Το Τολέδο είναι ένα γοητευτικό μεσαιωνικό μέρος, άμεσα συνυφασμένο με τον Ελ Γκρέκο και τον βίο του. Είναι το μέρος, που ο μεγάλος ζωγράφος διάλεξε για να ζήσει όταν έφτασε στην Ισπανία και το μέρος που σήμερα, βρίσκονται συγκεντρωμένα μερικά από τα πιο φημισμένα αριστουργήματα του.

Πολύς κόσμος που επισκέπτεται την πόλη, έχει την εντύπωση ότι το εντυπωσιακό μουσείο El Greco, που διαφημίζεται σαν σπίτι του μεγάλου καλλιτέχνη, είναι αυθεντικό. Λάθος όμως, αυτό το υπέροχο αρχοντικό, που βρίσκεται στην Εβραϊκή συνοικία του Τολέδο, χτίστηκε μεν πάνω στα ερείπια ενός αναγεννησιακού palazzo τον 16ου αιώνα, αλλά ουδεμία σχέση έχει με το αυθεντικό σπίτι, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, με την προσθήκη ενός διπλανού κτιρίου, το μουσείο πήρε την σημερινή του μορφή και άνοιξε τις πύλες του επίσημα, το 1911. Στις αίθουσες του θαυμάζει κανείς είκοσι από τους πιο γνωστούς πίνακες της τελευταίας περιόδου του Ελ Γκρέκο, καθώς επίσης και πολλά άλλα έργα, νεώτερων ζωγράφων, που επηρεάστηκαν από το ξεχωριστό στυλ του μεγάλου καλλιτέχνη. Εκτός όμως από το εκθεσιακό κομμάτι, το οίκημα είναι και ένα λαμπρό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα. Η όλη του διαμόρφωση, με τους κήπους, τα έπιπλα εποχής, τα αντικείμενα τέχνης και μια καταπληκτική συλλογή κεραμικών, αναπαράγει πιστά την τότε εποχή δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον  επισκέπτη να κατανοήσει πώς ήταν η καθημερινή ζωή στο Τολέδο του 16ου αιώνα.