Αν ζητάτε ένα μαγικό τόπο, που η Ιταλική φινέτσα να μπερδεύεται με τον Αραβικό μυστικισμό και την Βρετανική παράδοση, τότε σίγουρα η Μάλτα είναι ο παράδεισος σας. Πράγματι, αυτό το σαγηνευτικό σύμπλεγμα των τριών νησιών νότια της Σικελίας, αποπλανεί τον επισκέπτη προσφέροντας του πλούσια πολιτιστική παράδοση, υπέροχες θάλασσες και υψηλή γαστρονομία.

Η Βαλέτα, πρωτεύουσα της χώρας , πήρε το όνομά της από τον θεμελιωτή της, τον Μεγάλο Μάγιστρο του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ιερουσαλήμ, Ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτ. Ιδρύθηκε το 1566 και από το 1980 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τίτλο που κατέκτησε επάξια χάρη στα εντυπωσιακά αναγεννησιακά και μπαρόκ μνημεία της. Πράγματι παρά τις εκτεταμένες καταστροφές που υπέστη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η σφραγίδα που άφησαν στην πόλη οι Ιωαννίτες Ιππότες , με τις λαμπερές εκκλησίες, τα παλάτια , τα φρούρια και τα τείχη, παραμένει ανεξίτηλη, χαρίζοντας στην Βαλέτα μια υπέροχη μεσαιωνική ατμόσφαιρα.

Τα χαρακτηριστικότερα αρχιτεκτονικά δείγματα της πόλης είναι χωρίς αμφιβολία το Μεγάλο Παλάτι των Ιπποτών, που δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία και φυσικά η Μπαρόκ εκκλησία του Αγ. Ιωάννη με τις χρυσές αψίδες, τις μαρμάρινες λάρνακες, τις εκπληκτικές τοιχογραφίες και τους μοναδικούς πίνακες του Καραβάτζιο.

Extra tip. Σε ένα κτίριο 400 ετών, στην καρδιά της παλιάς πόλης, φιλοξενείται το εστιατόριο GUZE. Ο ατμοσφαιρικός χώρος, σε συνδυασμό με τις ευφάνταστες δημιουργίες του chef, που βασίζονται την Μεσογειακή κουζίνα, το κατατάσσουν μεταξύ των πρώτων στην γαστριμαργική σκηνή της Βαλέτας.

http://www.guzevalletta.com/