να μην μας ψηφίσεις ...
20 χρόνια ΜΕΤΡΟ( μην βάλω 30 το 1992 ξεκίνησε η τρύπα) ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ παντού στον κεντρικότερο σου δρόμο,(-1 λωρίδα κυκλοφορίας ) και τα περισσότερα μαγαζιά της Εγνατίας και ΟΛΑ στους παράδρομους έκλεισαν σαν να έπεσε ατομική βόμβα και ΝΑ ΜΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ;
Εδώ ένας περίπατος σας πήγε στραβά και μας έχετε πρήξει.. Διώξατε και το παλληκάρι..

Η σύγκριση είναι ΑΤΟΠΗ γιατί από την μια μεριά υπάρχει ΜΙΑ ΠΟΛΗ πανέμορφη, με τα αρχαία της, το φοβερό φαγητό της , τα υπέροχα γλυκά της, το παραθαλάσσιο περίπατό της με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και τη θέα του Όλυμπου , τους ντόμπρους ανθρώπους της κτλ και από την άλλη υπάρχει μια ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ , η μισή Ελλάδα , 5 πόλεις μαζί ..
Ο.κ να βάλουμε κι εμείς στη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική, την Βεργίνα, την Πέλλα, την Κατερίνη, τα Σέρρας, το Κιλκίς , τα Γιαννιτσά...

Να μην μιλήσω για Βοτανικό, Ομόνοια, Φυλή, Μεταξουργείο , Πατησίων κτλ και εκεί Τερατούπολη είναι.
Ααα όσοι/ες ψηφίσετε πάμε μια βόλτα ποδαράτοι Αθήνα και κέντρο και μπείτε σε στενό να δω τη μαγκιά σας ..Θεσσαλονίκη πάω παντού και ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ..
Και πριν από το μέτρο γκρινιάζατε. Άμα θες να βρεις λόγους να γκρινιάζεις, βρίσκεις.

Και όσο για τα στενά που λες στις περιοχές που αναφέρεις μια χαρά περπατιούνται πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως Νικηφόρου, Χούθου, Κουμουνδούρου κλπ.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.031
Likes
12.140
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Και όσο για τα στενά που λες στις περιοχές που αναφέρεις μια χαρά περπατιούνται πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως Νικηφόρου, Χούθου, Κουμουνδούρου κλπ.
Άμα είσαι μπερμπάντης όλα περπατιούνται
 

wanderwoman

Member
Μηνύματα
51
Likes
117
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Γιατι δεν γκρινιάζουν οι Αθηναίοι για τα προβλήματα της Αθήνας; Γιατί έχω παρευρεθεί σε αρκετές αντίστοιχες συζητήσεις. Και καλά κάνουν όλοι όσοι διαμαρτύρονται στην τελική,δε μου φαίνεται επιχείρημα αυτό.
Κάποτε συζητούσα με μια κυρία που είχε πόστο κάτι σαν αντιδήμαρχος στη Βιέννη,της λέγαμε πόσο μας άρεσε που όλα λειτουργούσαν ρολόι στην πόλη και μας απάντησε ότι αν θέλουμε το πιστεύουμε,οι Βιεννεζοι συνεχώς για κάτι στέλνουν επιστολές διαμαρτυρίας. Ως πολίτες έχουν απαιτήσεις και πολύ καλά κάνουν,το αποτέλεσμα τους δικαιώνει.
Να πω κι ένα χρόνια πολλά με την ευκαιρία :)

Υ.γ. Σχετικά με τα στενά της Ομόνοιας χμμ...και γω ήμουν της άποψης ότι λίγο πολύ περπατιουνται γιατί το είχα κάνει -προς φρίκη φίλης μου Αθηναίας των προαστίων. Πέρσι όμως πήγαμε με τον πατέρα μου στο αρχαιολογικό μουσείο ένα κυριακάτικο πρωί. Ε μια φρικη την έφαγα έτσι όπως ήταν ψιλοαδειος ο δρόμος,ένας σχετικά κεντρικός αμέσως μετά την Πατησίων και μας κάρφωναν ΟΛΟΙ με το βλέμμα-ολοι όσοι το βλέμμα τους δεν ήταν εντελώς χαμένο βασικά.
 
Last edited:

paefstra

Member
Μηνύματα
13.033
Likes
41.034
Δεν ξερω πως αλλιως να το εκφρασω αλλα το καρφωμα με το βλεμμα
1 δεν ειναι κακοποιητικη πραξη,
2 δεν ειναι καν μηνυσιμη
3 μπορει να ειναι προιον εμμονων ιδεων οποιου το υφισταται, αν το υφισταται,
4 μπορει να το προκαλει αυτος που το υφισταται αν πχ κυκλοφορει με καποιο ειδος εμφανισης η attitude, αν και σπανιο για Πατησια.
Εγω κυκλοφορω συχνα στην περιοχη και δεν νιωθω οτι με καρφωνει κανενας ουτε διαβαζω για εγκληματα περιξ της Ομονοιας.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.204
Μηνύματα
883.677
Μέλη
38.900
Νεότερο μέλος
Arte_miss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom