Η Σικελία δεν σταματά ποτέ να σε εκπλήσσει. Κάθε γωνιά της είναι ένα σαγηνευτικό ταξίδι στο παρελθόν, παρελθόν, που ειδικά για μας τους Έλληνες, έχει τεράστια συναισθηματική αξία. Τρανό παράδειγμα η Ορτίτζια, το μικρό νησάκι στο ανατολικό άκρο των Συρακουσών, που αποτελεί το ιστορικό κέντρο της πόλης και πήρε το όνομά του από την παραφθορά της Ελληνικότατης λέξης όρτυξ, που σημαίνει ορτύκι.

Η Ορτίτζια, γνωστή και ως Citta Vecchia, κατοικείται από την εποχή του Χαλκού και ενώνεται με την ηπειρωτική πόλη χάρη σε τρεις μικρές γέφυρες. Λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, διαδραμάτισε επί αιώνες, σπουδαίο ρόλο στην πολιτική και εμπορική ζωή των Συρακουσών, αλλά, με την πάροδο των χρόνων και με το γκρέμισμα των τειχών γύρω στο 1800, η συγκεκριμένη περιοχή άρχισε να χάνει την στρατηγική της σημασία, περιθωριοποιήθηκε και μέχρι πριν λίγο καιρό γνώριζε την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση. Από την δεκαετία του 1980 όμως, χάρη σε εκτεταμένα έργα ανάπλασης, η Ορτίτζια αναγεννήθηκε και σήμερα αποτελεί τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πνεύμονα των Συρακουσών. Μουσεία δημιουργήθηκαν, θέατρα επαναλειτούργησαν, αρχοντικά αναστηλώθηκαν, το κάστρο και η προκυμαία ανακαινίστηκαν, ενώ οι πλατείες και τα σοκάκια γέμισαν με café, εστιατόρια και μαγαζιά, συγκεντρώνοντας τον κύριο όγκο των επισκεπτών της πόλης.

Ανάμεσα στα παλιά σπίτια των ψαράδων, στην κεντρική προκυμαία, δεσπόζει ανακαινισμένο το Hotel Gutkowski. Λιτό, ατμοσφαιρικό και φιλόξενο, αποτελεί μια άριστη λύση διαμονής σε αυτό το ιστορικό κομμάτι της πόλης. Τα είκοσι πέντε δωμάτια του είναι προσεκτικά διακοσμημένα σύμφωνα με την τοπική παράδοση, δημιουργώντας έτσι μια ιδιαίτερη, νοσταλγική ατμόσφαιρα, που εντυπωσιάζει τον τυχερό επισκέπτη.

http://www.guthotel.it/index.php