Το Μπρατς, αν και το τρίτο μεγαλύτερο από τα νησιά του Αδριατικού αρχιπελάγους, ήταν πάντα το λιγότερο γνωστό και ζούσε στη σκιά του γειτονικού κοσμοπολίτικου Χβαρ. Ήσυχο, καταπράσινο, με υπέροχες θάλασσες, γνώρισε ανά τους αιώνες τον ζυγό των Ρωμαίων, των Ούγγρων και των Βενετών απ όπου και κληρονόμησε  την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του.

Βρίσκεται σε απόσταση βολής από το Σπλιτ, μόλις μια ώρα με το καράβι και έμεινε γνωστό στην ιστορία από τις πέτρες χάρη στις οποίες χτίστηκε το περίφημο Παλάτι του Διοκλητιανού στο Σπλιτ. Οι φυσικές καλλονές όμως δεν είναι ο μόνος λόγος επίσκεψης στο Μπρατς. Εκεί  βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Κροατίας, που προστατεύεται από την Unesco, το πρόσφατα αναστηλωμένο πετρόχτιστο μοναστήρι της Blaca.

Η μικρή πόλη του Σουπετάρ, στo βόρειο άκρο  του νησιού, είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός. Εδώ είναι χτισμένη η Villa Vela Luka, ίσως o πιο στυλάτος τόπος διαμονής σε ολόκληρο το Μπρατς. Πρόκειται για ένα αρχοντικό των αρχών του 20ου αιώνα, μόλις τριάντα μέτρα μακριά από την θάλασσα, με υπέροχους κήπους, που ανακαινίσθηκε πλήρως το 2006 και από τότε λειτουργεί σαν ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Αν είστε διατεθειμένοι να κάνετε την οικονομική υπέρβαση, τολμήστε το δεν θα το μετανιώσετε, αν όχι περιοριστείτε στο ομόσταυλο Vlačica and Vrilo. Υστερεί σε γοητεία και ατμόσφαιρα αλλά έχει απείρως φιλικότερες τιμές.

http://www.velaris.hr/