Σα μικρός επίγειος παράδεισος, σα παραμύθι, το κρυμμένο μυστικό που τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί, η Δονούσα μας παρασύρει στους δικούς της ραχάτικους ρυθμούς.

Ως εδώ θα μας φέρει ο Σκοπελίτης, Είναι τόσο μικρή που μπορείς να την.. γυρίσεις με τα πόδια, μιας που το σύνολο της επιφάνειάς της είναι 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μικρό αυτό νησί διατρέχουν απ’ άκρη σε άκρη σημαδεμένα περιπατητικά μονοπάτια, ενώ καθημερινά ένα μικρό λεωφορειάκι συνδέει τους οικισμούς μεταξύ τους. Οι οποίοι είναι ελάχιστοι: ο Σταυρός που είναι το λιμάν και πρωτεύουσα ι του νησιού με τα κατάλευκα σπιτάκια, την μακρινή Καλοταρίτισσα και τη Μερσίνη, με τα τρεχούμενα νερά της.

Το πιο δυνατό σημείο της Δονούσας είναι φυσικά τα κρυστάλλινα, καθαρά νερά της. Η παραλία του Σταυρού, δυο βήματα από το λιμάνι, υποδέχεται τον επισκέπτη λαμπυρίζοντας φιλάρεσκα τα τυρκουάζ νερά της. Ο Κέδρος είναι ίσως η πιο διάσημη και η πιο εύκολα προσβάσιμη, για αυτό και η πιο πολυσύχναστη, όμως η πιο όμορφη είναι το Λιβάδι, για αυτό και αποκαλύπτεται μόνο στους λίγους που θα κατέβουν το δύσβατο μονοπάτι ως αυτήν.

Tip: Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη Φωκοσπηλιά, καταφύγιο της φώκιας, και να κολυμπήσετε στα εκπληκτικά μπλε νερά της.