Χρειάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια επίπονων εργασιών, για να πάρει επιτέλους σάρκα και οστά το υπερφιλόδοξο σχέδιο της κατασκευής του φράγματος του Ασουάν, ενός από τα μεγαλύτερα φράγματα του κόσμου. Τα εγκαίνια τελέσθηκαν με κάθε επισημότητα το 1971 και οι ευεργεσίες αυτού του γιγάντιου έργου έγιναν αμέσως ορατές. Οι καταστροφικές πλημμύρες του Νείλου έγιναν παρελθόν, η άρδευση κατά τις περιόδους της ξηρασίας ευκολότερη και παραγωγικότερη, ενώ η μισή ηλεκτρική ενέργεια της Αιγύπτου προέρχεται πλέον από το φράγμα.

Κατά την κατασκευή του, σχηματίστηκε σταδιακά μια υδαταποθήκη μήκους πεντακοσίων χιλιομέτρων, που ονομάστηκε λίμνη Νάσερ, προς τιμή του εμπνευστή του όλου έργου, Αιγύπτιου προέδρου Νάσερ. Αυτή η τεράστια λίμνη, που εμφανίστηκε από το πουθενά μέσα στην μεγαλύτερη και ξηρότερη έρημο του πλανήτη μας, την Σαχάρα, δημιούργησε, αφενός ένα μαγευτικό τοπίο γεμάτο ακτογραμμές, αμμώδεις παραλίες του γλυκού νερού και αμμόλοφους και αφετέρου έναν εκπληκτικό βιότοπο που φιλοξενεί δεκάδες είδη πουλιών, ζώων και ψαριών.

Η AfricanAngler είναι μια ταξιδιωτική επιχείρηση που προσφέρει μοναδικά σαφάρι στην λίμνη Νάσερ και γύρω από αυτήν. Πρωτοξεκίνησε το 1993 συνδυάζοντας πρωτοποριακά προγράμματα ψαρέματος στην λίμνη, με ξεναγήσεις στους κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους. Τα πληρώματα και οι οδηγοί της επιχείρησης είναι ντόπιοι, Νούβιοι, και μερικοί από αυτούς κατοικούσαν στην κοιλάδα του Νείλου πριν ακόμη την δημιουργία της λίμνης Νάσερ. Highlight λοιπόν μιας εκδρομής με το AfricanAngler, είναι η γνωριμία με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα την περιοχή, είναι υπερήφανοι για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους και εξακολουθούν να διατηρούν την δική τους αρχιτεκτονική, γλώσσα, και παράδοση.

Extra tip. Αν είστε θερμοί θιασώτες του σπορ της αλιείας, ακολουθήστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει ψάρεμα της περίφημης πέρκας του Νείλου, ενός από τα μεγαλύτερα ψάρια του γλυκού νερού. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα εντυπωσιαστείτε.

http://www.african-angler.net/index.php