Ότι ο Λευκός Πύργος έχει βιώσει ένα ριζικό facelift και έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί, δεν είναι φυσικά κάτι νέο. Δεν παύει όμως να είναι κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, που έχει αναμορφώσει συνολικά την πόλη και πλέον ο Λευκός Πύργος απότελεί από μόνος του λόγο αρκετό για να ανηφορίσουμε ακόμα μια φορά στη Θεσσαλονίκη.

Η ιστορία του Πύργου είναι λίγο ως πολύ γνωστή και μας ενημερώνει και το νέο site του πύργου. Κτίστηκε το 15ο αιώνα στη θέση παλαιότερου, που ήταν τμήμα της οχύρωσης της πόλης. Καθώς οι αιώνες περνούσαν, τα οχυρωματικά έργα κατεδαφίζονταν ώστε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα έμεινε μόνος ο Πύργος να στέκει και να δίνει τον τόνο στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Εμβληματικός μεν, ολότελα κενός δε, μέχρι πριν μερικά χρόνια, οπότε και ξαναπήρε ζωή.

Τα τελευταία χρόνια ο Πύργος έχει αναγεννηθεί και έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο χώρο τέχνης και πολιτισμού. Η μόνιμη έκθεση που στεγάζεται στους χώρους του, ακολουθεί την μακραίωνη και ενδιαφέρουσα ιστορία της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Δεν μιλάμε όμως για μία ακόμα ιστορική έκθεση αλλά για μια ολοκληρωμένη διαδραστική εμπειρία με ήχο, εικόνα, διάδραση, που στόχο έχει να εκπαιδεύσει αλλά και να διασκεδάσει, να γνωρίσει στους νέους και να επανασυστήσει στους παλαιότερους την πόλη και την πλούσια και πολυπολιτισμική διαδρομή της. Ιστορία, τέχνη, εμπόριο, θρησκεία, οικονομία, φαγητό, όλες οι εκφάνσεις του κοινωνικού βίου, θεματικά χωρισμένες, παρουσιάζονται στα διάφορα επίπεδα του πύργου, κάνοντας το χώρο πραγματικά αγνώριστο για όσους τον είχαν επισκεφτεί στο παρελθόν. Και βέβαια, από κάθε παράθυρο του πύργου αλλά και από τον εξώστη του, τον επισκέπτη συνοδεύει η γνώριμη πια θέα στην πόλη και το ΘερμαΙκό..

 

http://www.lpth.gr/index.php