Όταν βρεθείς εκεί που χτυπάει η καρδιά της Λαοτιανής κουλτούρας, στην πόλη μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς Λουάνγκ Παρμπάνγκ, θα ανακαλύψεις ότι η περιοχή, γνωστή κυρίως για τους χρυσοστόλιστους ναούς και τα αρχαία της μοναστήρια, κρύβει πολλές διαφορετικές συγκινήσεις για τους επισκέπτες της.

Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη, μέσα στο φυσικό περιβάλλον που τροφοδοτείται από την ιερή συμβολή του Mekong και του Nam Khan, μπορείς να απολαύσεις ατέλειωτες πεζοπορίες σε δάση, ειδυλλιακές βαρκάδες σε ποτάμια αλλά και να βυθιστείς στα τιρκουάζ νερά των λιμνών κάτω από μεγαλοπρεπείς καταρράκτες.

Και στις όχθες του μαγευτικού Nam Khan, εκεί που σφύζει από τροπική βλάστηση και τα ορμητικά νερά μοιάζουν να χαλαρώνουν από την αέναη ροή τους, ετοιμάσου να κάνεις μια βουτιά παρέα με έναν ελέφαντα.

Παρόλο που το Λάος ήταν γνωστό ως η χώρα με ένα εκατομμύριο ελέφαντες, μόλις μερικές χιλιάδες εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα, κάτι που τους καθιστά πλέον ως είδος προς εξαφάνιση. Οι περισσότεροι γεννημένοι στην αιχμαλωσία, χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για την παραγωγή ξυλείας εργαζόμενοι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Έτσι δημιουργήθηκε το Elephant Village. Ένα καταφύγιο για τους αγαθούς αυτούς γίγαντες που διασώθηκαν από την σκλαβιά, προτρέποντας μας να: «Σώσουμε τους ελέφαντες μέσω του υπεύθυνου τουρισμού».

Το Elephant Village ξεχωρίζει από την πρωτοβουλία του να απελευθερώσει τον ελέφαντα από το κάθισμα, δίνοντας την δυνατότητα σε έναν αναβάτη την φορά, να έρθει σε άμεση επαφή με το μεγαλοπρεπές θηλαστικό. Υπάρχει συγκεκριμένο όριο μετακινήσεων που επιτρέπεται να κάνει την ημέρα, χωρίς ποτέ να επηρεάζεται το πρόγραμμα σίτισης και ανάπαυσης του ζώου ενώ στο κόστος της εισόδου συνυπολογίζονται τα έξοδα της ιατροφαρμακευτικής του περίθαλψης.

Ανάμεσα σε διάφορες δραστηριότητες και υπηρεσίες που προσφέρει το Elephant Village, η πιο διασκεδαστική είναι σίγουρα η βουτιά στον Nam Khan. Εκεί φρόντισε να πλύνεις καλά τον ελέφαντα σου, όμως πρόσεχε γιατί θα σου το ανταποδώσει σίγουρα, προσφέροντας σου ένα ντους απευθείας από την προβοσκίδα του. Αν και οι οδηγοί θα βρίσκονται πάντα κάπου κοντά, σίγουρα θα νιώσεις σαν τον βασιλιά της ζούγκλας όπως θα διασχίζεις με μεγαλοπρέπεια το ποτάμι πάνω στην πλάτη ενός ελέφαντα.

Tip. Αν μια μέρα στο Elephant Village δεν σου είναι αρκετή, το Elephant Lodge σου παρέχει σύγχρονες προσεγμένες εγκαταστάσεις, που εναρμονίζονται με το τροπικό περιβάλλον αλλά και ρουστίκ δωμάτια με θέα τον Nam Kham, συνδυάζοντας τη διάσωση με την πολυτέλεια.

http://www.elephantvillage-laos.com/