Το εθνικό πάρκο Bwindi βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της Ουγκάντα, στα σύνορα με την Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαίρ) και συγκεντρώνει τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό από αφρικανικούς γορίλες στον κόσμο. Αν και οι περισσότεροι γορίλες απαντώνται στο Virunga Volcanoes, που βρίσκεται κυρίως στην Δημοκρατία του Κονγκό, λόγω  πολιτικών συνθηκών, οι πιθανότητες να συναντήσεις εκεί γορίλες περιορίζονται. Έτσι λοιπόν, αν επιθυμείτε να  δείτε αυτά τα τόσο εντυπωσιακά και σπάνια ζώα από κοντά, η Ουγκάντα και το Bwindi είναι σχεδόν μονόδρομος.

Οι περίπου τριακόσιοι σαράντα γορίλες του Bwindi ζουν ελεύθεροι και φυσικά προστατεύονται αυστηρότατα από τις αρχές, μια και αποτελούν μια από τις κύριες πηγές εσόδων της χώρας. Η κυβέρνηση της Ουγκάντα εισπράττει ένα ιδιαίτερα ακριβό παράβολο της τάξης των 350$ την χαμηλή περίοδο και 500$ την υψηλή, για να χορηγήσει  την άδεια για trekking στο πάρκο, trekking που γίνεται πάντα με συνοδεία επίσημων και έμπειρων οδηγών. Η επιθυμία λοιπόν των επισκεπτών να δουν τους γορίλες στο φυσικό τους περιβάλλον, και συνεπώς τα έσοδα που προκύπτουν από αυτή, έχει ουσιαστικά  σώσει  αυτά τα σπάνια ζώα από την εξαφάνιση.

Τα Gorilla treks
οργανώνονται όλες τις εποχές του έτους, αλλά λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους, η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτείτε την περιοχή είναι αυτή της ξηρασίας, Ιανουάριος – Φεβρουάριος και Ιούνιος – Αύγουστος.  Αν και κανένας δεν σας εξασφαλίζει ότι θα δείτε σίγουρα γορίλες, το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 100%. To tour κρατάει από μια έως πέντε ώρας, ανάλογα του πόσο τυχεροί με τις συναντήσεις είσαστε και η εμπειρία μένει χαραγμένη στο νου για όλη την υπόλοιπη ζωή.

Extra tip. Γύρω από το πάρκο υπάρχει πληθώρα καταλυμάτων για όλα τα βαλάντια. Φροντίστε να κλείσετε νωρίς, μέσω των επίσημων τουριστικών γραφείων, το κατάλυμα και την άδεια σας, αλλά το κυριότερο, φροντίστε να είστε απολύτως υγιείς πριν την επίσκεψη στο Bwindi. Λόγω της ευαισθησίας των ζώων, εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, θα σας αρνηθεί η είσοδος στο πάρκο.

http://www.bwindiforestnationalpark.com/