Κούβα Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει για Κούβα;

DiTravel

Member
Μηνύματα
114
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γύρος του κόσμου...
Είναι το Las Brisas Trinidad 4*. οι πτήσεις είναι περίπου ίδιες.
Κι εγώ κυρίως για την τοποθεσία των ξενοδοχείων στην Αβάνα το σκέφτομαι. Βέβαια ο καλός μου λέει ας πάμε με το γνωστό.
 

Skydream

Member
Μηνύματα
17
Likes
2
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΟΥΒΑ
Καλησπέρα!
Θα ήθελα τη βοήθειά σας για ένα δίλειμμα που έχουμε. Αποφασίσαμε να πάμε γαμήλιο στην Κούβα (ψαχνόμασταν και για Αγιο Δομήνικο αλλά είπαμε να προλάβουμε να τη δούμε πριν αλλάξει τελείως).Επειδή όνως αφενώς δεν έχουμε καθόλου χρόνο να το ψάξουμε αφετέρου θέλαμε μια φορά να χαλαρώσουμε και να αναλάβει άλλος, είπαμε να πάμε οργανωμένο κι όπου δεν θέλουμε δεν ακολουθούμε.
Το θέμα είναι το εξής: Έχουμε βρει δύο πακέτα και δεν ξέρουμε ποιο να διαλέξουμε.
Το ένα έχει αναχώρησει 4/8 που μας βολεύει περισσότερο, είναι 50 ευρώ το άτομο φθηνότερο, έχει ξενοδοχεία στο κέντρο, έχει μια επιπλέον διανυκτέρευση στο Αμστερνταμ (που μας ψιλοχαλάει) και είναι πρακορείο που εγώ τουλάχιστον δεν είχα ξανακούσει (αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με πρακτορεία).
Το άλλο έχει αναχώρηση 8/8 που μας κόβει λίγο την άδεια στη μέση, είναι λίγο πιο ακριβό, έχει ξενοδοχεία στο Miramar που σημαίνει ότι θα πρέπει να παίρνουμε ταξί, δεν έχει διανυκτέρευση σε άλλο μέρος (που είναι καλό) και είναι γνωστό πρακτορείο (βέβαια αυτό δεν ξέρω αν σημαίνει ότι είναι και καλό).
Εσείς τι θα επιλέγατε;
Di Travel καλησπέρα,

Η λύση του οργανωμένου ταξιδιού είναι η καλύτερη για την εποχικότητα του Αυγούστου καθώς οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα ήταν αρκετά ανεβασμένες αν αποφασίζατε για μεμονωμένο ταξίδι! Για το θέμα τις τιμής στο οποίο αναφέρεσαι το πρώτο γραφείο πουλάει το πακέτο 1295 Ευρώ + φόροι, βίζα και ασφάλεια 595 (Σύνολο 1890) ενώ το δεύτερο γραφείο το πακέτο έχει την ίδια τιμή 1295 αλλά είναι οικονομικότεροι οι φόροι, βίζα και ασφάλεια 550 (Σύνολο 1845)
Επειδή ως αρχηγός γρουπ/ξεναγός έχω ταξιδέψει 14 φορές στην Κούβα μπορώ να σου πω οτι το Τρινιδάδ είναι πιο γραφικό από το Σιενφουέγος και το ξενοδοχείο 4* στο Σιενφουέγος του πρώτου γραφείου είναι ένα παλαιού τύπου Σοβιετικής κατασκευής ενώ το Brisas Trinidad del Mar είναι μικρογραφία της πόλης του Τρινιδάδ και είναι πάνω στη θάλασσα (το ηλιοβασίλεμα στην Καραϊβική είναι εκπληκτικό)!!
Επίσης στο Βαραδέρο το ξενοδοχείο El Patriarca είναι καινούριο (!!) σε αντίθεση με το Iberostar Laguna Azul που χρησιμοποιούν τα περισσότερα γραφεία στα προγράμματά τους...

Τώρα για τη διαμονή στην Αβάνα μπορώ να σου πω οτι το προάστειο Μιραμάρ είναι το ομορφότερο προάστειο της Αβάνας όπου βρίσκονται οι Πρεσβείες και οι διπλωματικές αποστολές όλων των χωρών. Στο ιστορικό κέντρο βρίσκονται όλα τα αξιοθέατα (τα οποία φυσικά θα δείτε στην ξενάγηση) αλλά γενικά έχει βαβούρα και το βράδυ όχι πολλή ζωή. Τα νυχτερινά κέντρα βρίσκονται στο Βεδάδο και στο Μιραμάρ (Casa de la Musica, το διάσημο cabaret Tropicana και η ντίσκο Dos Gardenias). Επίσης στο Μιραμάρ έχει εξαιρετικά εστιατόρια για ένα ρομαντικό δείπνο με τον σύζυγό σου!

Θα είμαι και εγώ στην Αβάνα εκείνες τις ημερομηνίες και θα χαρώ να τα πούμε από κοντα!
 

DiTravel

Member
Μηνύματα
114
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γύρος του κόσμου...
Σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες μια και φαίνεται ότι γνωρίζεις την Κούβα. Η αλήθεια είναι ότι το πακέτο που έχει διανυκτέρευση στο Σιενφουέγος κοστίζει με όλους τους φόρους 1790. Βέβαια δεν είναι αυτό που μας προβληματίζει.Δεν είναι τεράστια διαφορά τα 50 ευρώ.
Μήπως θα μπορούσες να μου πεις πόσο κοστίζει το ταξί από το Miramar για το κέντρο και επίσης αν έχει να προτείνεις κάποια ρομαντικά εστιατόρια και μπαράκια;
 

Skydream

Member
Μηνύματα
17
Likes
2
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΟΥΒΑ
Σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες μια και φαίνεται ότι γνωρίζεις την Κούβα. Η αλήθεια είναι ότι το πακέτο που έχει διανυκτέρευση στο Σιενφουέγος κοστίζει με όλους τους φόρους 1790. Βέβαια δεν είναι αυτό που μας προβληματίζει.Δεν είναι τεράστια διαφορά τα 50 ευρώ.
Μήπως θα μπορούσες να μου πεις πόσο κοστίζει το ταξί από το Miramar για το κέντρο και επίσης αν έχει να προτείνεις κάποια ρομαντικά εστιατόρια και μπαράκια;
Την αγαπώ πολύ την Κούβα και χαίρομαι πολύ που θα ξαναπάω.... Ξέχασα να σου πω το καλύτερο. Το ξενοδοχείο Quinta Avenida έχει shuttle bus 4 φορές την ημέρα για το ιστορικό κέντρο (δυστυχώς δεν θυμάμαι τις ώρες). Ωστόσο ένα ταξί από το ξενοδοχείο στο ιστορικό κέντρο δε θα κοστίσει πάνω από 10-12 CUC (8-10 Ευρώ). Τα υπόλοιπα θα σου τα πω από κοντά στην Αβάνα!!!
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.678
Likes
50.532
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Το ένα έχει αναχώρησει 4/8 που μας βολεύει περισσότερο, είναι 50 ευρώ το άτομο φθηνότερο, έχει ξενοδοχεία στο κέντρο,
Όταν λες κέντρο, τι εννοείς; Βεδάδο ή παλιά πόλη; Οι τουρίστες αποκαλούν κέντρο το δεύτερο, οι ντόπιοι το πρώτο.
Το άλλο έχει αναχώρηση 8/8 που μας κόβει λίγο την άδεια στη μέση, είναι λίγο πιο ακριβό, έχει ξενοδοχεία στο Miramar
Θα το απέρριπτα. Το να πας στην Αβάνα και να μένεις στο Μιραμάρ είναι σαν να μένεις εκτός πόλης. Μακράν η πιο βαρετή περιοχή της Αβάνας.

Το πρώτο πακέτο έχει μια διανυκτέρευση στο Αμστερνταμ, 4 στην Αβάνα είτε στο Nationalείτε στο IberostarParcueCentral,
Τεράστια διαφορά ανάμεσα στα δύο ξενοδοχεία. Το δεύτερο είναι πραγματικά εξαιρετικό και με απίστευτη τοποθεσία, το πρώτο είναι ό,τι πρέπει για έναν καφέ (κτίριο με πολλή ιστορία κλπ) αλλά κατά τα’ άλλα άστα να πάνε: υδραυλικά που δε δουλεύουν, προσωπικό που χέστηκε, πολυέλαιοι που προσγειώνονται σε κρεβάτια, δωμάτια χωρίς νερό, βραχυκυκλώματα που διαλύουν λάπτοπ… 100% δημόσιο είναι. Αν αξιολογείς την (εντυπωσιακή) ιστορία του κτιρίου και αποδεχθείς ότι πας στο πιο υπερτιμημένο πεντάστερο (εδώ γελάνε) της αμερικάνικης ηπείρου, κάνει. Εγώ θα έπαιρνα το Ιμπεροστάρ με τα χέρια κάτω.

1 διανυκτέρευση σιενφουέγος (δεν θυμάμαι ξενοδ.) και 2 διανυκτερεύσεις στο Βαραδέρο στο Iberostarlagunaazul.

Κακές επιλογές και τα δύο. Το πρώτο διότι συγκριτικά με το Τρινιδάδ υστερεί σε γραφικότητα και νυχτερινή ζωή, το δεύτερο διότι παρότι καλούτσικο ως σέρβις (καλό φαγητό ωραία δωμάτια) είναι τίγκα στο κουνούπι τον Αύγουστο διότι είναι πίσω από λίμνη κι επιπλέον η παραλία είναι πάρα πολύ μέτρια.

To δεύτεροέχει 4 στηνΑβάναστο habana panorama 5*, 1 στοΤρινιδαδκαι 2 Βαραδέροστο el patriarca varadero.
Το ξενοδοχείο στην Αβάνα είναι στο Μιραμάρ. Οικονομικό και όχι τίποτε φοβερό, αλλά υποφερτό, με κάκιστη τοποθεσία όμως.

Σιενφουέγος του πρώτου γραφείου είναι ένα παλαιού τύπου Σοβιετικής κατασκευής
Αμερικάνικης κατασκευής είναι, επί Μπατίστα φτιάχτηκε από εταιρεία της μαφίας, πολλά χρόνια πριν αρχίσουν οι Σοβιετικοί να κάνουν έργα στην Κούβα. Δεν είναι κακό για επαρχία, ψιλομέτριο το φαγητό, αλλά όμορφη θέα και… συνήθως έχει και ζεστό νερό (καμιά φορά καθόλου, Κούβα είναι αυτή).

ενώ το Brisas Trinidad del Mar είναι μικρογραφία της πόλης του Τρινιδάδ και είναι πάνω στη θάλασσα (το ηλιοβασίλεμα στην Καραϊβική είναι εκπληκτικό)!!
Μέτριο κι αυτό, έχει πολύ καλύτερες (και ακριβότερες) επιλογές στο Τρινιδάδ, αλλά επειδή η πόλη «λέει» πολύ περισσότερο σε σχέση με το Σιενφουέγος θα το επέλεγα. Το ηλιοβασίλεμα εδώ όχι τόσο εντυπωσιακό όπως στο Σιενφουέγος (άλλο πράγμα…), ούτε και το σέρβις ή το φαγητό είναι καλύτερο (100% δημόσια ξενοδοχεία και τα δύο… κάνε το σταυρό σου), αλλά μιλάμε για ένα βράδυ, το οποίο το πιθανότερο είναι να το περάσεις στην πόλη χορεύοντας. Θα επέλεγα Τρινιδάδ, αλλά όχι για το ξενοδοχείο.

Επίσης στο Βαραδέρο το ξενοδοχείο El Patriarca είναι καινούριο (!!) σε αντίθεση με το Iberostar Laguna Azul που χρησιμοποιούν τα περισσότερα γραφεία στα προγράμματά τους...

Κανένα από τα δύο δεν κάνει για μένα: ο κόσμος πάει στο Βαραδέρο για έναν και μόνο λόγο, να κάνει μπάνιο. Και τα δύο είναι στο τέλος της χερσονήσου με κακή (Ιμπεροστάρ) έως άθλια (Patriarca) παραλία, από αυτές που περπατάς και δε φτάνεις ποτέ στο ύψος του ισχίου. Αν πάτε Βαραδέρο κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και μείνετε στην αρχή της χερσονήσου, κανένα Μελιά Βαραδέρο, κανένα Ιντερνασιονάλ, κάτι που να έχει παραλία αντί για κουνούπια και λίμνη στο σχήμα θάλασσας.

Τώρα για τη διαμονή στην Αβάνα μπορώ να σου πω οτι το προάστειο Μιραμάρ είναι το ομορφότερο προάστειο της Αβάνας όπου βρίσκονται οι Πρεσβείες και οι διπλωματικές αποστολές όλων των χωρών.
Θέμα γούστου είναι, αλλά θα διαφωνήσουμε με τον προλαλήσαντα. Μένουν ελάχιστοι Κουβανοί, δεν έχει κανένα χρώμα, μεγάλες αποστάσεις ακόμη και για να βρεις ένα μέρος να πιεις νερό, κανένα απολύτως χρώμα. Είναι σαν να πηγαίνεις στην Αθήνα ως τουρίστας κι αντί αν μείνεις στο Σύνταγμα (Βεδάδο, όπου κυκλοφορούν οι Κουβανοί, πάνε για ψώνια, όλο μπαράκια για ντόπιους), ή την Πλάκα (Παλιά Πόλη, γραφική, τουριστική αλλά ιστορική, με όμορφα κτίρια), να προτιμήσεις να πας στα Κιούρκα, επειδή εκεί μένουν οι πλούσιοι, έχει βίλες και περνάει ένα αυτοκίνητο κάθε 10 λεπτά, κατά πάσα πιθανότητα ο πρέσβης του ΚΑτάρ ή ο πρόξενος του Καναδά, μάλλον δεν είναι αυτό που σε ενδιαφέρει.

Τα νυχτερινά κέντρα βρίσκονται στο Βεδάδο και στο Μιραμάρ (Casa de la Musica, το διάσημο cabaret Tropicana και η ντίσκο Dos Gardenias).

Το πρώτο και το τρίτο είναι εξαιρετικά μόνο αν ψάχνεις εργαζόμενα κορίτσια…μάλλον δε θες να πας τον άντρα σου εκεί… Το δεύτερο είναι ένα τουριστικό σόου. Σε κανένα από τα τρία δε θα δεις πολλούς Κουβανούς, είναι για σεξοτουρίστες (1 & 3) ή γηραιότερους τουρίστες (το 2). Έχει πολλά κλαμπάκια η Αβάνα (και ξεπετάγονται συνεχώς νέα ιδιωτικά), όπου θα βρεις 95% Κουβανούς μέσα, να χορεύουν μέχρι ξεθεώματος, ξοδεύοντας τα μαλλιά τους (μετά δεν έχουν λεφτά για ταξί να γυρίσουν πίσω, έτσι ζει ο κόσμος εδώ) και χωρίς ίχνος τουριστών και πορνών. Το Tropicana είναι θέμα γούστου πάλι, αλλά με 80-90 ευρώ είσοδο να πας κάπου όπιου δεν πάει ποτέ κανείς Κουβανός και είναι μόνο για Γερμανούς που χτυπάνε παλαμάκια, για μένα είναι μια πανάκριβη επιλογή που δεν έχει καμία αίσθηση Αβάνας. Μιλ’άμε για πόλη με άπειρες επιλογές και θα έχεις μόνο 4 βράδια, κρίμα είναι να χαραμίσεις ένα από αυτά στο Τροπικάνα. Το οποίο παρεμπιπτόντως δεν είναι καν στο Μιραμάρ, αλλά στο Μαριανάο… ουδεμία σχέση δηλαδή, το Μιραμάρ είναι κάτι σαν την Εκάλη, το Μαριανάο μια λαϊκή αυθεντική γειτονιά εργατικής τάξης.


Την αγαπώ πολύ την Κούβα και χαίρομαι πολύ που θα ξαναπάω.... Ξέχασα να σου πω το καλύτερο. Το ξενοδοχείο Quinta Avenida έχει shuttle bus 4 φορές την ημέρα για το ιστορικό κέντρο (δυστυχώς δεν θυμάμαι τις ώρες).

Ισχύει, αλλά δυστυχώς δεν είναι πολύ βολικές, χώρια ότι αν δεν τις προ-κρατήσεις μπορεί να μη βρεις θέση γιατί κλείνουν γρήγορα, βάζουν ένα μόνο βανάκι για ξενοδοχείο δεκάδων δωματίων. Μετά τις 6 δεν έχει βαν, οπότε θα πληρώσεις σε ταξί αρκετά, όπως ανέφερε και ο προηγούμενος.

Συνοπτικά, με σειρά προτεραιότητας τα κριτήριά μου θα ήταν:
1. Το ξενοδοχείο της Αβάνας να μην είναι Μιραμάρ. Προτιμώ Βεδάδο, αλλά αν είναι το Ιμπεροστάρ θα έπαιρνα και Παλιά Πόλη. Μιραμάρ με τίποτε, καταστρέφεις μεγάλο κομμάτι της μαγείας της Αβάνας
2. Στο Βαραδέρο σε καμία περίπτωση ξενοδοχείο στο τέρμα της χερσονήσου
3. Αν γίνεται Τρινιδάδ αντί για Σιενφουέγος, εκτός κι αν είναι ΣΚ οπότε η διαφορά είναι μικρότερη (πάλι υπέρ του γραφικότερου Τρινιδάδ), αφού η νυχτερινή ζωή στις δύο πόλεις το ΣΚ είναι ίδια (καθημερινές το Σιενφουέγος υστερεί). Ναι, υπάρχουν πολύ καλύτερα ξενοδοχεία στο Τρινιδάδ από το Brisas αλλά δε θα στα κλείσει ελληνικό πρακτορείο ακι μάλλον δε θα βρεις διαθεσιμότητα, έχουν ελάχιστα δωμάτια

Το 1 και το 2 είναι σύπερ σημαντικά, το 3 καλό είναι αν το τηρήσεις, αλλά ελάσσονος σημασίας.

Αυτά από την Αβάνα, φιλιά.
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.613
Likes
12.436
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Πολλά μπράβο για τη λεπτομερέστατη απάντηση!

- Το Miramar και εμένα δεν μου έκανε καθόλου κλικ. Δεν θα έμενα ποτέ εκεί.
- Όντως το Parque Central είναι σε πολύ καλή θέση και πρέπει να είναι καλό ξενοδοχείο.
- Στο Las Brisas μείναμε, αλλά δεν ενθουσιαστήκαμε κιόλας. Εκτός από πολλά κουνούπια και τσούχτρες στη θάλασσα, δεν είχαμε κανένα απρόοπτο με το ξενοδοχείο ή με το φαγητό (το οποίο δεν θα το χαρακτήριζα καν μέτριο). Είναι μακριά από την πόλη και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με ταξί.
- Υorgos: Κρίμα για το National!
 

DiTravel

Member
Μηνύματα
114
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γύρος του κόσμου...
Χάλια και οι δύο επιλογές πακέτων δηλαδή!Ωραίαααα....
Θα πρέπει να επιλέξουμε ένα από τα δύο όμως, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε συνδυασμούς ξενοδοχείων δυστυχώς.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.678
Likes
50.532
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ψάξε κι άλλα πρακτορεία, υπάρχουν (κι ονόματα δε δίνω). Και δεν είπαμε ότι είναι και ΧΑΛΙΑ, απλά δεν είναι το ιδεατό, κατά τις δικές μου προτιμήσεις, που είναι υποκειμενικές. Αλλά ΧΑΛΙΑ δεν είναι, αν θέλετε να περάσετε καλά, θα γίνει, από σα2ς εξαρτάται.

Ζήτα και ατομικό, με τις δικές σου προτιμήσεις. Και θα σου έλεγα να κάνετε και επέκταση, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναλογικά φτηνές κι αξίζει τον κόπο.
 

aspa

Member
Μηνύματα
580
Likes
1.562
Επόμενο Ταξίδι
Κολομβία
Ταξίδι-Όνειρο
Γυρος του κοσμου
Χάλια και οι δύο επιλογές πακέτων δηλαδή!Ωραίαααα....
Θα πρέπει να επιλέξουμε ένα από τα δύο όμως, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε συνδυασμούς ξενοδοχείων δυστυχώς.

Γιατί δεν δοκιμάζεις να κλείσεις ένα εισιτήριο και ξενοδοχεία που σου λένε τα παιδιά να κάτσεις πιό πολλές ημέρες και να δείς πιό πολλά. Σε κάθε ξενοδοχείο έχει οργανωμένες 2ημερες εκδρομές για την κεντρική Κούβα και για νησιά όπως Κάγιο Λάργκο. Θα σου στοιχίσει τα μισά λεφτά. Το Παρκ Σεντράλ είναι πολύ καλό και κεντρικό.
Μία άλλη λύση είναι http://www.logitravel.com/viajes-caribe/ 7 ήμερο από 900ε
εισιτήριο από Μαδρίτη και ξενοδοχείο. Έχεις και εδώ επιλογή ξενοδοχείου.
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.613
Likes
12.436
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Πήγα να γράψω ότι:
"Αν και είμαι μαλωμένη με τα πρακτορεία, νομίζω ότι είναι η μόνη της "ελπίδα"... "
λόγω του τελευταίου της στιγμής, αλλά
βάζοντας τις ημερομηνίες στο airtickets βγάζει με air canada 1460 ευρώ το άτομο. Πολλά είναι αλλά από το πακέτο των πρακτορείων περισσεύουν 400 το άτομο. Με αυτά και λίγα παραπάνω χρήματα, έχεις τη διαμονή και εκδρομές, όπου εσύ θες.
Συμβουλή: και 7 μέρες στην Αβάνα να μείνεις, με καμιά μονοήμερη, δεν θα το μετανιώσεις.
 

DiTravel

Member
Μηνύματα
114
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γύρος του κόσμου...
Καλησπέρα στην παρέα!!!Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και τη βοήθειά σας. Κλείσαμε τελικά οπότε τον Αύγουστο φύγαμε για Κούβαααααααα!!!!!!!!
Αυτό που θα ήθελα από όποιον γνωρίζει είναι προτάσεις για φαγητό και διασκέδαση. Από φαγητό στο δρόμο μέχρι ρομαντικά εστιατόρια με θέα κλπ, και από καφέ μέχρι ωραία ατμοσφαιρικά μπαράκια και γειτονιές που μαζεύονται οι Κουβανοί για χορό.
Τι λέτε;;;;
 

DiTravel

Member
Μηνύματα
114
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γύρος του κόσμου...
Επαναφέρω το ερώτημα μήπως γνωρίζει κάποιος να μου προτείνει μέρη για φαγητό και διασκέδαση. Από φαγητό στο δρόμο μέχρι ρομαντικά εστιατόρια με θέα κλπ, και από καφέ μέχρι ωραία ατμοσφαιρικά μπαράκια και γειτονιές που μαζεύονται οι Κουβανοί για χορό.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.214
Μηνύματα
883.826
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom