Μόλις μερικές ώρες από την πρωτεύουσα της Καμπότζης, στα ανοιχτά του Σίχανουκβιλ υπάρχει ένα νησάκι που όμοιο του δεν υπάρχει πουθενά. Οι ζαχαρένιες αμμουδιές με την ολόλευκη άμμο, συναντούν τα διάφανα νερά του κόλπου της Ταϊλάνδης, ενώ οι κοκκοφοίνικες σκιαγραφούν την καταπράσινη μορφή του νησιού Koh Rong.

Το Koh Toch αποτελεί το κεντρικό λιμάνι του Koh Rong και είναι γνωστό για την νυχτερινή του διασκέδαση και τα πάρτι στην παραλία που συναντούν το ξημέρωμα. Φτάνοντας, καλό θα ήταν να έχουμε ήδη αποφασίσει σε ποιο μέρος του νησιού θέλουμε να καταλύσουμε. Από εδώ μπορούμε να αναχωρήσουμε με μια βάρκα για τις υπόλοιπες παραλίες όπως την Sok San, την Palm, τη coconut, την lonely beach και την long beach στην οποία γυρίστηκε ένας κύκλος του Αμερικάνικου survivor – όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε και μερικά ήσυχα και γραφικά καταλύματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τουριστικές υποδομές του νησιού είναι κάπως υπερεκτιμημένες, παρέχοντας σπαρτιάτικες ανέσεις σε όχι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Βέβαια όταν το ξύλινο μας καλυβάκι αιωρείται πάνω από την αμμουδιά και το χείλος των κυμάτων, ενώ στις άκρες τους φωσφορίζει το πλαγκτόν και τα αστέρια στέκουν άπειρα πάνω από την βεράντα μας, τέτοιες λεπτομέρειες παύουν να έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Το νησί αποτελεί παράδεισο για σνόρκελινγκ και καταδύσεις, αλλά και για ατελείωτες βόλτες με κανό ή καγιάκ στις ερημικές παραλίες της ακτογραμμής. Το εσωτερικό του διαθέτει μονοπάτια μέσα από την πυκνή βλάστηση και τα αιωνόβια δέντρα που μας οδηγούν στους καταρράχτες, ενώ στην διαδρομή μας μπορεί να συναντήσουμε πιθήκους, εξωτικά πουλιά, ερπετά και σπάνια έντομα. Για όσους δεν συμπαθούν τις περιπέτειες στην φύση, το τοπίο είναι αντίστοιχα ιδανικό για διάβασμα, μεσημεριανό ύπνο και ώρες ονειροπόλησης σε κάποια αιώρα.

Με τα φρέσκα ψάρια ημέρας να βρίσκονται στην κορυφή της διατροφής μας, τα λιγοστά εστιατόρια φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες των ταξιδιωτών, με επιπλέον επιλογές από την κουζίνα των Χμέρ, θαλασσινές λιχουδιές και άφθονα τροπικά φρούτα.

Για όσους πάλι επιθυμούν να διαθέσουν τον χρόνο τους για να ενισχύσουν την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας, μπορούν να απευθυνθούν στο τοπικό σχολείο του χωριού Sok San, όπου θα ενημερωθούν για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης και εισροής του τουρισμού στην Καμπότζη, η μοναδικότητα και η αυθεντικότητα του νησιού έχει αρχίσει να απειλείται, οπότε εφόσον επιθυμούμε να το επισκεφτούμε καλύτερα να το πράξουμε άμεσα, γιατί σε μερικά χρόνια το Koh Rong θα αποτελεί ένα ακόμα νησί… με δρόμους!