ΗΠΑ Όταν οι άλλοι έψηναν αρνί εγώ άκουγα μουσική (ή Πάσχα 2015 στη Νέα Υόρκη)

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751

Κεφάλαιο 13

Μια τελευταία ολοήμερη βόλτα και το ταξίδι της επιστροφής.

Το επόμενο πρωινό ξυπνάω χαλαρά. Ρίχνω μια ματιά στο παράθυρο


και βλέπω ότι ο καιρός είναι άριστος. Πολύ σημαντικό αυτό γιατί πετάμε τα μεσάνυχτα και όλοι την ημέρα θα είμαστε στους δρόμους.

Μετά το πρωινό παίρνω το μετρό κατεβαίνω στη στάση Lexington Av και πάω προς το εναέριο τραινάκι (ελβετικό τελεφερίκ) για Roosevelt Island. Στόχος μου ήταν να αξιοποιήσω την ηλιοφάνεια και να βγάλω και ημερήσιες φωτογραφίες από το Roosevelt Island προς το Manhattan.













Επέστρεψα με το τελεφερίκ στο Manhattan.



Στη συνέχεια κατηφορίσαμε νότια προς το ΜΟΜΑ.



Περάσαμε ευχάριστα τις επόμενες τρεις ώρες.











Όταν βγήκαμε από το μουσείο πήραμε το μετρό και κατεβήκαμε νότια. Φωτογραφίσαμε το κτίριο Φλατάιρον γνωστό για το σχεδόν τριγωνικό σχήμα του, το οποίο όταν ολοκληρώθηκε το έτος 1902, ήταν το ψηλότερο κτίριο του κόσμου



και σχεδόν δίπλα του το κτίριο Μετροπόλιταν Λάιφ Ινσούρανς Κόμπανι το οποίο κατασκευάστηκε το 1893, ενώ το έτος 1909 κατασκευάστηκε η προσθήκη ενός πύργου, οπότε με την προσθήκη αυτή πήρε από το Φλατάιρον τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο.



Το κτίριο Φλατάιρον έχει σχεδόν τριγωνικό σχήμα, αφού η μία του πλευρά (η μικρή) έχει διαστάσεις 1,80 μέτρα, οπότε κατ’ ουσία «εξαφανίζεται» λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τεράστιες διαστάσεις του λοιπού κτιρίου.



Προχωρήσαμε λίγο και ανεβήκαμε στο μπαρ 230 Fifth, για να θαυμάσουμε τη θέα





και να πιούμε το πρώτο κοκτέιλ της ημέρας.





Ο καιρός ήταν πολύ καλός και κάτσαμε αρκετή ώρα. Όμως δυστυχώς κάποια στιγμή έπρεπε να φύγουμε. Η ώρα έτρεχε και oχρόνος στη Νέα Υόρκη ήταν περιορισμένος και έληγε τα μεσάνυχτα. Πήραμε το μετρό και κατευθυνθήκαμε ακόμα νοτιότερα. Πήγαμε για άλλη μια φορά στο Soho. Μέχρι τώρα το Soho το επισκεπτόμαστε νύχτα για τα μπαρ. Την τελευταία ημέρα όπου το πρόγραμμα ήταν πιο χαλαρό, το επισκεφτήκαμε ημέρα προκειμένου να παρατηρήσουμε την αρχιτεκτονική των κτιρίων από χυτοσίδηρο κατά μήκος των δρόμων της συνοικίας, συνοικία η οποία είχε κινδυνέψει να κατεδαφιστεί κατά τη δεκαετία του 1960, στα πλαίσια των γνωστών σχεδίων ανάπλασης, αλλά διασώθηκε χάρις στην ενεργοποίηση διανοουμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι μάλιστα είχαν αρχίσει να μετακομίζουν στη συνοικία. Το Soho θεωρείται η συνοικία με τα περισσότερα κτίρια αρχιτεκτονικής με χυτοσίδηρο στον κόσμο.

Φτάσαμε στο Soho και ξεκινήσαμε να περπατάμε και να παρατηρούμε τα κτίρια.





Περπατήσαμε και στη Green Street, τον πιο χαρακτηριστικό δρόμο της συνοικίας του Soho. Αφού περπατήσαμε αρκετά, αρχίσαμε να κατευθυνόμαστε βόρεια και όταν κουραστήκαμε, σταματήσαμε σ’ ένα μπαράκι με πολύ καλή συλλογή από malt ουίσκι. Είμαστε ακόμα εντός της happy hour.









Όταν ξεκουραστήκαμε θεωρώντας ότι είχαμε πιεί τα τελευταία μας ποτά στη Νέα Υόρκη, βγήκαμε έξω από το μπαρ και πήραμε ένα ταξί προκειμένου να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο, να μαζέψουμε τα πράγματά μας, να οργανωθούμε για το ταξίδι κλπ.
Με τον οδηγό του ταξί αποκτήσαμε άμεσα χημεία. Ακούγαμε την ίδια αφρο-λάτιν μουσική. Ονομαζόταν Ερνέστο και είχε φτάσει πρόσφατα στη Νέα Υόρκη από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Του εξηγήσαμε ότι τα μεσάνυχτα έπρεπε να είμαστε στο αεροπλάνο. Μας εξήγησε ότι είχαμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας. Του προτείναμε να μας πάει στο αεροδρόμιο και αυτός το αποδέχτηκε. Το ποσό το οποίο πληρώνεις στη Νέα Υόρκη για ταξί από το Manhattan προς το αεροδρόμιο JFK είναι συγκεκριμένο και ανέρχεται στα 50 δολάρια. Του προτείναμε για να περάσει η ώρα - αφού είχαμε χρόνο στη διάθεσή μας – να τον κεράσουμε ένα ποτό. Βγήκαμε από το ταξί, φωτογραφίσαμε το φωτισμένο Empire State Building



και μπήκαμε σε ένα μπαρ



για το τελευταίο μας ποτό στο ταξίδι αυτό στη Νέα Υόρκη. Συζητώντας με τον Ερνέστο καταλάβαμε γιατί τα ταξί είναι πολύ φθηνά σε σχέση με το συνολικό κόστος ζωής στη Νέα Υόρκη. Όπως μας εξήγησε ο Ερνέστο τη πρώτη δουλειά την οποία μπορεί να κάνει μετανάστης στη Νέα Υόρκη είναι οδηγός ταξί, υπάλληλος προφανώς σε εταιρείες ταξί. Κάποια στιγμή, όταν ο χρόνος ήταν οριακός, δυστυχώς αναγκαστήκαμε να φύγουμε. Πήγαμε στο ξενοδοχείο και μαζέψαμε τις αποσκευές μας. Ο Ερνέστο πηγαίνοντάς μας στο αεροδρόμιο μας πέρασε και από την Αστόρια, όπου και η ελληνική παροικία. Φτάσαμε στο αεροδρόμιο το οποίο παρ’ όλο ότι είναι πολύ μεγάλο, είναι παράλληλα και πολύ λειτουργικό. Από την πύλη που σε αφήνει το ταξί περπατάς λιγότερο από ότι σε σχέση με πολύ μικρά αεροδρόμια. Είχαμε καθυστερήσει και επιβιβαστήκαμε άμεσα στο αεροπλάνο.

Είχαμε αρκετές ημέρες (μάλλον νύχτες) να κοιμηθούμε κανονικά. Έτσι μετά το πρώτο φαγητό κοιμηθήκαμε. Δεν μου έχει ξανασυμβεί να κοιμάμαι έτσι σε ταξίδι. Και ταξίδια έχω κάνει πολλά. Αυτή τη φορά δεν κατάλαβα ούτε πότε φτάσαμε στις ακτές του Ατλαντικού στον Καναδά ούτε πως περάσαμε όλο τον Ατλαντικό. Ξύπνησα για λίγο στην Αγγλία,



Ξανακοιμήθηκα αμέσως και όταν ξύπνησα πάλι είμαστε στα σύνορα Ρουμανίας – Βουλγαρίας.

Έκανε και ένα καλό η Turkish airlines. Με αναβάθμισε σε business class.



Φτάσαμε άνετα στην Αθήνα, μέσω Ιστανμπούλ, φορτώσαμε το αυτοκίνητο, ύστερα από δύο περίπου ώρες φτάσαμε στο σπίτι και εγώ μετά τις τρεις το πρωί (τρεις η ώρα της νυκτός - κατά τον ποιητή) άρχισα να φορτώνω τις φωτογραφίες στον υπολογιστή.

 
Last edited:

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
θα ήταν αδιακρισία να σε ρωτήσω ποιους καλλιτέχνες είδες;;;; Επειδή ακούμε jazz μουσική και έχουμε παρακολουθήσει και κάποιες συναυλίες στο εξωτερικό όπως και στη Ν.Υόρκη γι'αυτό το λόγο ρωτάω!
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751
Προς giannoula.

Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά έχω μπλέξει. Το Σάββατο τα χαράματα πετάω για Γερμανία και οι εκκρεμότητες τρέχουν.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και για τις πληροφορίες πριν από το ταξίδι, Η ερώτησή σου προφανώς δεν είναι αδιάκριτη και οι καλλιτέχνες που είδα θα αναφέρονταν στη συνέχεια της ιστορίας. Επιγραμματικά τους αναφέρω και τώρα:

Roy Hargrove (Blue Note – τρομπετίστας)

Donald Harrison (Blue Note – σαξοφωνίστας)

Bobby Radcliff trio (Terra Blues)

Mary Bridget Davies με δεκαμελή μπάντα (blues φωνητικά - BB King club)

Arturo O’ Farrill με εικοσαμελή μπάντα (αφρολάτιν jazz - Birdland)

Δυστυχώς είχα μόνο πέντε νύχτες ελεύθερες, αφού μία αφιερώθηκε στο ΝΒΑ και στη συνέχεια στα μπαρ, η άλλη ήταν η πρώτη νύχτα που όταν φτάσαμε οι ορχήστρες είχαν τελειώσει, ενώ την τελευταία νύχτα θα ήμασταν οριακά. Έτσι έβγαλα δύο νύχτες στο Blue Note, και από μία στο ΒΒ Κing, Birdland και Terra Blues. Λόγω έλλειψης χρόνου δεν πήγα στο Iridium αλλά και σε άλλα club. Δεν πειράζει άλλη φορά. Πάντως στη συνέχεια (μετά τις 01.00) βρίσκαμε ωραία μπαράκια.

Μετά την παρένθεση αυτή ας συνεχίσω τη συνοπτική μου ιστορία.




Κεφάλαιο 2

Το ταξίδι, η άφιξη και οι πρώτες νυχτερινές βόλτες.

Ως συνήθως φτάσαμε καθυστερημένοι στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Προχωρήσαμε προς την πύλη επιβιβαστήκαμε στο Α 321 της Turkish Αirlines

1.JPG


το οποίο ξεκίνησε με 20λεπτη καθυστέρηση, την περισσότερη όμως τη μείωσε με τη διαδρομή και την απότομη προσγείωση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Η ώρα αναμονής της πτήσης που είχα επιλέξει ήταν μικρή (περίπου 85 λεπτά) και επειδή το αεροπλάνο είχε και τη μικρή καθυστέρηση και δεν προσέγγισε σε φυσούνα (οπότε πήγαμε στο κτίριο του αεροδρομίου με λεωφορείο), έχασα πολύτιμη ώρα από το χρόνο τον οποίο προόριζα να την αράξω και να πιω τα ποτά μου στο υπέροχο lounge του Ατατούρκ. Επιβιβαστήκαμε τελευταίοι στο Α 330 της Turkish Αirlines.

2.JPG


Το αεροπλάνο απογειώθηκε εμπρόθεσμα

3.JPG


4.JPG


περνώντας πάνω από

5.JPG


Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Ιρλανδία, συνέχισε το ταξίδι του πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και στη συνέχεια περνώντας από τη Νέα Γη και το Χάλιφαξ του Καναδά, καθώς και από τη Βοστώνη των ΗΠΑ

6.JPG


προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.

Το αεροπλάνο καθυστέρησε αρκετά (πάνω από μισή ώρα) στο αεροδρόμιο, μέχρι να προσεγγίσει σε φυσούνα, οπότε μέχρι να ολοκληρωθούν οι τυπικοί έλεγχοι εισόδου,

7.JPG


η ώρα είχε προχωρήσει αρκετά τείνοντας προς μεσάνυχτα.

Βγήκαμε γρήγορα έξω από το αεροδρόμιο και πήραμε άμεσα ταξί για το ξενοδοχείο μας.

8.JPG


Το ξενοδοχείο μας ήταν πολύ κοντά στην Times Square, οπότε κάναμε άμεσα check in, προμηθευτήκαμε χάρτη του Μανχάτταν και εξορμήσαμε στην πόλη. Παρ’ όλο ότι η ώρα ήταν προχωρημένη (μετά τις 01.30πμ) τα φώτα στην Times Square, στην 7η λεωφόρο, στην οδό Broadway, στην 8η λεωφόρο και στην 42η οδό, ήταν τέτοια τα οποία σου δημιουργούσαν την ανάγκη να φορέσεις γυαλιά ηλίου.

9.JPG


10.JPG


11.JPG


12.JPG


13.JPG


14.JPG


15.JPG


16.JPG


17.JPG


Δυστυχώς ο χρόνος είναι αμείλικτος. Ρίχνω μια ματιά στο φωτεινό ρολόι

18.JPG


και η ώρα ήταν 02.27πμ. Συνεχίζουμε κάτω από τα φώτα του Broadway

19.JPG


μέχρι που βρίσκουμε ένα μπαράκι να ξεκουραστούμε και να δροσιστούμε με ένα κοκτέιλ μανχάτταν.
 

Panos_65

Member
Μηνύματα
506
Likes
1.170
Ωραίες οι πρώτες φωτογραφίες!
Πολύ καλή επίσης και η "εικονογραφημένη" περιγραφή.
 

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
Αχχχ.. Ωραία πράγματα Gelf!!! Με ταξίδεψες με τις φωτογραφίες σου και μέσω της jazz νοερά! Eιδικά το Birdland το είχα λατρέψει, εκεί είδαμε και τον Gary Peacock πολύ γνωστό κοντραμπασίστα! Εύχομαι να ξαναπάς γιατί ως λάτρης της ποιοτικής μουσικής οφείλεις μια επίσκεψη στο Iridium!
 

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.572
Είμασταν και εμείς το Πάσχα στην Ν.Υ. και πολύ μου αρέσει που βλέπω και την δική σου εμπειρία! Ωραία φαίνεται η Times Square έτσι άδεια! Περιμένω την συνέχεια..
 

jimp

Member
Μηνύματα
5.020
Likes
6.401
@gelf και μεις μουσική ακούγαμε όταν ψήναμε το αρνί, κλαρίνα μέχρι το απόγευμα και το βράδυ για να χαλαρώσουμε κάτι τέτοια ανάμεσα σε άλλα!
Περιμένουμε συνέχεια στη μουσική ιστορία.

 

rena1988

Member
Μηνύματα
294
Likes
139
Επόμενο Ταξίδι
Ζανζιβάρη (11/2021)
Ταξίδι-Όνειρο
Περου
Αχ τι μου θύμισες τωρα!!! Εχει ενα μηνα που επέστρεψα και εμενα και γω πολυ κοντα στην times square! Τί ομορφη πολη! Πάντα τετοια !
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
ωραίος !! Πάντα τέτοια !
 

galoz

Member
Μηνύματα
446
Likes
660
@gelf και μεις μουσική ακούγαμε όταν ψήναμε το αρνί, κλαρίνα μέχρι το απόγευμα και το βράδυ για να χαλαρώσουμε κάτι τέτοια ανάμεσα σε άλλα!
Περιμένουμε συνέχεια στη μουσική ιστορία.

Τον απολαύσαμε στη Πράγα πριν από 3 χρόνια...
 

Joanna29

Member
Μηνύματα
107
Likes
175
Επόμενο Ταξίδι
Εδιβουργο
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Υορκη ξανά κ ξανά
Ναι αυτή είναι η Νεα Υόρκη!!!!!!!! Μπραβο σου πραγματικα....Περιμένω την συνέχεια..
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751
Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.


Κεφάλαιο 3

Μια μικρή ημερήσια βόλτα και το βράδυ επιτέλους BlueNote.


Αργήσαμε να κοιμηθούμε και όταν ξυπνήσαμε το πρωί είδαμε τη Νέα Υόρκη συννεφιασμένη.

1.JPG


Μετά από ένα σύντομο πρωινό στο ξενοδοχείο βγαίνουμε στους δρόμους. Περνώντας από την 8η λεωφόρο συναντάμε το κτίριο των New York Times.

2.JPG


Προχωρήσαμε προς τον πλησιέστερο σταθμό μετρό και αγοράσαμε από μία εβδομαδιαία metrocard (περίπου 30 USD). Η κάρτα αυτή έκανε την τέλεια απόσβεση αφού χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του 7ημέρου.

Στο σημείο αυτό ας επισημανθούν ορισμένα ζητήματα για τη ρυμοτομία και το κυκλοφοριακό του Manhattan. Όπως είναι γνωστό εκτός από το Lower Manhattan, το υπόλοιπο Manhattan διαθέτει μια ορθολογική ρυμοτομία με λεωφόρους (Avenue), σχεδιασμένες κατά μήκος, εκτεινόμενες δηλαδή στο μέγιστο μήκος από Νότο προς Βορά και αριθμούμενες από Ανατολή προς Δύση και οδούς (street), σχεδιασμένες κατά πλάτος, εκτεινόμενες από Ανατολή προς Δύση και αριθμούμενες από Νότο προς Βορά.

Το Μανχάτταν κατά τις ώρες από 09.00 έως 20.00 συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Δημιουργείται μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα κυρίως στις οδούς και πολύ λιγότερο στις λεωφόρους. Είναι προφανές ότι έτσι έχουν ρυθμίσει το οδικό κυκλοφοριακό τους σύστημα και κατά την άποψή μου η ρύθμιση αυτή είναι επιτυχής.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ως άνω το ταχύτερο μέσο μεταφοράς κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι το μετρό, στη συνέχεια το ταξί και τελευταίο το λεωφορείο. Κατά τη νύχτα είναι προτιμότερο το ταξί, λόγω μη ύπαρξης κυκλοφοριακού προβλήματος.

Έτσι εξηγείται η μεγάλη χρησιμότητα της metrocard όπου εκτός από την ταχύτητα στις μετακινήσεις σου προσφέρει και αδιάλειπτη είσοδο στο cult metroτης Νέας Υόρκης.

3.JPG


5.JPG


Πάντως μουσική άκουγες παντού και κυρίως στο cult metro.

4.JPG


Κάναμε μια μεγάλη βόλτα στο Άπερ Ουέστ Σάιντ και καταλήξαμε στο Lincoln Center το οποίο δημιουργήθηκε με την κατασκευή – μεταφορά της Μετροπόλιταν Όπερα Χάουζ και της Φιλαρμονικής κατά τη δεκαετία του 1950 για την αναζωογόνηση του τμήματος αυτού του δυτικού Μανχάτταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ουέστ Σάιντ Στόρι του μεγάλου συνθέτη Λέοναρντ Μπερνστάιν διαδραματιζόταν στους πάλαι ποτέ φτωχικούς δρόμους αυτής της περιοχής.

Στη συνέχεια περπατώντας κατά μήκος της οδού Brodway (της μόνης οδού που διαφεύγει από τον κάνναβο),

6.JPG


κατευθυνόμενοι νότια και ελαφρώς ανατολικά φτάσαμε στην πλατεία Κολόμβου,

7.JPG


8.JPG


9.JPG


στο νοτιοδυτικό άκρο του Central Park. Μπήκαμε λίγο στο Central Park για να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε.

10.JPG


Στη συνέχεια, προχωρήσαμε πάλι κατά μήκος της οδού Brodway, έως την Times Square.

11.JPG


Είδαμε ακόμα και διαφημίσεις για ταξίδια στη γνώριμή μας πλέον Κίνα.

12.JPG


Κάναμε μία ακόμα στάση στο Hard Rock

13.JPG


όπου ξεκουραστήκαμε και δροσιστήκαμε με μερικές μπύρες.

Κάποια στιγμή βγήκαμε έξω στο υπερφωτισμένο Broadway.

14.JPG


15.JPG


Συνεχίσαμε τον περίπατο, οπότε παρατηρούμε μια νταλίκα σαν αυτές που βλέπουμε στις αμερικάνικες ταινίες.

16.JPG


Αφού εξερευνήσαμε το Midtown Manhattan, αποφασίσαμε να πάμε για φαγητό. Επιλέξαμε το Strip House Midtown (44η οδός, μεταξύ 5ης και 6ης λεωφόρου), το οποίο την περίοδο αυτή θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία steak της πόλης, σύμφωνα και με σχετικά δημοσιεύματα των New York Times.

17.JPG


Επέλεξα φιλέτο και δύο μπουκάλια Syrah από την Columbia valley μια καθαρά αμπελουργική περιοχή των ΗΠΑ.

18.JPG


Το φαγητό ήταν πράγματι καλό, αλλά το κρασί ήταν πανάκριβο, αφού το φθηνότερο μπουκάλι κόστιζε 120 $, ενώ το ακριβότερο κάποια χιλιάδες δολάρια.

Και επί τέλους έφτασε η ώρα που περίμενα. Blue Noteκαι Donald Harrison. Donald Harrison ο 55χρονος σαξοφωνίστας και θεωρούμενος ως the King της Nouveau Swing. Απίστευτη μουσική, εκπληκτικός συνδυασμός jazz, blues Νέας Ορλεάνης με άφρο στοιχεία και στοιχεία χορευτικής μουσικής. Μεγάλη απόλαυση να ακούς τη μπάντα αυτή.

Μετά τις 01.00 το πρωί κατηφορίσαμε προς Σόχο για ένα τελευταίο ποτό. Αργά μετά τις 03.00πμ, επιστρέφοντας με ταξί προς το ξενοδοχείο μας, σταματήσαμε δίπλα απ’ αυτό σε μία μπυραρία

19.JPG


για την ανακεφαλαίωση της ημέρας και τον προγραμματισμό της επόμενης.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.191
Μηνύματα
883.457
Μέλη
38.897
Νεότερο μέλος
Ρεκομπα

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom