Στην ανατολική όχθη της Λίμνης της Γενεύης, με φόντο τις γνώριμες για το ελβετικό τοπίο χιονισμένες βουνοκορφές, υψώνεται ένας κλασικός μεσαιωνικός πύργος, ο οποίος προστατεύεται από μια διόλου ευκαταφρόνητη τάφρο. Όχι ακριβώς η εικόνα που έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε παιχνίδια και διασκεδάσεις…

Κτήριο χτισμένο τον 13ο αιώνα για αμυντικούς σκοπούς, ο πύργος του Τουρ ντε Πιλτς ήταν για αιώνες παρατηρητήριο της κίνησης στη λίμνη και πλέον διατηρητέο μνημείο. Από το 1987 δε, στεγάζεται εκεί το πρώτο και μοναδικό μουσείο επιτραπέζιων παιχνιδιών στην Ελβετία.

Το Ελβετικό Μουσείο Παιχνιδιού αποτελεί συγκέντρωση ενός πραγματικού θησαυρού παιχνιδιών που παίζονταν και παίζονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Πέραν παραδοσιακών παιχνιδιών, του mahjong από την Κίνα, του oware από την Αφρική ή του pachisi από την Ινδία, η συλλογή του μουσείου διαθέτει και σπάνια κομμάτια, όπως ένα κατασκοπικό επιτραπέζιο με θεματολογία εποχής Ψυχρού Πολέμου, καθώς και vintage… κουλοχέρηδες. Είναι ακόμη γεμάτη με παιχνίδια με κάρτες, επιτραπέζια, παζλ, καθώς και παιχνίδια ρουλέτας. Δε λείπουν φυσικά τα κλασικά: τάβλι, μπριτζ, ντάμα, σκραμπλ, Monopoly.

Και φυσικά ένα ξεχωριστό κομμάτι της συλλογής είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στο σκάκι, ενώ υπάρχει και σκακιέρα – γίγας με πιόνια μεγάλων διαστάσεων, όπου μπορείτε να παίξετε στο ύπαιθρο, δίπλα στη λίμνη.

Από ένα τέτοιο μουσείο δεν θα μπορούσε να λείπει και η σχετική βιβλιοθήκη, με περίπου 5.000 βιβλία σχετικά με τα παιχνίδια. Για όσους ορέγονται βέβαια videogames και γενικότερα υλικό της ψηφιακής εποχής, με την όρεξη θα μείνουν. Το μουσείο αφορά αποκλειστικά παραδοσιακού τύπου επιτραπέζια και δεν έχει καμία διάθεση για «εκσυγχρονισμούς» που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τη θεματολογία του.

Η φιλοσοφία του Ελβετικού Μουσείου Παιχνιδιού είναι η ανάδειξη του πόσο κοινό σε όλους τους πολιτισμούς όλων των ιστορικών εποχών είναι το παιχνίδι. Άλλωστε οι άνθρωποι άρχισαν να παίζουν τα πρώτα τους συλλογικά παιχνίδια χρησιμοποιώντας πέτρες και φασόλια. Η πολυπλοκότητα και το ενδιαφέρον των παιχνιδιών αναπτυσσόταν χέρι – χέρι με τον ανθρώπινο πολιτισμό και τα νέα ύψη που αυτός κατακτούσε.

Το μουσείο το συναντά κανείς λίγο έξω από το Βεβέ, στον δρόμο προς το Μοντρέ.

http://museedujeu.ch/en/