Η κατάντια της εκκλησίας

Μηνύματα
2.497
Likes
3.209
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Νίκο η ώρα η καλή!,έχεις δίκιο 100%και πολύ καλά έκανες και αντέδρασες!!
Μου θύμισες παρόμοιο περιστατικό σε γάμο πολύ κοντινού μου συγγενικού προσώπου αρκετά χρόνια πριν όταν έκανα χοντρό καβγά για την"ταρίφα"που ζήτησαν..
Σίγουρα ο θεσμός της εκκλησίας νοσεί και απογοητεύει,όμως νοιώθω την ανάγκη να υπερασπισθώ και τους αγνούς και ταπεινούς ιερείς,τους πραγματικούς "εργάτες"της πίστης που εφαρμόζουν και ζούν σύμφωνα με τις αρχές του Χριστιανισμού...
Είμαι τυχερή γιατί στην ενορία μου ο ιερέας που τελεί μυστήρια ΔΕΝ ζητάει απολύτως τίποτε,μάλιστα όταν πηγαίνει για ευχέλαιο και αγιασμό στα σπίτια συνήθως πηγαίνει και δώρο μια εικόνα,ότι ώρα και να του τηλεφωνήσεις στο σπίτι του θα τρέξει να βοηθήσει,
έχει καθιερώσει λειτουργίες (εκτός της καθιερωμένης κυριακής πρωί που πολλοί δεν μπορούν να πάνε γιατί απλά δεν θέλουν να ξυπνήσουν πρωί πρωί )Παρασκευή βράδυ σε μιά μικρή εκκλησία με κατανυκτική ατμόσφαιρα όπου δε χρειάζεται να στολισθείς να βάλεις τα καλά σου να πας αλλά τελειώνοντας τη δουλειά σου,κλείνοντας το μαγαζί σου όπως είσαι πετάγεσαι σε μιά σύντομη λειτουργία...υπό το φώς των κεριών και στο τέλος ένα"κήρυγμα"που ξεφεύγει από τα στερεοτυπα ένας λόγος ορμώμενος πάντα από τα εκάστοτε προβλήματα...της καθημερινότητας μας.
Ο ίδιος ιερέας αφουγκράζεται τους εφήβους και διοργανώνει εκδρομές μπάρμπεκιου μαζί τους,δεν καταδικάζει τις "σχέσεις"που αναπτύσσουν αλλά τους ακούει και τους συμβουλεύει..,με καταδική του πρωτοβουλία και τη στήριξη και των άλλων ιερέων και φυσικά την αμέριστη συμμετοχή των ενοριτών λειτουργεί σπίτι ξενώνας που φιλοξενεί εννοείται δωρεάν ασθενείς και συγγενείς αυτών από επαρχία όταν πρέπει να έρθουν για συγκεκριμένες θεραπείες και νοσοκομεία στη Θεσνίκη και δεν έχουν που να μείνουν...
Υπάρχει λοιπόν ευτυχώς ΚΑΙ αυτή η πλευρά της "εκκλησίας"...
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Συμφωνώ οτι τις περισσότερες φορές οι τρόποι των παπάδων είναι χειρότεροι από εκείνων των λιμενεργατών, όχι πως έχω καμία ιδέα για τους κακούς τρόπους των λιμενεργατών, αλλά για να τους έχει βγει αυτή η φήμη, μάλλον δεν είναι και οι καλυτεροι δυνατοί.
Εχω όμως να πω το εξής: οτι ένα σωρός κόσμος επιλέγει να παντρευτεί στην τάδε ή στην δείνα εκκλησία επειδη εκεί είναι της μόδας, επειδή ειναι σε μέρος πιο βολικό, επειδή είναι σε νησί και επιθυμούν νησιώτικο γάμο, επειδή έχει εύκολο πάρκιγκ, επειδή είναι διπλα στο κέντρο που θα γίνει η δεξίωση κλπ κλπ κλπ. Υπάρχουν οι διάφορες ενοριακες εκκλησίες οι οποιες δεν προσφέρουν αυτά τα χωρικά πλεονεκτήματα οπότε δεν έχουν "πελατεία" για γάμους και βαφτίσεις με αποτέλεσμα τα έσοδά τους έναντι των άλλων (που έχουν παρκιγκ, αύλειο χωρο, ειναι σικατες, ειναι βυζαντινές, έχουν στυλ κλπ) να είναι σημαντικά πιο περιορισμένα. Οπότε δε μου φαίνεται παράξενο να ζητούν ένα κάποιο ποσό ως αντιστάθμισμα, εφοσον φυσικά εχουν κάποιο φιλανθρωπικό εργο. Τωρα τι κάνουν αυτά τα έσοδα, αν πηγαίνουν στους φτωχούς της εκκλησίας είναι ενα ζήτημα, ο καθείς δεδομένου οτι είναι η ενορία του λίγο- πολύ ξέρει τι γίνεται και πράττει αναλόγως.
Από την άλλη σε ένα γάμο υπάρχουν λιγο ως πολύ τα εξης έξοδα για τις οικογενειες:
Καθαρισμός προσώπου, χτενισμα, βαψιμο της νυφης, των μητερων, των αδερφαδων και των κουμπαρων
Bachelor party για τον γαμπρο και οτι ήθελε προκύψει
bachelor party για την νυφη και οτι ηθελε προκυψει
Νυφικό, παπουτσια, κουαφ
Γαμπριατικο κουστουμι, παπουτσια, γραβατα πουκαμισο και ισως ισως και μανικετόκουμπα
Τουαλετες και κοστουμια για γονεις αδερφους, αδερφες, κουμπαρους, κουμπαρες κλπ
Μπομπονιερες, ανθοστολισμος, λαμπαδες, στεφανα, βερες
Κεντρο διασκεδασης.
Νομίζω οτι περιγράφω έναν μέσο γαμο, χωρίς πολλά πολλλά χαπενιγκ, οργανα και πυροτεχνήματα.
Ζητάμε η εκκλησιά να ανοιξει για παρτη μας Σάββατο βραδυ, να είναι καθαρη, ζεστή αν είναι χειμώνας, δροσερή αν είναι καλοκαίρι, να έχει τουλάχιστον ένα ψάλτη και φυσικά την ώρα που θα μας βολεύει, και για παράδειγμα όχι Κυριακή πρωί μετά την λειτουργία, στις 11.00 πμ, που ουτως ή άλλως η εκκλησία είναι ανοικτή, με τους ψάλτες της και τους παππαδες της, τους νεωκόρους της και τους καντηλανάφτες της, γιατί Κυριακή πρωί ποιός θα ξυπνησει να τρέξει στο γάμο μας. Οτι ώρα θέλουμε και οτι ωρα βολεύει εμας και τους φίλους μας. Ουδείς ψόγος σε αυτό, φυσικά γάμο κάνουμε και θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Αλλά όταν δίνουμε ενα σκασμό λεφτά δεξιά και αριστερά το θεωρώ υποκρισία να γκρινιάζουμε για τα 80 και 100 ευρω που μας ζητάνε για να ανοιξουν την εκκλησια την ωρα που μας βολευει, να την έχουν ήδη καθαρή και να την καθαρίσουν και μετά απο τα ρυζια και τα ροδοπεταλα οταν φυγουμε, να σταθουνε εκει τρεις τεσσερεις ανθρωποι να μας ψάλλουνε, και να γκρινιάζουμε επειδη μας ζητησαν και κάποια χρηματα στην τελική.
Κάνουμε γάμους που στοιχίζουν ενα σκασμό λεφτά και γκρινιάζουμε για το tip στην εκκλησία.
Όποιος δεν έχει λεφτά εν γένει, ας πάει στο δημαρχειο. Αλλά τσαντίζομαι με την υποκρισία να σκαει για παραδειγμα η νυφη διακοσια ευρω τουλάχιστονγια να κάνει λουσιμο, κουρεμα, βαψιμο, ανταυγειες, εξτενσιον, νυφιατικο χτενισμα, μανικιουρ και πεντικιουρ και μετα να παραπονιεται για τα ογδοντα ευρώ που εν τινι μετρω καλυπτουν και κάποια εξοδα της εκκλησίας.
Να ξαναπώ άλλη μια φορά οτι δεν δικαιολογώ επ' ουδενί την καφρίλα και την αγένεια των παππάδων που απαιτουν-επαιτουν με ηλίθιο κιόλας τρόπο: ως γνωστόν με το μέλι πιάνεις τη μύγα, όχι με το ξύδι. Σε τέτοιες αλγεινές συμπεριφορές, ωφείλει κανείς να αντιδρά.
 

nera_gr

Member
Μηνύματα
816
Likes
193
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Αλλά όταν δίνουμε ενα σκασμό λεφτά δεξιά και αριστερά το θεωρώ υποκρισία να γκρινιάζουμε για τα 80 και 100 ευρω που μας ζητάνε για να ανοιξουν την εκκλησια την ωρα που μας βολευει, να την έχουν ήδη καθαρή και να την καθαρίσουν και μετά απο τα ρυζια και τα ροδοπεταλα οταν φυγουμε, να σταθουνε εκει τρεις τεσσερεις ανθρωποι να μας ψάλλουνε, και να γκρινιάζουμε επειδη μας ζητησαν και κάποια χρηματα στην τελική.
Κάνουμε γάμους που στοιχίζουν ενα σκασμό λεφτά και γκρινιάζουμε για το tip στην εκκλησία.
Όποιος δεν έχει λεφτά εν γένει, ας πάει στο δημαρχειο.
Κοίτα εν μέρει συμφωνώ με όσα λες. Κι εγώ στο δημαρχείο πήγα και όλος ο γάμος μας κόστισε κάτω από 400€.
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δεν έχουν λεφτά αλλά θέλουν να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο γιατί είναι θρήσκοι. Εντάξει, να δώσουν χρήματα στην εκκλησία στην οποία θα γίνει το μυστήριο αλλά όχι ο καθένας να ζητάει όσα του λείπουν! Επίσης το 80€ στην εκκλησία της ενορίας που δε θα ανοίξει Σάββατο βράδυ, δε θα καθαριστεί, δε θα πάει κανείς να ψάλει, μου φαίνεται υπερβολικο.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Κοιτα να δεις οι θρησκοι συνηθως ειναι και γνωστοι ως τετοιοι στην ενορια τους οπότε και να εισαι σιγουρη οτι αντιμετωπιζονται διαφορετικά. Και συνηθως οι θρησκοι εχουν και συναισθηματικο δέσιμο με την ενορία τους, με τον παππα που γνωριζουν οποτε και δεν διανοουνται να φυγουν απο εκει που νιώθουν οικεία για να πάνε σε μια πιο χαίλα εκκλησία. Και επειδη έχουν και δέσιμο με τον παππα δεν υπάρχει και χρηματικό θεμα συνηθως. Άρα αυτοί τέτοιοι πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν.

Εδώ μιλάμε για τους θρήσκους που εμφανίζονται στην εκκλησία απο Μεγάλη Παρασκευή και ίσαμε το βράδι της Ανάστασης, άντε και σε κανένα Χαιρετισμό το πολύ.

Φίλος μου παππας έχει την εξης τακτική: "Δεν πληρώνετε τίποτε αν έρθετε την Κυριακη μετα την λειτουργια, όπου όλοι μας είμαστε εκεί απίκο, η οποιαδήποτε άλλη ημέρα ο ναός έχει λειτουργία και ο παππας βρισκεται εκει. Αν όμως θέλετε φωτια το Σαββατόβραδο θα το πληρώσετε μιας και μας κουβαλάτε εξτρα θα πληρωσετε και το κατι τις σας". (Αυτο το λεει πολυ πιο ευγενικά απο τη δική μου διατύπωση-αλλα αυτό είναι το νόημα). Αυτο το εχουν εφαρμόσει και πολλοί άλλοι συναδελφοί του ιερεις. Απ' οτι μου ειπε κανείς ποτέ δεν προτίμησε το τζαμπα, ουτε σε αυτον τον ίδιο ουτε σε κανεναν άλλο ιερεα. Ολοι ζητουν Παρασκευη και Σάββατο βραδι και μάλιστα αργα για να μην υπάρξει και κενο μεταξύ εκκλησίας και δεξίωσης! Το πεντε η ωρα μετά τον εσπερινό δεν παιζει, ακόμη και αν είναι Σάββατο. Το πραγμα είναι απλο: αν θες χαμό το Σαββατόβραδο και πρωτο τραπέζι πιστα σε μαγαζι θα πληρωσεις και το φιλοδώρημα στον υπευθυνο!
That 's all!
 

nera_gr

Member
Μηνύματα
816
Likes
193
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Απ' οτι μου ειπε κανείς ποτέ δεν προτίμησε το τζαμπα, ουτε σε αυτον τον ίδιο ουτε σε κανεναν άλλο ιερεα. Ολοι ζητουν Παρασκευη και Σάββατο βραδι και μάλιστα αργα για να μην υπάρξει και κενο μεταξύ εκκλησίας και δεξίωσης!
Εννοείται! (Φυσικά ο ιερέας αυτός είναι εξαίρεση).
Πάντως πιστεύω ότι σε μερικές περιπτώσεις οι παπάδες βρίσκουν και τα κάνουν γιατί οι περισσότεροι γκρινιάζουν αλλά τελικά πληρώνουν όσο όσο για να παντρευτούν σε κτήμα ή στην ακροθαλασσιά. Τέλος πάντων, είναι επιλογές του καθενός και δε θέλω να σχολιάσω.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Εννοείται! (Φυσικά ο ιερέας αυτός είναι εξαίρεση).
Πάντως πιστεύω ότι σε μερικές περιπτώσεις οι παπάδες βρίσκουν και τα κάνουν γιατί οι περισσότεροι γκρινιάζουν αλλά τελικά πληρώνουν όσο όσο για να παντρευτούν σε κτήμα ή στην ακροθαλασσιά. Τέλος πάντων, είναι επιλογές του καθενός και δε θέλω να σχολιάσω.
Ουτε εγώ σχολιάζω τις επιλογές του καθενός: δημαρχειο, εκκλησια, μεγαλος γαμος, γαμος σε στενό κύκλο, σε νησι, σε βουνο κλπ. Ο καθενας θελει να κανει το γαμο του οπως νιωθει και όπως τον φαντάζεται.

Συνηθως ομως οι θρησκευτικοι γαμοι στοιχίζουν στην πλακα κανενα 3.000 ευρω. Οπότε πραγματικά αναρωτιέμαι γιατι γκρινιάζουν για αυτό το σερβις. Τι 3.000 ευρώ τι 3.100. Η κάνει κανεις μια γενικη οικονομια ταξεως και παει στο δημαρχειο, η εν πασει περιπτωσει δεν ανατράπηκε και ο προυπολογισμός για εκατό και διακόσια ευρώ! Ειναι κατι αντιστοιχο με τα φιλοδωρήματα στα μπουζούκια, για να βρει κανείς καλό τραπέζι, μόνο που υπάρχει το επιπλέον μειονέκτημα οτι ο υπεύθυνος του μαγαζιού είναι και δημόσιος υπάλληλος και μπορεί να τύχει να είναι και εξαιρετικά αγενής!
 

arabickostas

Member
Μηνύματα
476
Likes
1.591
Εχθές πήγαμε με την καλή μου στην εκκλησία της ενορίας μας για να μαζέψουμε τα χαρτιά για το γάμο μας, ο οποίος θα γίνει σε εκκλησία γειτονικής ενορίας.

Πρώτη κουβέντα του παπά της ενορίας που ανήκουμε (πριν ακόμα πούμε καλησπέρα) ''γιατί θα πάτε σε άλλη ενορία, η δική μας δε σας αρέσει? σας πέφτει δύσκολη?''. Ας το καταπιούμε λέμε... ο γάμος μας είναι, θετικό πνεύμα πρέπει να έχουμε κτλ κτλ. Στη συνέχεια ο σεβάσμιος ιερέας μας ενημέρωσε ότι θα μας κάνει μεγάλη χάρη και εξυπηρέτηση που θα μας δώσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά ώστε να μπορέσουμε να παντρευτούμε καθώς δε πρέπει να αλλάζουμε ενορία (για λόγους που ποτέ δε μας εξήγησε αλλά παρακάτω είναι προφανείς). Άντε λέμε και πάλι... ο γάμος μας είναι... ας πάει και αυτό... και το ρίξαμε στο καλαμπούρι...

Κάπου εκεί ο παπάς άρχισε την ειρωνία γύρω απο το ίδιο τροπάρι: ''δε σας αρέσει η ενορία μας... μήπως είναι ανηφόρα και δε θα μπορούν οι καλεσμένοι σας... η άλλη ενορία είναι πιο αριστοκρατική... εμείς δεν είμαστε στο δρόμο προς το κέντρο για μετά''... ουφ... ας πάει κι αυτό, μια και τελειώναμε με τη συμπλήρωση των εντύπων και σε λίγο θα είχαμε κάνει τη δουλειά μας και επιτέλους θα φεύγαμε.

Στο σημείο αυτό ακούσαμε το εξής: ''είναι 80 Ευρώ να μου δώσετε επειδή αλλάζετε ενορία''. ... ... ... σιωπή... ... ... ΓΙΑΤΙ??!!??!!? .... ''μα επειδή αλλάζετε ενορία... η εκκλησία έχει έξοδα''.

Φυσικά έγινε το έλα να δεις. Ο παπάς ούτε λίγο ούτε πολύ μας απαίτησε ένα μεροκάματο για την παρτη του, ή μάλλον μισό γιατί ήταν και άλλος παπάς παρών που έγραφε, προκειμένου να μας δώσει τα χαρτιά που υποχρεούται για να παντρευτούμε με θρησκευτικό γάμο. Αφού είδε ότι αγριέψαμε και αφού του είπαμε ότι γνωρίζουμε πως είθεισται το ζευγάρι να αφήνει κάτι για τη εκκλησία αλλά η ταρίφα των 80 ευρώ μας φαίνεται πολύ και μάλιστα μας το σερβίρετε και ως υποχρέωσή μας πράγμα απαράδεκτο, μαλάκωσε λίγο και προσπάθησε να μας το περάσει ως δωρεά προς την εκκλησία. Εκεί εκνευρίστηκα κι άλλο γιατί πλέον ήταν φανερό ότι προσπαθούσε να βγάλει το χαρτζιλίκι του απο τους 'πελάτες' που θα έχανε απο άλλο 'μαγαζί'. 'Μα τελικά γιατί μας ζητάτε 80 ευρώ, ως δωρεά ή ως αμοιβή, για να ξέρουμε που τα δίνουμε'. Και επειδή είδε ότι δε θα έπαιρνε όσα είχε υπολογίσει άρχισε τις προσβολές προς την καλή μου (που του την έλεγε συνέχεια): ''να τη χαιρεσαι'' μου είπε, ''ευχαριστώ του λέω κι εσύ τον εαυτό σου''. Μετά απο αυτό πήρα τα λεφτά που εν τω μεταξύ είχαμε αφήσει στο γραφείο του και τα έριξα στο παγγάρι (εκεί που ρίχνουμε τα ψιλά για τα κεριά). 'Εδώ ελπίζω να τα πάρει η εκκλησία' είπα, και αυτός έλεγε κάτι του στυλ ''δε θα τα έβαζα στη τσέπη μου έτσι και αλλιώς'' (ναι είμαι βέβαιος πως θα πηγαίναν στους φτωχούς). Πριν φύγουμε (με τα χαρτιά εννοείται) μας είπε και το κορυφαίο ''αν δε μπορείτε να δώσετε κάτι για την εκκλησία τι τον κάνετε το γάμο''... δεν ήξερα να σε βάλω και νταβατζή παλιο@#@$$@$@$παπά.

Φύγαμε μουντζώνωντας προς τα πίσω και βλαστημώντας.

Έχει και συνέχεια...

Μετά πήγαμε στην εκκλησία που θα παντρευτούμε όπου έπρεπε να καταθέσουμε τα χαρτιά για να βγούν οι άδειες γάμου. Εδώ ο ιερέας είχε διαφορετικό στυλ πώλησης. Ξεκίνησε με χιουμορ και συμβουλές, μας αποκαλούσε με τα μικρά μας, ''μπραβο ρε Νικόλα'', ''τι καλά παιδιά που φαίνεστε'', ''τι όμορφα μωρά που θα κάνετε'' κτλ. μα τι καλός και παραδοσιακός παπάς έιναι αυτός σκεφτόμασταν, καμία σχέση με τον άλλο, μάλλον πέσαμε πριν στην περίπτωση... ε, και πάνω που χαιρετάμε και πάμε να φύγουμε ακούμε το εξής: ''είναι να μου αφήσετε και 50 ευρώ για να βγούν οι άδειες''... ... σιωπή... ... ... στο σημείο αυτό θα πρέπει να μας είδε ότι είχαμε γίνει κατακόκινοι και είμασταν έτοιμοι για μάχη... ''μα αφού σας φέραμε τα παράβολα αξίας 18 ευρώ για τις άδειες, τα 50 επιπλέον γιατί είναι?'' .... ''ε καλά αν δεν έχετε δε πειράζει''... τι άλλο να πώ... ''δεν έχουμε άλλα, γειά σας''...

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω και μεγάλη σχέση με την εκκλησία. Όχι ότι δε πιστεύω πουθενά αλλά θεωρώ την εκκλησία ένα έξυπνο δημιούργημα του ανθρώπου για να ελέγχει τις μάζες, βασισμένο στη δεισιδαιμονία και τη προκατάληψη, χρήσιμο και με μεγάλη συνεισφορά σε άλλες εποχές αλλά πλέον διεφθαρμένο και απαξιωμένο. Μετά και τα χθεσινά σκέφτομαι σοβαρά να παντρευτώ με πολιτικό γάμο, ή έστω σε καθολική εκκλησία, ή σε μουσουλμανικό τέμενος (αν έχει ανοίξει μέχρι τότε)
Νίκο η ώρα η καλή!!!!
Η αλήθεια είναι ότι σαν Έλληνες ισως ακροβατούμε ανάμεσα στην κοινωνική κατακραυγή του ότι δεν είμαστε θρήσκοι χριστιανοί και στην έκρηξη που συγκρατούμε μέσα μας από αγανάκτηση για όλα αυτά που καθημερινά ακουμε για την εκκλησία...

Είναι δυνατόν η εκκλησία με μια μυθική ακίνητη περιουσία να μην επιδυκνύει ταπεινώτητα και όλοι σχεδόν οι ιεράρχες ,πλην εξαιρέσεων , να εχουν πολυτελέστατες αυτοκινητάρες και να ε΄χουν ένα τουπέ λες και αυτοί είναι κ κανείς αλλος.??

Είναι δυνατόν τα έσοδα της εκκλησιας να διαχειρίζονται από ορισμένους μοναχα που προφανώς τα προορίζουν για προσωπική χρήση, σε τέτοια περίοδο που ο απλός φτωχός κόσμος έχει πραγματικές αναγκες επιβίωσης, όταν η εκκλησία δημιουργήθηκε για να βοηθά τους φτωχούς και ανημπορους?

Είναι δυνατόν να μιλάμε για μεμονωμένη περίπτωση όταν ολοι έχουμε περιστατικό λαδωματος απο Παπάδες..?

Σε ολα αυτά βέβαια ,για να μην κουράσω κιόλας, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουμε και εμείς...Οταν βγαίνει δισκος στην εκκλησία αμέτρητοι είναι οι <<θεόπιστοι>> και μη που επιδεικτικά κρατούν τα ευρώπουλα 5-10 δευτερόλεπτα στο χέρι τους,πάνω στο δίσκο, να να μας πεισουν,οπτικά, ότι αυτοι τα εδωσαν...και να νιώσουν ανώτεροι από ολους τους υπολοίπους που δεν έκαναν το ίδιο.Τόσο πολύ αξίζει αυτος ο εγωισμός....

Ετσι λοιπόν έχω ορκιστεί να μην δώσω ποτέ ξανα πανω απο 5-10 λεπτά όταν παω στην εκκλησία,το κοστος δηλαδή ενος κεριού...

Και μετά γιατί απομακρυνονται οι νέοι απο την εκκλησία...

θα δείτε τα επομενα χρονια οι τωρινές γεννιές ,ελεω οικονομικής κρίσης,πόσα πολλά κλωτσιδια εχουν να ριξουν σε παππάδες και μαζί μ αυτους στο θεσμό της εκκλησίας...!!
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Πραγματικά απορώ που ανακαλύπτετε τώρα αυτά που συμβαίνουν αιώνες : η εκκλησία είναι ένας θεσμός που διαμορφώθηκε από ανθρώπους, έχει εδραιωθεί παγιωθεί, πετρώσει εδώ και εκατονταετηριδες, ουτε καλυτερος ουτε χειρότερος απο πολλους αλλους. Ασε βρε φίλε, αν είναι να συγχιστώ προτιμώ να συγχιστώ με την καταντια των ασφαλιστικών μας ταμειων. Με αγγίζει περισσότερο!
 

meli

Member
Μηνύματα
1.261
Likes
365
Επόμενο Ταξίδι
...μηπως στην αγάπη???
Ταξίδι-Όνειρο
Ολος ο κόσμος
Ερση μου,σαφως πιστευω δεν πρεπει να γενικευουμε...και το ξαναλεω οτι ο παπας της ενοριας μου,ουδεποτε μου ζητησε τιποτα για οτι χρειαστηκε..ακομα και για ευχελαιο στο σπιτι τον κυνηγαγα στα σκαλια να δωσω κατι στον μικρο..Ε,με τετοια συμπεριφορα νομιζω οτι ο καθενας μας αισθανεται ομορφα και οτι θελει δινει, ακομα και περισσοτερα απο 80 ευρω,χωρις να βαρυγκομαει. Ακομα στις γιορτες οποιος θελει να δωσει για τους φτωχους πρεπει να αγορασει τροφιμα,ρουχα και οτι αλλο...χρηματα ΔΕΝ δεχεται!!! Το αποτελεσμα¨απο τις λιγες εκκλησιες που κατακλυζεται απο νεους!!!
Αλλα δυστυχως πιστευω οτι ειναι απο τις λιγες εξαιρεσεις. Και για μενα οχι,δεν θα το συσχετισω με τα μπουζουκια,ουτε τιποτα αλλο..Καποια "επαγγελματα" υποτιθεται οτι κανουν "λειτουργημα", επομενως δεν δεχομαι απο κανεναν-αν θελει να λεγεται ιερεας να μου βαζει ταριφες!Αυτα δυστυχως βλεπει ο κοσμος και απομακρυνεται απο την εκκλησια!
Ειναι σαν να μου λετε οτι ενας εκπαιδευτικος για να μιλησει και να σκυψει πανω απο το παιδι και να το ακουσει,πρεπει να βαλει ταριφα επειδη ειναι εκτος μαθηματος! Ε,οχι,δεν το δεχομαι!! Τυχαινει να ειμαι εκπαιδευτικος και το καλυτερο "μαθημα " το εκανα εκτος διδακτικης ωρας! Καποια επαγγελματα,δεν ειναι στεγνα,εχουν να κανουν με τον ανθρωπινο παραγοντα κι εκει μπαινει η λεξη ¨ευαισθησια".
 

North66

Member
Μηνύματα
4.314
Likes
5.078
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Ζητάμε η εκκλησιά να ανοιξει για παρτη μας Σάββατο βραδυ, να είναι καθαρη, ζεστή αν είναι χειμώνας, δροσερή αν είναι καλοκαίρι, να έχει τουλάχιστον ένα ψάλτη και φυσικά την ώρα που θα μας βολεύει, και για παράδειγμα όχι Κυριακή πρωί μετά την λειτουργία, στις 11.00 πμ, που ουτως ή άλλως η εκκλησία είναι ανοικτή, με τους ψάλτες της και τους παππαδες της, τους νεωκόρους της και τους καντηλανάφτες της, γιατί Κυριακή πρωί ποιός θα ξυπνησει να τρέξει στο γάμο μας...
H εκκλησία δεν 'ανοίγει΄για πάρτη μας ούτε είναι κάποιο κατάστημα που παρατείνει το ωράριο λειτουργίας του... η εκκλησία έχει υποχρέωση να τελέσει τα μυστήρια στους πιστούς της και μάλιστα ΤΕΛΕΙΩΣ αφιλοκερδώς όπως ορίζει σχετική διάταξη, όσο για τους παπάδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι και ως δημόσιοι υπάλληλοι δε θα πρέπει να χαρτζιλικώνονται... τώρα αν η κοπέλα μου θέλει να χαλάσει 500 ευρώ για να χτενιστεί, δε νομίζω ότι θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο στο πόσα θα δώσω (αν έχω ευχαρίστηση) στην εκκλησία:cool:

H σχετική διάταξη:
http://www.ecclesia.gr/

''Μή ἀπλώνετε ποτέ τό χέρι σας ζητώντας ἀμοιβή γιά τήν προσευχή πού ἐκάνατε ὑπέρ ὑγείας κάποιου ἐνορίτου σας, ἤ γιά κάποιο μυστήριο πού ἐτελέσατε. Ὁ κάθε ἐνορίτης ἄν θέλει θά σᾶς δώσει μόνος του. Μή ἀπαιτεῖται σεῖς ἀμοιβή. Αὐτό ἐκθέτει καί σᾶς καί τήν Ἐκκλησία. Οἱ πιστοί μας εἶναι φιλότιμοι καί δέν ἀποφεύγουν νά δώσουν ἕνα φιλοδώρημα. Ἄλλο εἶναι αὐτό, καί ἄλλο ἡ ἀπαίτηση συγκεκριμένου ποσοῦ καί μάλιστα σοβαροῦ γιά ἕνα γάμο ἤ μία βάπτιση. Πολλοί πιστοί ἔχουν ἀγανακτήσει μέ τίς ἀξιώσεις πού προβάλλουν γιά ἀμοιβή μερικοί ἄτακτοι, πού ἐκθέτουν ὅλους.''
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Κοιτα να δεις οι θρησκοι συνηθως ειναι και γνωστοι ως τετοιοι στην ενορια τους οπότε και να εισαι σιγουρη οτι αντιμετωπιζονται διαφορετικά. Και συνηθως οι θρησκοι εχουν και συναισθηματικο δέσιμο με την ενορία τους, με τον παππα που γνωριζουν οποτε και δεν διανοουνται να φυγουν απο εκει που νιώθουν οικεία για να πάνε σε μια πιο χαίλα εκκλησία. Και επειδη έχουν και δέσιμο με τον παππα δεν υπάρχει και χρηματικό θεμα συνηθως. Άρα αυτοί τέτοιοι πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν.

Εδώ μιλάμε για τους θρήσκους που εμφανίζονται στην εκκλησία απο Μεγάλη Παρασκευή και ίσαμε το βράδι της Ανάστασης, άντε και σε κανένα Χαιρετισμό το πολύ.

Φίλος μου παππας έχει την εξης τακτική: "Δεν πληρώνετε τίποτε αν έρθετε την Κυριακη μετα την λειτουργια, όπου όλοι μας είμαστε εκεί απίκο, η οποιαδήποτε άλλη ημέρα ο ναός έχει λειτουργία και ο παππας βρισκεται εκει. Αν όμως θέλετε φωτια το Σαββατόβραδο θα το πληρώσετε μιας και μας κουβαλάτε εξτρα θα πληρωσετε και το κατι τις σας". (Αυτο το λεει πολυ πιο ευγενικά απο τη δική μου διατύπωση-αλλα αυτό είναι το νόημα). Αυτο το εχουν εφαρμόσει και πολλοί άλλοι συναδελφοί του ιερεις. Απ' οτι μου ειπε κανείς ποτέ δεν προτίμησε το τζαμπα, ουτε σε αυτον τον ίδιο ουτε σε κανεναν άλλο ιερεα. Ολοι ζητουν Παρασκευη και Σάββατο βραδι και μάλιστα αργα για να μην υπάρξει και κενο μεταξύ εκκλησίας και δεξίωσης! Το πεντε η ωρα μετά τον εσπερινό δεν παιζει, ακόμη και αν είναι Σάββατο. Το πραγμα είναι απλο: αν θες χαμό το Σαββατόβραδο και πρωτο τραπέζι πιστα σε μαγαζι θα πληρωσεις και το φιλοδώρημα στον υπευθυνο!
That 's all!
ρε συ Έρση ομως, συγγνώμη για την ίσως αφελή ερώτησή μου, αλλά ο παπάς δεν πληρώνεται για να τα κάνει αυτά; θέλω να πω ότι οκ, ειναι λειτουργημα αυτο που κάνει, αλλά ο μισθός που παίρνει δεν ειναι μόνο για τις Κυριακές και τις θ.Λειτουργιες στις γιορτές. Είναι και για τα μυστήρια, για να ειναι διπλα στον πιστο και ολα αυτά. Γιατί δλδ να επωφελείται από την ανάγκη του άλλου;
δεν λέω, εχει εξοδα ο ναός ως ναός. ας το αφήσει στη διακριτική ευχέρεια των νεονυμφων/κουμπαρων κλπ. Όχι να λέει "αν ειμαι εδώ ειναι δωρεάν, αν με αναγκάζεις να ερθω θα πληρωσεις"
δεν το καταλαβαινω αυτο. αυτος αποφασισε να γινει παπάς και όχι κατι άλλο, οπότε πρεπει και να αναλάβει τις αναλογες ευθύνες. Για το ποίμνιό του δεν είναι εκει που είναι;;;;

ωπ, τωρα διαβασα και το ποστ της meli. κατι παρομοιο ήθελα να πω
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Αφου οι παπαδες ειναι λερες γιατι παντρευεστε στην Ελλαδα.....και δεν παντρευεστε.........πχ στην εξωτικη Γκανα....τωρα που εχουμε και τον Σπυρο εκει να μας πει λεπτομεριες.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.332
Μηνύματα
888.604
Μέλη
38.999
Νεότερο μέλος
MARGI HPC

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom