Ηνωμένο Βασίλειο York (Αγγλία): Όμορφο, μαγευτικό, ιστορικό και παραμυθένιο!

Μηνύματα
626
Likes
143
Επόμενο Ταξίδι
Μπαλί
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη & Ισλανδία!!!
Ξεκινήσαμε από το Leeds, Παρασκευή πρωί με προορισμό το ιστορικό York. Μαζί με τους δύο συνταξιδιώτες μου φτάσαμε στο York μετά από μισή ώρα περίπου. Πήραμε έναν χάρτη από τον σιδηροδρομικό σταθμό του York καθώς επίσης και έναν οδηγό πόλης και ξεκινήσαμε για το ταξίδι αναζήτησής μας.
Βγαίνοντας από τον σταθμό αντικρίσαμε μια σειρά από τείχη που, όπως είδαμε στο χάρτη, περικυκλώνουν όλη την παλιά πόλη του York. Το συγκεκριμένο τείχος κτίστηκε μεταξύ 12ου και 14ου αιώνα για να προστατεύσει τη μεσαιωνική πόλη. Είναι κοντά 3 μίλια μακρύ και είναι το καλύτερο-διατηρημένο τείχος στην Μεγάλη Βρετανία. Στη συνέχεια, αντικρίσαμε από μακριά τον καθεδρικό ναό του St Peter και περάσαμε απέναντι στην παλιά πόλη μέσω μια γέφυρας του ποταμού Ouse. Παρακάτω καταγράφω κάποια σημαντικά στοιχεία για την ιστορία και την πόλη του York καθώς επίσης, και το οδοιπορικό μας στην μεσαιωνική και μυστήρια αυτή πόλη..

Η ιστορία του York.
Η ιστορία του York αρχίζει το 71 μ.Χ όταν πρώτα μια λεγεώνα των Ρωμαίων στρατιωτών έστησε το στρατιωτικό της κατάλυμα στην περιοχή αυτή μεταξύ των ποταμών Ouse και Foss. Λίγοι ήξεραν τότε ότι έκαναν το πρώτο βήμα για την ίδρυση της πόλης που θα γινόταν για εκατοντάδες χρόνια η δεύτερη πόλη της Αγγλίας. Το στρατιωτικό κατάλυμα των Ρωμαίων έγινε σιγά-σιγά οχυρό και μετέπειτα πόλη με το όνομα Eboracum. Όσο κύματα κατακτήσεων λάμβαναν χώρα στη γύρω περιοχή η πόλη άλλαξε πολλές ονομασίες: Οι Τεύτονες την ονόμασαν Eoforwic, οι Βίκινγκς Jorvik, μέχρι που οι Νορμανδοί την μετονόμασαν σε York. Οι Νορμανδοί κατέστρεψαν την πόλη και την ξαναέκτισαν και από τους μέσους χρόνους ( 12ος- 15ος αιώνας) το York ήταν η πιο ισχυρή και η πιο ευημερούσα πόλη στην βόρεια Αγγλία. Το αββαείο, τα τείχη της πόλης και πολλά μεσαιωνικά κτίρια επέζησαν την μεταρρύθμιση και τον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο αλλά από τον 18ο αιώνα το York έγινε εμπορική πόλη στηριζόμενη στην αγορά αλλά, επίσης, και η καλόγουστη και κοινωνική πρωτεύουσα της βόρειας Αγγλίας. Τον 19ο αιώνα, ο σιδηρόδρομος και τα δυο εργοστάσια σοκολάτας μεταμόρφωσαν το York και σήμερα προσελκύει πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

Επιγραμματικά.
71: Οι Ρωμαίοι εγκαθίστανται στην περιοχή.
306: Ο Constantine ανακηρύσσεται αυτοκράτορας.
640: Ο Oswald αρχίζει να κτίζει τον καθεδρικό ναό.
866: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν την πόλη.
1068: Ο William ο κατακτητής καταστρέφει το York και χτίζει κάστρο.
1070: Αρχίζει η κατασκευή καθεδρικού ναού από τους Νορμανδούς.
1088: Κτίζεται το St Mary's Abbey και πολλά μοναστήρια.
1220-1472: Το διάστημα αυτό κτίστηκε το αββαείο που βρίσκεται σήμερα στο York.
1400: το York φτάνει στο κορυφαίο σημείο ανάπτυξης και δύναμης.
1486: Λαμβάνει χώρα ο γάμος του Henry VII με την Elizabeth του York.
1536: Ο Robert Aske, ο ηγέτης της διάδοσης της χάρης του Θεού, εκτελείται στο York.
1539: Το αββαείο St Mary κατεδαφίζεται από τον Henry VIII.
1642: Ο Charles I ιδρύει δικαστήριο στο York.
1644: Το York πολιορκείται κατά τη διάρκεια του αγγλικού εμφυλίου πολέμου.
1725: Το York γίνεται η πρωτεύουσα της βόρειας Αγγλίας.
1829: Ο Jonathon Martin βάζει φωτιά στον καθεδρικό ναό.
1839: Ο George Hudson φέρνει το σιδηρόδρομο στο York.
1984: Ένας κεραυνός προκαλεί φωτιά στον καθεδρικό ναό.

York Minster (Καθεδρικός ναός του York).
Ο καθεδρικός ναός του York, η μεγαλύτερη μεσαιωνική γοτθική εκκλησία στην βόρεια Ευρώπη, δεσπόζει στην πόλη και είναι η εκκλησία-αρχηγός όλων των εκκλησιών της Αγγλίας. Είναι ο 5ος ναός που κτίζεται μέχρι τον Edwin, τον Τεύτονα βασιλιά του βορρά ο οποίος βαπτίστηκε εκεί το 627. Το συγκεκριμένο αββαείο είναι κατά κύριο μέρος πολύ μεγάλο. Η κατασκευή του άρχισε το 1220 και ολοκληρώθηκε το 1472. Τους τελευταίους δυο αιώνες έχει υποστεί τρεις πυρκαγιές. Η πιο πρόσφατη προκλήθηκε από κεραυνό το 1984 και καταστράφηκε η σκεπή από το βόρειο κλίτος του ναού.

Για να μπεις μέσα στην εκκλησία πρέπει να πληρώσεις ένα ποσό (αν θυμάμαι καλά ήταν 8 λίρες-δηλαδή 12 ευρώ περίπου)Ο ναός έχει το πιο φαρδύ γοτθικό κεντρικό κλίτος στην Αγγλία. Πραγματικά βιώνεις ωραία συναισθήματα όταν βρίσκεσαι μέσα στο ναό και κοιτάς δεξιά και αριστερά τα σκαλιστά παράθυρα και τους περίτεχνους τοίχους. Μέσα υπάρχει μια τεράστια αίθουσα στην οποία βρίσκονται παλιά εκκλησιαστικά όργανα αλλά σαφώς και πολλά καινούρια. Είναι πολύ καλά συντηρημένο και ασφαλώς τόσο μέσα όσο και έξω υπάρχουν άνθρωποι της ασφάλειας που συντελούν στην ομαλή κίνηση των τουριστών αλλά και στην προστασία του ναού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αββαείο αυτό του York είναι ο μόνος καθεδρικός που έχει δικιά του προσωπική αστυνομική δύναμη. Επιλέχθηκε μετά τη φωτιά του 1829 από τον Jonathon, τον αδερφό του ζωγράφου John Martin. Παρ'όλα αυτά, ο Jonathon γύρισε καθαρά τρελός από τους Ναπολεόντειους πολέμους. Οι προσπάθειές του να βάλει φωτιά και να καταστρέψει το ναό δεν καρποφόρησαν αλλά κατάφερε τελικά να βάλει φωτιά στο ξύλινο στασίδι που στεκόταν το εκκλησιαστικό όργανο και στη σκεπή του ανατολικού τμήματος του ναού. Έτσι, από τότε έχει αναλάβει την εποπτεία του ναού η αστυνομία της εκκλησίας που επιβλέπει όποιον επισκέπτεται τον χώρο του ναού.

Στη συνέχεια κινηθήκαμε νότια προς το κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης του York. Στενά δρομάκια με χιλιάδες μικρά μαγαζιά όπου μπορείς να βρεις κάθε λογής πράγματα: τσάι, βιβλία και πολλά δωράκια. Μεσαιωνικοί δρόμοι και πλακόστρωτοι και οδοί που συνήθως έχουν ονόματα Βίκινγκς είναι από τα κυριότερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το περιβάλλον των δρόμων του York. Η γνωστότερη οδός του York είναι η λεγόμενη "The Shambles". Είναι ίσως η παλιότερη οδός της πόλης και φημίζεται, κυρίως, για τα κρεοπωλεία που είχε εκατοντάδες χρόνια πριν, που τώρα, πλέον, έχουν αντικατασταθεί με μικρά μαγαζιά με δώρα.

Castle Area.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την "Castle Area" όπως έγραφε και σε μια ταμπέλα. Μία περιοχή που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι του York. Ένα μέρος όπου βρίσκεται ο πύργος του Clifford. Κτίστηκε από τον Henry III μεταξύ 1244 και 1270 στο χώρο που βρισκόταν προηγουμένως ένας άλλος πύργος. Αυτός ο πύργος είναι το μοναδικό κομμάτι των κάστρων του York που έχει απομείνει και είναι ορόσημο για την πόλη, ιδιαίτερα για τους τουρίστες. Ανεβαίνοντας περίπου 70 σκαλοπάτια φτάνεις στον πύργο από όπου και έχεις μια υπέροχη θέα της πόλης. Απέναντι από τον πύργο βρίσκεται το "Castle Museum" και δίπλα από το μουσείο κτίρια τα οποία ήταν παλαιότερα φυλακές. Μπροστά τους απλώνεται μια στρογγυλή πλατεία , η οποία όταν ήμουνα εκεί, είχε μετατραπεί και παγοδρόμιο όπου επισκέπτες και τουρίστες μπορούσαν να εξασκηθούν στο πατινάζ.
Η περιοχή γύρω από τον πύργο είναι ιδιαίτερα ιστορική για την περιοχή. Πρώτος ο William ο κατακτητής έκτισε στην περιοχή αυτή πύργο και στη συνέχεια, 200 χρόνια μετά, ξανακτίστηκε πύργος στο ίδιο σημείο από τον Henry III. Τον 18ο αιώνα κτίστηκαν δύο φυλακές και ακριβώς δίπλα δικαστήριο. Το δικαστήριο παραμένει ακόμα και λειτουργεί ενώ οι φυλακές χρησιμοποιούνται για αποθηκευτικούς χώρους του μουσείου.

Museum Gardens.
Αργότερα, μετακινηθήκαμε προς την περιοχή "Museum Gardens", στο δυτικό κομμάτι της πόλης. Μία αρκετά μεγάλη και δημοφιλής περιοχή όπου άλλοι κάθονται κάτω στο πράσινο,άλλοι απολαμβάνουν την βόλτα τους μέσα στα φυτά και τα δέντρα και άλλοι αγναντεύουν τον ποταμό Ouse.Στην περιοχή αυτή είχε κτιστεί το 1088 ο καθεδρικός ναός St Mary καθώς επίσης και πολλά μοναστήρια. Ο ναός αυτός ήταν από τους πιο πλούσιους και πιο δυνατούς ναούς στην βόρεια Αγγλία. Ήταν από τους πιο όμορφους ναούς στην βόρεια Αγγλία και είχε κτιστεί έξω από τα τείχη της πόλης αφού διέθετε δικά του τείχη. Σήμερα σώζονται μονάχα ένα μέρος από τα θεμέλια του ναού. Από το υπόλοιπο κτίσμα πολλές πέτρες και υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της γέφυρας του ποταμού.

Γενικές πληροφορίες.
Όποιος σκοπεύει να επισκεφτεί την πόλη του York ας το κάνει το μήνα Φεβρουάριο. Κάθε χρόνο, τον μήνα αυτόν, λαμβάνει μέρος ένα αρχαίο φεστιβάλ των Βίκινγκς. Ορδές από ανθρώπους ντυμένοι Βίκινγκς "καταλαμβάνουν" την πόλη και αναπαριστούν την εισβολή των Βίκινγκς που είχε γίνει στο York το 866. Αγώνες καραβιών των Βίκινγκς, χωρός και τραγούδι καθώς και πολλά άλλα συνθέτουν μια μαγική εικόνα του τι γίνεται την περίοδο αυτή στο York.
Επίσης, κάθε τέσσερα χρόνια το York διοργανώνει το μεσαιωνικό φεστιβάλ "Mystery Plays". Πρόκειται για θεατρικά και μουσικά έργα που εξιστορούν ιστορίες της Βίβλου από τη Δημιουργία μέχρι την Τελική κρίση.



"The history of York is the history of England"
King George VI

:clap:
 

Attachments

αθηνα123

Member
Μηνύματα
283
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
?????????????????
Ονειρεμένο Ταξίδι
νησια μαρκισας
πολυ κατατοπιστικο ευχαριστουμε
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Μπραβο Μπιζελε και καλη επιτυχια στο διαγωνισμο :)
 

efiVa

Member
Μηνύματα
51
Likes
9
Επόμενο Ταξίδι
????
Ονειρεμένο Ταξίδι
Cuba
Πόσα θα θελα να χα χρόνο 10 μέρες και να πήγαιναι και York!!!!!
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Άραγε τι σχέση έχει το York με το New York?
 
D

Delmem9770

Guest
Άραγε τι σχέση έχει το York με το New York?

New York got its name from the Duke of York, who gained control of the land in the 17th century. Originally it was called "New Amsterdam" by the Dutch settlers but when control of this area was taken over by English, its name was also changed to "New York," to honor the Duke of York. There is an "Old York" (or just York) back in England.

Read more: How did New York get its name

Της έδωσαν το όνομα Νέα Υόρκη προς τιμή του Δούκα της Γιορκ στην Αγγλία.
 

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτικη + Αρκτικη
οταν καποιος πριν χρονια με ρωτησε που θα ηθελα να ειχα ενα σπιτι η απαντηση μου ηταν στο York!λατρευω αυτο το μερος,νομιζω οτι ειναι απο τα μοναδικα μερη που μπορω να ξανα παω και να ξανα παω!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.110
Μηνύματα
880.636
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom