Κρασιά του Κόσμου

pigi_dikaiou

Member
Μηνύματα
550
Likes
521
Επόμενο Ταξίδι
......
Ταξίδι-Όνειρο
Αγιο Ορος
Τα enfants terribles ενός οινοκεντρικου γεύματος!!
Όταν στο τραπέζι υπάρχει μία αξιόλογη φιάλη κρασιού ορισμένες πρώτες υλες πρέπει να αποφεύγονται επιμελώς. Οι κυριότερες από αυτές είναι:
Αγκινάρες: Προκαλούν αλλοιωση στη γεύση του κρασιού λόγω υπαρξης του ενζύμου κυναρίνη, το οποιο σκεπάζει την φρεσκάδα και την οξύτητα του κρασιού και σε πολλές περιπτώσεις προσδίδει μία περίεργη αίσθηση γλυκύτητας
Ξυδι: Οι λόγοι προφανείς!!!Αιώνιοι εχθροι!Το ξύδι χρησιμοποιείται κυρίως στις σαλάτες και έτσι ο επιτυχημένος συνδυασμός σαλάτας-κρασιού εγκειται στην ποιότητα του ντρέσινγκ
Σουπες: Η σχέση τους ανεπιτυχής.Η υψηλή θερμοκρασία της σούπας είναι από μόνη της ανασταλτικός παράγοντας για την απόλαυση του κρασιού
Σοκολάτα: Η πλούσια υφή της σοκολάτας,η οποία καλύπτει τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας,κάνει εξαιρετικά δύσκολο,αλλά όχι απίθανο,τον συνδυασμό της με κάποιο κρασί
Τώρα τελευταια κάτι διαβασα και για τα σπαραγγια,το οποίο μάλλον και ισχύει αν θυμηθω ένα αργεντινικο Chardonnay το οποιο γευστικά αποδειχτηκε πολύ κάτω του προσδοκομένου
 
Μηνύματα
1.620
Likes
782
Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Τα enfants terribles ενός οινοκεντρικου γεύματος!!
Όταν στο τραπέζι υπάρχει μία αξιόλογη φιάλη κρασιού ορισμένες πρώτες υλες πρέπει να αποφεύγονται επιμελώς. Οι κυριότερες από αυτές είναι:
Αγκινάρες: Προκαλούν αλλοιωση στη γεύση του κρασιού λόγω υπαρξης του ενζύμου κυναρίνη, το οποιο σκεπάζει την φρεσκάδα και την οξύτητα του κρασιού και σε πολλές περιπτώσεις προσδίδει μία περίεργη αίσθηση γλυκύτητας
Ξυδι: Οι λόγοι προφανείς!!!Αιώνιοι εχθροι!Το ξύδι χρησιμοποιείται κυρίως στις σαλάτες και έτσι ο επιτυχημένος συνδυασμός σαλάτας-κρασιού εγκειται στην ποιότητα του ντρέσινγκ
Σουπες: Η σχέση τους ανεπιτυχής.Η υψηλή θερμοκρασία της σούπας είναι από μόνη της ανασταλτικός παράγοντας για την απόλαυση του κρασιού
Σοκολάτα: Η πλούσια υφή της σοκολάτας,η οποία καλύπτει τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας,κάνει εξαιρετικά δύσκολο,αλλά όχι απίθανο,τον συνδυασμό της με κάποιο κρασί
Τώρα τελευταια κάτι διαβασα και για τα σπαραγγια,το οποίο μάλλον και ισχύει αν θυμηθω ένα αργεντινικο Chardonnay το οποιο γευστικά αποδειχτηκε πολύ κάτω του προσδοκομένου
Κάθε δικαιολογία για να αρνούμαι τις αγκινάρες είναι ευπρόσδεκτη :)

Για τη σοκολάτα διαφωνώ..Απλώς θέλει πιο μελετημένο ταίριασμα. Πάντως αρκετά κρασιά την απογειώνουν. (ή τούμπαλιν, εξαρτάται προς τα που είστε περισσότερο εθισμένοι...:bleh: )
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Τα σπαράγγια όπως και τα μανιτάρια,τα μύδια κ.α. έχουν την χαρακτηριστική πέμπτη γεύση,το umami.Είναι μεν δύσκολα στο ταίριασμα αλλά όχι αδύνατα.Όπως και τα καυτερά φαγητά,ταιριάζουν με ελάχιστες συγκεκριμένες ποικιλίες.

Για τη σοκολάτα διαφωνώ κι εγώ,ειδικά αν μιλάμε ως επιδόρπιο.

Η δε σούπα δεν συνοδεύεται από κρασί,απλώς ανοίγει ένα γεύμα.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Λοιπόν,σήμερα είχαμε Leon Beyer,Cuvee des Comtes d'Eguisheim,Gewurztraminer,2003
aavis_vin.lefigaro.fr_var_img_78_19255_250x600_bouteille_leon_299e433945d12a1686bf4f4befa791db.png


Μέτρια προς υψηλή οξύτητα με μπόλικα ανθικά αρώματα και τροπικό φρούτο,σχεδόν ημίξηρο.Ένα κρασί από Grand Cru αμπελώνα της Αλσατίας,το οποίο σε κάθε περίπτωση θα χαρακτήριζα πολύ καλό αν και ήθελα λίγο περισσότερες εντάσεις για να το πω εξαιρετικό.

Συνόδευσε ιδανικά ορεκτικό από ινδικά papadums με dip από αγγούρι,mango chutney & chili sauce και κουκουνάρι,με κυρίως πιάτο κοτόπουλο tandoori με ρύζι basmati αρωματισμένο με γιασεμί.

υ.γ. In your face Nedelja :bleh:
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Α,ξέχασα.Για επιδόρπιο μους κάστανο με Κτήμα Μοντοφώλι 2004.

 

Vasileti

Member
Μηνύματα
478
Likes
1.632
Το topic εξελίσσεται ανοδικά!

In Reverse: Θα εκτιμούσα προτάσεις για κρασιά που δεν θα αδικήσουν το παρακάτω ειδικής περίστασης δείπνο. Οι λεπτομέρειες δίνονται για αποφυγή τυχόν ασυμβατοτήτων ή απρεπειών του κρασιού προς το φαγητό.

Εισαγωγή με όστρακα γυαλιστερές και φρέσκια αχινοσαλάτα, χρησιμοποιείται λεμόνι.
Τηγανιτό χταπόδι στο ζουμί του, φρέσκο, (σβήσιμο με λίγο κόκκινο κρασί),
Πέννες με μικρές γαρίδες, φρέσκιες (προστίθενται και 2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ).
Κυρίως πιάτο φρέσκος Ροφός σούπα, με κάποια από τη σάρκα του σε ξεχωριστό πιάτο. Το ιδιαίτερο στοιχείο της ψαρόσουπας, από άλλες, είναι η προσθήκη μίας δόσης σαφράν και μία κούπας λευκού κρασιού.
Δεν θα υπάρξουν τυριά, σαλάτες ή γλυκά. Λίγο ψωμί για την αχινοσαλάτα.

Θα ήθελα να ανοίξω δύο διαφορετικά κρασιά τουλάχιστον, αλλά μην κάνω καμιά βλακεία εις βάρος του φαγητού ή ημών των συνδαιτημόνων.

Ψάχνοντας:
εισαγωγή με Mionetto - Prosecco DOC Frizzante Brut
ή Prosecco di Conegliano - Ario Extra Dry 2010 λόγω οστράκων ή
Leon Beyer - Riesling 2010 ή Matassa - Cuvee Nouge Blanc 2007 ή Gewurztraminer "HUGEL" 2010 λόγω αχινών?
με το ίδιο συνεχίζουμε στα ζυμαρικά με τις γαρίδες και το χταπόδι και τέλος, στο
κυρίως πιάτο, Puligny - Montrachet 2009 ή Condrieuviognier 2010 ή κάτι άλλο?

Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις..
 
Last edited by a moderator:

underwater

Member
Μηνύματα
2.714
Likes
11.276
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Συνόδευσε ιδανικά ορεκτικό από ινδικά papadums με dip από αγγούρι,mango chutney & chili sauce και κουκουνάρι,με κυρίως πιάτο κοτόπουλο tandoori με ρύζι basmati αρωματισμένο με γιασεμί.
Ομολογώ ότι έτρεξαν τα σάλια μου όταν είδα το παραπάνω! :D Αλήθεια, αφού φαίνεται να κατέχεις ΚΑΙ αυτό, τι οινικές προτάσεις έχεις να κάνεις για τη συνοδεία πιάτων ινδικής κουζίνας γενικότερα; Και όχι τόσο για ψητά όπως το tandoori, αλλά για μαγειρευτά (mandras, jalfreji, vindaloo, balti, έστω και tikka masala). Όσες φορές έχω δοκιμάσει κρασί σε ινδικό δεν μου ταίριαξε καθόλου, κι έχω καταλήξει να συνοδεύω το κάρι μου είτε απλά με νερό, είτε με coca-cola. :oops:

Nedelja περιμένουμε την παρέμβασή σου. :D
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
@underwater
Η Ινδική κουζίνα -αλλά και γενικότερα η κουζίνα της ΝΑ Ασίας- είναι από τις δύσκολες στο ταίριασμα με κρασί,γι'αυτό και η σίγουρη λύση είναι Riesling ή Gewurztraminer με ελαφριά γλυκύτητα.Οτιδήποτε άλλο έχει πρόβλημα και σε καμία περίπτωση κόκκινο.Προφανώς και κατά περίπτωση μπορούν να παίξουν κάποια ακόμα,αλλά κατά κανόνα οι spicy κουζίνες θέλουν κάτι προς το γλυκό δίπλα τους γιατί το πικάντικο έχει την τάση να δείχνει πιο έντονες και τις τανίνες και τις οξύτητες με μόνο αντίβαρο σε αυτή τη δράση το γλυκό.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις..
Montrachet,Condrieu,χαμός γίνεται.Εδώ μιλάμε για μεγάλο τραπέζι.

Προσωπική μου άποψη πάντα.
Αν θες φυσαλίδα για ξεκίνημα,βάλε σαμπάνια.Τα prosecco είναι πολύ "λίγα".
Εναλλακτικά βάλε Γαλλικό ή Νεοζηλανδικό Sauvignon Blanc και αν θες να πας σε Chardonnay κοίτα προς Chablis μεριά.

Στο κυρίως σου,προσωπικά θα άφηνα τα Condrieu για διαφορετική περίσταση.
Νομίζω ότι είσαι πολύ καλά με ένα Montrachet (μη κολλάς στο Puligny,όλα τα Montrachet είναι τυπικότατα) και μάλιστα αν παίξεις και με Chablis στην εισαγωγή θα δεις μέσα σε ένα γεύμα τις δυο καλύτερες εκφράσεις του Chardonnay με ανάλογα πιάτα στο καθένα.Αντίστοιχα και τα Mersault είναι πολύ μεγάλα.


Βάλε κι ένα Moscato D'Asti στο κλείσιμο,να φύγει κι η ψαρίλα με γλύκα και φυσαλίδα και πες μου διεύθυνση και τι θες να φέρω...:haha:
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Τηγανιτό χταπόδι στο ζουμί του, φρέσκο, (σβήσιμο με λίγο κόκκινο κρασί)
Τον τομέα κρασί δεν τον κατέχω. Το χταπόδι όμως ναι, οπότε επιτρέψτε μου να βγω λίγο off-topic.

Το χταπόδι δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά αν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο.
Πολλές φορές μάλιστα το κατεψυγμένο μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο μαγείρεμα.
Και αυτό, γιατί το σημαντικότερο απ'όλα είναι να έχει χτυπηθεί και παραγουλιαστεί σωστά, καλά και αρκετά. Σε επαγγελματικό επίπεδο, τα χταπόδια μπαίνουν σε ειδικά "πλυντήρια-μπετονιέρες" για να χτυπηθούν.
Όμως για οικονομία χρόνου, αυτό τις περισσότερες φορές δε γίνεται σωστά.
Το αποτέλεσμα είναι στο μαγείρεμα να βγαίνουν πολύ σκληρά και άνοστα.

Τα κατεψυγμένα χταπόδια είναι πιθανότερο να βγουν καλύτερα στο μαγείρεμα, γιατί η κατάψυξη σπάει τις ίνες τους και τα μαλακώνει.

Τέλος, αν δεν είναι κατεψυγμένο ή δεν είναι φρέσκο με το σωστό χτύπημα/παραγούλιασμα, τότε το τηγάνι θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα.

Αν το φρέσκο δεν είναι πιασμένο από τα χεράκια σου (οπότε ξέρεις τί έχεις κάνει) και το αγοράσεις από ψαρά, πρόσεξε οι άκρες των πλοκαμιών να είναι σγουρές και όχι ίσιες.

Τέλος του off-topic. :D
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.205
Μηνύματα
883.762
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom