Η οπτική σύγκρουση με το Πιτιλιάνο είναι πραγματικά συνταρακτική. Σκαρφαλωμένο στην άκρη ενός ηφαιστιογενούς βράχου, τριγυρισμένο από ένα εντυπωσιακό φαράγγι και πλημμυρισμένο στο πράσινο, διαφεντεύει την γύρω περιοχή και αποκαλύπτει τις χάρες του  στους ψαγμένους τουρίστες που το ανακαλύπτουν. Όχι βέβαια ότι δεν υπάρχουν τουρίστες στο Πιτιλιάνο, αλλά απλά εδώ δεν συναντάς τις τουριστικές ορδές που κατασπαράζουν την υπόλοιπη Τοσκάνη, εδώ τα τουριστικά δρώμενα είναι πιο ήρεμα ,πιο χαλαρά.

Χτισμένο στα βάθη των αιώνων από τους Ετρούσκους, για χρόνια ζούσε παράλληλα με τους «μεγάλους» της Τοσκάνης, την Φλωρεντία και την Σιένα, πριν υποκύψει τελικά στις ορέξεις του μεγάλου Δούκα Cosimo του πρώτου, των Μεδίκων. Και ύστερα ήρθαν οι Εβραίοι. Όταν ο Πάπας Πίος ο IV έδιωξε τους Εβραίους από την Ρώμη στα 1569, αυτοί βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο στο Πιτιλιάνο όπου και παρέμειναν μέχρι το 1938, δίνοντας στην γραφική πολίχνη το προσωνύμιο μικρή Ιερουσαλήμ. Σήμερα δεν πρέπει να υπάρχουν πάνω από ογδόντα άτομα…

Το σημερινό Πιτιλιάνο είναι αναμφίβολα ένα από τα  best kept secrets στην Ιταλία. Eκτός της πρώτης απίστευτης εικόνας του τόπου που σου κόβει την ανάσα, το κυρίως χωριό είναι εκπληκτικά διατηρημένο, ένα ακόμη μεσαιωνικό κόσμημα στην αμέτρητη σειρά των μοναδικών Ιταλικών χωριών της Τοσκάνης. Η Εβραϊκή συναγωγή, άψογα συντηρημένη ,φόρος τιμής στους εκατοντάδες Εβραίους κατοίκους που εξοντώθηκαν, μαζί με τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό, αποτελούν τα high lights της επίσκεψης. Δεν είναι όμως τα μοναδικά αξιοθέατα αυτού του μαγικού τόπου. Το Pitigliano σαν μεσαιωνικός οικισμός, οχυρωμένος στην κορυφή του λόφου, έχει την χαρακτηριστική ρυμοτομία της περιοχής γεμάτος, στενά δρομάκια, πυργόσπιτα και φυσικά  εντυπωσιακά palazzo.

Extra tip. To Il Tufo Allegro είναι ο τοπικός ναός γευσιγνωσίας. Είναι ένα υπέροχο εστιατόριo, που εστιάζει στην τοπική κουζίνα και συναρπάζει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς  γευσιγνώστες.