Χαμένη στις νότιες εσχατιές της απομονωμένης Παταγονίας, μακριά από όλους και όλα, βρίσκεται  η ανεμοδαρμένη πόλη του Ελ Καλαφάτε. Χτισμένη το 1927 από υλοτόμους, αποτελεί την βασική πύλη εισόδου προς την μεγαλύτερη ίσως τουριστική ατραξιόν της Αργεντινής, το Εθνικό Πάρκο των Παγετώνων, το περίφημο Λος Γκλασιάρες.

Η πόλη μπορεί αρχιτεκτονικά να είναι αδιάφορη, αλλά δεν στερείται γοητείας, μια που  απλώνεται στις όχθες της μεγαλύτερης λίμνης της Αργεντινής, του Λάγκο Αρχεντίνο, ούτε υποδομών, μια που είναι η κύρια τουριστική βάση των επισκεπτών πριν το Λος Γκλασιάρες. Πράγματι, το Ελ Καλαφάτε των 22.000 κατοίκων, είναι μια πόλη με πλούσια υποδομή, γεμάτη ξενοδοχεία, εστιατόρια και bar κάθε κατηγορίας, αλλά και πληθώρα τουριστικών γραφείων που διοργανώνουν μοναδικές εκδρομές στο Εθνικό Πάρκο.

Χωρίς αμφιβολία όμως, η ωραιότερη εκδρομή που μπορεί να πραγματοποιήσει κανείς, είναι αυτή στον μήκους τριάντα περίπου χιλιομέτρων παγετώνα του Περίτο Μορένο. Πρόκειται για τον εντυπωσιακότερο από τους σαράντα οκτώ παγετώνες του Εθνικού Πάρκου, ένα πραγματικό θαύμα της φύσης, που δικαίως αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESCO. Ο παγετώνας βρίσκεται λιγότερες από  δυο ώρες μακριά από τo Ελ Καλαφάτε και από τον τουριστικό σταθμό που έχει δημιουργηθεί στη βάση του, οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια για να θαυμάσουν το υπέροχο του τοπίου ή να απολαύσουν μια μοναδική μίνι κρουαζιέρα στο Λάγκο Αρχεντίνο, όπου κατά τακτά διαστήματα τεράστια κομμάτια πάγου αποκολλώνται και με κρότο βυθίζονται στα υπέροχα βαθύ μπλέ νερά.

Extra tip. Στα μέσα σχεδόν της απόστασης  Ελ Καλαφάτε Περίτο Μορένο, βυθισμένο στο υπέροχο τοπίο της Παταγονίας, βρίσκεται ένα από τα εντυπωσιακότερα ξενοδοχεία της περιοχής, το Eolo Hotel. Για όσους είναι διατεθειμένοι να κάνουν την οικονομική υπέρβαση, αποτελεί ιδανική περίπτωση διαμονής, μια που συνδυάζει την απόλυτη πολυτέλεια με το μοναδικό location.

http://www.losglaciares.com/en/parque/

http://www.eolo.com.ar/home_eng.htm