Για μια πόλη όπως η Αλμερία, που διαφημίζεται σαν η πιο ηλιόλουστη σε ολόκληρη την Ισπανία, αποτελεί πραγματικά μυστήριο πως η χειμερινή υποδομή της τόσα χρόνια ήταν κάτω του μετρίου. Πράγματι, η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων περιορίζονταν στα  κλασσικά τερατώδη συγκροτήματα που κατακλύζουν τις γειτονικές παραλίες, ενώ τα αξιόλογα εστιατόρια και bars  τον χειμώνα υπολειτουργούσαν.

Ήταν πραγματικά κρίμα, γιατί η πόλη, εκτός από θαυμάσιο κλίμα, διαθέτει εντυπωσιακά μνημεία, λαμπρά δείγματα του Αραβοϊσπανικού παρελθόντος. Μέρη όπως το Μαυριτανικό φρούριο της Alcazaba, o καθεδρικός ναός της Encarnacion, η αναγεννησιακή εκκλησία του Santiago και πάνω απ’ όλα η περίφημη Plaza de la Constitucion, μαρτυρούν την μεγάλη ιστορία της Αλμερία και την καθιστούν άκρως ενδιαφέροντα προορισμό, ιδανικό για μια μικρή χειμερινή απόδραση.

Ευτυχώς όμως, από το 2007 και μετά, η κατάσταση στα τουριστικά δρώμενα της πόλης αρχίζει να αλλάζει, μια που οι αρχές υλοποίησαν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, με σκοπό την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση επισκεπτών τους χειμερινούς μήνες. Έτσι, παλιά μνημεία και κτήρια ανακαινίστηκαν, δημόσιοι χώροι αναμορφώθηκαν και δόθηκαν κίνητρα για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, που θα λειτουργούν όλη την διάρκεια του έτους.

Η δημιουργία του Vieja Hotel & Lounge είναι μια από τις αξιολογότερες προσπάθειες αναβάθμισης της πόλης. Πρόκειται για ένα συνδυασμό ξενοδοχείου, εστιατορίου και Αραβικών λουτρών, που άνοιξε πρόσφατα σε ένα ανακαινισμένο σύμπλεγμα κτιρίων του 19ου αιώνα, στην νότια πλευρά της Plaza de la Constitucion. Ο φημισμένος Καταλανός αρχιτέκτονας Alonso Balaguer, που ήταν ο υπεύθυνος του όλου project, πάντρεψε αρμονικά την Αραβοϊσπανική αρχιτεκτονική παράδοση με το σήμερα, δημιουργώντας έτσι ένα μαγικό χώρο που μιλάει στις αισθήσεις και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.

Extra tip. Μετά την οριστική κατάληψη της Αλμερία από τους Ισπανούς, τον 15ο αιώνα, το μεγάλο χαμάμ της πόλης πέρασε στην ιστορία. Στις μέρες μας όμως, σχεδόν πέντε αιώνες αργότερα, αυτά τα υπέροχα ξεχασμένα Αραβικά λουτρά αναστήθηκαν και πλήρως ανακαινισμένα, προσφέρουν στους επισκέπτες την απόλυτη απόλαυση. Το Aire de Almeria χαμάμ βρίσκεται δίπλα στο Vieja Hotel & Lounge και η επίσκεψη σε αυτό είναι εκ των ουκ άνευ.

http://plazaviejahl.com/plaza_vieja_hotel_en

http://www.airedealmeria.com/index.html