Πέντε σπάνια επισκεπτόμενοι αλλά συγκλονιστικοί αρχαιολογικοί προορισμοί

5Yaxchilan & Bonampak – Μεξικό

photo by cezzie901

Το Μεξικό είναι μια χώρα με αστείρευτους αρχαιολογικούς πόρους. Από τις πυραμίδες της Teotihuacan των Αζτέκων μέχρι τους ναούς των Μάγια στην Chichen Itza, o επισκέπτης δε σταματά να γεύεται εικόνες από προκολομβιανούς πολιτισμούς. Για κάτι όμως μακριά από τα πλήθη, πιο κοντά στη φύση και με αρχαιολογικές ιδιαιτερότητες, προτείνουμε την επίσκεψη στο Yaxchilan και το Bonampak.

Το Yaxchilan είναι κτισμένο σε ένα λόφο που επιβλέπει έναν σχεδόν τέλεια σχηματιζόμενο ημικυκλικό κόλπο στις όχθες του ποταμού Usumacinta στη ζούγκλα της μεξικάνικης επαρχίας Chiapas (γνωστή και ως προπύργιο των Zapatistas). Γνωρίζοντας την ακμή της τον 7ο και 8ο μετά Χριστό αιώνα κατά την κλασική περίοδο των Μάγιας, η πόλη ξεχωρίζει, εκτός από τις περίτεχνες προσόψεις των κτιρίων και τις πολυάριθμες στήλες με τις επιγραφές που εξιστορούν το βίαιο παρελθόν της, και για το ότι η ζουγκλα στην οποία βρίσκεται η εκτενής πόλη φιλοξενεί εκατοντάδες hawler monkeys, με αποτέλεσμα η επίσκεψη να γίνεται υπό τους ήχους των χαρακτηριστικών τους κραυγών.

Το σχεδόν γειτονικό Bonampak παρότι μικρότερο, επιφυλάσσει ίσως μεγαλύτερες συγκινήσεις για τους λάτρεις της αρχαιολογίας. Κρυμμένο από το σύγχρονο πολιτισμό μέχρι το 1946, διακρίνεται για το Templo de las Pinturas, που ενώ εξωτερικά φαίνεται αρκετά απλοϊκός, στο εσωτερικό του φιλοξενεί –όπως υποδηλώνει και το όνομά του- τις καλύτερες τοιχογραφίες που έχουν ανακαλυφθεί από την εποχή των Μάγια, με τις αναπαραστάσεις να απεικονίζουν από στέψη βασιλέων μέχρι πολεμικές σκηνές με απίστευτα έντονα χρώματα, δίνοντας μια σπάνια εικόνα για τη ζωή στην εποχή των Μάγιας, πριν αυτοί εξαφανιστούν μυστηριωδώς. Οι τοιχογραφίες είναι τόσο ζωντανές και σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης προκαλούν δέος και ρίγη για όποιον έχει ένα ελάχιστο ενδιαφέρον για την παγκόσμια αρχαιολογία.

Απομακρυσμένοι από τον πολιτισμό, οι δύο αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται στα σύνορα του Μεξικού και της Γουατεμάλας, προσβάσιμοι και από τις δύο χώρες, αν και ελαφρώς πιο εύκολα από την επαρχία της Chiapas από την πλευρά του Μεξικού. Για όσους επιλέξουν να τους επισκεφθούν από τη Γουατεμάλα, η διαδρομή θα τους μείνει αξέχαστη, αφού απαιτείται η χρήση ταχύπλοου που διασχίζει την αρχέγονη ζούγκλα κατά μήκος του ποταμού Usumacinta.