Μελωδίες, ρυθμοί, χρώματα και ηχοχρώματα της λατινοαμερικάνικης μουσικής

soudianos

Member
Μηνύματα
3.708
Likes
6.339
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
και μια που πήγαμε στα μεταπολεμικά...να μια καλή φωνή και εκτέλεση του "Amapola"


"Amapola, lindisima amapola
seras siempre en mi alma tu ya sola
Yo te quiero amada nina mia
iqual que ama la flor la luz del dia

Amapola, lindisima amapola
No seas tan ingrata y amame
Apapola amapola
Como puedes tu vivir tan sola
"


μάλιστα... μας στέλνει στο you tube, πάλι καλά
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Η Μεξικάνικης καταγωγής Lila Downs μας τραγουδάει το Agua de rosas


 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Η μουσική calypso από το Τρινιντάντ

Η calypso είναι είδος μουσικής και χορού της νότιας και ανατολικής Καραϊβικής, που αναπτύχθηκε κυρίως στο Τρινιντάντ στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι ρίζες της εντοπίζονται στην Αφρικανική μουσική παράδοση, καθώς ως είδος ενσωμάτωσε στοιχεία που μετέφεραν δούλοι από τη δυτική Αφρική, όταν εγκαταστάθηκαν στο Τρινιντάντ. H καταγωγή, τα μελωδικά πρότυπα και η ρυθμική δομή της calypso προέρχονται από την Αφρική, ωστόσο είναι παράλληλα εμφανείς και ευρωπαϊκές ή αμερικανικές προσμίξεις, όπως το στοιχείο της Αγγλικής γλώσσας και η επίδραση της αμερικανικής τζαζ, σε συνδυασμό με άλλες ισπανικές και γαλλικές επιρροές. Οι αλληλεπιδράσεις αυτές υπήρξαν άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία του Τρινιντάντ, το οποίο υπήρξε αρχικά ισπανική αποικία, έχοντας ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό γαλλόφωνων κατοίκων και Αφρικανών δούλων που εγκαταστάθηκαν εκεί, ενώ από το 1882 περιήλθε υπό Βρετανική κυριαρχία. Οι Γάλλοι άποικοι μετέφεραν τις Ρωμαιοκαθολικές παραδόσεις, μεταξύ αυτών και τον εορτασμό των αποκριών. Αν και οι Αφρικανοί δούλοι δεν επιτρεπόταν να συμμετάσχουν σε αυτές, διοργάνωναν παράλληλες μουσικές παρελάσεις, οι οποίες συγχωνεύτηκαν με τις υπόλοιπες μετά την κατάργηση της δουλείας το 1834. Η καλύψο διαμορφώθηκε μέσα από το δρώμενο του καρναβαλιού, αφομοιώνοντας διαφορετικά μουσικά στοιχεία και παραδόσεις.
Οι πρώτες ηχογραφήσεις του είδους χρονολογούνται στις αρχές της δεκαετίας του 1910. Η καλύψο άρχισε να αποκτά ευρεία απήχηση στο αμερικανικό ακροατήριο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, όταν ορισμένοι από τους σπουδαιότερους μουσικούς του είδους, όπως οι Attila the Hun και Roaring Lion, ηχογράφησαν και ερμήνευσαν τα τραγούδια τους σε μουσικές σκηνές της Αμερικής. Το ενδιαφέρον για την καλύψο στην Αμερική, αλλά και διεθνώς, κορυφώθηκε το 1956-7, ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του άλμπουμ Calypso του δημοφιλούς τραγουδιστή Χάρι Μπελαφόντε.
Μουσικά, παρουσιάζει ομοιότητες με τη βραζιλιάνικη σάμπα. Οι συνθέσεις της γράφονται σε διπλό μέτρο, σε αρμονία με τις απαιτήσεις του χορού των παρελάσεων, ενώ οι μελωδίες της είναι κυρίως ευρωπαϊκής καταγωγής. Βασίζεται στο τραγούδι και ερμηνεύεται συνήθως με συνοδεία ορχηστρών κρουστών (steel bands), συνοδευόμενες επίσης από την τετράχορδη κιθάρα κουάτρο (cuatro).


O Growling Tiger και το Money Is King

Το “Money Is King” είναι από τα πιο γνωστά τραγούδια του Neville Marcano, τραγουδιστή και πρώην πυγμάχου από το Τρινιντάντ, γνωστού κύρια με το παρατσούκλι “The Growling Tiger”. Ο Growling Tiger ήταν τραγουδιστής της calypso, που έγινε γνωστός την δεκαετία του ’30 και μετά από μια διακοπή αρκετών χρόνων ξανατραγούδησε ξανά το 1962, ενώ το 1979 ηχογράφησε την συγκεκριμένη εκτέλεση του Money Is King. Ο Growling Tiger, σε αντίθεση με άλλους τραγουδιστές της εποχής του, τραγούδησε τραγούδια με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο, ανάμεσα στα οποία και το Money Is King, που αναφέρεται στην οικονομική ανισότητα και το The Gold in Africa, που αναφερόταν στην επέμβαση των Ιταλών στην Αιθιοπία.



και το τραγούδι War με τον Growling Tiger και τον Lord Airey

 
Last edited by a moderator:

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Και μιάς και αναφερθήκαμε στον Harry Belafonte ακούστε και την μεγάλη του επιτυχία "Jamaica Farewell", τραγούδι σε ρυθμό calypso, που αναφέρεται στις ομορφιές των "Δυτικών Ινδιών", της Καραϊβικής δηλαδή.


Down the way where the nights are gay
And the sun shines daily on the mountain top
I took a trip on a sailing ship
And when I reached Jamaica I made a stop

But I'm sad to say, I'm on my way
Won't be back for many a day
My heart is down, my head is turning around
I had to leave a little girl in Kingston town

Sounds of laughter everywhere
And the dancing girls swaying to and fro
I must declare that my heart is there
Though I've been from Maine to Mexico

Down at the market you can hear
Ladies cry out while on their head they bear
Ackie rice and salt fish is nice
And the rum is good any time of year

και η πασίγνωστη Matilda, σε Live εκτέλεση από την Ζιμπάμπουε το 1988.

 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.708
Likes
6.339
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
καλημέρα, με Μπελαφόντε που τον είχα ξεχασμένο.
το πρώτο τραγούδι, μου είναι πιο γνωστό.
ευχ galat
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Candombe

Μουσικό είδος, που ήρθε από την Αφρική και εμφανίζεται στην Ουρουγουάη, στην περιοχή του Ρίο ντε Πλάτα, καθώς και στην Αργεντινή και στην Βραζιλία. Παίζεται παραδοσιακά με τρία τύμπανα (Cuerda), αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και στα εκατό (Comparsa). Περιλαμβάνεται στη λίστα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Εδώ θα ακούσουμε τον μεγάλο αργεντίνο μουσικό Juan Carlos Cáceres, που συνδυάζει παραδοσιακούς ρυθμούς της αργεντινής, όπως τα tango, milonga, murga και candombe με την jazz.

 
Last edited by a moderator:

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Murga

Μουσικό είδος καθώς και είδος μουσικού θεάτρου, που σχετίζεται με τις απόκριες και εμφανίζεται στην Αργεντινή και στην Ουρουγουάη. Η murga της Αργεντινής είναι πιο πολύ προσανατολισμένη στον χορό, ενώ της Ουρουγουάης στα φωνητικά. Παίζεται από μουσικοθεατρικές ομάδες μέχρι 17 ατόμων. Προέρχεται από την Ισπανία και έχει επηρεαστεί από το Καρναβάλι της Βενετίας και την Comedia dell' Arte.

Πάλι από τον Juan Carlos Cáceres το τραγούδι Murga Argentina

 
Last edited by a moderator:

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Έχει ξαναακουστεί, αλλά για να υπάρχει και εδώ, επαναλαμβάνουμε την μεγάλη επιτυχία Tango negro, πάλι από τον Juan Carlos Cáceres

 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Από τον Βραζιλιάνο Caetano Veloso το τραγούδι Tonada de Luna llena σε στίχους της Simon Diaz από την Βενεζουέλα. Το τραγούδι έγινε ευρύτερα γνωστό το 1995 από το soundtrack της ταινίας "Το μυστικό μου λουλούδι" του Αλμοντοβάρ.

 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.032
Likes
12.150
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
εκτος κλιματος, ασχετα μεταξυ τους αλλα αγαπημενα και τα δυο.

Οι Orishas σ'ενα απο τα ωραιοτερα hip hop και μη τραγουδια που γραφτηκαν για την Κουβα...

 
Last edited by a moderator:

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.721
Likes
50.748
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
εκτος κλιματος, ασχετα μεταξυ τους αλλα αγαπημενα και τα δυο.
Τελείως άσχετα μεταξύ τους, όντως. Δεν νομίζω να υπάρχουν δύο παραδείγματα λατίνικης χιπ-χοπ διαμετρικά πιο αντίθετα από τους Κουβανούς Orishas και τον ψευτοκουβανό Pitbull (δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στην Κούβα).

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε ένα συγκρότημα παιδιών μιας πολύ δύσκολης γενιάς που έχουν απίστευτα ψαγμένο στίχο, κοινωνικό προβληματισμό, εξαιρετικό fusion με ρούμπα, σον ακόμη και μπολέρο τιμώντας την καταγωγή τους, που παρότι πλέον ζουν στο εξωτερικό (σε διαφορετική μάλιστα χώρα ο καθένας) κάνουν συχνά παρουσίες ςστην Κούβα κι αποτελούν διαφήμιση για τη μουσική της χώρας (που κάνει απίστευτα πράγματα στη ροκ, την κλασική, το death metal, το χιπ-χοπ κι όχι μόνο στα στερεοτυπικά πια reggaeton και σαλσάδικα). Ειδικά η άποψη του Ρολντάν για το τι είναι υγιές χιπ-χοπ (προβληματισμός στο στίχο, όχι στην ισοπέδωση της γυναίκας, όχι χαζά εμπορικά σόου, όχι μουσική "είμαι ο κακότερος, σας έχω σφάξει όλους) είναι όαση σε ένα χώρο που πολλοί θεωρούν πως η Μέκκα του είναι οι ΗΠΑ (ε, όχι και τέτοια ξεφτίλα, το ευρωπαϊκό χιπ χοπ ας πούμε είναι σκάλες ανώτερο).

Η περίπτωση του Pitbull είναι το άλλο άκρο. Στίχος που όταν ξεπερνά συνολικά τις τέσσερις λέξεις θεωρείται "βαρύς", μονομερής θεματολογία ("κούνα το μάνα μου, ε ρε τι κ...ρα είναι αυτή, έχω σουγιά στην τσέπη, ε ρε τι β...ρες έχεις, έχω τρελά λεφτά, τι αμάξι οδηγάω ο π...!), μηδέν φωνή, αδυνατεί να βρει την Ντο στο πεντάγραμμο κι έχει ως είδωλο το Γουίλι Τσιρίνο και "ανατρίχιασε" όταν γνώρισε τον Ποσάδα Καρρίλες... Για τη σκηνική παρουσία τι να πω, σαν τον αρκουδιάρη τις παλιές καλές εποχές με τα ντέφια στον Αγ. Παντελεήμονα κάνει, ενώ οι μουσικές "εμπνεύσεις" του είναι απαράμιλλες (πήγα να γράψω ότι είναι εφάμιλλες της Σαρρή, αλλά θα ήταν υποτιμητικό για το Εφάκι-Ουφάκι). Το ότι αυτοπλασάρεται και ως "ο μέσος Κουβανός" είναι το ανέκδοτο της δεκαετίας στο Μαϊάμι, ό,τι δηλώσεις είσαι κι εκεί τελικά, γι' αυτό και γω πια δηλώνω ο μέσος Εσκιμώος.

Πέντε η ώρα, πάω στο ιγκλού μου για νάνι.
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Θα προσθέσω και γω δύο αγαπημένα μου κομμάτια των Orishas

1. Que pasa?


2. Atrevido


 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.262
Μηνύματα
885.504
Μέλη
38.941
Νεότερο μέλος
doremmy

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom