‘Ισως η Σαντορίνη να είναι γνωστή στα πέρατα του κόσμυ για το ηλιοβασίλεμα και για τη θέα στην Καλντέρα. Οι γνώστες όμως ξέρουμε πως η Σαντορίνη, με πολύτιμη κληρονομιά και παράδοση 3.500 χρόνων στην αμπελουργία, φημίζεται επίσης για την ποιότητα και την αξεπέραστη γεύση των κρασιών της. Η δύναμη της ηφαιστειακής γης της Σαντορίνης, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό κλίμα του νησιού, ευνόησαν την δημιουργία μοναδικών ποικιλιών με έντονα αρώματα και γεύσεις. Όταν δε, μπήκαν στο παιχνίδι επαγγελματίες οινοποιοί με αγάπη για τον τόπο και μεράκι για τη δουλειά τους, η φήμη των κρασιών της Σαντορίνης εκτοξεύτηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μολονότι υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, η πιο διάσημη (και πιο περίφημη) είναι το Ασύρτικο, ένα κρασί με εκρηκτικό σώμα, που ταιριάζει με τον ηφαιστειογενή χαρακτήρα του νησιού. Αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της οινικής παραγωγής του νησιού και ένα από τα πιο σημαντικά και αναγνωρίσιμα εξαγώγιμα προϊόντα της.

Δύο είναι τα κρασιά που αγαπάμε ιδιαίτερα. Το ένα είναι το Νυχτέρι, λευκό ξηρό κρασί ποικιλίας Ασύρτικου, με αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών. Οι απασχολούμενοι στην παραγωγή αυτού του κρασιού δούλευαν στις κάβες ως αργά τη νύχτα για να πιέσουν τα σταφύλια, χαρίζοντας έτσι στο κρασί το όνομά του. Το δεύτερο είναι το Vinsanto, το διάσημο κόκκινο γλυκό κρασί Σαντορίνης που σερβίρεται περισσότερο σαν λικέρ. Παραδοσιακά οι καλλιεργητές άπλωναν τα σταφύλια στον ήλιο για δυο βδομάδες για να ανέβουν τα ζάκχαρα, κάτι που χαρίζει στο κρασί τη γλυκιά γεύση του. Το όνομά του λέγεται ότι προήλθε από το Vin Santo που σημαίνει Άγιο Κρασί.