Ο Κάρολος Ντίκενς υπήρξε ένας από τους διασημότερους Άγγλους μυθιστοριογράφους. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της Βικτωριανής Εποχής και ακόμη και σήμερα, εκατόν σαράντα τόσα χρόνια από τον θάνατό του, η δημοτικότητά του παραμένει υψηλότατη. Τα μυθιστορήματα του παραμένουν υπόδειγμα δραματουργικής γραφής, μια που περιγράφουν με εντυπωσιακό ρεαλισμό την δομή, τα προβλήματα και τις προσπάθειες για κοινωνική μεταρρύθμιση, της Αγγλίας του 19ου αιώνα.

Το 1923, η Εταιρία Φίλων του Ντίκενς, με σκοπό να τιμήσει την μνήμη του μεγάλου συγγραφέα, αγόρασε το σπίτι το οποίο αποτελούσε την κατοικία του από τον Μάρτιο του 1837 ως το Δεκέμβριο του 1839 και το μετέτρεψε σε μουσείο. Πρόκειται για ένα οίκημα τυπικής Γεωργιανής αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται στην συνοικία του Μπλούμσμπερι, στο κέντρο του Λονδίνου και αποτέλεσε μια καλή βάση για να γνωρίσει ο συγγραφέας τις πνιγηρές φτωχογειτονιές της Βρετανικής πρωτεύουσας που απετέλεσαν κύρια πηγή έμπνευσης των μυθιστορημάτων του.

Το σπίτι-μουσείο, μας μεταφέρει με θαυμαστή ακρίβεια την εποχή του 19ου αιώνα, δίνοντας μας την δυνατότητα να θαυμάσουμε μεταξύ των άλλων, το γραφείο όπου ο Ντίκενς έγραψε μερικά κλασσικά αριστουργήματα του όπως τον Όλιβερ Τουίστ, την βιβλιοθήκη όπου δέχονταν τους θαυμαστές του η την κρεβατοκάμαρα που είναι γεμάτη από προσωπικά του αντικείμενα. Χάρη στην τελευταία ανακαίνιση είναι πλέον επισκέψιμος ο χώρος της κουζίνας και της σοφίτας, που φιλοξενεί μια εκτεταμένη συλλογή από σπάνιες φωτογραφίες, χειρόγραφα και λεπτομέρειες σχετικές με τα δύσκολα παιδικά χρόνια του μεγάλου λογοτέχνη.

Extra tip. Εάν θέλετε να μπείτε καλύτερα στο κλίμα της εποχής του Ντίκενς διαλέξτε για την διαμονή σας στο Λονδίνο το Jesmond Hotel. Βρίσκεται κι αυτό στο Μπλούμσμπερι και στεγάζεται σε ένα κομψό οίκημα ιδίας Γεωργιανής αρχιτεκτονικής με το μουσείο Ντίκενς. Η σχέση προσφοράς προς τιμή είναι άριστη.

http://www.dickensmuseum.com/

http://www.jesmondhotel.org.uk/bed-and-breakfast