Το μουσείο Te Papa είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα αξιολογότερα μουσεία ολόκληρου του νοτίου ημισφαιρίου. Βρίσκεται στην Ουέλινγκτον, την πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας και είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό και τον φυσικό πλούτο της χώρας. Τα επίσημα εγκαίνια του εντυπωσιακού, 36.000 τετραγωνικών μέτρων αντισεισμικού κτιρίου, έγιναν το 1998 και το κόστος του ξεπέρασε τα τριακόσια εκατομύρια Νεοζηλανδικά δολλάρια.

Οι πολιτιστικές συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν πληθώρα ευρημάτων από τους πολιτισμούς που άκμασαν στον Ειρηνικό, δίνοντας όμως ιδιαίτερη έμφαση τον πολιτισμό των Μαουρί, καθώς και πολλά ντοκουμέντα από την πρόσφατη ιστορία της χώρας, όπως ιστορικά αρχεία, γραμματόσημα, ενδύματα και κλωστουφαντουργικά προϊόντα. Οι αίθουσες που είναι αφιερωμένες στην φυσική ιστορία της Νέας Ζηλανδίας, περιλαμβάνουν μια σημαντική συλλογή από απολιθώματα, και πάνω από 70.000 δείγματα θηλαστικών, ερπετών, αμφιβίων και πτηνών. Ένα από τα σπανιώτερα εκθέματα είναι το κολοσσιαίων διαστάσεων και βάρους καλαμάρι που αλιεύθηκε από έναν Νεοζηλανδό ψαρά στις θάλασσες της Ανταρκτικής το οποίο ζυγίζει 495 κιλά και έχει μήκος 4,2 μέτρα. Εκτός από τις μόνιμες συλλογές, το Te Papa φιλοξενεί στους έξη ορόφους του ερευνητικό κέντρο, αίθουσες διαλέξεων, κατάστημα με είδη δώρων καθώς και cafe – εστιατόριο με εντυπωσιακή θέα προς το λιμάνι της πόλης.

Extra tip. Σε απόσταση βολής από το μουσείο Te Papa, στρατηγικά κτισμένο δίπλα στην προκυμαία, βρίσκεται Museum Hotel, ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία της Ουέλινγκτον. Πρόκειται για έναν συνδιασμό ξενοδοχείου και γκαλερί τέχνης, μια που δημόσιοι χώροι του είναι γεμάτοι με πάνω από ογδόντα γνήσια έργα τέχνης. Τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με μαρμάρινα μπάνια, γιγάντιες LCD τηλεοράσεις και διακοσμημένα με ψυχεδελικά έπιπλα Louis XIV. Οι φιλικές τιμές επιτρέπουν την οικονομική υπέρβαση για την επιλογή δωματίων με θέα προς το λιμάνι.

http://www.tepapa.govt.nz

http://www.museumhotel.co.nz