Αν και σήμερα είναι πολύ δύσκολο να το πιστέψει κανείς, η Κωνσταντινούπολη μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν μια πόλη γεμάτη ξύλινες κατοικίες. Με την εξαίρεση των παλατιών, των τζαμιών και των εκκλησιών, που ήταν πετρόχτιστα, όλα σχεδόν τα άλλα οικήματα, ήταν φτιαγμένα αποκλειστικά από ξύλο. Αυτό, λόγω κόστους κυρίως, μπορεί να εξυπηρετούσε, αλλά ήταν και η αιτία για μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές, που πραγματικά αφάνιζαν την πόλη.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα λοιπόν, οι αρχές αποφάσισαν ότι όλες οι καινούργιες κατοικίες θα κατασκευάζονταν αποκλειστικά από πέτρα, με αποτέλεσμα, η γραφική εικόνα των παλιών ξύλινων κατοικιών σιγά- σιγά να εκλείπει. Η Κωνσταντινούπολη αργά αλλά σταθερά άρχισε να χάνει τον παλιό οικιστικό της χαρακτήρα, για να μεταμορφωθεί στις μέρες μας, σε μια σύγχρονη αλλά απρόσωπη μεγαλούπολη, με κύρια χαρακτηριστικά την άναρχη δόμηση και το τσιμέντο.

Φωτεινή εξαίρεση και ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα δείγματα της παλιάς πόλης είναι το Sogukcesme Sokak, ένας μικρός γραφικός δρόμος, μεταξύ του Τοπ Καπί και της Αγιάς Σοφιάς. Εκεί,την δεκαετία του χίλια εννιακόσια ογδόντα τα ερειπωμένα ξύλινα κτίσματα της Οθωμανικής περιόδου, ανακαινίστηκαν εκ βάθρων και μετατράπηκαν σε καλόγουστα νοσταλγικά ξενοδοχεία. Σήμερα το Sogukcesme Sokak, είναι ένας υπέροχος πεζόδρομος όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την βόλτα του, περπατώντας σε μια Κωνσταντινούπολη αλλοτινών καιρών .

Extra tip. To Ayasofya Konaklari Hotel είναι ένα από τα παραδοσιακά ξενοδοχεία του Sogukcesme Sokak. Αποτελείται από εννέα κατοικίες, που διατηρούν ανέπαφη την παλιά Οθωμανική αρχιτεκτονική, ενώ οι εσωτερικοί του χώροι είναι διακοσμημένοι με μια μίξη Τουρκικού και Ευρωπαϊκού στυλ των αρχών του 20ου αιώνα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την σχετικά φιλική τιμή, αποτελούν μια άψογη επιλογή για την διαμονή σας στην παλιά συνοικία της πόλης.

https://www.hotelscombined.com/Hotel/Ayasofya_Konaklari.htm