Κρασιά του Κόσμου

XristinaK

Member
Μηνύματα
624
Likes
1.298
Ταξίδι-Όνειρο
Όπου "χορεύει" το Β.Σέλας
View attachment 57507

Το πήρα χθες σε εξαιρετική τιμή σε κάβα της Θεσσαλονίκης που φημίζεται για τις καλές τιμές της!
Απίστευτο!Πολύ καλή η τιμή, πράγματι!!!!Νομίζω πριν 6-7 χρόνια το έπαιρνα σε τέτοια τιμή!!Αν θυμάμαι καλά...
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.055
Likes
7.813
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου

tripakias

Member
Μηνύματα
8.032
Likes
12.172
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Πριν λιγες μερες βρεθηκα στην πολη Reims για μια συναυλια του Stromae. Το μονο που γνωριζα για την πολη ηταν πως απεχει κατι λιγοτερο απο 1,5 ωρα απο το Παρισι και βρισκεται βορειοανατολικα του προς τα γαλλοβελγικα συνορα.

Τωρα θα μου πειτε, τι σχεση εχει αυτο με το θεμα; Ε, εκει στο χωρο της συναυλιας πουλουσαν λουκανικα κα πολυ ωραιο χυμα κρασι. Φοβερο;

Καλα πλακα κανω. Η πολη απο μονη της ειναι ενα μικρο διαμαντακι αλλα εχει και μια μεγαλη σχεση με τα κρασια. Μαλιστα εχει μια πολυ μεγαλη ιστορια που ισως καποιοι να την ξερετε. Ισως και να εχει ξαναναφερθει στο φορουμ και να μην το εχω παρει χαμπαρι εγω. Εχει δεν εχει εγω θα τη γραψω οπως την εμαθα απο ντοπιους εκει (με τη βοηθεια βεβαια ελληνοφωνων φιλων) και την κανω δωρο στον @maltakias που τον εχω πικρανει αρκετα κατα το παρελθον:

Ο Francois Clicquot (τωρα μπορειτε να αρχισετε να υποψιαζεστε περι τινος προκειται) και η Barbe Nicole Ponsardin γονοι δυο ευπορων και ανταγωνιστριων οικογενειων που ασχολουνταν με την κλωστουφαντουργια παντρευτηκαν καποια χρονια μετα τη Γαλλικη Επανασταση, οχι απο ερωτα αλλα απο προξενειο για να ενωσουν τις δυναμεις τους οι δυο οικογενειες.

Ο Francois και η Barbe Nicole καποια στιγμη αποφασισαν να παρουν στα χερια τους μια μικρη οινοποιια που ειχε ο πατερας του Francois. Οι γονεις τους αντεδρασαν αφου ηθελαν τα παιδια τους να αναλαβουν τις επιχειρησεις ενδυματων αλλα αυτα ειχα αλλα ονειρα. Η περιοχη ηταν γνωστη για τα κρασια της και οι νεοι πιστευαν πως θα τα καταφερουν.

Ομως η επιχειρηση τους πηγαινε απο το κακο στο χειροτερο και σαν να μην εφτανε αυτο καποια μερα ο Francois αρρωσταινει βαρια και μεσα σε 12 μερες πεθαινει.

Ο πατερας του λεει πως θα κλεισει την επιχειρηση αλλα η Barbe Nicole επιμενει να την κρατησει κι ετσι πειθει τον πεθερο της να επενδυσει ενα μεγαλο για την εποχη ποσο και η ιδια πηγαινει να εκπαιδευτει πανω στο αντικειμενο.

Τεσσερα χρονια μετα, στο τελος της εκπαιδευσης της η επιχειρηση βρισκεται στο χειλος της καταστροφης και ο πεθερος τη στηριζει για αλλη μια φορα οικονομικα, εχοντας τυφλη εμπιστοσυνη στη νυφη του.

Η Barbe Nicole Clicquot συλλαμβανει την ιδεα να κερδισει την ρωσικη αγορα. Οι ναπολεοντιοι πολεμοι (που βρισκονται προς το τελος τους εκεινοι την περιοδο ομως) καθιστουν αδυνατο το ναυτικο εμποριο. Ετσι η Barbe Nicole μεταφερει λαθραια στο Αμστερνταμ οσο μεγαλυτερη ποσοτητα προιοντος μπορει και περιμενει την υπογραφη της συνθηκης ειρηνης για να τα μεταφερει στη Ρωσια.

Οταν υπογραφεται η συνθηκη, το προιον δοκιμαζεται απο τον Τσαρο Αλεξανδρο Α', ο οποιος καταενθουσιαζεται απο τη γλυκυτητα του και σε λιγο καιρο γινεται πασιγνωστο. Οι παραγγελιες πλεον δεν προλαβαινονται και η Barbe Nicole επινοει μια νεα τεχνικη για την πιο γρηγορη παρασκευη του που συχρονως ανεβαζει και την ποιοτητα του.

Η τεχνικη της δεν θα αποκαλυφθει ποτε παρα μονο μετα απο δεκαετιες θα τη συλλαβουν και αλλοι παραγωγοι.

H Barbe Nicole Clicquot Ponsardin εζησε ως τα 1866 και πεθανε σε ηλικια 89 ετων καταφερνοντας να κανει το προιον της διασημο σε ολον τον κοσμο. Περασε τα τελευταια 62 χρονια της ζωης της ως χηρας και εμεινε γνωστη στην ιστορια ως Veuve Clicquot Ponsardin (veuve=χηρα). Το πασιγνωστο προιον της βεβαια ειναι η σαμπανια Veuve Clicquot και ειναι η γυναικα που εκατομμυρια ανθρωποι στον κοσμο γνωριζουν και πινουν τη σαμπανια.

Η μυστικη τεχνικη της ηταν η τεχνικη του αναποδογυρισματος. Ενω μεχρι τοτε για να καθαρισει το ποτο απο τη μαγια εκαναν πολλαπλα φιλτραρισματα απο το ενα μπουκαλι στο αλλο, η Veuve Clicquot ειχε την ιδεα να αναποδογυρισουν τα μπουκαλια ετσι ωστε η μαγια θα καθοταν στο στομιο και θα ηταν ευκολη η αφαιρεση της.

Σημερα η Veuve Clicquot Ponsardin ειναι η δευτερη σε πωλησεις εταιρια σαμπανιας παγκοσμιως (μετα τη Dom Perignon) και ανηκει στον ομιλο Luis Vuitton.

Η Reims πολη που ιδρυθηκε απο τους Γαλλατες, βρισκεται στο διαμερισμα Marne της περιφερειας Champagne-Ardenne. Αξιζει μια επισκεψη (της ευρυτερης περιοχης) απο τους λατρεις της σαμπανιας και μη.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Η μυστικη τεχνικη της ηταν η τεχνικη του αναποδογυρισματος.
Βασικά ονομάζεται Remuage και είναι η τεχνική κατά την οποία το μπουκάλι σιγά σιγά στρίβει και ανεβαίνει από την οριζόντια στην κάθετη αναποδογυριστή θέση ώστε τα ιζήματα να κάτσουν στο καπάκι (σαν αυτό των γυάλινων μπουκαλιών αναψυκτικών) που έχουν τα μπουκάλια της σαμπάνιας πριν αποκτήσουν φελλό.



Παλιά γινόταν με το χέρι και κρατούσε 8-10 εβδομάδες αλλά πλέον η διαδικασία γίνεται με τεράστιες ρομποτικές γυροπαλέτες χωρητικότητας περίπου 500 φιαλών και η δουλειά γίνεται σε 8-10 μέρες.
Η χειρονακτική εργασία έχει περιοριστεί σε επίπεδο show,σε μπουκάλια που δεν μπορούν να χειριστούν εύκολα ρομποτικοί μηχανισμοί (π.χ. magnum) ή τέλος σε μικρά "σπίτια" σαμπάνιας που δεν χρειάζονται δεν αντέχουν το κόστος τέτοιων μηχανισμών.


Ευχαριστούμε πολύ τον tripakia για την ρομαντική ιστορία γύρω από την Veuve.
 

jousis

Member
Μηνύματα
542
Likes
1.278
Ταξίδι-Όνειρο
Όλα
Τα 20 καλύτερα κρασιά του κόσμου.
http://www.iefimerida.gr/news/13155...του-κόσμου-σύμφωνα-με-το-wine-spectator-λίστα
Το Νάουσα του Μπουτάρη στην 69η θέση.
Πολύ καλό.
Όχι άριστο, αλλά ανήκει όντως στην κατηγορία τοπ 100. Αν υπολογίσεις και την τιμή του, είναι εξαιρετική αγορά.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
εδώ λίγο ξέφυγα,αλλά μου το επέτρεψα.
Το κρασί δεν το γνωρίζω ασφαλώς μιας και μιλάμε για πολύ περιορισμένη εμφιάλωση,λίγο που το έψαξα βρήκα ελάχιστες αλλά εξαιρετικές κριτικές και ψιλοκουλή τιμή.Δεν ξέφυγες απλώς,του έδωσες και κατάλαβε μου φαίνεται...
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.667
Likes
12.525
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Tη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου διοργανώνονται «Τα ΒορΟινά» της ένωσης οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αίθουσα Grand Ballroom τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014, 12:00 με 18:00 για επαγγελματίες και 18:00-22:00 για το οινόφιλο κοινό (είσοδος: 5 ευρώ). Τα «ΒορΟινά» γιορτάζουν ακόμη με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την κύρια εκδήλωση.
http://www.voroina.gr/
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.286
Μηνύματα
886.816
Μέλη
38.956
Νεότερο μέλος
MiklosAng

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom