Όλοι γνωρίζουν τη Σαντορίνη και τη μοναδική καλντέρα που με τόση τέχνη σκάλισε η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, χιλιάδες χρόνια πριν. Πόσοι όμως ξέρουν ότι υπάρχει ένα ακόμα ενεργό ηφαίστειο στο Αιγαίο, προβάσιμο μάλιστα να το περπατήσεις και να θαυμάσεις από κοντά το απαράμιλλο σεληνιακό τοπίο του?Για όσους δεν γνωρίζουν, σας συστήνουμε το Στέφανο, το ενεργό ηφαίστειο στη Νίσυρο.

Ολόκληρο το νησί είναι στην ουσία η κορυφή ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου το οποίο, κοιμώμενο μεν (έχει χιλιάδες χρόνια να παρατηρθεί ηφαιστειακή έκρηξη) ενεργό δε, “σκορπίζει” από όλους τους πόρους του θειούχα αέρια ακόμα και σήμερα, για να μας θυμίσει ότι είναι ακόμα ζωντανό. Ο μύθος βέβαια λέει οτι την εποχή της Τιτανομαχίας, ο Ποσειδώνας πέτυχε το γίγαντα Πολυβώτη κοντά στην Κω, έκοψε ένα κομμάτι από το νησί, το πέταξε και πλάκωσε με αυτό τον Πολυβώτη! Το κομμάτι γης αυτό είναι η Νίσυρος, και οι ατμοί και η θερμότητα που σήμερα αναδύονται από το ηφαίστειό της, είναι στην πραγματικότητα το βαριανασεμα του καταπλακωμένου γίγαντα.

Ο κρατήρας Στέφανος είναι επισκέψιμος και μάλιστα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία:  το τοπίο είναι απόκοσμο, το έδαφος πορώδες και άνυδρο, η ατμόσφαιρα ποτισμένη αέριο, η γή είναι ζωντανή, δονείται και σφαδάζει και πάλλεται κάτω από τα πόδια μας όσο θαυμάζουμε το σεληνιακό τοπίο, τους περίεργους γεωλογικούς σχηματισμούς και την απίστευτη παλέτα κίτρινων, πράσινων και μωβ αποχρώσεων που με τόση υπομονή έχει διακοσμήσει, αιώνα τον αιώνα, με τα ξεφυσήματά του ο κοιμισμένος γίγαντας.

Tip: ‘Οσο οι daytrippers από Κω γεμίζουν τον κρατήρα Στέφανο, αδράξτε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τους μικρότερους κρατήρες τις περιοχής, για μια ακόμα μεγαλύτερη “έκρηξη” χρωμάτων.