Στα σύνορα του Μεξικού με την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η Τιχουάνα, αποκαλούμενη και η πιο πολυσύχναστη συνοριακή πόλη στον πλανήτη, αποτελεί ένα πραγματικό «κοκτέιλ» κουλτούρας, έντονης ζωής γαστρονομίας και ερωτισμού.

Η μεγαλύτερη πόλη της Κάτω Καλιφόρνιας, επαρχίας του Μεξικού που αποτελεί συνέχεια του «μεγάλης αδελφής» της στις ΗΠΑ, πάλευε για χρόνια με το φάντασμα της εγκληματικότητας.  Πλέον, ωστόσο, χωρίς όλα τα προβλήματα να έχουν εκλείψει, έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε θέρετρο που φιλοξενεί πολλές γκαλερί σύγχρονης τέχνης και καλαίσθητα καφέ.

Η Ζώνη του Ρίο, το εμπορικό κέντρο της Τιχουάνα, επίσης, έχει αρχίσει να ανεβαίνει και να συγκεντρώνει νέα ελκυστικά εστιατόρια, με θέα στον ομώνυμο ποταμό Τιχουάνα. Η τεκίλα, τα τάκος και το γιορτινό κλίμα που διαπερνάει την πόλη, χαρακτηριστικό της μεξικάνικης πολιτισμικής κουλτούρας, αποτελούν σήμα – κατατεθέν και για την Τιχουάνα.

Η Λεωφόρος της Επανάστασης (Avenida Revolución) βρίσκεται στο κέντρο της ζωής της πόλης, με το ξενοδοχείο One Bunk, τον αρτιστίκ κινηματογράφο Cine Tonalá με το roof bar του και το καφέ Container, όλα τους «παιδιά» των τελευταίων χρόνων. Το γαστρονομικό πάρκο Telefonica είναι ένας υπαίθριος χώρος γεμάτος καντίνες, ένα πραγματικό πανηγύρι φαγητού, με μια ποικιλία που θα ικανοποιήσει και τον πιο «δύκαμπτο» επισκέπτη. Πλούσια πρωινά, εξαιρετικές σούπες και θαλασσινά αποτελούν μονάχα ένα μικρό μέρος του γαστριμαργικού πάρτι.

Σε κάθε γωνία της πόλης υπάρχουν και οι συμπαθέστατες  «ζέβρες», άλλη μια χαρακτηριστική εικόνα της Τιχουάνα, η οποία διχάζει ντόπιους και τουρίστες. Δεν πρόκειται για πραγματικές ζέβρες, αλλά για γαϊδουράκια τα οποία έχουν καμουφλαριστεί καταλλήλως, μια παράδοση που κρατά τουλάχιστον 100 χρόνια.

Η μεξικανική πόλη δεν θα αφήσει ανικανοποίητους τους φίλους των τεχνών, καθώς τόσο η γκαλερί καλών τεχνών La Caja, όσο και οι τοιχογραφίες κατά μήκος της Pasaje Rodriguez και η σύγχρονη αρχιτεκτονική των νέων κτισμάτων αναδεικνύουν το λεπτό γούστο που χαρακτηρίζει την Τιχουάνα.

Οι.. ωτασπίδες είναι απαραίτητες, καθώς το εορταστικό κλίμα που κυριαρχεί σε διάφορα σημεία της πόλης μπορεί να μην είναι τόσο… ευχάριστο όταν κάποιος προσπαθεί να κοιμηθεί στις 4 το ξημέρωμα.

Αναγκαία, τέλος, και μία βόλτα στο τμήμα της παραλίας της Τιχουάνα στα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπου το συρματόπλεγμα κόβει στα δύο την απέραντη ακτογραμμή του Ειρηνικού.

Photo: @Alejandro Cabrera https://www.flickr.com/photos/universoac/