Εκλέγεται ο 44ος πρόεδρος

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.405
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Οι Αμερικανοί ψηφίζουν σήμερα, Τρίτη, για να αναδείξουν τον 44ο πρόεδρο της χώρας, στις ιστορικές εκλογές που μπορεί να οδηγήσουν στο Λευκό Οίκο τον πρώτο μαύρο πρόεδρο ή την πρώτη γυναίκα στην αντιπροεδρία.

Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας), στα χωριά Ντίξβιλ Νοτς και Χαρτς Λοκέισον του Νιου Χαμσάιρ, οι κάτοικοι των οποίων δεν ξεπερνούν, συνολικά, τα 120 άτομα.

Υπέρ του Μπάρακ Ομπάμα το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα από το χωριό Ντίξβιλ Νοτς, όπου σε σύνολο 21 καταμετρημένων ψήφων λαμβάνει τις 15 ψήφους, έναντι 6 του αντιπάλου του Τζον Μακέιν. Είναι η πρώτη φορά από το 1968 που οι κάτοικοι της κοινότητας αυτής ψηφίζουν υπέρ του Δημοκρατικού υποψήφιου.

Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα στην ανατολική ακτή θα ανοίξουν μεταξύ 12:00-14:00. Οι υπόλοιπες Πολιτείες θα ξεκινήσουν την ψηφοφορία μεταξύ 15:00-17:00, θα ακολουθήσει η Αλάσκα στις 18:00 και η Χαβάη στις 19:00. Τα πρώτα αποτελέσματα ενδέχεται να μεταδοθούν από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα γύρω στη 01:00 της Τετάρτης.

Ο φυλετικός παράγοντας παραμένει ο μεγάλος άγνωστος των εκλογών που αναμένεται να σφραγιστούν από τη μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να προσέλθουν στις κάλπες 130-135 εκατομμύρια ψηφοφόροι έναντι 120 εκατομμυρίων το 2004 και 105 το 2000.
Θάλεγα να κάνουμε μια κουβέντα για τις εκλογές εκεί, για όποιον ενδιαφέρεται και έχει έστω υποτυπώδεις γνώσεις γύρω από τα γεγονότα.

Οι αναλυτές του Ομπάμα φοβούνται ότι παρά το ότι τον δίνουν μπροστά όλες οι δημοσκοπήσεις, μήπως τελικά όσοι δήλωσαν ότι θα τον ψηφίσουν το έκαναν για να μην θεωρηθούν ρατσιστές, και τελικά μπροστά στην κάλπη ψηφίσουν τον ΜακΚέιν.

Προσωπικά έχοντας μεγάλη επαφή με την πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, μια εκλογή ρεπουμπλικάνου προέδρου και μάλιστα του συγκεκριμένου, θα έχει πολύ κακές συνέπειες τόσο για τη χώρα όσο και για τις διεθνείς εξελίξεις. Αντίθετα ο Ομπάμα φαίνεται πιο οραματιστής και πιο ιδεαλιστής, εύχομαι να εκλεγεί αυτός μήπως και τα πράγματα βελτιωθούν.

Πάντως αν ο Ομπάμα πάρει τις πολύ κρίσιμες πολιτείες, δηλαδή τη Φλόριντα (προηγείται με 1%) και το Οχάιο (προηγείται με 2%) τότε είναι σχεδόν σίγουρος νικητής. Για να δούμε.

Τις απόψεις σας παρακαλώ.
 
Μηνύματα
14
Likes
20
Επόμενο Ταξίδι
Ισπανία
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Μπράβο, Δευκαλίωνα, για το θέμα.
Παρακολουθώ τις εξελίξεις από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, κάπου έναν χρόνο πριν. Λόγω επαγγέλματος ενημερώνομαι καθημερινά σχετικά με τις εξελίξεις στον εκεί πολιτικό στίβο, τις ισοτιμίες του δολαρίου με το ευρώ και μικρότερα νομίσματα, κ.λπ. και έχω να πω το εξής: από πέρισυ τα Χριστούγεννα περίπου παίζει το όνομα του Ομπάμα (εννοείται να εκλεγεί). Ακόμα και όταν η Χίλαρι σάρωνε στις δημοσκοπήσεις. Άραγε είναι τυχαίο αυτό;

Πέραν από το ερώτημα κρίσεως πάντως, πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός ενσαρκώνει μια ελπίδα για το μέσο Αμερικανό, μια ελπίδα που νόμιζε ότι είχε πεθάνει. Ένας πολιτικός με όραμα, που πιάνει το σφυγμό του απλού κόσμου, που αναβιώνει το αμερικανικό όνειρο, που δεν έχει το "αρτηριοσκληρωτικό" χαρακτήρα πολλών από τους προηγούμενους αμερικανούς προέδρους... Δεκαετίες είχε να εμφανιστεί στα πολιτικά πράγματα των Η.Π.Α. τέτοιος πολιτικός.
Μακάρι να εκλεγεί και να "live up to the expectations" όπως λένε και οι συμπατριώτες του. Είναι μακρύς και δύσβατος ο δρόμος του.
 

Lthanos

Member
Μηνύματα
1.387
Likes
283
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
2 μήνες στην Κίνα
Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Περίπου τα ίδια σκέφτομαι κι εγώ. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό και το ρεύμα που έχει ο Ομπάμα εκτός των ΗΠΑ. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση σε όλο σχεδόν τον κόσμο, ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά με αυτόν πρόεδρο.

Βέβαια, από την άλλη, αν εκλεγεί, να μην περιμένοπυμε ότι θα αλλάξουν πολλά εν μία νυκτί.
 
Μηνύματα
14
Likes
20
Επόμενο Ταξίδι
Ισπανία
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Αν (και το υπογραμμίζω αυτό το "αν") αλλάξει δραστικά κάτι για κάποιον προς το καλύτερο εφόσον εκλεγεί ο Ομπάμα, αυτός θα είναι ο μέσος αμερικανός πολίτης. Στην εξωτερική πολιτική, όλοι οι αμερικανοί πρόεδροι έχουν πάνω κάτω το ίδιο πρόγραμμα. Η.Π.Α. είναι αυτές. Αν δεν δείξουν τη δύναμή τους στους απόξω πώς θα παραμείνουν υπερδύναμη;
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.405
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να διαμορφώνεται από καταστάσεις παγιωμένες στο ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας και από θεσμούς που παραδοσιακά επηρεάζουν πάρα πολύ όπως οι ανώτατοι στρατιωτικοί, όμως το ποιος είναι πρόεδρος παίζει μεγάλο ρόλο και δεν πρέπει να το υποτιμούμε, αυτό έχει δείξει και η ιστορία των ΗΠΑ μέχρι σήμερα. Επίσης, τεράστιο ρόλο παίζει και το ποιοι άνθρωποι θα έχουν συγκεκριμένες κρίσιμες θέσεις στην κυβέρνηση, όπως ο Secretary of State.
 
Μηνύματα
14
Likes
20
Επόμενο Ταξίδι
Ισπανία
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Σωστά τα λες, Δευκαλίωνα.
Από την τελευταία ενημέρωση που είχα, πριν από κανένα τέταρτο, και με τις χειρότερες προβλέψεις (βλέπε Φλόριδα στον Μακέιν) ο Ομπάμα δύσκολα θα χάσει αν πάρει ο Οχάιο. Αυτό βέβαια, αν ισχύουν τα προγνωστικά κι αν δεν κιοτέψουν οι ψηφοφόροι μπροστά στην (ηλεκτρονική) κάλπη.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.405
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Το παρακολουθούμε σχεδόν live βλέπω και οι δύο.

Αν ο ΜακΚέιν πάρει τη Φλόριντα θάχουμε θρίλερ, καθώς η διαφορά στο Οχάιο πολύ φοβάμαι ότι δεν θα κρατηθεί πάνω από τη 1 μονάδα, και θα υπάρξει ντέρμπυ. Όπως είναι ΤΩΡΑ πάντως τα πράγματα, όποιος πάρει το Οχάιο εκλέγεται Πρόεδρος.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.405
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Αυτό είναι το τελευταίο γράφημα/χάρτης για την πρόβλεψη που βγήκε πριν από λίγο.

Δείχνει συντριπτική νίκη του Ομπάμα - φυσικά με την παραδοχή ότι κερδίζει ΟΡΙΑΚΑ τη Φλόριντα και το Οχάιο.

Ξαναλέω όμως ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό γιατί ο αριθμός των εκλεκτόρων θα αλλάξει δραματικά αν η Φλόριντα ή/και το Οχάιο αλλάξουν χέρια, καθώς εκλέγουν μεγάλους αριθμούς εκλεκτόρων.
 

Attachments

Μηνύματα
14
Likes
20
Επόμενο Ταξίδι
Ισπανία
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Πω πω...Λες να εξελιχθεί σε τέτοιο θρίλερ; Θυμάμαι το 2000, Μπους ο νεότερος με Αλ Γκορ. Το τι είχε γίνει τότε... Στις δημοσκοπήσεις αμέσως πριν τις εκλογές ο Γκορ προηγούνταν με τουλάχιστον 7 ποσοστιαίες μονάδες στα γκάλοπ και, ενώ κέρδισε σε περισσότερες πολιτείες, έχασε για μια ψωροδιαφορά στη Φλόριδα.
Η εικόνα που μου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό σχετικά με αυτό είναι που ήμουν στη Βαρκελώνη, περπατούσα πρωί πρωί για τη δουλειά κι είχα σταματήσει στα Dunkin Donuts να πάρω καφέ για το δρόμο. Ένας πελάτης διάβαζε εφημερίδα και η ματιά μου έπεσε στο πρωτοσέλιδο. Φάτσα κάρτα ο Γκορ. Τίτλους δεν πρόλαβα να διαβάσω. Νόμιζα ότι είχε εκλεγεί και συνέχισα κάπως ικανοποιημένη για τη δουλειά (και μόνο που είχε επικρατήσει κάποιου με το όνομα Μπους, μου αρκούσε). Αμ δε. Το μεσημέρι που αγόρασα και μόνη μου εφημερίδα έμαθα τα καθέκαστα. Φαντάσου. Να έχεις εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ και όλες οι εφημερίδες να βάζουν τη φωτογραφία του αντιπάλου σου αντί για σένα στο πρωτοσέλιδο.
Λες οι ελπίδες για τον Ομπάμα να αποδειχθούν εξίσου φρούδες;
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.405
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Νομίζω ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά φέτος, ο Ομπάμα έχει κερδίσει κάποια τμήματα του εκλογικού σώματος που είναι πολύ κρίσιμα, όπως οι νέοι και οι μαύροι.

Βέβαια στα midwest ούτε να τον βλέπουν δε θέλουν, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι διαφορές είναι υπέρ του.

Ειναι και μυστήρια η ρημάδα η εκλογική διαδικασία έτσι που γίνεται εκεί, για να δούμε...
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.405
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Ορίστε και αυτά που λέγαμε νωρίτερα:

Αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μέχρι χθες το βράδυ κατέγραφαν σαφές προβάδισμα του Μπαράκ Ομπάμα, στελέχη αμερικανικών ΜΜΕ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο εσφαλμένων προβλέψεων μόλις κλείσουν οι κάλπες. Το πάθημα του 2004, όταν τα αρχικά exit polls έδειχναν νικητή τον Τζον Κέρι, έχει γίνει μάθημα και γεννά ανησυχίες. Αυτή τη φορά δεν θα επιτραπεί να διαρρεύσουν τα δύο πρώτα exit polls, και οι ειδικοί θα αναμένουν τη συνολική μέτρηση, που θα περιλαμβάνει και το τρίτο και τελικό κύμα προβλέψεων, πριν δημοσιοποιήσουν τα ποσοστά. Ταυτόχρονα, σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν επιπλέον δεδομένα, που καθιστούν περισσότερο περίπλοκες και ριψοκίνδυνες τις όποιες εκτιμήσεις:

1) Οι ψηφοφόροι του Ομπάμα είναι νέοι, μορφωμένοι και πιο ενθουσιώδεις, άρα και περισσότερο πρόθυμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις αυτών που διενεργούν τα exit polls έξω από τα εκλογικά κέντρα.

2) Tο ένα τρίτο σχεδόν του πληθυσμού θα έχει ήδη ψηφίσει πριν ανοίξουν οι σημερινές κάλπες και άρα δεν θα καταμετρηθεί στα exit polls.

3) Tο χρώμα του Μπαράκ Ομπάμα φέρνει στη μνήμη το «φαινόμενο Μπράντλεϊ». Το 1982, ο μαύρος δήμαρχος του Λος Αντζελες, Τομ Μπράντλεϊ, έχασε τις εκλογές για το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας παρότι οι δημοσκοπήσεις μέχρι και την τελευταία ημέρα τον έδειχναν να προηγείται. Ακόμη και στα exit polls ο Μπράντλεϊ φερόταν ως νικητής, αλλά τελικά έχασε. Αρκετές έρευνες έδειξαν πως, όταν έφθασαν στην κάλπη, οι λευκοί που ψήφισαν τελικά τον μαύρο υποψήφιο ήταν λιγότεροι από το ποσοστό που κατέγραφαν οι μετρήσεις.
Αυτό με bold δικό μου , γιατί ξέχασα να το πω πριν. Στις ΗΠΑ οι κάλπες ανοίγουν μερικές μέρες νωρίτερα σε ορισμένες πολιτείες και όποιος θέλει πάει και ψηφίζει. Το νούμερο των ανθρώπων που είχαν ψηφίσει ΠΡΙΝ τη σημερινή ημέρα άγγιξε τα 30 εκατομμύρια!!!
 
Μηνύματα
14
Likes
20
Επόμενο Ταξίδι
Ισπανία
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Και ένα ωραίο βίντεο από το CNN για τις πρωτιές του Ομπάμα, εφόσον εκλεγεί:

http://www.cnn.com/2008/POLITICS/11/04/election.president/index.html?iref=mpstoryview#cnnSTCVideo

Το πιο χαρακτηριστικό: θα είναι ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ και μάλιστα θα έχει εκλεγεί στον προεδρικό θώκο χωρίς καμία αναφορά στο φυλετικό ζήτημα.

Έντιτ: ο παραπάνω σύνδεσμος δεν οδηγεί στο σωστό βίντεο... Δεν μπορώ να το διορθώσω, οπότε όποιος θέλει να δε το σωστό βίντεο πρέπει, στη σελίδα που ανοίγει, να πατήσει στο βίντεο History in the making.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
884.041
Μέλη
38.909
Νεότερο μέλος
LEANDROS GOUMENOS

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom