Μόλις μια ώρα δρόμο δυτικά από το Κέιπ Τάουν, φωλιασμένο στην ομώνυμη κοιλάδα, βρίσκεται το Φρανσχόεκ, η γκουρμέ πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό μέρος μέσα σε ένα απίστευτο φυσικό περιβάλλον, γεμάτο υπέροχους αμπελώνες, νοσταλγικά ξενοδοχεία, και πάνω απ’ όλα εστιατόρια κλάσης.

Το Φρανσχόεκ ή Γαλλική Γωνιά, όπως είναι η μετάφραση από την τοπική διάλεκτο, οφείλει την περίεργη ονομασία του σε μερικούς δεκάδες Γάλλους πρόσφυγες που έφτασαν εδώ από το Κέιπ Τάουν, διωγμένοι από τους Ολλανδούς αποίκους το 1694. Αυτό το μικρό απομονωμένο χωριό, μέχρι και την δεκαετία του 1970, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια ασημαντότητα, αλλά από την δεκαετία του 1980 και μετά, όταν ο τουριστικός προσανατολισμός της Νότιου Αφρικής άλλαξε και δόθηκε μεγάλο βάρος στην οινοπαραγωγή και στον γαστριμαργικό τουρισμό, το Φρανσχόεκ κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε. Οι τιμές των ακινήτων απογειώθηκαν, η ποιότητα των κρασιών άγγιξε την τελειότητα και τα εστιατόρια αναβαθμίστηκαν και γέμισαν menu degustation. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, η κοιλάδα του Φρανσχόεκ να φιγουράρει στην κορυφή των σημαντικότερων γκουρμέ προορισμών ανά την υφήλιο και να συναγωνίζεται επάξια ακόμη και την περίφημη Napa Valley στις Η.Π.Α.

Extra tip. To Le Quarier Francais είναι ένας καταπληκτικός πολυχώρος στο κέντρο του Φρανσχόεκ, που αποτελείται από ένα boutique hotel, ιδιωτικό κινηματογράφο, καταστήματα τροφίμων και δύο υψηλής γαστρονομίας εστιατόρια. Ένα από αυτά, το Tasting Room, έχει βραβευθεί επανειλημμένως σαν ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αφρικανικής ηπείρου. Το menu είναι βασισμένο στην Νοτιοαφρικάνικη  κουζίνα την οποία εξελίσσει προσφέροντας έτσι μια συναρπαστική γαστριμαργική εμπειρία. Μην το χάσετε.

http://www.lqf.co.za/