Η όμορφη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας είναι γνωστή για τα παραδοσιακά τραμ που εξακολουθούν να εξυπηρετούν στις μετακινήσεις στην πόλη, για τα κτίρια και τις εκκλησίες επιβλητικής μπαρόκ αρχιτεκτονικής, την μουσική Φαντο και ως το μέρος που γεννήθηκε και έζησε ο γνωστός ποιητής Φερνάντο Πεσσόα.

Χτισμένη στις εκβολές του Τάγου, η Λισαβόνα αποτελεί μια ζωντανή σύγχρονη μητρόπολη η οποία προσφέρει ότι επιθυμεί ο κάθε ταξιδιώτης: ιστορία, αρχιτεκτονική, κουλτούρα, γαστρονομία, σύγχρονες τουριστικές υποδομές και πλούσια νυχτερινή ζωή.

Από την πανέμορφη γραφική γειτονιά της Αλφάμα, γενέτειρα των μελαγχολικών συνθέσεων του φάντο όπου οι χαρακτηριστικές μπουγάδες των σπιτιών στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο, ενώ τα πέτρινα σοκάκια μοιάζουν να ανηφορίζουν στο άπειρο και το κάστρο του Αγίου Γεωργίου να στέκει πάνω από τις κεραμιδένιες σκεπές της πόλης σαν φύλακας της νοσταλγίας.

Η πανέμορφη κοσμική λεωφόρος της Ελευθερίας, Avenida de Liberdade ξεκινάει από την πλατεία Restauradores στην οποία δεσπόζει το ομώνυμο μνημείο και καταλήγει στην κυκλική πλατεία της Pombal, φιλοξενώντας καταστήματα, ξενοδοχεία και οίκους μόδας στα κτίρια που την περιβάλλουν, ενώ στα πίσω στενά της, κοντά στο νοσοκομείο, μικρά εστιατόρια με χωρητικότητα λίγων ανθρώπων και ρουστίκ διακόσμηση, σερβίρουν παραδοσιακές συνταγές της Πορτογαλικής κουζίνας. Προς το τέλος της λεωφόρου συναντάμε τον βοτανικό κήπο του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, όπου τα όμορφα μονοπάτια και το πλούσιο φυσικό τοπίο μας προσφέρουν ένα διάλειμμα δροσιάς και ηρεμίας από τους έντονους ρυθμούς της πόλης.

Στην όμορφη γειτονιά της Baixa, το άγαλμα του αγαπημένου ποιητή της Πορτογαλίας, Φερνάντο Πεσσόα, βρίσκεται μπροστά από την ιστορική “Brasileira”, το αγαπημένο φιλολογικό στέκι των λογοτεχνών από τις αρχές του αιώνα, και περιμένει στωικά κάποιον να καθίσει δίπλα του για να του πιάσει κουβέντα. Μερικά λεπτά πιο κάτω, το Barrio Alto δηλαδή η ψηλή γειτονιά, γεμάτη γκράφιτι και μπαράκια, αποτελεί την καρδιά της νυχτερινής ζωής και πόλο έλξης για τους ντόπιους, τους φοιτητές και τους επισκέπτες της.

Μέσω της Αψίδας Ρούα Αγκούστα καταλήγουμε στο παραλιακό κομμάτι της πόλης όπου ξεγελιόμαστε καθώς αυτό που βλέπουμε δεν είναι η θάλασσα αλλά ο ποταμός Τάγος, που συναντάει το πέλαγος μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω από την κρεμαστή γέφυρα της 25ης Απριλίου.

Παρόλα αυτά όταν σκεφτόμαστε την Λισαβόνα δεν είναι ούτε η μαγευτική εκκλησία της Estrela Basilica, ούτε η γραφική διαδρομή της γραμμής 28 του τραμ, ούτε οι όμορφοι στίχοι του Πεσσόα, που μας έρχονται στο νου, αλλά ένα μικρό αμαρτωλό γλυκό ονόματι: Παστέλ ντε νάτα!

Δημιούργημα καθολικών μοναχών κατά τον 18ο αιώνα στην θρησκευτική κοινότητα της Santa Maria de Belém, με ρίζες από την γαλλική ζαχαροπλαστική, το παστέλ ντε νάτα, είναι μια μικρή στρογγυλή τάρτα βανίλιας φτιαγμένη από αυγό και αποτελεί την αγαπημένη μας Πορτογαλική λιχουδιά. Το Fabrica de nata στην αρχή της λεωφόρου de Liberdade σε έναν όμορφο χώρο προσφέρει την παραδοσιακή συνταγή αλλά και την εμπλουτίζει με κανέλα και άχνη ζάχαρη κάνοντας πασιφανές το γεγονός ότι θα είναι αδύνατο να φάμε μόνο ένα!

www.fabricadanata.com