Στους σταματημένους ανεμόμυλους, τα παλιακά καφενεία, στα στενά σοκάκια και τα νεοκλασικά σπίτια, στις παραδοσιακές φορεσιές και τα πασχαλινά έθιμα πιάστηκε το κουβάρι του χρόνου και σταμάτησε το ξετύλιγμά του. Εδώ, στην Όλυμπο Καρπάθου.

Ο παραδοσιακός αυτός ορεινός οικισμός βρίσκεται σε ένα δύσβατο κι απομακρυσμένο σημείο στο βόρειο τμήμα της Καρπάθου, κάτι που έχει βοηθήσει ίσως τους κατοίκους του χωριού να διατηρήσουνv σχεδόν αναλλοίωτη την ταυτότητα και την αυθεντικότητα του τόπου τους. Εδώ, η κοινωνία είναι μητριαρχική, κι αν φτάσατε ως εδώ σίγουρα θα δείτε τις γυναίκες του χωριού να ζυμώνουν ψωμί και να πηγαίνουν στο χωράφι, σαν πρώτα, ενώ τα έθιμα, ιδιαίτερα τα πασχαλινά, έχουν μείνει αλώβητα στο περασμα του χρόνου.

Μια βόλτα στην Όλυμπο προσφέρει, εκτός από λαογραφία, και “τροφή” για το βλέμμα. Τα καλοδιατηρημένα σπίτια του χωριού είναι φωτεινά με πολύχρωμες πινελιές, ενώ τα ανοιχτά παράθυρά τους επιτρέπουν κλεφτές ματιές στο εσωτερικό τους, βγαλμένο θαρρείς από λαογραφικό μουσείο. Οι δυο πλατείες της είναι φροντισμένες και καλαίσθητες – στην κεντρική, δεσπόζει η Κοίμηση της Θεοτόκου. Η συνοικία Όξω Καμαρα, στη δυτική πλευρά του χωριόύ, βρίσκεται σχεδόν πάνω στο γκρεμό σαν άλλη καλντέρα. Και στην κορυφή όλων αυτών, οι εγκαταλελειμμένοι ανεμόμυλοι, υπογραμμίζουν μια εποχή που ήταν, αλλά δεν είναι πια εδώ.

Tip: Αξίζει να επισκεφτείτε την Όλυμπο τις ημέρες του Πάσχα, τα έθιμα του τόπου τις μέρες αυτές είναι ξεχωριστά και μοναδικά.