Ελλάδα Καλλικράτης Σφακίων εκεί που η παράδοση είναι ακόμα ζωντανή!

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη

Καλλικρατης Σφακιων εκει που η παραδοση παραμενει ακομα ζωντανη


Η ιστορια που θα σας γραψω δεν ειναι μια ιστορια απο καποιον τουριστα....
Δεν βρεθηκα τυχαια σε αυτο το χωριο....οι ριζες μου ειναι απο εκει και εκει μενει η οικογενεια της μανας μου.

Επισκεπτομαι οσο πιο συχνα μπορω το συγκεκριμενο μερος για να δω τους συγγενεις και να σμηξω (συναντησω) τους παιδικους μου φιλους.

Βλεπετε η μανα μου με το που τελειωνε το σχολειο με ετοιμαζε με ολα τα μπαγαζια για κανενα 3μηνο στης γιαγιας και οταν λεμε ολα τα μπαγαζια το εννοουμε!

Ενας λογος για να επισκευτει καποιος το χωριο αυτο ειναι για να ξεφυγει λιγο απο τον πολιτισμο και τους γρηγορους ρυθμους ζωης που εχουμε εμεις οι «κατομεριτες».

Το χωριο ακομα και τωρα εχει 3 καφενεδακια τα οποια εκτελουν και χρεη καφενειου,μπακαλικου,ταβερνας,φουρνου και οτι αλλο μπορειτε να φανταστειτε.
Παλιοτερα που τα τηλεφωνα ηταν δισευρετα εκει εκτελουσαν και χρεη τηλεφωνικου κεντρου
Τι εννοω??.........επειδη τηλεφωνα υπηρχαν μονο στα καφενεδακια οποιος ηθελε να καλεσει τους δικους του στο χωριο επερνε σε ενα απο αυτα,σε οποιο ηταν πιο κοντα στο σπιτι,και ζητουσε να του φωναξουν το συγγενη η’ φιλο του οποτε οι καφετζηδες ειχαν μια ντουντουκα και αρχιζαν να φωναζουν το ονομα αυτου που ζητουσαν!
Οποτε εαν ζητουσαν εσενα αρχιζες να τρεχεις (ευτυχως δεν ηταν μακρια!) για να μην χασεις το τηλεφωνημα και για να μην χρεωνεις τον αλλο πολυ!

Αλλα ας ξεκινησω σωστα!

Για να βρεθειτε στον Καλλικρατη υπαρχουν 3 δρομοι καλοι και ενας μμμ που απλα τρωγεται,ο 1ος ειναι απο την αση γωνια-οπου ειναι πολυ ωραια διαδρομη γιατι περνατε και απο τις πηγες της Αργυροπουλης-,ο 2ος ειναι απο τα Μυριοκεφαλα οπου ειναι και ο πιο καινουριος και πιο γρηγορος, ο 3ος ειναι απο τ’Ασκυφου καθως κατηγοριζετε προς Χωρα Σφακιων και τελος ο κακος -για μενα βεβαια δρομος-ειναι απο το Φραγγοκαστελο

Το υψομετρο του χωριου ειναι στα 750 μετρα και αν καποιος ανεβει στη μαδαρα του το υψομετρο μπορει να φτασει και τα 900 με 1000 μετρα.

Το ονομα του χωριου παρθηκε απο τον Μανουσο Καλλικρατη απο τα Σφακια,ο οποιος ηταν ο αρχηγος του σωματος Κρητων οπου εφυγαν το 1453 για να ενισχυσουν την αμυνα της Κωνσταντινουπολης.
Το χωριο αυτο εχει μεγαλη παραδοση συμμετοχης σε απελευθερωτικους αγωνες.Κατα την κρητικη επανασταση του 1867, τουρκικές δυνάμεις υπό την αρχηγία του Ομέρ πασά προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εισβάλουν στα Σφακιά από τον Καλλικράτη. Στις αρχές του 20ου αιώνα, Καλλικρατιανοί εθελοντές πήραν μέρος στον Μακεδονικό αγώνα (1904-1908). Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, αντιστασιακές δυνάμεις είχαν εγκαταστήσει έναν ασύρματο στο σπήλαιο Ανεμόσπηλιος κοντά στον Καλλικράτη. Ο αντιστασιακός Γεώργιος Ψυχουντάκης στο βιβλίο του Ο κρητικός δρομέας αναφέρει ότι είχε διαμείνει κρυμμένος στο σπήλαιο αυτό την άνοιξη του 1942, βοηθούμενος από τους ντόπιους. Το 1943, η Γερμανική Βέρμαχτ λεηλάτησε και έκαψε το χωριό και εκτέλεσε πάνω από 30 κατοίκους ως αντίποινα για την συμμετοχή των ντόπιων στην Αντίσταση κατά των Ναζί.


Στο χωριο αυτη την στιγμη, μονιμοι κατοικοι ειναι 6 λογω χειμωνα!Το καλοκαιρι γινονται γυρω στους 100!
 

Attachments

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
εαν πατε απο την μερια της Αση Γωνιας η' απο τα Μυριοκεφαλα θα βρεθειτε σε ενα σημειο που αυτα τα δυο συναντιουνται,ειναι μολις λιγα μετρα απο την εισοδο του χωριου.Σε αυτο ακριβως το σημειο χωριζεται ο νομος Χανιων με τον νομο Ρεθυμνης και οι 5 επαρχιες που συνορευουν στους 2 νομους.

Στην εισοδο του χωριου θα βρειτε εκτος την χιλιοτρυπημενη πινακιδα "καλλικρατης" και μια ταμπελα που λεει "προσοχη στο δασος" ,μην σας πιασουν τα γελια...κοιτωντας γυρω σας το μονο που θα δειτε ειναι βουνα με καποια δεντρα σε αποσταση σχεδον χιλιομετρου μεταξυ τους!Τωρα ποιο δασος εννοουσε αυτος που την εβαζε......δεν το εχω καταλαβει τωρα και πολλα χρονια.

Η καλυτερη εποχη για να βρεθειτε εκει ειναι το καλοκαιρι η' οταν εχει καλο καιρο γενικοτερα,εαν θελετε να ανεβετε με κακοκαιρια σιγουρα θα πρεπει να εχετε καποιο τζιπ η' αγροτικο και σιγουρα αλυσιδες.
Ακομα και οταν εχει καυσωνα εκει θες κουβερτα να κοιμηθεις.

Επεισης την καλοκαιρινη περιοδο ειναι πολυ πιο ευκολο να πετυχετε καποιο τραπεζι λογω "κουρας" ,βαφτισης η' απλα καποιο ρεφενε οπου οι οικοδεσποτες αποκλειεται να σας αφησουν να φυγετε χωρις να φατε και να πιειτε.Η συμβουλη ειναι να μην πιειτε οσο σας δινουν γιατι συνηθως το κρασι τους ειναι πολυ δυνατο και μπορει να σας "χτυπησει"!
 

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
συνεχεια λοιπον...........


οι ανθρωποι εκει ειναι πολλοι διαφορετικοι απο οτι εμεις,οπως γινεται και σε ολα φανταζομαι τα χωρια που ειναι σχεδον ερημα.
τα παντα τα κανουν μονοι τους,δεν εχουν εργατες που να τους βοηθουν γιατι δεν εχουν μαθει να εχουν "δουλους" οπως τους ονομαζουν.
ασχολουνται με την κτηνοτροφια, την μελισσοκομεια και τα χωραφια τους.

Κρατανε τις αξιες τους και θεωρουν προσβλητικο να τους αρνηθεις την φιλοξενεια τους.Ειναι αυστηροι με τις παραδοσεις τους και τα εθιμα τους.Και εδω μπορω να αρχισω να αφηγουμαι μια μια τις ιστοριες απο εκεινον τον τοπο με την τοση ιστορια και τα τοσα χρονια πισω στον πολιτισμο.

Απο μικρη ακουγα την μανα μου να λεει οτι ο δρομος στο χωριο πηγε το 1979 και μην φανταστειτε καμια εθνικη οδο....απλα χαραχτηκε ενα σαν μονοπατι που το θεωρουσαν δρομο.Οι μεταφορες για ολες τους τις προμηθειες γινονταν με γαιδουρια,μουλαρια η' αλογα.Μετα απο λιγα χρονια τον διαπλατιναν γυρω στα 2 μετρα,ισα ισα να μπορει να περασει ενα αγροτικο.
Το ρευμα πηγε στο χωριο γυρω στο 1983!!!μεχρι τοτε ολες οι δουλειες γινονταν με λαμπες!ωραιες εποχες!αυθεντικες!
Το νερο επρεπε να το μεταφερει ο καθενας απο τις βρυσσες του χωριου στο σπιτι του με κανιστρες (μεγαλα δοχεια) ,το νερο αυτο ηταν απο τις βροχες που επεφταν καθε χρονο,το μαζευαν σε μοια δεξαμενη και ετσι μπορουσαν να εχουν νερο επεισης καθε σπιτι ειχα μια στερνα (ακομα υπαρχουν!) οπου με τον ιδιο τροπο την γεμιζαν νερο και ετσι δεν ηταν απαρετητο να πηγαινουν συνεχεια στις βρυσσες που ηταν και μακρια.

Τα πραγματα αλλαξαν γυρω στο 1990 και μετα,εγιναν λιγο καλυτερα για τους κατοικους που αρχισαν να αποχτουν
τις συγχρονες ανεσεις στα καινουρια τους σπιτια βεβαια αυτοι ηταν τοσοι λιγοι λογω του οτι ολοι ειχαν φυγει για μια καλυτερη ποιοτητα ζωης στις πολεις.

Της γιαγιας μας το σπιτι που ειναι απο τα παλια, ακομα και τωρα δεν εχει τουαλετα η' νερο τρεχουμενο απο βρυση.


Τα παιδικα μας χρονια ,για μενα και τα ξαδελφια μου, ηταν καταπληκτικα αμα βεβαια εμενες μονο για λιγο που μεναμε εμεις!
Δεν υπηρχαν αμαξια και ειχαμε απολυτη ελευθερια να παμε οπουδηποτε χωρις να φοβαται η γιαγια οτι θα μας πατησει κανεις,τωρα αν χτυπουσαμε.......εεεε ολοι χτυπανε...τι ειναι τωρα λιγο γδαρμενα γονατα και αγκωνες παντα με κακαδα???
Οταν επρεπε να κανουμε μπανιο επειδη δεν ειχαμε μπανιερα βεβαια ειχαμε μια μεγαλη λεκανη ο καθενας μας και το πρωι που σηκωνομασταν φροντιζαμε να της βαλουμε νερο απο την στερνα και να την βαλουμε στον ηλιο αλλιως .......θα καναμε με παγωμενο νερο μπανιο....
Καθε πρωι η μερα μας ξεκινουσε κατα τις 5,30 η' αντε στις καλυτερες περιπτωσεις κατα τις 6 αν μας λυποταν η γιαγια αλλα αν δεν σηκωνοσουν δεν μπορουσες να ξανακοιμηθεις απο το θορυβο που εκανε!!
Πρωτη δουλεια ηταν να μαζεψουμε τα αυγα απο το κοτετσι μετα χαζολογουσαμε βοηθωντας την γιαγια για να παει 7,30 να παμε στην γειτονισσα για καφε και κουτσομπολιο!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.702
Likes
6.318
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
πολύ ωραίες εικόνες από τα παλιά Εύα, κι από αυτό το απόμακρο χωριό
 

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
Το μεσημεριανο σερβιριζοταν κατα τις 11,30 εννοειται, κατα τις 12 το προγραμμα μαςειχε τον μεσημεριανο υπνο μας και κατα τις 2 ξυπνουσαμε!
παιχνιδι και χαρα για ολη την υπολοιπη μερα,επισκεψεις στα γειτονικα σπιτια,πορτοκαλαδα στο καφενειο του χωριου μεχρι να παει 8 οπου ηταν ωρα επιστροφης στο σπιτι γιατι οπως λεει και η γιαγια μας ακομα και τωρα "δεν ειναι πρεπων να μας βλεπουν οι μεγαλοι να πηγαινουμε πανω κατω........"
αυτο σημαινε οτι οι ανθρωποι μπορει να μας παρεξηγουσαν και να μας εβγαζαν το "ονομα" και μετα εμεις πως θα βρισκαμε γαμπρο??????

αυτα τα ολιγα για την ζωη στο συγκεκριμενο χωριο,παρολο που πιστευω οτι ολα τα χωρια πανω κατω ειναι το ιδιο.
το θαυμαστο της υποθεσης ειναι οτι ακομα και τωρα στο χωριο αυτο συνεχιζουν οι ιδιοι ρυθμοι ζωης και οι ανεσεις τους δεν εχουν βελτιωθει και παρα πολυ.
μαλλον επιεδη ειχαν μαθει να ζουν ετσι απο τοτε που γεννηθηκαν και συνηθησαν να μην τους ενοχλει....
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.681
Likes
50.556
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Μπράβο, πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.
 

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
ευχαριστω!γιωργο περιμενω να σε παω σε μια κουρα ειπαμε ε???
κανονισε οταν θα ερθεις ελλαδα να με ενημερωσεις!
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.681
Likes
50.556
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Α, ευχαριστούμε πολύ για την πρόταση... Για Σεπτέμβριο μας βλέπω μετά λατινοαμερικάνικης συνοδείας βεβαίως-βεβαίως.
 

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
μια χαρα!κανενα προβλημα για την συνοδεια βεβαιως βεβαιως!υποσχομαι να μην πω τιποτα για την βραζιλιανα ψυχολογο!
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.681
Likes
50.556
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Τι να πεις βρε; Εγώ είμαι βράχος ηθικής, άσε που η ψυχολόγα δεν πιάνει μία μπροστά στη δικιά μου, από όλες τις απόψεις.
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.702
Likes
6.318
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
και μέχρι τι ηλικία ήσουν στο χωριό; πολύ αυστηρότητα βλέπω........
 

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
και μέχρι τι ηλικία ήσουν στο χωριό; πολύ αυστηρότητα βλέπω........
ολο το καλοκαιρι καθε χρονο μεχρι και που τελειωσα το δημοτικο.
χααχχα ναι ναι πολυ αυστηροτητα γι'αυτο ειμαι ετσι οπως ειμαι..........χαχαχαχα!ε αντωνη?δεν συμφωνεις?
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.216
Μηνύματα
883.934
Μέλη
38.907
Νεότερο μέλος
Chrysostomos

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom