Στην Πολωνία στα πλαίσια των σοσιαλιστικών μεταπολεμικών μεταρρυθμίσεων, τα περισσότερα ιδιωτικά εστιατόρια που υπήρχαν κρατικοποιήθηκαν και στη συνέχεια έκλεισαν από τις κομμουνιστικές αρχές. Η επικρατούσα ιδέα εκείνη τη εποχή ήταν το κράτος να παράσχει στον κόσμο φθηνά γεύματα στον τόπο της εργασίας του. Υπήρχε όμως ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που εργάζονταν σε μικρότερες επιχειρήσεις που δεν είχαν κανένα εστιατόριο στη διάθεσή τους, γι ‘αυτό στα μέσα της δεκαετίας του 60, οι αρχές δημιούργησαν ένα δίκτυο από μικρά κρατικά εστιατόρια-καντίνες όπου τα γεύματα επιδοτούνταν και ο κόσμος έτρωγε εύκολα και φτηνά. Kάπως έτσι γεννήθηκαν τα περίφημα Milk Bar που πήραν το όνομά τους από τα γαλακτοκομικά προϊόντα  που ήταν και το βασικό menu αυτών των εστιατορίων.

Μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, οι κρατικές επιδοτήσεις μειώθηκαν δραματικά κι έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των Milk Bar χρεοκόπησε και μετατράπηκε σε κανονικά ιδιωτικά εστιατόρια. Ωστόσο, παρ όλες τις οικονομικές αντιξοότητες  μερικά από αυτά διατηρούνται ως σήμερα,  και στηρίζονται στις ελάχιστες επιδοτήσεις που δίνει το κράτος για να στηρίξει τις φτωχότερες ομάδες της Πολωνικής κοινωνίας.  Έτσι λοιπόν κάθε μεγάλη   πόλη διαθέτει έστω και ένα Milk Bar στο κέντρο της, που λόγω των μειωμένων τιμών κατακλύζεται από ηλικιωμένους και άστεγους έως φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίων.

Ο χώρος είναι σοσιαλιστικής αισθητικής, το φαγητό αξιοπρεπές, στηρίζεται σε παραδοσιακές Πολωνικές συνταγές χωρίς κρέας και οι μερίδες μεγάλες… αν βρεθείτε λοιπόν στην Πολωνία αξίζει να επιδιώξετε μια επίσκεψη σε ένα Milk Bar για να γνωρίστε ένα εντυπωσιακό κατάλοιπο μιας εποχής που δεν υπάρχει πια