Αν κάποιος σήμερα ακολουθήσει τα ίχνη του περίφημου δρόμου του μεταξιού, που για αιώνες ένωνε εμπορικά και πολιτιστικά την Ευρώπη με την Ασία, θα συναντήσει πόλεις διαμάντια, ανέγγιχτες τουριστικά, γεμάτες ιστορία και λαμπρά μνημεία, δείγματα ενός πολιτισμού που συναρπάζει.

Η χαρακτηριστικότερη ίσως από αυτές, είναι η Μπουχαρά, η οποία βρίσκεται στα βάθη του Ουζμπεκιστάν  και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά κέντρα της περιοχής. Η Μπουχαρά άνθησε τον ένατο και δέκατο αιώνα και μετά από μια περίοδο σχετικής παρακμής, επανέκαμψε τον δέκατο έκτο, χαρίζοντάς μας μερικά από τα χαρακτηριστικότερα και εντυπωσιακότερα δείγματα αρχιτεκτονικής στην Κεντρική Ασία. Ειδικότερα το ιστορικό της κέντρο, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO σαν  μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χάρη στην μεθοδική του αναστήλωση από τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι σήμερα, παρουσιάζει μια φαντασμαγορική αρμονία εποχής, χαρίζοντας στον τυχερό επισκέπτη ανεπανάληπτες εικόνες. Κάστρο, πολύβουα παζάρια, νοσταλγικά καραβανσεράι, παραδοσιακές μουσουλμανικές ιερατικές σχολές, υπέροχα τζαμιά και εντυπωσιακοί μιναρέδες, ντυμένα με τα αριστουργηματικά, χαρακτηριστικά τοπικά πλακάκια, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, που παραπέμπει  σε αλλοτινές, παραμυθένιες εποχές.

Extra tip. Για να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν θα χρειαστείτε την βοήθεια κάπου τοπικού τουριστικού γραφείου, που θα σας βοηθήσει για την έκδοση της visa σας, θα σας κλείσει  ξενοδοχείο σε καλές τιμές και θα σας βρει κάποιον καλό αγγλόφωνο ξεναγό. Το Arostr Tourism και το Advanttour είναι δύο από τα αξιολογότερα τοπικά γραφεία, στα οποία άφοβα μπορείτε να στηριχθείτε. Επικοινωνήστε μαζί τους μέσω email, εξηγήστε τους τι ακριβώς θέλετε και να είστε σίγουροι ότι θα οργανώσουν τέλεια το ταξίδι σας στην μαγική χώρα του Ουζμπεκιστάν.

http://arostr.com/

http://www.advantour.com/