Γιατί δεν ταξιδεύει ο κόσμος;

tania

Member
Μηνύματα
203
Likes
179
Επόμενο Ταξίδι
δεν ξέρω!
Ταξίδι-Όνειρο
Το επόμενο ταξίδι
Συμφωνώ κι εγώ με την zacharoula. Σε κάποιους απλώς δεν αρέσει να ταξιδεύουν. So what? Επειδή δηλαδή είναι για εμάς είναι το καλύτερο πράγμα, σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι προβληματικοί; Απλά έχουν άλλα ενδιαφέροντα και θέλουν να ξοδεύουν αλλιώς τα χρήματά τους.
 

gps vagelis

Member
Μηνύματα
160
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
ΑΓΝΩΣΤΟ-NO MONEY
Ταξίδι-Όνειρο
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ενταξει δεν κατακρινω ουτε το πορτοφολι ουτε την ιεραρχιση των προτεραιοτητων τους.Κατακρινω ομως την στηλιτευση απο καποιους της επιθυμιας μας να ταξιδευουμε.Ειδικα οταν ακουω τους ιδιους ανθρωπους να ξοδευουν για την ψυχικη τους αναπτερωση μια περιουσια σε γαρυφαλα(μπουζουκια κλπ) και μεταξωτες κορδελες και να εχουν υπερχρεωσει καρτες και να παιρνουν δανεια και μετα να κλαιγονται και να λενε οτι δεν εχουν την δυνατοτητα να ταξιδεψουν.Επιπλεον αναφερονται σε ιεραρχιση προτεραιοτητων αλλα μεσα στις προτεραιοτητες τους μπορει να ειναι και η αγορα ενος πουκαμισου αξιας 350 ευρω για το βλασταρι τους.Θα μου πειτε 1ον γουστα ειναι αυτα οτι θελει κανει ο καθενας τα λεφτα του και 2ον δεν εχουν ολοι τοσα χρηματα για να ανταποκριθουν στις αναγκες τους και σε ενα ταξιδι συγχρονως.Και εγω ομως δεν ειμαι ζαπλουτος και με επηρεαζει η δυσκολη οικονομικη κατασταση που επικρατει αλλα μπορω να παω ενα ταξιδι οικονομικο σχετικα,και σιγουρα να κανω τις οικονομιες μου οταν μπορω.Δεν ειπαμε να κλειστουμε στο σπιτι μας αλλα αν θελουμε μπορουμε να τα καταφερουμε ολα.Πιστευω οτι η νοοτροπια-παιδεια παιζει σημαντικο ρολο στο να μας αρεσει να ταξιδευουμε.Παν μετρον αριστον
 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.378
Likes
6.922
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Ως μια πρώτη και γρήγορη προσέγγιση λεω τα εξης:

Αλλος δεν μπορεί να ταξιδεψει, γιατι δεν εχει χρηματα.

αλλος δεν ταξιδευει, γιατι, αν και εχει χρηματα, προτιμάει να δώσει πχ.500Ε

για το νεο ακριβό κινητο.
αλλος προτιμαει να τα ρίξει στο αυτοκινητο για ζάντες πχ.
αλλος προτιμαει να παει στα μπουζουκια και να τα ξοδέψει εκει.
αλλος προτιμάει να τα ξοδέψει για την νεα γκαρνταρόμπα του.
αλλος να αγοράσει το νέο ηλεκτρονικό γκάτζετ που μόνο καφέ δεν κάνει...

Εξαρτάται μετα και σε ποια φάση της ζωής ειναι κανεις:
αλλο φοιτητης, αλλο εργαζόμενος νέος και ελευθερος, αλλο οικογενειαρχης, αλλο συνταξιούχος.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.407
Likes
17.241
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Σε καμία περίπτωση δεν κρίνουμε τους ανθρώπους που δεν ταξιδεύουν, και έχεις δίκιο που το αναφέρεις για να μην εστιαστεί εκεί η κουβέντα. Εγώ ουδέποτε -και νομίζω και οι περισσότεροι από εδώ- έχω δει αφ'υψηλού κάποιον που δεν ταξιδεύει. Θα ήταν πραγματικά παράδοξο, άνθρωποι που -στη θεωρία τουλάχιστον- είναι open-minded, να κρίνουν συνανθρώπους τους που δε μπορούν να ακολουθήσουν. Κι'αυτό διότι λόγοι μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες. Από οικονομικούς, οικογενειακούς, προσωπικούς, χίλια δυο.

Απλά επειδή πια το ταξίδι έχει γίνει πολύ εύκολο από πρακτικής πλευράς (δε χρειάζεσαι τρομερά λεφτά, τα αεροπλάνα από Ελλάδα πια πάνε παντού και πάντα) και από πλευράς λογικής (παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και της κουλτούρας γαρ), εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ταξιδεύει. :)
 

αθηνα123

Member
Μηνύματα
283
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
?????????????????
Ταξίδι-Όνειρο
νησια μαρκισας
παιδια και γω δεν κατακρινω, ας κανει κανεις οτι θελει.η γνωμη μου ειναι ομως πως ανθρωποι μορφωμενοι (η πλειοψηφια των ελληνων ειναι μορφωμενοι)και με καποια σχετικη οικονομικη δυνατοτητα ειναι το λιγοτερο περιεργο να μην εχουν την επιθυμια να ταξιδεψουν στο εξωτερικο οχι για αναψυχη αλλα εστω απο περιεργεια να δουν πως ζουν αλλοι ανθρωποι,τι αλλο τελος παντων υπαρχει περα απο την μικρη ή μεγαλη τους χωρα.θεωρω πως ειναι πραγματι λυπηρο να φτανει καποιος στο τελος της ζωης του και να μην εχει βγει εστω για μια φορα ποτε εξω απο την χωρα του.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.500
Likes
29.142
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Δεν είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικούς λόγους για να μην ταξιδεύουν. Κατά τον ίδιο τρόπο που και όσοι ταξιδεύουν δεν το κάνουν όλοι για τον ίδιο λόγο.
Ασφαλώς παίζουν ρόλο και οι οικονομικοί παράγοντες, και οι μορφωτικοί, και η απόσταση της Αθήνας από τις γύρω χώρες, και τόσοι άλλοι... Αλλά, υπάρχει ένας ακόμα, ο πιο σημαντικός για μένα, που έχει εν πολλοίς να κάνει με τη γενικότερη κουλτούρα μας.
Είμαστε μια από τις πιο εσωστρεφείς κοινωνίες στον κόσμο - και, εκτός από τις έρευνες της Eurostat, αυτό επίσης φαίνεται και σε πολλούς καθημερινούς τομείς. Στην οικονομική μας δραστηριότητα, ας δούμε τις περίεργες εμμονές που έχουμε με τα ελληνικά προϊόντα, ας δούμε τη διαπολιτισμική κατανόηση που (δεν) έχουμε απέναντι στους επισκέπτες μας μετανάστες, ας δούμε πόσοι από μας επιλέγουν να επενδύουν σε επιχειρήσεις ή ομόλογα εκτός ελλάδος. Στον πολιτισμό μας ας δούμε τις μουσικές που ακούμε (οι μόνοι δίσκοι που γίνονται χρυσοί πλέον είναι με "λαϊκά"...), τι προγράμματα βλέπουμε στην τηλεόραση... Ας σκεφτούμε λίγο την ενημέρωσή μας, και ας ρωτήσουμε ένα τυχαίο Έλληνα ποιος είναι ο προεδρεύων τώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως λένε τους υποψηφίους προέδρους των ΗΠΑ ή από πού πήρε το όνομά του το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο. Η λίστα των εσωστρεφών συμπεριφορών είναι μακρά.
Ας συμπληρώσουμε την εσωστρέφεια με τον εθνικό παροξυσμό του ελληνικού μεγαλοϊδεατικού μεγαλείου που μας καλλιεργούμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας και το συνεπακόλουθο σνομπισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουμε όλους τους άλλους λαούς - και η παιδεία μας έχει πρωταρχική ευθύνη γι' αυτό. (Μιλάω πρώτα και κύρια για κάτι λογικές «Όταν εμείς κτίζαμε Παρθενώνες εσείς κρεμόσασταν από κλαδί σε κλαδί», αλλά όχι μόνο). Τι περιμένουμε δηλαδή από τέτοια κοινωνία, που αγνοεί γενικώς το γεγονός ότι βρίσκεται στα πλαίσια ενός ευρύτερου πλανήτη, και που όταν αναγκαστικά το αντιληφθεί, αντιμετωπίζει τους άλλους λαούς σαν υποδεέστερους κουτόφραγκους / αράπηδες / βρωμιάρηδες? Να θέλει μεν να μην έχει επαφές με τους ξένους λαούς, αλλά να θέλει δε να ταξιδεύει?
Ακόμα κι όταν το κάνουμε και τελικά ταξιδέψουμε, για τους περισσότερους από μας αυτό γίνεται πίσω από την απόσταση των παραθύρων του πούλμαν ή του φύλακα συνοδού/ξεναγού/διερμηνέα, και σπανίως επιλέγουμε να εκτεθούμε άμεσα σε ένα ξένο πολιτισμό (άντε να κάνουμε καμιά εξαίρεση στο τσακίρ κέφι για τους una fatsa, ura ratsa Ιταλούς, ή όταν θέλουμε να ψωνίσουμε φτηνιάρικα στο Κουσάντασι ή στο Σαντάνσκι...).
Απλά δε μας ενδιαφέρει. Δε μας ενδιαφέρουν οι άλλοι λαοί. Να ‘ρθουν εδώ οι κουτόφραγκοι που είναι και το καλύτερο μέρος του κόσμου - εμείς γιατί να φύγουμε?
Για το μέσο Έλληνα, αν είναι να επιλέξει ανάμεσα σε ένα Σαββατόβραδο στην Κοκκίνου, ή σε ένα ταξιδάκι, η επιλογή είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη: που να τρέχουμε τώρα! Αλλά, ακόμα και γι αυτούς που αντιλαμβάνονται την αξία των ταξιδιών, η ιεράρχηση τους ανάμεσα στις προτεραιότητες τους είναι πολύ χαμηλά. Η ανάγκη τους για σαλοτραπεζαρία και για σύνθετο στο εξοχικό στην Κιννέτα είναι πιο σημαντική...
Από την άλλη, είναι παράδοξο ότι αυτά συμβαίνουν ενώ είμαστε ένας λαός με μεγάλο αριθμό μεταναστών, φοιτητών στο εξωτερικό, και τελευταία και με business travelers και expats, που μετακινούνται κάθε τρεις και λίγο μόνοι τους από χώρα σε χώρα κι από μέσο σε μέσο, και αναμφίβολα έχουν ξεπεράσει το φόβο της μετακίνησης και του αγνώστου προορισμού. Η μήπως είναι πάρα πολύ λίγοι για να κάνουν τη διαφορά?
 
Last edited by a moderator:

thanosth

Member
Μηνύματα
3.378
Likes
6.922
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
άκρως ενδιαφέρουσα και ρεαλιστική η κοινωνικη προσέγγιση του θέματος απο τον συνφορουμίτη :cool:

Υ.Γ: τι σημαίνει η λέξη expats;
 
Last edited by a moderator:

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
άκρως ενδιαφέρουσα και ρεαλιστική η κοινωνικη προσέγγιση του θέματος απο τον συνφορουμίτη :cool:

Υ.Γ: τι σημαίνει η λέξη expats;
απόδημοι,εκπατρισμένοι,:roll: αν είναι απο το expatriation:roll:
 
Last edited by a moderator:

taver

Member
Μηνύματα
12.500
Likes
29.142
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους ξένους εργαζόμενους εκείνους που βρίσκονται σε μια χώρα με "αποστολή" λίγων μηνών, ετών κλπ. Σε αντίθεση με τους μετανάστες, οι expats προέρχονται από την κανονική τους δουλειά στη χώρα προέλευσης, και συχνά η αμοιβή τους καταβάλλεται εκεί. Στην κατηγορία αυτή π.χ. θα βρείς τους διπλωμάτες, τους ευρωκράτες των Βρυξελλών, υπαλλήλους πολυεθνικών που πήραν μετάθεση σε θέση με άλλη έδρα, το προσωπικό που διιοικεί θυγατρικές εξωτερικού, κλπ.
Δηλαδή το 45% του πληθυσμού της Γενεύης ή περί τις μισές Βρυξέλλες ...
 

bloody mary

Member
Μηνύματα
527
Likes
42
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Αμαζόνιος
Taver τα είπες όλα. Συμφωνώ 100%.
Μια παρατήρηση στα λεγόμενα της Αθηνάς.
Μπορεί η πλειοψηφία των γνωστών και φίλων μας να έχει τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις, όχι όμως και η πλειοψηφία των Ελλήνων.
Ο αναλφαβητισμός στην Ελλάδα είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο με μεγάλες διαστάσεις αλλά καλά κρυμμένο. Όσο για τη φτώχεια και την ανέχεια της μεγάλης πλειοψηφίας, αυτή δεν είναι δυνατό να κρυφτεί.
 

αθηνα123

Member
Μηνύματα
283
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
?????????????????
Ταξίδι-Όνειρο
νησια μαρκισας
Taver τα είπες όλα. Συμφωνώ 100%.
Μια παρατήρηση στα λεγόμενα της Αθηνάς.
Μπορεί η πλειοψηφία των γνωστών και φίλων μας να έχει τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις, όχι όμως και η πλειοψηφία των Ελλήνων.
Ο αναλφαβητισμός στην Ελλάδα είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο με μεγάλες διαστάσεις αλλά καλά κρυμμένο. Όσο για τη φτώχεια και την ανέχεια της μεγάλης πλειοψηφίας, αυτή δεν είναι δυνατό να κρυφτεί.[/quo

ισως δεν το διευκρινησα εννοω για την νεοτερη γενια.ολοι σχεδον εχουν βγαλει το λυκειο και οι περισσοτεροι απο αυτους εχουν βγαλει ενα τει, αει, ιεκ.και φυσικα η οικονομικη κατασταση της νεοτερης γενιας ειναι στην πλειοψηφια της πολυ ασχημη και χειροτερευει,ομως ειμαι σιγουρη πως σε ολους εστω και μια φορα περισσεψαν λιγα χρηματα για ενα κοντινο ταξιδακι και ομως δεν το προτιμησαν.αντι αυτου προτιμησαν να πανε για πολλοστη φορα στην παρο ή τη μυκονο,να πιουν το τεταρτο ποτο στο μπαρ μεσα στο ιδιο βραδυ κτλ κτλ.οι ιδιοι νεοι βλεπουν τηλεοραση,μπαινουν στο ιντερνετ, εχουν παρει ερεθισματα για τον υπολοιπο εκτος ελλαδας κοσμο,δεν ενδιαφερονται ομως να το βιωσουν απο κοντα.αυτο εννοουσα οτι μου κανει μεγαλη εντυπωση και θεωρω λυπηρο
 

skiouros82

Member
Μηνύματα
727
Likes
53
Επόμενο Ταξίδι
μας τσάκισε ο covid
Ταξίδι-Όνειρο
japan me cherry blossom
εγω εχω να προσθεσω το εξης.πριν λιγες μερες εστειλα το videaki απο το youtube για τις 20 καλυτερες παραλιες του κοσμου σε εναν γνωστο μου.οταν βρεθηκαμε σε μια παρεα και τον ρωτησα ενθουσιασμενη αν το ειδε και του αρεσε,χαμογελασε με εναν περιεργο τροπο και μου ειπε,αχ ναι πολυ ωραιο,μολις το ειδα σκεφτηκα οτι ο "σκιουρος" το χει το μυαλο του στα ταξιδια!!λες και εκανα κανενα εγκλημα!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.280
Μηνύματα
886.315
Μέλη
38.948
Νεότερο μέλος
nicktherigk

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom