Αφήστε τα παιδιά να πιστεύουν στον Αϊ-Βασίλη λένε οι ψυχολόγοι....

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.675
Likes
16.428


Γενικώς το να λέμε ψέματα στα παιδιά είναι κακό. Ωστόσο υπάρχει και ένα λευκό (όπως η γενειάδα του Αϊ-Βασίλη) ψέμα που καλά κάνουμε και το επαναλαμβάνουμε, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Και αυτό διότι το να πιστεύουν οι μικροί στον Αϊ-Βασίλη αποτελεί φυσιολογικό και υγιές κομμάτι της ανάπτυξής τους. Η έννοια ενός άνδρα που ταξιδεύει... στον αέρα με ένα έλκηθρο το οποίο σέρνουν ιπτάμενοι τάρανδοι και καταφέρνει να μπει στα σπίτια από άκρου εις άκρον της Γης μέσα από την καμινάδα προκειμένου να αφήσει δώρα - και όλα αυτά μέσα σε μία νύχτα - είναι το λιγότερο... παραμυθένια. Ωστόσο ο μύθος του Αϊ-Βασίλη ζει και βασιλεύει στους αιώνες αποτελώντας μια ατράνταχτη παράδοση. Γιατί είναι τόσο διαχρονικός;

Η φαντασία κομμάτι φυσιολογικής ανάπτυξης
«Δεν πιστεύω ότι είναι κακό για τα παιδιά να πιστεύουν στον μύθο κάποιου ο οποίος προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους και να τους επιβραβεύσει αν έχουν δείξει καλή συμπεριφορά» αναφέρει ο δρ Μάθιου Λόρμπερ, παιδοψυχίατρος στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. «Η φαντασία αποτελεί φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης και βοηθά τον εγκέφαλο να γίνεται δημιουργικός».

Αλλωστε ο μύθος του Αϊ-Βασίλη έχει τις «ρίζες» του στην αλήθεια - ο Αγιος Νικόλαος στον οποίον βασίζεται ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Εγινε γνωστός καθώς μοίραζε απλόχερα δώρα και χρήματα στους φτωχούς και αυτές οι αξίες τις οποίες διέδιδε είναι και οι σημαντικές, όπως είπε ο δρ Λόρμπερ στην ιστοσελίδα επιστημονικών ειδήσεων LiveScience. «Αυτό είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων, αν και η σημερινή καταναλωτική κουλτούρα μάλλον έχει ξεφύγει ολίγον τι από αυτό το πνεύμα» προσέθεσε ο ειδικός.

Ο Αϊ-Βασίλης είναι μόνο μία από τις μυθικές φιγούρες στις οποίες πιστεύουν τα παιδιά. Οι μικροί χρησιμοποιούν τη φαντασία τους συνέχεια, ακόμη και αν γνωρίζουν ότι το τελικό «δημιούργημα» αυτής της φανταστικής διαδικασίας είναι ψεύτικο. Οταν, π.χ., τα παιδιά παίζουν «κλέφτες και αστυνόμους», γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν είναι κλέφτες ή αστυνόμοι. Μάλιστα οι ψυχολόγοι ανησυχούν για τα παιδιά που δεν έχουν την ικανότητα να γράφουν ή να λένε τέτοιες φανταστικές ιστορίες, εξήγησε ο ειδικός.

Στα εμπορικά κέντρα αλλά και στην οθόνη
Η ιστορία του Αϊ-Βασίλη είναι επίσης «συνυφασμένη» με τη σύγχρονη κουλτούρα - κάθε εμπορικό κέντρο που σέβεται τον εαυτό του έχει τέτοιες ημέρες τον δικό του Αϊ-Βασίλη που φωτογραφίζεται με τα παιδιά, ενώ και η μικρή αλλά και η μεγάλη οθόνη γεμίζουν με την παρουσία του Αϊ-Βασίλη την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως σημειώνει η Στέφανι Βάγκνερ, παιδοψυχολόγος στο Ερευνητικό Κέντρο για τα Παιδιά του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Δεν μπορούμε απαραιτήτως να πούμε ότι το να πιστεύουν τα παιδιά στον Αϊ-Βασίλη είναι καλό πράγμα, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι επιβλαβές»
τόνισε η δρ Βάγκνερ στο LiveScience. Τα Χριστούγεννα ενώνουν τις οικογένειες και ο μύθος του Αϊ-Βασίλη ενισχύει αυτούς τους δεσμούς, σύμφωνα με την ειδικό.

Παράλληλα ο Αϊ-Βασίλης βάζει (με ευχάριστο τρόπο) τα παιδιά να κάνουν... homework. Είναι ίσως από τις λίγες φορές που τα μικρά παιδιά κάθονται με τόσο ζήλο να γράψουν γράμμα, γεγονός σημαντικό καθώς τους διδάσκει καλές συνήθειες.

συνεχεια http://www.tovima.gr/science/article/?aid=551842
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.036
Δεν θελησα ποτε,τα παιδια μου, να πιστεψουν στην υπαρξη του Αι-Βασιλη...και πιστευω,οτι γενικοτερα στην Ελλαδα,δεν το εχουμε πολυ σαν συνηθεια....
 

evagelina

Member
Μηνύματα
60
Likes
89
Επόμενο Ταξίδι
Βόσπορος
Ταξίδι-Όνειρο
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δεν θελησα ποτε,τα παιδια μου, να πιστεψουν στην υπαρξη του Αι-Βασιλη...και πιστευω,οτι γενικοτερα στην Ελλαδα,δεν το εχουμε πολυ σαν συνηθεια....
μου κάνει εντύπωση αυτό που λες, και εγώ μικρή πίστευα στον Άγιο Βασίλη ακόμα και η μητέρα μου πάνω από 60 χρονών όταν ήταν μικρή στην μεταπολεμική Ελλάδα μεγάλωσε περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη, είναι ένα μικρό γλυκό ψέμα που πολλά παιδιά αμφιβάλουν μεν αλλά θέλουν να το πιστέψουν..
 

piccolo_mondo

Member
Μηνύματα
851
Likes
776
Δεν θελησα ποτε,τα παιδια μου, να πιστεψουν στην υπαρξη του Αι-Βασιλη...και πιστευω,οτι γενικοτερα στην Ελλαδα,δεν το εχουμε πολυ σαν συνηθεια....
Καπως ετσι σκεφτοντουσαν κ οι γονεις μου για εμενα.
Δεν μπορω ομως να ξαναγινω πιτσιρικα κ να ζησω την προσμονη της ημερας εκεινης, την αναγκη να πιστεψω οτι υπαρχει ενας καλοκαγαθος κυριουλης που θα διαβασει το γραμμα μου, την λαχταρα κ την επιμελεια με την οποια θα γραψω αυτο το γραμμα.. Το παραμυθι μου δεν το εζησα (κ το φτιαχνω τωρα που μεγαλωσα).
Αν καποτε αποκτησω παιδια δεν θα τους στερησω ποτε το δικαιωμα στο παραμυθι.
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Δεν θελησα ποτε,τα παιδια μου, να πιστεψουν στην υπαρξη του Αι-Βασιλη...και πιστευω,οτι γενικοτερα στην Ελλαδα,δεν το εχουμε πολυ σαν συνηθεια....
Νομίζω πως έχεις άδικο για τη συνήθεια στην Ελλάδα. Εχω ακριβώς την αντίθετη αίσθηση. Και ως παιδί με είχαν μάθει να πιστεύω στον Αγιο Βασίλη, τους φίλους μου επίσης, αλλά και αργότερα μεγαλώνοντας, όλα τα παιδάκια του περιβάλλοντός μου ακόμα και σήμερα, μεγαλώνουν πιστεύοντας στην ύπαρξή του.

Είναι αλήθεια ότι όταν μαθαίνεις τη μη ύπαρξή του απογοητεύεσαι, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, έχεις ζήσει το παραμύθι και κάθε Χριστούγεννα έχεις αυτή την προσμονή.

Παρόλο που εγώ έμαθα κάπως απότομα και κατά λάθος ότι τελικά δεν υπάρχει, είμαι υπέρ της απόφασης των γονιών μου να με κάνουν να περιμένω το δώρο μου κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και ακόμα να προσπαθώ να μείνω ξύπνια για να τον δω να το αφήνει.
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.036
Παρόλο που εγώ έμαθα κάπως απότομα και κατά λάθος ότι τελικά δεν υπάρχει..
Πως ενιωσες τοτε?
Αυτο το "παραμυθακι"για να γινει πιστευτο,απο τα παιδακια,πρεπει,ολοι να λενε το ιδιο...τι γινεται στην ψυχολογια του μικρου παιδιου,οταν ενα αλλο μικρο παιδακι,του λεει,οτι αυτα ειναι μπουρδες?
Γινεται ο μπαμπας και η μαμα να του λενε ψεμματα?.....εστω και "αθωο"ψεμμα,δεν χρειαζεται να τους το λεμε...τα μπερδευουμε.
Ετσι κι αλλιως οι γιορτες,ειναι μια γλυκεια προσμονη δωρων,που ανοιγονται μια συγκεκριμενη ωρα,σε χαρουμενη ατμοσφαιρα,με αγαπημενους γυρω-γυρω και πολλααα γλυκα....και βεβαια πολλα αλλα.
 

ANNA-PANOS

Member
Μηνύματα
2.001
Likes
2.094
Επόμενο Ταξίδι
........................
Ταξίδι-Όνειρο
Τώρα, απλά ένα ταξίδι...
Εγω στις ερωτησεις περι Αι Βασιλη, Δια, Αλλαχ, Βουδα, ξωτικων, εξωγηινων, θαυματων κτλ. τους λεω απλως οτι αν τους αρεσει και τους κανει πιο χαρουμενους το πιστευουν. Αν οχι ,δεν τρεχει τιποτα..Και οταν με ρωτουν τι πιστευω εγω λεω απλως ''δεν ξερω ακομα'' και δεν λεω και ψεμματα...
 

XristinaK

Member
Μηνύματα
624
Likes
1.297
Ταξίδι-Όνειρο
Όπου "χορεύει" το Β.Σέλας
Θυμάμαι να σκέφτομαι μικρή πώς μπαίνει ο Αϊ-Βασίλης σπίτι, αφού δεν είχαμε τζάκι...Θυμάμαι ότι κάποια χρονιά κατάλαβα ότι οι γονείς μου μού αγόραζαν τα δώρα των γιορτών..Δεν θυμάμαι να είχα τραυματιστεί από την αποκάλυψη..
Όσο για τα παιδιά σήμερα ακόμη πιστεύουν, νομίζω. Αν κρίνω από τα γράμματα που θέλουν οι μαθητές μου να γράφουν στον Άγιο, από την Α' έως και την Στ' τάξη! (οι μικρότερες τάξεις περισσότερο..) Όταν με ρωτούν συφωνώ με ό,τι υποστηρίζουν, χωρίς να το αναλύουμε ιδιαίτερα.. Ούτε προσπαθώ να τους πείσω για το αν υπάρχει ή όχι ο Άγιος Βασίλης.Καλές γιορτές να έχουμε!!:icon_biggrin:
 

dorita18

Member
Μηνύματα
404
Likes
258
Επόμενο Ταξίδι
Ρόδος!!!
Ταξίδι-Όνειρο
..παντου ειναι ονειρεμενα
Εγώ εχω να πω οτι ειμαι κοντα 30 χρονων και παντα ο Αγιος Βασιλης ειναι μεσα μου και ειναι μεσα σε οσους τον πιστευουν, μπορει να στεναχωρεθηκα για λιγο οταν εμαθα οτι τα δωρα μου τα εβαζαν οι καλοι μου γονεις κατω απο το δεντρο αλλα χαιρομαι που πιστευα και πιστευω τοσο δυνατα σε ολο αυτο που ακομα και τωρα μπορει να γραψω ενα γραμμα ετσι..για το καλο πιστευοντας στο πνευμα του Αγιου Βασιλη και δε νομιζω οτι ειναι ψεματα και μπουρδες καθως τοσος κοσμος πιστευει σε αυτον εξαλου ο Αγιος Βασιλης αλιως και Αγιος Νικολας για τους ορθοδοξους υπηρχε μπορει να μην ηταν χοντρος αλλα βοηθουσε τον κοσμο και αγαπουσε τα παιδια.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.839
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom