Κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία και την Πολωνία, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, Οστράβα, ήταν ιστορικά συνυφασμένη με την παραγωγή χυτοσιδήρου και κάρβουνου. Ποιος είπε όμως ότι βιομηχανική παράδοση, τουρισμός και ομορφιά δεν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά;

Κοιτώντας από ψηλά την Οστράβα, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι ο βιομηχανικός χαρακτήρας της είναι εξαίσια παντρεμένος με την τσεχική, κεντροερωπαϊκή φινέτσα και αισθητική. Όσα κτήρια δεν έχουν πια παραγωγική χρησιμότητα, αξιοποιούνται ως κέντρα αθλητισμού και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ενώ το κέντρο της Οστράβα μοιάζει αρκετά με εκείνο της Πράγας. Η αρχιτεκτονική των κτηρίων του κέντρου της πόλης αποτελεί ακόμη ένα από τα ατού της, καθώς εδώ έχουν αφήσει το στίγμα τους γνωστοί αρχιτέκτονες όπως οι Κάρελ Κότας, Γιόζεφ Γκότσαρ, Ερνστ Κόρνερ και Αλεξάντερ Γκραφ.

Τα καλαίσθητα μπιστρό και καφέ αφθονούν, ειδικά στην οδό Στοντόλνι Stodolni, στα 350 μέτρα μήκους της οποίας συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της ζωής, των εστιατορίων και των μπαρ της Οστράβα. Το Πάρκο Λάντεκ, στα περίχωρα της πόλης, είναι – τι άλλο; – πρώην ορυχείο που έκλεισε οριστικά το 1991 και πλέον αξιοποιείται ως μουσείο και πόλος έλξης για τους επισκέπτες, συνδυάζοντας φύση και βιομηχανική ιστορία.

Το μουσικό φεστιβάλ «Τα χρώματα της Οστράβα», διεξάγεται κάθε χρόνο στο χώρο ενός παλιού ορυχείου, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο. Πρόκειται για το Κάτω Βιτκοβίτσε, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του τεχνητού, φτιαγμένου με υλικά των πάλαι ποτέ ορυχείων λόφου Έμα.  Από εκεί, σε ύψομετρο 315 μέτρων, μπορεί κανείς να θαυμάσει την υπέροχη κάτοψη της Οστράβα.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή θέα έχει κανείς από τον Πύργο Μπολτ.  Ύψους 78 μέτρων, γυάλινη κατασκευή πάνω σε μια υψικάμινο των παλιών ορυχείων, ο εξαιρετικά καλαίσθητος πύργος αποτελεί τουριστική ατραξιόν, όπου μπορείτε, εκτός της θέας, να απολαύσετε και τον καφέ σας. Το όνομά του οφείλεται στο γνωστό Τζαμαϊκανό «γιο του ανέμου» Ουσέιν Μπολτ.

Ιδιαίτερα γνωστό είναι επίσης το μουσικό φεστιβάλ Γιάνατσεκ, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου ή τις πρώτες του Ιουνίου, ενώ η πόλη διαθέτει και την φημισμένη διεθνώς, ομώνυμη Φιλαρμονική Ορχήστρα Γιάνατσεκ.

Η Οστράβα διαθέτει Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, όπου οι επισκέπτες μπορούν, μέσω προσομοιωτών, να οδηγήσουν τρένο, να πετάξουν αεροπλάνο ή να «εργαστούν» ως μεταλλεργάτες, καθώς και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα μουσεία – μεταξύ άλλων – Σιδηροδρόμου, Ζυθοποιίας και Πυρόσβεσης.