Στις πλαγιές της Ζήρειας, δυό ώρες και σχεδόν δυο βήματα από την Αθήνα, τα Τρίκαλα Κορινθίας φιλοδοξούν (και καταφέρνουν σε ένα βαθμό) να αποτελέσουν το κέντρο και το κεφαλοχώρι της ορεινής Κορινθίας.

O φιδογυριστός δρόμος προς τα Τρίκαλα περνάει μέσα από ελαιώνες και αμπελώνες, μέσα από δάση ελάτης και μικρά χωριά, δημιουργεί στον επισκέπτη μια καλή διάθεση για το τί θα αντικρίσει στη συνέχεια. Φτάνοντας στον προορισμό,δεν απογοητεύεται. Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από 3 οικισμούς, τα Άνω, τα Μέσα και τα Κάτω, η βόλτα όμως ανάμεσά τους γίνεται και.. ποδαράτη. Ξεκινάμε την περιήγηση από τα Κάτω, που θεωρείται ο παλαιότερος εκ των τριών οικισμών και από τη λιθόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια. Στάση στον πετρόχτιστο ναό του Αγίου Δημητρίου, που χρονολογείται από το 1697, για μια κλεφτή ματιά στον εσωτερικό του διάκοσμο και τις τοιχογραφίες του.

Στη συνέχεια ανηφορίζουμε προς τα Μεσαία Τρίκαλα. Εδώ το πράγμα.. ζωντανεύει! Κόμβος ανάμεσα στα Άνω και τα Κάτω, τα Μεσαία Τρίκαλα είναι τα πιο πολύβουα και αυτά που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Για αυτό άλλωστε περπατώντας στα σοκάκια, ανάμεσα στα πετρόχτιστα σπίτια, σε κάθε γωνιά ξεφυτρώνει μια ταβέρνα, ένας ξενώνας, ένα μαγαζί με παραδοσιακά είδη. Η περιπλάνηση τελειώνει στον “αρχοντομαχαλά” κατά τους παλιούς, στα Άνω Τρίκαλα, τον πιο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά από τους τρεις οικισμούς. Εδώ η βόλτα θα μας φέρει σε επαφή με βαριά αλλά καλοδιατηρημένα πετρόκτιστα αρχοντικά αλλά και εκκλησίες του 16ου αιώνα. Εδώ θα αφήσουμε τις βαλίτσες μας στην ανεπιτήδευτη απλότητα του ξενώνα Χελυδορέα, που θα αποτελέσει το ορμητήριό μας για περισσότερες εξορμήσεις στην περιοχή!