Τελικά είναι αδύνατον να ξεφύγεις από την επίδραση της τέχνης στη Βιέννη. Βρίσκεται παντού,στους δρόμους , στα μουσεία, στα παλάτια, ακόμα και στα ξενοδοχεία. Το ολοκαίνουργιο Sofitel της πόλης, το Sofitel Vienna Stephansdom δεν είναι κοντά στον καθεδρικό του Αγ.Στεφάνου, βρίσκεται πάνω από δύο χιλιόμετρα μακριά, δίπλα στο κανάλι του Δούναβη, αλλά η επίδραση  της χαρακτηριστικής γοτθικής  μορφής  του στάθηκε πηγή έμπνευσης για τον Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel και τους συνεργάτες του.

Το όλο ξενοδοχειακό project βασίζεται στο γυαλί και το φως. Από την επενδυμένη με πλέγμα χρωματιστού γυαλιού  επικλινή οροφή, που  θυμίζει το τολμηρό σχέδιο από κεραμίδια του καθεδρικού ναού,  έως το γυάλινο και περίτεχνα φωτισμένο λόμπι που ειδικά το βράδυ δημιουργεί μια σχεδόν ψυχεδελική ατμόσφαιρα. Το Vienna Stephansdom έχει 182 δωμάτια, όλα  πλημμυρισμένα στις αποχρώσεις του ασπρόμαυρου και μοναδικά διακοσμημένα από τους  Γάλλους γραφίστες Alain Bony και Henri Labiole, ένα spa υπερπαραγωγή, πλήθος βοηθητικών χώρων και πάνω απ όλα  ένα επιβλητικό εστιατόριο 200 θέσεων στον τελευταίο όροφο. Ντυμένο κι αυτό με γυαλί, φωτισμένο πρωτότυπα νύχτα μέρα, με περίτεχνη διακόσμηση που παραπέμπει σε  Klimt χάρις  το εξωπραγματικό χρυσαφένιο ταβάνι και  τους κεκλιμένους καθρέφτες, χαρίζει συγκλονιστική θέα στην πόλη.

Σκοπός του Jean Nouvel δεν ήταν να προσθέσει στην Βιέννη ακόμα ένα μοντέρνο συμβατικό ξενοδοχείο πέντε αστέρων, αλλά να την εμπλουτίσει με ένα πραγματικό έργο τέχνης. Αν βρεθείτε λοιπόν στην Βιέννη, κάντε τον κόπο να διαβείτε το κανάλι του Δούναβη και θα το διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα μάτια.

http://www.sofitel.com/gb/hotel-6599-sofitel-vienna-stephansdom/index.shtml