Το πανέμορφο ορεινό στολίδι της Ανδαλουσίας, υπό την προστασία της οροσειράς της Σιέρρα Νεβάδα, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ντάρρο και είναι μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ισπανίας, με πλούσια πολυπολιτισμική κληρονομιά και κουλτούρα.

Η ισλαμική αρχιτεκτονική των κτιρίων, επηρεασμένη από τα χρόνια της Μαυριτανικής εισβολής, με ορόσημο το επιβλητικό ανάκτορο της Αλάμπρα που λειτουργεί ως η ακρόπολη της πόλης, τα παραδοσιακά τσαγάδικα με τις αναθυμιάσεις από τους ναργιλέδες, οι υπαίθριες αγορές, οι εντυπωσιακές καθολικές εκκλησίες, τα ολάνθιστα ισλαμικά τεμένη και όλα με φόντο το μαγευτικό φυσικό τοπίο, συνθέτουν ένα πολυδιάστατο μωσαϊκό εντυπώσεων και αισθήσεων.

Κατά την διάρκεια του καθολικού Πάσχα, ενώ η φύση στολίζεται με τους ανοιξιάτικους καρπούς και οι φροντισμένοι κήποι ανθίζουν χαρίζοντας απλόχερα τα αρώματα τους, η ήσυχη αυτή πόλη μεταμορφώνεται σε μια ολοζώντανη γιορτή του Χριστιανισμού. Πιστοί από κάθε γωνιά της Ισπανίας αλλά και ολόκληρου του κόσμου, συρρέουν για να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές παραδόσεις του τόπου, ενώ στους δρόμους πραγματοποιούνται παρελάσεις και λιτανείες, με εντυπωσιακά ντυμένους κληρικούς, αλλά και γυναίκες και παιδιά με παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, δημιουργώντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα κατάνυξης και πνευματισμού.

Από την πληθώρα των θρησκευτικών δρώμενων σίγουρα ξεχωρίζει η βραδινή λιτανεία της μεγάλης Τετάρτης ή αλλιώς “Gypsy Procession” όπως αποκαλείται. Αργά την νύχτα το πλήθος ακολουθεί την περιφορά του φωτισμένου από εκατοντάδες κεριά ομοιώματος της Παναγίας που στηρίζεται από άνδρες και μεγαλύτερα παιδιά του Καθολικού ποιμνίου, καθώς ανηφορίζει στην περιοχή του Αλμπασίν στην άνω μεριά της πόλης για να καταλήξει τα ξημερώματα στην παραδοσιακή γειτονιά του Σακραμόντε, όπου πολλά τα σπίτια είναι χτισμένα μέσα σε σπηλιές. Η συγκεκριμένη λιτανεία πραγματοποιείται σε μια αρκετά ανηφορική διαδρομή, ενώ κάθε λίγο το ομοίωμα γονατίζει, δίνοντας μερικά δευτερόλεπτα ξεκούρασης στους βαστάζους, και στην συνέχει με τρία χτυπήματα, ανασηκώνεται θριαμβευτικά, μέσα από χειροκροτήματα και επικλήσεις των πιστών που ακολουθούν. Η περιφορά πραγματοποιείται με φόντο το φωτισμένο ανάκτορο της Αλάμπρα, ενώ στις αυλές των σπιτιών του Αλμπασίν ανάβουν φωτιές και άνδρες τραγουδούν παραδοσιακά “saetas” στην παρθένο, μια βαθιά συγκινητική στιγμή για τους πιστούς και συνάμα συναρπαστική εικόνα για τους επισκέπτες.

Είναι συνετό οι επισκέπτες να πιάσουν από νωρίς θέση σε κάποια ταράτσα ή υπερυψωμένο σημείο στην γειτονιά του Σακραμόντε, για να παρακολουθήσουν την θρησκευτική ακολουθία, καθώς ο δρόμος γίνεται πολύ στενός όσο ανηφορίζει η πομπή. Η θέα του φωτισμένου ανακτόρου της Αλάμπρας ειλικρινά κόβει την ανάσα ενώ η πληθώρα του κόσμου κάθε ηλικίας που βρίσκεται στον δρόμο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες που η πομπή καταλήγει στο αβαείο του Σακραμόντε, δίνει μια εορταστική διάθεση στην πόλη και παρασύρει τους επισκέπτες να ακολουθήσουν μέχρι και την λήξη της τελετουργίας.

Tip. Λόγω του μεγάλου πλήθους πιστών που επισκέπτονται την πόλη για τους θρησκευτικούς εορτασμούς του Καθολικού Πάσχα, είναι απαραίτητο για όσους θέλουν να βιώσουν την μαγεία της Semana Santa (Μεγάλη Εβδομάδα) στην πανέμορφη Γρανάδα, να έχουν κάνει τις απαραίτητες κρατήσεις εγκαίρως, για την διαμονή και για την μετάβαση στην πόλη αεροπορικώς ή με άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και να εξασφαλίσουν εισιτήρια για την επίσκεψη τους στους εντυπωσιακούς κήπους και το εσωτερικό του αριστουργηματικού μνημείου της Αλάμπρα.