ΗΠΑ Ουάσινγκτον - Βιρτζίνια : Ένας Γύρος Απ' Όλα

Nikos1986

Member
Μηνύματα
923
Likes
4.124
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια

9. Ουάσινγκτον (Μέρος 4)

Ημέρα 5: National Air And Space Museum & Grant Memorial & Καπιτώλιο & Ανώτατο Δικαστήριο

Αύριο, Δευτέρα 14/10, θα ήταν η Μέρα του Κολόμβου, που είναι εθνική γιορτή στις ΗΠΑ. Παρότι ο Κολόμβος αποβιβάστηκε στις 12/10/1492, πιθανότατα στο Σαν Σαλβαντόρ στις Μπαχάμες, η γιορτή έχει γίνει κινητή (δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου) από το 1971, ώστε να συμπίπτει με τις Ευχαριστίες στο γειτονικό Καναδά.

Σήμερα σκεφτόμασταν αρχικά να επισκεπτόμασταν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Mall. Έτσι, μετά το πρωινό πήραμε το μετρό για να κατεβούμε στο κέντρο.
Έξω από όλα τα Smithsonians γινόταν ο χαμός στον κόσμο. Φαινόταν λες και όλοι οι επισκέπτες της Ουάσινγκτον είχαν διαλέξει σήμερα να πάνε σε κάποιο από τα μουσεία. Ειδικά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αλλά και στο Μουσείο Αμερικάνικης Ιστορίας, γινόταν το αδιαχώρητο, με τον κόσμο να κάνει μεγάλη ουρά στο πεζοδρόμιο. :rolleyes-80:

Έτσι, μιας και στο Air and Space Museum φαινόταν να έχει λιγότερο κόσμο, είπαμε να δούμε αυτό. Κούνια που μας κούναγε όμως. Η ουρά, που φαινόταν να τελειώνει σε κάτι σκαλωσιές που υπήρχαν δίπλα από το κτήριο, απλά συνέχιζε από πίσω τους. Έτσι λοιπόν, καθίσαμε κι εμείς στην ουρά, περιμένοντας να έρθει και η σειρά μας να μπούμε. Τελικά, πρέπει να περιμέναμε γύρω στη μισή ώρα, μπορεί και λίγο παραπάνω.

Το συγκεκριμένο μουσείο, περιλαμβάνει διάφορα εκθέματα από την ιστορία της αεροδιαστημικής των ΗΠΑ, ενώ έχει και κάποια και από άλλες χώρες. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του μουσείου ήταν υπό ανακαίνιση, οπότε σίγουρα στη συλλογή του μουσείου είναι και άλλα εκθέματα τα οποία δεν θα βλέπαμε σήμερα. :cry:

Με το που μπαίνει κανείς, βλέπει κάποια από τα σημαντικότερα εκθέματα. Μεταξύ άλλων, ένα ομοίωμα της σεληνακάτου Eagle του Apollo 11, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τη NASA για δοκιμές πριν την αποστολή που έστειλε τον άνθρωπο στο Φεγγάρι.

_146. Σεληνάκατος LM-2.JPG

Ένα ομοίωμα της LM-2, που αποτέλεσε τη βάση για τις Σεληνακάτους που χρησιμοποιήθηκαν στο πρόγραμμα Apollo

Επίσης, υπήρχε η κάψουλα του Gemini 4. Ένα από τα ιστορικά επιτεύγματα αυτής της αποστολής, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1965, ήταν ο πρώτος διαστημικός περίπατος για τους Αμερικάνους από τον αστροναύτη Ed White (ο Σοβιετικός Alexei Leonov είχε πραγματοποιήσει τον πρώτο διαστημικό περίπατο μόλις 3 μήνες πριν).

_147. Κάψουλα Gemini 4.JPG

Η κάψουλα της αποστολής Gemini 4

Μια κάψουλα που αποτέλεσε επίσης ορόσημο, ήταν η Friendship 7, μέρος του προγράμματος Mercury (προηγήθηκε χρονικά του Gemini και φυσικά του Apollo). Σκοπός της συγκεκριμένης αποστολής, ήταν η πρώτη επανδρωμένη περιφορά της Γης για τους Αμερικανούς (και πάλι οι Σοβιετικοί τους είχαν προλάβει, με τον Yuri Gagarin στις 12/4/1961). Ο τυχερός αστροναύτης που επιλέχθηκε, ήταν ο John Glenn, που το 1998 σε ηλικία 77 ετών θα γινόταν ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει πετάξει στο διάστημα. Στις 20/2/1962 και μέσα σε 5 ώρες, η Friendship 7 με τον Glenn, εκτοξεύθηκε από το Κανάβεραλ, πραγματοποίησε 3 περιφορές γύρω από τη Γη, και προσθαλασσώθηκε 300 km ανατολικά από τα Τερκς & Κέικος. :cool:

_148. Κάψουλα Friendship 7.JPG

Η Friendship 7, με την οποία ο John Glenn έγινε ο πρώτος Αμερικάνος που πραγματοποίησε πλήρη περιφορά της Γης

Ακόμα υπήρχε και το μοντέλο ενός οχήματος, για την εξερεύνηση της επιφάνειας του Άρη.

_149. Όχημα Άρη.JPG

Το μοντέλο ενός μη επανδρωμένου οχήματος για την εξερεύνηση του Άρη

Πάνω από τα κεφάλια μας κρέμονταν και άλλα σημαντικά εκθέματα. Μεταξύ αυτών, ένα ομοίωμα του Sputnik 1, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου που εκτοξεύθηκε από τους Σοβιετικούς στις 4/10/1957. Ο δορυφόρος αυτός λειτούργησε περίπου για 3 βδομάδες και τελικά συνετρίβη στη Γη στις 4/1/1958, αφότου τελείωσαν τα καύσιμα.

_149. Ομοίωμα Sputnik.JPG

Ομοίωμα του Sputnik 1, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου, που εκτοξεύθηκε από τη Σοβιετική Ένωση

Ένα ακόμα αεροπλάνο - ορόσημο, ήταν το Bell X-1. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο, με πιλότο τον Charles Yeager, ήταν το πρώτο που έσπασε επίσημα το φράγμα του ήχου. Η συγκεκριμένη πτήση πραγματοποιήθηκε στις 14/10/1947, πάνω από την έρημο Μοχάβε (παρ’όλ’αυτά, είναι πολύ πιθανό ο George Welch να ήταν ο πρώτος που πέταξε υπερηχητικά με ένα Sabre XP-86 δύο βδομάδες πριν). Το X1 απογειώθηκε με τη βοήθεια ενός βομβαρδιστικού B-52 (για εξοικονόμηση καυσίμων στην φάση της απογείωσης), και ελευθερώθηκε σε υψόμετρο 7 km. Αφότου ανέβηκε στα 13 km, κατάφερε να φτάσει τα 1.127 km/h, δηλαδή 1,06 Mach στο υψόμετρο αυτό. :xalara:

_150. Bell X-1.JPG

Το Bell X-1, με το οποίο ο Charles Yeager έσπασε επίσημα το φράγμα του ήχου στις 14/10/1947

Ένα άλλο αεροπλάνο που κρεμόταν από την οροφή, ήταν το Spirit of St. Louis. Με το συγκεκριμένο αεροπλάνο, ο Charles Lindbergh έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε non-stop μόνος του τον Ατλαντικό. Ο Lindbergh είχε απογειωθεί από ένα παλιό αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης(Roosevelt Field στο Λονγκ Άιλαντ) με προορισμό το Λε Μπουρζέ του Παρισιού, στις 20-21/5/1927, με την πτήση να διαρκεί 33,5 ώρες. Πριν τον Lindbergh, οι πρώτοι που είχαν διασχίσει (non-stop) μαζί τον Ατλαντικό ήταν οι John Alcock και Arthur Brown, τον Ιούνιο του 1919.

_151. Spirit of St Louis.JPG

Το Spirit of St. Louis

Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι που υπήρχαν στο μουσείο, ήταν οι Γερμανικοί V1 και V2. Οι V1 ήταν πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν από τους Γερμανούς αμέσως μετά από την απόβαση στη Νορμανδία για να χτυπήσουν την Αγγλία. Οι πύραυλοι αυτοί είχαν περίεργο σχήμα: έμοιαζαν κάπως περισσότερο με αεροπλάνα και εκτοξεύονταν αφού ανέπτυσσαν ταχύτητα πάνω σε ειδικές ράμπες εκτόξευσης υπό κλίση. Από την άλλη, οι V2 ήταν πιο μεγάλοι, με σχήμα "κλασικού" πυραύλου. Ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται τον Σεπτέμβριο του 1944, κυρίως εναντίον της Αγγλίας και των συμμάχων που πολεμούσαν στο Βέλγιο. Ο πύραυλος V2 που υπήρχε στο μουσείο είχε ξανασυναρμολογηθεί από κομμάτια που είχαν πέσει στα χέρια των Αμερικάνων.

_152. Πύραυλος V1.JPG


_153. Πύραυλος V2.JPG

Οι πύραυλοι V1 (πάνω) και V2 (κάτω), που χρησιμοποιήθηκαν από τους ναζί στον Β'ΠΠ

Ακόμα είδαμε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, τόσο των ΗΠΑ όσο και της Σοβιετικής Ένωσης.

_154. Βαλλιστικοί Πύραυλοι 1.JPG


_155. Βαλλιστικοί Πύραυλοι 2.JPG

Παροπλισμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση


Η επόμενη αίθουσα, ήταν αφιερωμένη εξ’ολοκλήρου στο διάστημα. Υπήρχε ένα ομοίωμα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, καθώς και του διαστημικού εργαστηρίου Skylab. Ακόμα είδαμε τη σύνδεση του Αμερικάνικου Apollo με τον Σοβιετικό Soyuz, που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 1975, και σηματοδότησε την αρχή της διαστημικής συνεργασίας ΗΠΑ - Σοβιετικής Ένωσης. :)

_156. Hubble.JPG


_157. Σύνδεση Apollo - Soyuz.JPG

Ομοίωμα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (πάνω), καθώς και του module (κάτω) για την ένωση στο διάστημα των Αμερικάνικων και Σοβιετικών διαστημοπλοίων

Ένα άλλο έκθεμα που μου έκανε τρομερή εντύπωση, ήταν μία προστατευτική λαμαρίνα του διεθνούς διαστημικού σταθμού. Με μια πρώτη ματιά, αναρωτιέσαι αν έπεσε πιστολίδι εκεί πάνω...

_158. Διάτρητη Λαμαρίνα.JPG

Ένα πραγματικό κομμάτι της προστατευτικής λαμαρίνας του ISS

Και όμως όχι. Οι τρύπες οφείλονται σε "διαστημικά σκουπίδια", τα οποία κινούμενα πιο γρήγορα από σφαίρες διαπέρασαν τη λαμαρίνα. :shock:


Και η επόμενη αίθουσα ήταν αφιερωμένη στο διάστημα, κυρίως στο (αποσυρμένο πλέον) Διαστημικό Λεωφορείο και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

_159α. Διαστημικό Λεωφορείο.JPG


_159β. Διεθνης Διαστημικός Σταθμός.JPG

Μοντέλα του Διαστημικού Λεωφορείου (πάνω) και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (κάτω)

Επίσης υπήρχαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα σχεδιαγράμματα για το πώς γίνεται η διαδικασία της εκτόξευσης, τι ρόλο παίζουν οι δύο εξωτερικοί προωθητήρες, και τα εξωφρενικά ποσά ώσης που παράγουν κατά τα μόλις δύο λεπτά της λειτουργίας τους. :shock:

_160. Αριθμοί Διαστημικό Λεωφορείο.JPG

Μερικά από τα εντυπωσιακά νούμερα για το Διαστημικό Λεωφορείο

Υπήρχαν ακόμα ως εκθέματα μονωτικά πλακίδια, τα οποία περιβάλλουν το Διαστημικό Λεωφορείο για να το προστατέψουν από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά την επιστροφή στη Γη (οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα ξεπερνούν τους 1600 βαθμούς, ενώ το αλουμινένιο περίβλημα λιώνει ήδη από τους 650).

_161. Μονωτικά Πλακίδια 1.JPG


_162. Μονωτικά Πλακίδια 2.JPG

Μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την προστασία του Διαστημικού Λεωφορείου από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την επιστροφή του στη Γη

Με αφορμή τα μονωτικά πλακίδια, γινόταν αναφορά στην καταστροφή του Columbia (1/2/2003), όπου ένα τέτοιο πλακίδιο, που είχε χτυπηθεί κατά την εκτόξευση, οδήγησε στην υπερθέρμανση του αριστερού φτερού του Διαστημικού Λεωφορείου και τελικά στην καταστροφή.

Ακόμα, με αφορμή τα O-rings που συνδέουν τους εξωτερικούς προωθητήρες με την κεντρική πορτοκαλί δεξαμενή καυσίμων, περιγραφόταν η καταστροφή του Challenger (28/1/1986), όπου ένας τέτοιος συνδετήρας έσπασε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στο Κανάβεραλ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αποκόλληση του προωθητήρα και στη συνέχεια την καταστροφή του Διαστημικού Λεωφορείου.

_163. O-Ring.JPG

Το μαύρο λάστιχο, στο πάνω μέρος της φωτογραφίας, είναι το O-Ring


Μια άλλη αίθουσα του μουσείου, ήταν αφιερωμένη στην πλοήγηση. Με αφορμή το GPS που χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα, υπήρχε η πρώτη εμπορικά διαθέσιμη συσκευή, από την Magellan.

_164. GPS Magellan.JPG

Το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο GPS, από τη Magellan

Υπήρχαν και ατομικά ρολόγια, που είναι πιο εξελιγμένη συσκευή σήμερα για την ακριβή μέτρηση του χρόνου (η ακριβής μέτρηση του χρόνου είναι η καρδιά της λειτουργίας του GPS).

_165. Ατομικά Ρολόγια.JPG

Τα ατομικά ρολόγια αποτελούν τον πιο ακριβή μηχανισμό μέτρησης του χρόνου


Τα σημαντικότερα εκθέματα το μουσείο μας τα επιφύλασσε στο τέλος. Το πρώτο ήταν το Wright Flyer, με το οποίο ο Wilbur Wright πέταξε για πρώτη φορά στις 14/12/1903. :clap: Εκείνη τη μέρα, ο Wilbur κατάφερε να πετάξει, αν και όχι ελεγχόμενα, μόλις για 3,5 δευτερόλεπτα, από τον λόφο Kill Devils της Βόρειας Καρολίνας. Μετά από κάποιες αναγκαίες επισκευές, στις 17/12, το Wright Flyer ήταν πάλι έτοιμο. Στην αρχή, ο αδερφός του Wilbur, ο Orville, κατάφερε να πετάξει ελεγχόμενα για 12 δευτερόλεπτα, διανύοντας απόσταση σχεδόν 40 μέτρων. Ύστερα και από άλλες δοκιμές, στην τελευταία επιτυχημένη πτήση εκείνη τη μέρα, το Wright Flyer με πιλότο τον Wilbur, κατάφερε να πετάξει σχεδόν 260 μέτρα και να μείνει στον αέρα για 59 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα περιγραφή αυτών των πρώτων προσπαθειών, από τον ίδιο τον ίδιο τον Orville Wright, περιλαμβάνεται στο "Aircraft Year Book" του 1919.

Δίπλα από το ανακατασκευασμένο Wright Flyer, υπήρχε ο ραγισμένος ξύλινος έλικας που χρησιμοποίησαν οι Wright εκείνη τη μέρα. Το Wright Flyer έπεσε, κατά την προσπάθεια των αδερφών να πετάξουν τα 6 km μέχρι το γειτονικό χωριό, προκειμένου να για να επισκευάσουν κάποιες ζημιές στο Wright Flyer.

_166. Wright Flyer 1.JPG


_167. Wright Flyer 2.JPG

Το Wright Flyer, με το οποίο ο Wilbur πραγματοποίησε την ιστορική πτήση του, πριν από σχεδόν 120 χρόνια

_168. Έλικα Wright Flyer.JPG

Ο σπασμένος έλικας του Wright Flyer

Το άλλο σημαντικότερο έκθεμα του μουσείου, ήταν η διαστημική στολή που φορούσε ο Neil Armstrong κατά την επική προσσελήνωση στις 20-21/7/1969. :clap: Μαζί του στη σεληνάκατο Eagle, βρισκόταν και ο Edwin Aldrin, ενώ και οι δύο περπάτησαν για πάνω από 2 ώρες στην επιφάνεια της Σελήνης. Ο τρίτος αστροναύτης της αποστολής Apollo 11, ήταν ο Michael Collins. Ο Collins παρέμενε στην κάψουλα Columbia, η οποία συνέχισε να περιφέρεται γύρω από τη Σελήνη για 21 συνολικά ώρες, πριν επιστρέψουν σε αυτόν οι Armstrong και Aldrin με την Eagle και ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής πίσω στην Γη. Και η κάψουλα Columbia αποτελεί έκθεμα του μουσείου, όμως είχε αφαιρεθεί κατά την ανακαίνιση που γινόταν την περίοδο που πήγαμε.

_169. Διαστημική Στολή Armstrong.JPG

Η διαστημική στολή του Neil Armstrong, με την οποία πραγματοποίησε τον ιστορικό περίπατο στη Σελήνη

Από το Air and Space Museum έφυγα πολύ εντυπωσιασμένος. Είδαμε πάρα πολλά εκθέματα - ορόσημα και της αεροπλοΐας αλλά και του διαστήματος. Θα προσπαθούσαμε να επισκεφθούμε και το αδερφάκι του, το Steven F. Udvar-Hazy Center, αργότερα σε αυτές τις διακοπές. Και τα δύο μουσεία σίγουρα θα καταλήξουν υψηλά στις προτεραιότητες κάποιου που είτε απλά έχει τρέλα με τα αεροπλάνα είτε συνεχίζει να τον εξιτάρει η εξερεύνηση του διαστήματος.


Βγαίνοντας από το μουσείο, διαπιστώσαμε ότι είχε βγάλει παγωμένο αέρα στο (ανοιχτό από παντού) Mall. Έτσι, δεν καθίσαμε για φαγητό στα χοτ-ντογκ-άδικα που είχαμε κάτσει τις άλλες φορές, αλλά κατευθυνθήκαμε σε κάποια McDonalds που είχε λίγο πάνω από τον Λευκό Οίκο.

Για το υπόλοιπο της μέρας, είπαμε να κατεβούμε πάλι στο Mall, και αυτή τη φορά να κατευθυνθούμε ανατολικά, προς το Καπιτώλιο. Το είχαμε δει από μακριά τις πρώτες μέρες που γυρνούσαμε στο Mall, σήμερα θα το βλέπαμε και από κοντά. Αν και το κρύο παρέμενε, τουλάχιστον είχε σταματήσει ο αέρας.


Μπροστά από το Καλιτώλιο, βρίσκεται το μνημείο του Grant. Το μνημείο αυτό, τιμά τον Ulysses Grant, ο οποίος με το βαθμό του αντιστράτηγου υπήρξε διοικητής του στρατού των Βορείων κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Ο Grant διετέλεσε δύο φορές Πρόεδρος (1869-1877). Υπήρξε υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών και κατά τη διάρκεια της θητείας του πολέμησε την Ku Klux Klan, που είχε πρόσφατα σχηματιστεί μετά τη λήξη του εμφυλίου (1865).

Το μνημείο του Grant, αποτελείται από 3 κύρια μπρούτζινα αγάλματα. Το μεσαίο, ακριβώς μπροστά από το Καπιτώλιο, απεικονίζει τον ίδιο τον Grant, έφιππο. Ο Grant φαίνεται να κοιτάζει δυτικά, προς το μνημείο του Lincoln, που επίσης έχει ταυτιστεί με τον εμφύλιο. Τριγύρω από το άγαλμα του Grant, υπάρχουν τα αγάλματα 4 λιονταριών.

_170. Άγαλμα Γκραντ.JPG

Το άγαλμα του αντιστράτηγου Grant, μπροστά από το Καπιτώλιο

Τα άλλα δύο αγάλματα, αριστερά και δεξιά από αυτό του Grant, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Και τα δύο εκφράζουν τις κακουχίες του πολέμου: το ένα είναι αφιερωμένο στο ιππικό και το άλλο στο πυροβολικό. Αν και δεν είμαι φαν της γλυπτικής, είχα μείνει έκθαμβος από την δουλειά που είχε γίνει κυρίως στους μύες των αλόγων και στα δύο αγάλματα. Το μεν πρώτο δείχνει την εφόρμηση του ιππικού, ενώ ταυτόχρονα ποδοπατιούνται άνθρωποι και άλογα. Το δε δεύτερο, δείχνει τα άλογα που προσπαθούν να σύρουν πάνω από λάσπες ένα κανόνι. Είναι άξιο αναφοράς, ότι ο γλύπτης Henry Merwin Shrady δούλεψε σχεδόν για 20 χρόνια πάνω στην κατασκευή του μνημείου, ενώ πέθανε λίγο πριν την ολοκλήρωσή του το 1922.

_171. Ιππικό.JPG


_172. Πυροβολικό.JPG

Τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά αγάλματα, αφιερωμένα στο ιππικό (πάνω) και πυροβολικό (κάτω)

Παρότι το τεράστιο Καπιτώλιο βρισκόταν ακριβώς μπροστά μας, καθίσαμε κάμποση ώρα θαυμάζοντας το μνημείο του Grant, εντυπωσιασμένοι από την λεπτομέρεια στη δουλειά που είχε γίνει κατά την κατασκευή του. :shock:

Στο Καπιτώλιο στεγάζονται τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας: η Βουλή των Αντιπροσώπων (House of Representatives) και η Γερουσία (Senate), που μαζί αποτελούν το Κογκρέσο (Congress). Το κτήριο, νεοκλασικού ρυθμού, ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί προεδρίας Washington. Παρότι πυρπολήθηκε από τους Βρετανούς στον πόλεμο του 1812, όπως και ο Λευκός Οίκος, ξαναχτίστηκε λίγα χρόνια μετά.

Το κτήριο του Καπιτωλίου, κατά μια έννοια ορίζει το κέντρο της πρωτεύουσας. Παρότι δεν βρίσκεται (γεωγραφικά τουλάχιστον) στο κέντρο της έκτασης που έχει εκχωρηθεί στη District of Columbia, καθορίζει τα ονόματα στους δρόμους της πόλης. Έτσι, για παράδειγμα δρόμοι που βρίσκονται στα βορειοανατολικά του Καπιτωλίου, έχουν το επίθεμα NE (NorthEast), άσχετα με τον προσανατολισμό τους ή ενδεχομένως τη μονοδρόμησή τους.

_173. Καπιτώλιο 1.JPG


_174. Θόλος Καπιτωλίου 1.JPG

Το κτήριο του Καπιτωλίου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ονομασία των δρόμων της πόλης

Κάποια στιγμή, ενώ καθόμασταν μαζί με τον κόσμο στο πάρκο και παρατηρούσαμε το Καπιτώλιο, προσέξαμε στην κορυφή του θόλου το Άγαλμα της Ελευθερίας (πώς μεταφράζεις τώρα το "Statue of Freedom" :rolleyes-80:), το οποίο μας είχε γυρισμένη την πλάτη. Έτσι συνειδητοποιήσαμε πως αυτή η πλευρά του Καπιτωλίου, στην οποία ήταν μαζεμένος και όλος ο κόσμος, ήταν η πίσω. Έτσι, ξεκινήσαμε να ανεβαίνουμε το πάρκο γύρω από το Καπιτώλιο, για να δούμε και την μπροστινή πρόσοψη.

Όταν φτάσαμε πάνω, υπήρχαν πολύ λίγα άτομα.

_176a. Καπιτώλιο 2.JPG


_176b. Καπιτώλιο 3.JPG


_177. Θόλος Καπιτωλιου 2.JPG

Η πίσω (ή μάλλον η μπροστά) πλευρά του Καπιτωλίου

Ακόμη και το περιπολικό, έφυγε μετά από λίγο. Δεν ξέρω γιατί όλοι κοίταζαν το κτήριο από την πίσω πλευρά. Μάλλον, όπως κι εμείς, δεν είχαν προσέξει ότι η πολυφωτογραφημένη πρόσοψη του κτηρίου που βλέπει προς το Mall, τελικά είναι η πίσω. :haha:
Αφότου καθίσαμε κανένα εικοσάλεπτο θαυμάζοντας με τον λίγο κόσμο το κτήριο και τον πανέμορφο μωβ ουρανό, ξεκινήσαμε να κατευθυνόμαστε προς τον Union Station. Από εκεί θα παίρναμε το μετρό για τον γυρισμό.

Το κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν το τελευταίο αξιοθέατο που θα βλέπαμε σήμερα. Βρίσκεται πίσω (ή μάλλον μπροστά...) από το Καπιτώλιο. Στο νεοκλασικό κτήριο, με τους κίονες Κορινθιακού ρυθμού, ξεκίνησαν να εκδικάζονται υποθέσεις το 1935.

_178. Ανώτατο Δικαστήριο.JPG


_179. Θέα από Ανώτατο Δικαστήριο.JPG

Το νεοκλασικό κτήριο, στο οποίο στεγάζεται το Ανώτατο Δικαστήριο (πάνω) και η θέα προς το Καπιτώλιο (κάτω)

Αφότου πήραμε το μετρό από τον Union Station, κάναμε μια στάση πάνω από τον Λευκό Οίκο για φαγητό και τα ψώνια της ημέρας και κατευθυνθήκαμε προς το σπίτι μας για ύπνο.

Η σημερινή μέρα ήταν πράγματι γεμάτη. Το National Air & Space Museum ήταν ένα από τα μουσεία που ήθελα περισσότερο να επισκεφθώ σε αυτό το ταξίδι. Πέρα από τα ιστορικά εκθέματα της συλλογής του, πολλά από τα εκθέματά του έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. ;) Για παράδειγμα, σε μια αίθουσα εξηγείται πολύ παραστατικά ο τρόπος που λειτουργεί μια μηχανή τζετ, πώς γίνεται η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου και πώς το σχήμα των φτερών εξασφαλίζει την άντωση και παρέχει τη δυνατότητα στον πιλότο να κατευθύνει το αεροπλάνο.
Το μνημείο του Grant ήταν η έκπληξη της ημέρας. Δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό όταν σχεδίαζα την επίσκεψη στο Καπιτώλιο, όμως μείναμε να το θαυμάζουμε για την προσοχή στη λεπτομέρεια κατά την κατασκευή του.
Από την άλλη, το Καπιτώλιο, ήταν σαν déjà vu από τις ταινίες που το είχαμε δει. Ήταν έκπληξη όταν διαπιστώσαμε ότι η πίσω πρόσοψη είναι αυτή που βλέπουν όλοι από το Mall. Ακόμη καλύτερα, είχαμε πολύ λίγη παρέα όταν ανεβήκαμε τον Capitol Hill για να θαυμάσουμε την μπροστινή είσοδό του, με φόντο τον υπέροχο ουρανό. :)

 
Last edited:

Nikos1986

Member
Μηνύματα
923
Likes
4.124
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
2. Λίγα Λόγια για την Ουάσινγκτον και τη Βιρτζίνια

Όπως οι δυτικές πολιτείες φημίζονται για τα τοπία τους, οι ανατολικές περικλείουν μεγάλο μέρος της ιστορίας της χώρας. Είτε κάποιος αποφασίσει να επισκεφθεί μόνο την Ουάσινγκτον, είτε να πραγματοποιήσει και εκδρομές στις γειτονικές πολιτείες, αξίζει να αφιερώσει χρόνο από την προετοιμασία του ταξιδιού στην μελέτη της ιστορίας της χώρας.

Στην πρωτεύουσα υπάρχουν πολλά μνημεία αφιερωμένα σε Προέδρους ή σε άλλες σημαντικές προσωπικότητες της χώρας. Επίσης, η Βιρτζίνια (καθώς και το Μέριλαντ, η Πενσιλβάνια και γενικά οι ανατολικές πολιτείες) περιλαμβάνει πολλές ιστορικές τοποθεσίες. Η πρώτη Βρετανική αποικία ιδρύθηκε το 1607 στο Jamestown, κοντά στα σύνορα Βιρτζίνια - Βόρειας Καρολίνα. Στο κοντινό Yorktown έγινε η τελευταία μεγάλη μάχη της Αμερικάνικης Επανάστασης (1781). Επίσης, η Ουάσινγκτον και το Ρίτσμοντ (η σημερινή πρωτεύουσα της Βιρτζίνια), που απέχουν λίγο πάνω από 150 km, ήταν οι πρωτεύουσες των Βορείων (Union) και Νοτίων (Confederacy) κατά τον Αμερικάνικο Εμφύλιο (1861-5). Όπως είναι αναμενόμενο, στην περιοχή υπάρχουν πολλά πεδία μαχών.


Ιστορία
Αυτή τη φορά, θα παραλείψω την ενότητα της σύντομης ιστορικής αναδρομής, που παραθέτω συνήθως. Αυτό γιατί στο ταξίδι είδαμε μέρη η ιστορία των οποίων εκτείνεται από το 1607 (Jamestown) έως και το πρόσφατο Watergate, οπότε η συγκεκριμένη ενότητα θα έπρεπε, αν και ήσσονος σημασίας, αναγκαστικά να γίνει ιδιαίτερα εκτεταμένη.
Αντίθετα, θα συμπεριλάβω μικρές ή περισσότερο εκτενέστερες ιστορικές περιγραφές, στο κύριο σώμα της ταξιδιωτικής ιστορίας (στα διάφορα αξιοθέατα ή εκθέματα που είδαμε στα μουσεία).

Κατά τον αρχικό σχεδιασμό του ταξιδιού, με είχε προβληματίσει ιδιαίτερα η εύρεση βιβλιογραφίας για την ιστορία της χώρας. Λόγω της πρόσφατης συμμετοχής των ΗΠΑ στον ψυχρό πόλεμο, ήμουν κάπως καχύποπτος απέναντι στα σχετικά συγγράμματα, όσον αφορά τη δογματική στάση του εκάστοτε συγγραφέα απέναντι στα ιστορικά γεγονότα. Ένα βιβλίο που θεωρώ διαβάζεται ευχάριστα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, καλύπτοντας την περίοδο από την εποχή των εξερευνήσεων μέχρι και τον Ομπάμα, κρατώντας μια κατά το δυνατό ουδέτερη στάση, είναι το "Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών - Μία Σύντομη Εισαγωγή" του Πωλ Μπόυερ από τις εκδόσεις Θύραθεν (αρχικός τίτλος American History - A Very Short Introduction, Paul Boyer, Oxford University Press, ISBN 9789608097506).

Επίσης, όσον αφορά τον Space Race, δηλαδή τον αγώνα ΗΠΑ - ΕΣΣΔ για την κατάκτηση του διαστήματος, πέρα από τη Wikipedia και τα διάφορα γνωστά sites του χώρου, υπάρχει και ένας εξαιρετικός οδηγός από το Ευγενίδειο Πλανητάριο. Τον οδηγό αυτό, με τίτλο “Από τη Γη στη Σελήνη”, δεν τον έχω βρει εκτυπωμένο αλλά υπάρχει ελεύθερα διαθέσιμος σε pdf εδώ.


Συμβουλές για Οργάνωση Ταξιδιού
Ξεκινώντας κανείς το ψάξιμο για την Ουάσινγκτον, από την αρχή θα ξεχωρίσει 3 ομάδες αξιοθέατων: το Καπιτώλιο και τον Λευκό Οίκο, τα μνημεία γύρω από το Mall και την Tidal Basin, καθώς και τα μουσεία Smithsonian. Τα τελευταία είναι που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το πόσες μέρες θα χρειαστεί να αφιερώσει ο επισκέπτης στην πόλη.

Τα γνωστότερα μουσεία του ιδρύματος Smithsonian στην Ουάσινγκτον, στο οποία ανήκει και το National Zoological Park, είναι τα εξής:
  • African American Museum
  • African Art Museum
  • American Art Museum
  • American History Museum
  • American Indian Museum
  • Anacostia Community Museum
  • Hirshhorn Museum
  • National Air & Space Museum
  • Natural History Museum
  • Steven F. Udvar-Hazy Center
Τα μουσεία αυτά, τουλάχιστον όλα όσα επισκεφθήκαμε, είναι τεράστια. Για αυτά που επισκεφθήκαμε, δεν θεωρώ ότι μπορεί κάποιος να προλάβει να συνδυάσει δύο τέτοια σε μία μέρα. Πιστεύω το "ένα μουσείο την ημέρα" θα πρέπει να αποτελέσει το σκελετό για το πρόγραμμα κάποιου που σχεδιάζει να επισκεφθεί την πόλη.
 
Last edited:

Nikos1986

Member
Μηνύματα
923
Likes
4.124
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
3. Πρόσβαση & Μετακινήσεις

Αεροδρόμια
Η Ουάσινγκτον εξυπηρετείται από 3 αεροδρόμια: το Dulles (προφέρεται "Ντάλες" αλλά πολλοί το λένε και "Ντιούλς" για να μην γίνει κανένα μπέρδεμα με τη μεγαλούπολη του Τέξας), το Reagan και το Βαλτιμόρης-Ουάσινγκτον (IAD, DCA και BWI αντίστοιχα). Πιθανότατα, όποιος έρχεται απευθείας από το εξωτερικό θα προσγειωθεί στο Dulles, αφού τα άλλα δύο είναι κυρίως για πτήσεις εσωτερικού (και από/προς Καναδά).

Από το Dulles υπάρχουν 3 λεωφορεία που συνδέουν το αεροδρόμιο με το μετρό της Ουάσινγκτον.
Το Silver Line Express θεωρώ είναι η πρακτικότερη επιλογή, καθώς συνδέει το αεροδρόμιο με την πλησιέστερη στάση μετρό "Wiehle-Reston East", μέσω της εθνικής και χωρίς στάσεις. Το εισιτήριο κοστίζει 5$ και το αγοράζεις από το γκισέ πίσω από τη στάση που κάνει το λεωφορείο στο αεροδρόμιο.
Άλλη επιλογή είναι το Fairfax Connector 981. Όπως και το Silver Line Express, συνδέει το αεροδρόμιο με τη στάση "Wiehle-Reston East", αλλά μπαίνει και σε στενά αντί να κάνει τη διαδρομή μέσω της εθνικής. Κατά τις ώρες λειτουργίας του μουσείου Steven F. Udvar-Hazy, η γραμμή αυτή μετονομάζεται σε 983 και φτάνει μέχρι το μουσείο, συνεχίζοντας όμως να περνά και από το αεροδρόμιο. Το εισιτήριο, και στο 981 και στο 983, κοστίζει 2$, παρόμοια με αυτό των άλλων απλών λεωφορείων.
Τέλος, υπάρχει και το Fairfax Connector 5A. Το λεωφορείο αυτό συνδέει το Dulles με το σταθμό μετρό "Rosslyn", καθώς και με τη L’Enfant Plaza στο κέντρο της Ουάσινγκτον. Το εισιτήριο κοστίζει 7,5$.

Όσον αφορά το αεροδρόμιο Reagan, αυτό βρίσκεται πρακτικά μέσα στην πόλη, και υπάρχει στάση του μετρό στο αεροδρόμιο αυτό.


Μετρό & Λεωφορεία
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης είναι το μετρό (MetroRail) και τα λεωφορεία (MetroBus). Όπως και στο Λος Άντζελες που είχαμε επισκεφθεί παλαιότερα, στα διάφορα προάστια δραστηριοποιούνται διαφορετικές εταιρείες λεωφορείων. Πέρα από τα MetroBus του κέντρου της Ουάσινγκτον, κάποιος που επισκέπτεται την πόλη πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τα λεωφορεία της Fairfax Connector. Αυτά συνδέουν διάφορους σταθμούς του μετρό με το αεροδρόμιο Dulles (π.χ. 5Α, 981, 983), καθώς και με αξιοθέατα όπως το Mount Vernon (π.χ. 101) και το Steven F. Udvar-Hazy Center (π.χ. 983).

Για να χρησιμοποιήσει κανείς το μετρό, πρέπει να βγάλει την κάρτα SmarTrip. Αυτή εκδίδεται από τα μηχανήματα του μετρό και κοστίζει 2$. Στη συνέχεια τη φορτώνεις με χρήματα ή με κάποιο πάσο για απεριόριστες διαδρομές.

Το κόστος μετακίνησης με το μετρό δεν είναι σταθερό. Εξαρτάται από τον συνδυασμό σταθμών αφετηρίας και προορισμού, καθώς και από την ώρα της μετακίνησης (έχει ακριβότερες χρεώσεις τις καθημερινές από την έναρξη της λειτουργίας μέχρι τις 9:30 και μεταξύ 15:00-19:00 που είναι οι ώρες αιχμής :shock:). Το ακριβές ποσό που αφαιρείται από την κάρτα το γράφει στα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων στον κάθε σταθμό-αφετηρία, για κάθε σταθμό-προορισμό και ώρα. Πάντως, η μετακίνηση με το μετρό κοστίζει τουλάχιστον 2$.

Η κάρτα SmartTrip μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα λεωφορεία. Στα περισσότερα η απλή διαδρομή κοστίζει 2$ και αν κάποιος δεν έχει την κάρτα μπορεί να πληρώσει με μετρητά (ο οδηγός δεν δίνει ρέστα). Τα συνηθισμένα πάσα δεν ισχύουν για τα λεωφορεία της Fairfax Connector, οπότε σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται χρηματικό ποσό από την κάρτα.

Επίσης η κάρτα αυτή δεν ισχύει στο Silver Line Express που πάει στο Dulles.

Πέρα από τα κανονικά λεωφορεία, στο κέντρο της πόλης θα δει κανείς και τα DC Circulator, τα οποία τρέχουν σε 2 δρομολόγια και είναι τύπου hop on - hop off. Το εισιτήριο για αυτά κοστίζει 1$ και πληρώνεις με μετρητά (δεν ισχύει η SmarTrip). Τα λεωφορεία αυτά δεν τα χρησιμοποιήσαμε όσο ήμασταν στην Ουάσινγκτον.


Αυτοκίνητο
Οι μετακινήσεις στην Ουάσινγκτον βολεύει να γίνονται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αφού κανείς προμηθευτεί κάποιο πάσο απεριόριστων μετακινήσεων (π.χ. για μετρό και λεωφορεία, εξαιρουμένων αυτών της Fairfax Connector, το πάσο κοστίζει 58$ για 1 βδομάδα).

Πέρα από την Ουάσινγκτον, για να δει κανείς την επαρχία της Βιρτζίνια, το αυτοκίνητο είναι μονόδρομος. Οι χρεώσεις της ενοικίασης είναι φθηνές σε σχέση με την Ευρώπη, το ίδιο και η βενζίνη.

Όπως ισχύει γενικά στις ΗΠΑ, τα αυτοκίνητα που δίνουν είναι αυτοκινητάρες. Εμείς είχαμε νοικιάσει ένα κάμπριο Mustang για 4 μέρες με 250 ευρώ συν τις ασφάλειες. Επίσης, σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα, είναι αυτόματα.
Και η βενζίνη είναι φθηνή. Τόσο στην Ουάσινγκτον, όσο και στα βενζινάδικα στην εθνική και στις άλλες πόλεις που κινηθήκαμε, η βενζίνη κόστιζε γύρω στα 2,55 $ / γαλόνι (με ισοτιμία 1,1 δολάριο / ευρώ αυτό σημαίνει περίπου 0,6 ευρώ / λίτρο).
 

Nikos1986

Member
Μηνύματα
923
Likes
4.124
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
4. Πρόγραμμα

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2019. Το πρόγραμμα που είχαμε φτιάξει, είχε ως εξής:
  • 8/10 : Θα αναχωρούσαμε το πρωί από την Αθήνα για Ουάσινγκτον μέσω Κωνσταντινούπολης. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά ώρας, στην Ουάσινγκτον θα φτάναμε το βράδυ της ίδιας μέρας.
  • 9/10 - 17/10 : Θα γυρνούσαμε τα αξιοθέατα της Ουάσινγκτον με τα πόδια. Στις 17/10 το βράδυ, θα νοικιάζαμε αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο Reagan (καθώς βρισκόταν πολύ κοντά στο σπίτι που θα μέναμε), ώστε να είμαστε έτοιμοι να φύγουμε το επόμενο πρωί.
  • 18/10 - 19/10 : Τις δύο αυτές μέρες θα οδηγούσαμε στον Skyline Drive, διασχίζοντας το Shenandoah National Park. Το road trip θα έσπαγε στα δύο, αφού το βράδυ 18/10 - 19/10 θα διανυκτερεύαμε στο Luray. Το απόγευμα της 19/10 θα φτάναμε στο Norfolk.
  • 19/10 - 21/10 : Θα επισκεπτόμασταν τους φίλους μας που μένουν εκεί και θα βλέπαμε την περιοχή γύρω από το Norfolk.
  • 21/10 - 22/10 : Θα επιστρέφαμε με το αυτοκίνητο από το Norfolk στην Ουάσινγκτον, απ’όπου θα παίρναμε το αεροπλάνο για Αθήνα, μέσω Κωνσταντινούπολης.
Οι πτήσεις Αθήνα - Kωνσταντινoύπoλη - Ουάσινγκτον και Ουάσινγκτον - Kωνσταντινoύπoλη - Αθήνα θα γίνονταν με την Turkish Airlines.

Στην Ουάσινγκτον, είχαμε κλείσει διαμονή μέσω του AirBnB στο Peaceful modern apt w/ private entrance & backyard.
Στο Luray, θα μέναμε στο Luray Caverns Motels.
Στο Norfolk, θα μέναμε στο Hilton Garden Inn Chesapeake/Suffolk.
 
Last edited:

Nikos1986

Member
Μηνύματα
923
Likes
4.124
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
5. Αθήνα - Kωνσταντινoύπoλη - Ουάσινγκτον

Έχοντας ξεκινήσει τις προετοιμασίες του ταξιδιού από τις αρχές καλοκαιριού, φαινόταν ότι η προετοιμασία για το ταξίδι θα τελείωνε νωρίς, και για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δε θα αφήναμε εκκρεμότητες μέχρι και την τελευταία στιγμή. Αμ δε...
Στην αρχή σκεφτόμασταν ότι όλα τα μουσεία τα έχουν πάει στη Nέα Yόρκη, οπότε φανταζόμασταν (λανθασμένα) ότι θα χρειαζόμασταν το πολύ 5 μέρες για την Ουάσινγκτον. Επίσης, στην πορεία διαπιστώσαμε ότι και κατά μήκος του Skyline Drive υπάρχουν πάαααααρα πολλά μέρη για να σταματήσεις, οπότε αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρονοβόρα η τελική επιλογή των στάσεων που θα κάναμε. Τέλος υπήρχαν οι υποχρεώσεις στη δουλειά και κάποιες έκτακτες επισπεύσεις προθεσμιών στο μεταπτυχιακό.
Έτσι σπάσαμε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Τις τελευταίες 3 μέρες πριν το ταξίδι είχα κοιμηθεί το πολύ 8 ώρες, ενώ το τελευταίο βράδυ δεν κοιμήθηκα καθόλου. Δεν πειράζει, ίσως για πρώτη φορά να έριχνα κανονικό ύπνο στο αεροπλάνο... :rolleyes-80:

Το Ταξίδι Έως την Ουάσινγκτον
Με τον Κηφισό να έχει τη γνωστή πρωινή κίνηση, βγήκαμε με κάποιο τρόπο μέσα από στενά στην Αττική Οδό και τελικά προλάβαμε να είμαστε στην ώρα μας στο αεροδρόμιο. Από την Αθήνα θα πετούσαμε στις 10:25 και κατά τις 12 θα φτάναμε στην Kωνσταντινoύπoλη. Ύστερα από περίπου 3 ώρες, στις 14:55 θα αναχωρούσαμε για το αεροδρόμιο Dulles της Ουάσινγκτον, όπου και θα φτάναμε το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 19:30.

Στην αρχή απορούσα γιατί έβαλαν ολόκληρο 777 για πτήση 1,5 ώρας μέχρι την Kωνσταντινoύπoλη. Και όμως, στο πήγαινε τουλάχιστον, το αεροπλάνο ήταν γεμάτο. Το αεροπλάνο ήταν σχετικά παλιό, και οι αεροσυνοδοί από τους πιο αντιπαθητικούς που έχω συναντήσει. Ευτυχώς η πτήση ήταν σύντομη και η γνώμη μου θα άλλαζε πλήρως στο δεύτερο σκέλος του ταξιδιού.

_1. Αεροδρόμιο Αθήνας.JPG


_2. Απογείωση από Αθήνα.JPG

Η αναχώρησή μας από την Αθήνα

Πριν καλά-καλά το καταλάβουμε είχαμε αρχίσει να κατεβαίνουμε. Πρώτη φορά επισκεπτόμουν την Kωνσταντινoύπoλη. Πλησιάζοντας στο νέο αεροδρόμιο, περάσαμε πάνω από διάφορους ουρανοξύστες.

_3. Πλησίασμα Κωνσταντινούπολη.JPG

Πλησιάζοντας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Το νέο αεροδρόμιο είναι όντως αχανές, όπως είχαν αναφέρει και άλλα μέλη του forum. Από τη στιγμή που ακουμπήσαμε στο έδαφος μέχρι να φτάσουμε στην πύλη, τροχοδρομούσαμε γύρω στα 15-20 λεπτά. Το ίδιο τεράστιο ήταν και το κεντρικό κτήριο του αεροδρομίου. Με το που προσγειωθήκαμε μας έκανε εντύπωση ο φουτουριστικός πύργος ελέγχου, ενώ σε πάρα πολλά σημεία υπήρχαν εργοτάξια.

_4. Πύργος Ελέγχου.JPG

Ο φουτουριστικός πύργος ελέγχου του IST

Στην Kωνσταντινoύπoλη καθίσαμε για φαγητό σε ένα από τα εστιατόρια του αεροδρομίου. Λίγο το φαγητό, λίγο η κουβέντα, οι ώρες της αναμονής πέρασαν γρήγορα και ξεκινήσαμε για την πύλη που θα παίρναμε το δεύτερο αεροπλάνο.

_5. Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης 1.jpg


_6. Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης 2.JPG

Έχοντας φτάσει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (πάνω) και έτοιμοι για το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού (κάτω)

Στην Τουρκία μου έκανε εντύπωση ο σχολαστικός έλεγχος των ESTA που είχαμε. Σε σχέση τουλάχιστον με την Ελβετία, μέσω της οποίας είχαμε πετάξει τελευταία φορά για ΗΠΑ. Συνολικά, στο αεροδρόμιο της Kωνσταντινoύπoλης πρέπει να μας έλεγξαν την ESTA 4-5 φορές. Τέλος πάντων, ανεβήκαμε στο αεροπλάνο αρκετά νωρίς, αφού η επιβίβαση είχε ξεκινήσει γύρω στη 1,5 ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα της απογείωσης.

Το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού θα γινόταν με ένα 787. Με αυτό το αεροπλάνο ξετρελάθηκα! Πρώτα απ’όλα, φαινόταν ολοκαίνουριο και πεντακάθαρο, λες και μόλις το είχαν παραλάβει από τη Boeing. Τα παράθυρα ήταν τεράστια, με το ύψος τους γύρω στο μισό μέτρο! Επιπλέον, δεν είχαν αυτό το κλασικό συρόμενο σκίαστρο. Αντίθετα, με ένα διακόπτη στο κάτω μέρος, μπορείς να τα κάνεις περισσότερο ή λιγότερο φιμέ, ρυθμίζοντας έτσι το πόσο φως θα μπαίνει. ;)

_7. Παράθυρο 787.JPG

Το τεράστιο φιμέ παράθυρο του 787

Εντυπωσιάστηκα επίσης από το in-flight entertainment system. Μεταξύ άλλων, είχε και μια ρύθμιση που έβλεπες τον ορίζοντα λες και πετάς μαχητικό. :cool:

_8. Εσωτερικό 787.JPG


_9. In-flight entertainment.JPG

Το εσωτερικό του 787 (πάνω) και το πρωτότυπο IFE (κάτω)

Από την Kωνσταντινoύπoλη απογειωθήκαμε στην ώρα μας, στις 14:55. Ενώ στο σκέλος Αθήνα - Kωνσταντινoύπoλη κυριαρχούσε ο ενθουσιασμός για το ταξίδι που ξεκινούσε, στο δεύτερο σκέλος η συσσωρευμένη κούραση των τελευταίων ημερών έκανε τη δουλειά της. Λαγοκοιμόμουν μέχρι περίπου την Πολωνία που μας σέρβιραν. Μετά το φαγητό, με πήρε πάλι ο ύπνος. Συνολικά κοιμήθηκα 2-3 φορές από 1,5-2 ώρες, πρώτη φορά τόσο πολύ σε αεροπλάνο.
Στο ενδιάμεσο είχα βρει μια ταινία με τους "5 Φίλους" και έβλεπα στην οθόνη. Μικρός μου άρεσαν πάρα πολύ τα βιβλία της σειράς από την Enid Blyton, αν και η ταινία που είχα βρει δεν βασιζόταν σε κάποιο από τα 21 βιβλία της σειράς.

Εν τέλει, λίγο πριν τις 8 το βράδυ φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον. Εκεί, καθυστερήσαμε πολύ στο immigration, κανένα δίωρο, αφού υπήρχαν μόνο δύο υπάλληλοι για 4 πτήσεις που είχαν φτάσει μαζί. Όταν πάντως ήρθε η σειρά μας, ο αδερφός μου κι εγώ ξεμπερδέψαμε μέσα σε 5 λεπτά. Αποτυπώματα, φωτογραφίες, σκοπός του ταξιδιού, πού θα πάμε κλπ κλπ. Η μόνη ερώτηση που μου έκανε εντύπωση, ήταν αν θα επισκεπτόμασταν συγκεκριμένα και τη Nέα Yόρκη.

Κατά τις 10 και κάτι, πήραμε τελικά το λεωφορείο Silver Line Express που στο πιτς φιτίλι, χωρίς κίνηση το βράδυ, μας πήγε στη στάση "Wiehle-Reston East" του MetroRail. Από εκεί, με ένα παλιό μετρό, κατεβήκαμε στην "Crystal City" που μαζί με τη στάση στο αεροδρόμιο Reagan ήταν οι κοντινότερες στο σπίτι που θα μέναμε.

Λίγο η ώρα που φτάσαμε, λίγο η κούραση από το ταξίδι, μας πήρε λίγη ώρα να βρούμε το σπίτι που θα διαμέναμε. Στη γειτονιά τα περισσότερα σπίτια έμοιαζαν μεταξύ τους και επίσης γινόταν μια περίεργη αλλαγή στην αρίθμηση των σπιτιών στη μέση του δρόμου (μας είχε ενημερώσει για αυτό ο ιδιοκτήτης). Βράδυ κιόλας, διστάζαμε να μπούμε στις αυλές για να δούμε από κοντά τα νούμερα στις πόρτες, ενώ καθώς είχε περάσει πολύ η ώρα δε θέλαμε να πάρουμε τηλέφωνο. Τα κακά του να μην κλείνεις σε ξενοδοχείο... Όμως τις ομορφιές της γειτονιάς που διαλέξαμε να μείνουμε θα τις βλέπαμε από το επόμενο πρωί, με το φως της μέρας.

Εν τέλει, βρήκαμε το σπίτι. Τακτοποιηθήκαμε, αφήσαμε τα πράγματα και ξανακατεβήκαμε στον κεντρικό δρόμο σε κάτι McDonalds που είχαμε δει να είναι ανοικτά. Μετά το φαγητό, αφού επισκεφθήκαμε ένα μίνι-μάρκετ που διανυκτέρευε για να έχουμε κάτι να φάμε αύριο πρωί, γυρίσαμε ξεροί από την κούραση στο σπίτι και πέσαμε για ύπνο. Από το επόμενο πρωί θα αρχίζαμε να βλέπουμε την πόλη στην οποία ήρθαμε! :)
 
Last edited:

Nikos1986

Member
Μηνύματα
923
Likes
4.124
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
6. Ουάσινγκτον (Μέρος 1)

Στην Ουάσινγκτον θα είχαμε συνολικά 9 γεμάτες μέρες. Το βράδυ της 9ης μέρας θα νοικιάζαμε το αυτοκίνητο, με το οποίο θα αναχωρούσαμε το πρωί της 10ης μέρας για το road trip.

Ημέρα 1: International Spy Museum & The Mall

Την επόμενη μέρα ξυπνήσαμε αργά, κατά τις 11. Μετά το πρωινό, καθώς είχε περάσει κάπως η ώρα, διαλέξαμε να επισκεφθούμε το International Spy Museum, το οποίο έκλεινε 1,5 ώρα αργότερα από τα Smithsonians.

Αν και ταλαιπωρηθήκαμε λίγο το προηγούμενο βράδυ για να βρούμε το σπίτι, λατρέψαμε τη γειτονιά από την πρώτη μέρα μας εκεί. Το σπίτι ήταν σε ένα πολύ ήσυχο δρόμο, με πολλά σπίτια μονοκατοικίες. :)

_10. Γειτονιά 1.jpg


_10. Γειτονιά 2.jpg

Η γειτονία, στο προάστιο Arlington, όπου βρισκόταν το σπίτι που διαμέναμε

Λίγο πριν βγούμε στον κεντρικό δρόμο, περάσαμε δίπλα από ένα γηπεδάκι. Καθώς περπατούσαμε, ακούγαμε σαν να πέφτουν καρποί από κάτι βελανιδιές στο πεζοδρόμιο. Εν τέλει, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η Ουάσινγκτον είναι γεμάτη με σκίουρους! Τα ζωάκια τα συναντούσαμε καθημερινά. Όσο ήμασταν εκεί, τα είδαμε 2-3 φορές από το παράθυρο του υπνοδωματίου να κάνουν βόλτα στην αυλή, ενώ τα βλέπαμε και σε πάρα πολλά πάρκα, ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Ειδικά η πλατεία Lafayette, πίσω ακριβώς από τον Λευκό Οίκο, είχε ένα σωρό! :xalara:

_11. Σκίουρος 1.JPG


_11. Σκίουρος 2.JPG

Η Ουάσινγκτον είναι γεμάτη με σκίουρους, που δεν περιμέναμε να συναντήσουμε. Οι φωτογραφίες είναι από την κεντρική πλατεία Lafayette (πάνω) και μπροστά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (κάτω)

Κλείνοντας την παρένθεση, στο International Spy Museum φτάσαμε κατά τις 2. Το μουσείο αυτό, όπως λέει και το όνομά του, είναι αφιερωμένο στην κατασκοπία. Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν και πολλές αναφορές στον James Bond. 🕵️‍♂️

_12. International Spy Museum.jpg

Η πρόσοψη του International Spy Museum

Στο συγκεκριμένο μουσείο ακολουθείται ένα πρωτότυπο "τελετουργικό" για τους επισκέπτες. Από το γκισέ των εισιτηρίων ξεκινούν γκρουπς, όπου ο "ξεναγός" σου δίνει μια κάρτα μυστικού πράκτορα. Την κάρτα αυτή, την περνάς από μια οθόνη και σου εμφανίζει το προφίλ του ανθρώπου που θα υποδύεσαι. Του στυλ "από πού είσαι", "ονόματα συγγενών", "αγαπημένο σπορ" κλπ. Λίγο αργότερα, σε μια άλλη αίθουσα, κάνεις ένα τεστ για το πόσες από αυτές τις πληροφορίες κατάφερες να αποστηθίσεις. Η πρωτοτυπία αυτή είχε πλάκα, κυρίως αν έβλεπες τις αντιδράσεις των μικρών παιδιών που είχαν έρθει με τους γονείς. Στη συνέχεια, ξεκινάς να περιηγείσαι κανονικά στους χώρους του μουσείου.

Καθώς όταν βγάλαμε τα εισιτήρια θα ξεκινούσε ένα από τα γκρουπ, δεν προλάβαμε να φωτογραφίσουμε μια Aston Martin DB5 (σαν αυτή που είχε ο James Bond στην ταινία Goldfinger) που ήταν δίπλα από το γκισέ των εισιτηρίων.

Στο μουσείο, πέρα από τα κλασικά εκθέματα που περιμένει να δει κανείς, υπάρχουν και βίντεο που παίζουν συνέχεια, για τη ζωή διαφόρων πραγματικών κατασκόπων. Από αυτά περισσότερο εντύπωση μου έκαναν ένα για τη ζωή ενός πράκτορα που είχε εισχωρήσει στην Αλ Κάιντα, καθώς και ένα για τη ζωή της Μάτα Χάρι.

Τα εκθέματα του μουσείου ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα, και η ώρα περνούσε χωρίς να το καταλάβεις.

_13. Αόρατο Μελάνι.JPG


_14. Ανιχνευτής Κοριών.JPG

Κιτ για αποστολή μηνυμάτων με αόρατο μελάνι (πάνω) και συσκευή ανίχνευσης κοριών (κάτω) που χρησιμοποιούνταν κατά τον Ψυχρό Πόλεμο

Στο μουσείο γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στον Charles Fraser-Smith, που φημολογείται ότι ήταν αυτός από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Ian Fleming τον χαρακτήρα του Q. Μεταξύ των πολλών γκάτζετς, υπήρχαν κούφια μολύβια τα οποία περιείχαν ολόκληρους χάρτες, στυλό-δακρυγόνα, αναπτήρες-ασύρματοι κλπ. Ό,τι βλέπεις στις ταινίες του James Bond, δηλαδή. :cool:

_15. Charles Fraser-Smith.JPG


_16. Γκάτζετ.JPG

Ο Charles Fraser-Smith που πιθανότατα ήταν ο πραγματικός Q (πάνω) και διάφορα γκάτζετς του, όπως μανικετόκουμπο με πυξίδα, στυλό-δακρυγόνο και ασύρματος τσέπης (κάτω)

Επίσης, υπήρχε η μηχανή Enigma που χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς στον Β’ΠΠ για να επικοινωνούν μυστικά. Φυσικά, σκιαγραφούταν και ο ρόλος του Alan Turing, που βοήθησε τους Συμμάχους να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που έστελναν οι Γερμανοί με την Enigma. Πέρα από την κλασική Enigma των 3 γραναζιών, υπήρχε και μια των 4, που αποτελούσε την εξέλιξή της.

_17. Enigma 3 γραναζιών.JPG


_18. Λειτουργία Enigma.JPG


_19. Enigma 4 γραναζιών.JPG

Η κλασική Enigma των 3 γραναζιών (πάνω), ο τρόπος λειτουργίας της (μέση) και η εξελιγμένη έκδοσή της με τα 4 γρανάζια (κάτω)

Από τα υπόλοιπα εκθέματα, ιδιαίτερα γνώριμα ήταν τα... σαγόνια του Σαγόνια, αντιπάλου του James Bond, καθώς και μια ανατριχιαστικά αληθοφανής μάσκα σαν αυτές που χρησιμοποιούσε ο Tom Cruise στα Mission Impossible (ήταν πραγματικά λες και έβλεπες ανθρώπινο κεφάλι, δεν μπορώ να μεταφέρω την αίσθηση απλά με τη φωτογραφία :shock:).

_20. Σαγόνια Σαγόνια.JPG


_21. Μάσκα.JPG

Τα σαγόνια... του Σαγόνια (πάνω) και μια απίστευτα αληθοφανής μάσκα (κάτω)

Το μουσείο πραγματικά ήταν πολύ ενδιαφέρον και κάθε φαν του James Bond μπορούσε να περάσει ώρες και ώρες σε αυτό. Εμείς τελικά προλάβαμε να δούμε μόνο τον ένα από τους 2 ορόφους, παρότι καθίσαμε 4+ ώρες, μέχρι τις 6:30 που έκλεινε.


Βγαίνοντας από το μουσείο, αντικρίσαμε πρώτη φορά πάνω από τα κτήρια την κορυφή του μνημείου του Washington.

_22. Μνημείο Ουάσινγκτον.JPG

Η κορυφή του Μνημείου του Washington, από το International Spy Museum

Έτσι, είπαμε να πάμε προς το Mall, που ουσιαστικά αποτελεί το κεντρικό πάρκο της πόλης. Η περιοχή του Mall περικλείει ένα τεράστιο ορθογώνιο πάρκο (παίρνει περίπου 45 λεπτά για να το διασχίσεις από άκρη σε άκρη), που συνδέει το Καπιτώλιο με το μνημείο του Washington και εν συνεχεία με το μνημείο του Lincoln.


Το κτήριο με τη σημαία που φαίνεται στην φωτογραφία είναι το Smithsonian Castle, και προς αυτό θα κατευθυνόμασταν. Σήμερα, το γοτθικού ρυθμού κτήριο στεγάζει το κέντρο πληροφοριών του ινστιτούτου Smithsonian, τον τάφο του ίδιου του James Smithson, ενώ στη νότια πλευρά υπάρχουν δύο μικροί κήποι. Ο Smithson ήταν Βρετανός αριστοκράτης και χημικός, Γαλλικής καταγωγής. Παρότι δεν είχε επισκεφθεί ποτέ τις ΗΠΑ, επέλεξε στη διαθήκη του να δωρίσει την περιουσία του (λίγο πάνω από 500.000$ το 1829 που απεβίωσε) στην πόλη της Ουάσινγκτον, με σκοπό την δημιουργία ενός ιδρύματος για "τη διάδοση της ανθρώπινης γνώσης". Καθώς δεν άφησε απογόνους, τα χρήματα όντως πέρασαν στην πόλη, και το 1855 ανεγέρθηκε το Smithsonian Castle. Πριν την δημιουργία των υπόλοιπων παραρτημάτων στην Ουάσινγκτον, εδώ στεγαζόταν η αρχική συλλογή του ινστιτούτου.

_23. Smithsonian Castle 1.JPG


_24. Smithsonian Castle 2.JPG

Η μπροστινή (πάνω) και πίσω όψη (κάτω) του Smithsonian Castle

Μπροστά από το Smithsonian Castle, εκτείνεται το Mall. Σε αυτό υπάρχουν πολλές καντίνες, οπότε σταματήσαμε για ένα χοτ-ντογκ και για να ξεκουραστούμε λίγο.

Έχοντας δει πανέμορφες φωτογραφίες με το μνημείο του Lincoln φωταγωγημένο το βράδυ, είπαμε να κατευθυνθούμε προς τα εκεί, βλέποντας στο μεταξύ και τα υπόλοιπα μνημεία του Mall.

Το πρώτο μνημείο που συναντήσαμε, ήταν ο οβελίσκος του μνημείου του Washington. Ο συγκεκριμένος οβελίσκος, ύψους 170 μέτρων, ξεκίνησε να χτίζεται το 1848. Η έλλειψη χρημάτων λίγα χρόνια μετά, οδήγησε στην διακοπή των εργασιών. Η κατασκευή συνεχίστηκε περίπου 25 χρόνια μετά, με τον (αρχικά ημιτελή) οβελίσκο να ολοκληρώνεται το 1884. Οι δύο φάσεις της κατασκευής είναι ευδιάκριτες κατά τη διάρκεια της μέρας, όπου φαίνονται οι δύο διαφορετικοί τόνοι στο χρώμα του μαρμάρου περίπου στο ύψος των 45 μέτρων. Περιμετρικά του μνημείου βρίσκονται 50 σημαίες, αντιπροσωπεύοντας τις 50 πολιτείες της χώρας.

_25. Μνημείο Ουάσινγκτον.jpg

Το Μνημείο του Washington (τα διαφορετικά χρώματα στο μάρμαρο φαίνονται καθαρά στην φωτογραφία που τραβήξαμε την επόμενη ημέρα)

Συνεχίζοντας προς το μνημείο του Lincoln, σταματήσαμε στο μνημείο του Β’ΠΠ. Το μνημείο, μετά από πολλές καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας, ολοκληρώθηκε το 2004. Γι αυτό ίσως να μην υπάρχει σε παλαιότερες φωτογραφίες, τουλάχιστον στη μορφή που είναι σήμερα.

Στο κέντρο υπάρχει μια οβάλ λιμνούλα (Rainbow Pool) με δύο σιντριβάνια. Τριγύρω υπάρχουν 56 κολώνες με τα ονόματα όχι μόνο των τότε πολιτειών, αλλά και άλλων εδαφών που υπάγονταν στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή. Για παράδειγμα η Χαβάη (έγινε πολιτεία το ’59), η District of Columbia (ακόμη και σήμερα δεν είναι πολιτεία), το Γκουάμ (αποτελεί μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ) και οι Φιλιππίνες (ανεξαρτητοποιήθηκαν μετά τον πόλεμο).

Δίπλα από ένα μικρό καταρράκτη, υπάρχει ένας τοίχος (Freedom Wall) με 4.000 αστέρια, προς τιμήν των 400.000 νεκρών που είχε η χώρα στον Β’ΠΠ. Επίσης υπάρχουν αποφθέγματα διαφόρων πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών των Συμμάχων.

_26. Μνημείο Β'ΠΠ.JPG

Το συντριβάνι του Μνημείου του Β'ΠΠ

Συνεχίζοντας κατά μήκος της Reflecting Pool, κατευθυνθήκαμε προς το μνημείο του Lincoln. Σίγουρα είναι το πιο όμορφα φωταγωγημένο μνημείο στο Mall. Επίσης, είναι και το πιο αγαπημένο των κατοίκων και των επισκεπτών (Αμερικάνων και μη), καθώς όσες φορές το επισκεφθήκαμε ήταν γεμάτο κόσμο. Το μνημείο, που είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο, αποτελείται από ένα κτίσμα νέο-κλασικού ρυθμού. Τριγύρω υπάρχουν 36 κολώνες δωρικού ρυθμού, η καθεμία από τις οποίες συμβολίζει την κάθε μία από τις 36 πολιτείες της χώρας την εποχή που δολοφονήθηκε ο Lincoln (1865). Πάνω από κάθε κολώνα, είναι χαραγμένο το όνομα της κάθε πολιτείας. Στο εσωτερικό, υπάρχει ένα τεράστιο άγαλμα του προέδρου.

_27. Μνημείο Λίνκολν 1.JPG


_28. Μνημείο Λίνκολν 2.JPG


_29. Μνημείο Λίνκολν 3.JPG

Το Μνημείο του Lincoln είναι το πιο όμορφα φωταγωγημένο στο Mall, και το δημοφιλέστερο για τους ντόπιους και τους επισκέπτες

_30. Reflecting Pool & Μνημείο Ουάσινγκτον.JPG

Η όμορφη βραδινή θέα, προς τη Reflecting Pool και το Μνημείο του Washington, από τα σκαλοπάτια του Μνημείου του Lincoln

Αφού καθίσαμε για φαγητό σε ένα φαστφουντάδικο κοντά στο σπίτι και κάναμε και τα απαραίτητα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, γυρίσαμε σπίτι για ύπνο.


Την πρώτη μέρα πήραμε μια γεύση από την πόλη που θα μέναμε. Το International Spy Museum είναι must για τους φαν του James Bond. Από την άλλη, το Mall αποτελεί ξεκάθαρα την καρδιά της πόλης. Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος για να κάνεις τη βόλτα σου, ενώ τριγύρω του βρίσκονται διασκορπισμένα σχεδόν όλα τα ορόσημα της πόλης. Σήμερα το είδαμε με την κίνηση το βράδυ, ενώ αύριο θα το εξερευνούσαμε εκτενέστερα υπό το φως της μέρας.


Ημέρα 2: Λευκός Οίκος & Old Post Office & Ford’s Theatre & The Mall & Tidal Basin

Τη δεύτερη μέρα μας στην πόλη, θα βλέπαμε δύο από τα ιστορικότερα κτήρια της πόλης και θα εξερευνούσαμε λίγο εκτενέστερα το Mall, επεκτείνοντας την βόλτα μας και στην Tidal Basin. Επίσης, θα γινόταν ξεκάθαρη πλέον η σχέση της πόλης με τους αξιαγάπητους σκίουρους! ;)

Έτσι λοιπόν, μετά το πρωινό, ξεκινήσαμε για να δούμε την περιοχή γύρω από τον Λευκό Οίκο. Βόρεια ακριβώς από τον Λευκό Οίκο, βρίσκεται η Lafayette Square. Η πλατεία ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Μαρκήσιου Ντε Λαφαγιέτ (Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier de La Fayette), ο οποίος όντας προσωπικός φίλος με τον Washington και τον Jefferson, πολέμησε στο πλευρό των εξεγερμένων Αμερικάνων και διακρίθηκε κατά την Αμερικάνικη Επανάσταση. Περιμετρικά της πλατείας, υπάρχουν όμορφα κτήρια του 19ου αιώνα.

_31. Κτήρια La Fayette.JPG

Γύρω από την πλατεία LaFayette βρίσκονται όμορφα κτήρια του προ-περασμένου αιώνα

Στο κέντρο της πλατείας Lafayette, βρίσκεται ένα άγαλμα του... Προέδρου Andrew Jackson (1829-37). :rolleyes-80: Στις τέσσερις γωνίες της πλατείας βρίσκονται και άλλα αγάλματα αγωνιστών της επανάστασης, μεταξύ αυτών και εκείνο το ίδιου του Lafayette.

_32. Άγαλμα Τζάκσον.JPG

Το άγαλμα του Jackson, στο κέντρο της πλατείας LaFayette

Στην πλατεία είδαμε αμέτρητους σκίουρους: να τρώνε βελανίδια, να κυνηγιούνται, να σκαρφαλώνουν στα δέντρα!

_11. Σκίουρος 1.JPG

Τα παιδιά στη LaFayette κυνηγούσαν τα σκιουράκια, ενώ οι μεγάλοι φωτογράφιζαν το Λευκό Οίκο

Απέναντι από την πλατεία Lafayette βρίσκεται ο Λευκός Οίκος, το αντίστοιχο του δικού μας Προεδρικού Μεγάρου. Το κτήριο, που αποτελεί επίσημη κατοικία του εκάστοτε Προέδρου, ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί προεδρίας Washington, ενώ ο πρώτος Πρόεδρος που έμεινε εκεί ήταν ο διάδοχός του, John Adams (1797-1801). Το κτήριο, πυρπολήθηκε από τους Βρετανούς το 1814, κατά τη διάρκεια του (σχετικά άγνωστου και μεταγενέστερου της Αμερικανικής Επανάστασης) πολέμου του 1812-5, μεταξύ ΗΠΑ και Αγγλίας. Το κτήριο, που αρχικά ονομαζόταν Executive Mansion (πώς μεταφράζεται τώρα αυτό "Επιτελική/Εκτελεστική Έπαυλη" :confused:), επισκευάστηκε και ξανακατοικήθηκε το 1817 από τον Πρόεδρο James Monroe (1817-25).

Κατά κανόνα, οι επισκέψεις επιτρέπονται μόνο στο παρακείμενο Κέντρο Επισκεπτών. Για να ξεναγηθεί κανείς στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, απαιτείται πρόσκληση είτε από κάποιο μέλος του Κογκρέσου είτε από κάποια ξένη πρεσβεία. Οι περισσότεροι από εμάς, δηλαδή, τον βλέπουμε από έξω.

Από την πλευρά της πλατείας Lafayette, πέρα από τον κλειστό δρόμο, υπήρχαν παραπετάσματα που εμπόδιζαν τη θέα. Πιθανόν λόγω των συχνών συγκεντρώσεων που πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη πλατεία. Έτσι λοιπόν, κατευθυνθήκαμε προς το Mall, όπου και θα βλέπαμε το κτήριο ανεμπόδιστα.

_33. Λευκός Οίκος.JPG

Το κτήριο του Λευκού Οίκου

Φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, ξεκινήσαμε να ψάχνουμε για το Old Post Office. Ο ουρανοξύστης αυτός αποτελεί τον παλαιότερο (1899) στην Ουάσινγκτον, με τον πύργο του ρολογιού στην κορυφή να βρίσκεται σε ύψος 85 μέτρων. Αρχικά, και μέχρι το 1934, στέγαζε τα γραφεία των Αμερικάνικων Ταχυδρομείων, ενώ γλίτωσε δύο φορές την κατεδάφιση: μια εν μέσω της οικονομικής κρίσης του '30 και μια την δεκαετία του '60, όταν και εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίες κρατικές υπηρεσίες που στεγάζονταν εκεί.

Αφότου κάναμε 2-3 γύρες κοντά στην τοποθεσία που είχαμε σημειώσει στον χάρτη, ρωτήσαμε έναν υπάλληλο ξενοδοχείου εκεί και μας ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο κτήριο στεγάζει πλέον το Trump International Hotel (το ξενοδοχείο στο οποίο δούλευε, δηλαδή :haha:).

_34. Old Post Office.JPG

Το Old Post Office αποτελεί τον παλαιότερο ουρανοξύστη της πόλης, ενώ σήμερα στεγάζει το ξενοδοχείο του Τραμπ

Έτσι, ανεβήκαμε στο παρατηρητήριο που βρίσκεται πάνω από το ρολόι, για να θαυμάσουμε τη θέα της πόλης. :cool:

_35. Old Post Office - Θέα προς Καπιτόλιο.JPG


_36. Old Post Office - Θέα προς Μνημεία Ουάσινγκτον-Λίνκολν.JPG

Η θέα από την κορυφή του Old Post Office, προς τη μεριά του Καπιτωλίου (πάνω) και του Μνημείου του Lincoln (κάτω)

Από εκεί ψηλά, τράβηξε την προσοχή μας μια πλατεία στα βορειοδυτικά. Από το επίπεδο του δρόμου, η πλατεία φαινόταν όπως όλες οι άλλες. Όμως από ψηλά, έβλεπες τις γραμμές να είναι ευθυγραμμισμένες με τους δρόμους της πόλης. Στην πραγματικότητα, όντως αποτελεί μια μινιατούρα του ρυμοτομικού σχεδίου, κάτι που το προσέχεις εύκολα από ψηλά. Η πλατεία αυτή ονομάζεται Freedom Plaza.

_37. Freedom Plaza.JPG

Η Freedon Plaza από ψηλά, με τις γραμμές να ταυτίζονται με το πλέγμα των οδών της πόλης

Έξω από το κτήριο, υπάρχει το άγαλμα του Franklin. Ο Benjamin Franklin, πέρα από επιστήμονας (είναι γνωστή η συμμετοχή του στο πείραμα με τον χαρταετό υπό βροχή), ήταν ένας εκ των συντακτών της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

_38. Άγαλμα Φρανκλίνου.JPG

Το άγαλμα του Franklin, μπροστά από την είσοδο του Old Post Office

Αφήνοντας προσωρινά την περιοχή του Mall, κατευθυνθήκαμε προς το ιστορικό Ford’s Theater. Το θέατρο αυτό χτίστηκε το 1863 από τον παραγωγό/σκηνοθέτη John Ford (απλή συνωνυμία με τον Henry της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας) και υπήρξε ο τόπος της δολοφονίας του Προέδρου Lincoln.

Η δολοφονία έγινε στις 14/4/1865, κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης, στην οποία θα παρευρισκόταν και ο Lincoln. Ο δράστης ήταν ο ηθοποιός John Booth, υπέρμαχος της, πρόσφατα ηττημένης στον εμφύλιο, Συνομοσπονδίας.

Αν και η δολοφονία του Lincoln είναι το περισσότερο γνωστό περιστατικό εκείνης της μέρας, υπήρξαν και άλλοι δύο στόχοι. Ο ένας ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, William Seward, καθώς και ο Αντιπρόεδρος (και μετέπειτα Πρόεδρος) Andrew Johnson. Ο μεν Seward τραυματίστηκε, ενώ ο δολοφόνος του Johnson τελικά δεν ενεπλάκη στη συνομωσία.

_39. Ford's Theatre.JPG

Το Ford's Theater, στο οποίο δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος Lincoln

Κουρασμένοι από το περπάτημα, αποφασίσαμε να διακόψουμε για το μεσημέρι τη βόλτα μας, και καθίσαμε για μεσημεριανό σε ένα Ελληνικό εστιατόριο, κοντά στο θέατρο.


Το απόγευμα, κατηφορίσαμε προς το Mall. Αφενός θέλαμε να το δούμε και με το φως της μέρας, αφετέρου σκοπεύαμε να προχωρήσουμε και στην Tidal Basin που δεν την είχαμε δει χθες.

Έτσι, κατευθυνθήκαμε αρχικά προς το μνημείο του Washington και το μνημείο του Β’ΠΠ.

_40. Μνημείο Ουάσινγκτον.JPG

Το Μνημείο του Washington, όπου λίγο κάτω από το 1/3 του ύψους του, φαίνεται το σημείο που είχαν σταματήσει οι εργασίες ανέγερσής του

_41. Μνημείο Β'ΠΠ 1.JPG


_42. Μνημείο Β'ΠΠ  2.JPG


_43. Μνημείο Β'ΠΠ 3.JPG

Το Μνημείο του Β'ΠΠ, όπως το βλέπαμε σήμερα υπό το φως της μέρας

_44. Μνημεία Β'ΠΠ και Ουάσινγκτον.JPG

Η θέα του Μνημείου του Washington, από αυτό του Β'ΠΠ

Από εκεί, περπατώντας πλάι στην Reflecting Pool, φτάσαμε στο μνημείο του Lincoln. Τη διαδρομή αυτή, κατά μήκος της λιμνούλας, την κάναμε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Με τις θερμοκρασίες του Οκτώβρη, η απογευματινή βόλτα εκεί είναι πολύ ευχάριστη, γι αυτό κάθε φορά που περνούσαμε βλέπαμε κόσμο να περπατάει εκεί. Όπως και το προηγούμενο βράδυ, το μνημείο του Lincoln τραβούσε τους περισσότερους επισκέπτες. :)

_45. Reflecting Pool.JPG


_46. Μνημείο Λίνκολν.JPG


_47. Reflecting Pool & Μνημείο Ουάσινγκτον.JPG

Η Reflecting Pool και το Μνημείο του Lincoln (πάνω και μέση) και η θέα προς το Μνημείο του Washington (κάτω)

Αφού καθίσαμε λίγο για ξεκούραση στα σκαλοπάτια του μνημείου του Lincoln, ξεκινήσαμε για να δούμε την Tidal Basin. Πρώτα, περάσαμε από το μνημείο του πολέμου της Κορέας, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 27/7/1995, ανήμερα της 42ης επετείου της ανακωχής του πολέμου. Το μνημείο αυτό αποτελείται από 19 αγάλματα, κατασκευασμένα από μέταλλο. Τα αγάλματα αυτά δείχνουν μια περίπολο να κατευθύνεται, συμβολικά, προς τον χώρο της σημαίας. Πίσω από τα αγάλματα, υπάρχει ένας τοίχος από γρανίτη, πάνω στον οποίο είναι χαραγμένες οι φιγούρες 2.500 πραγματικών βετεράνων του πολέμου.

_48. Μνημείο Πολέμου Κορέας 1.JPG


_49. Μνημείο Πολέμου Κορέας 2.JPG


_50. Μνημείο Πολέμου Κορέας 3.JPG

Τα αγάλματα της περιπόλου, στο Μνημείο του Πολέμου της Κορέας


Φτάνοντας στην Tidal Basin, συναντήσαμε το μνημείο του Martin Luther King Jr. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, ήταν το πιο συγκινητικό και ελπιδοφόρο στο Mall. Το μνημείο αυτό εγκαινιάστηκε μόλις το 2011, για να τιμήσει έναν από τους μεγαλύτερους αγωνιστές της χώρας. Ο King υπήρξε, όπως και ο Gandhi τον οποίο είχε ως πρότυπο, υπέρμαχος της ειρηνικής διαμαρτυρίας για την κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ισότητας. Δολοφονήθηκε στις 4/4/1968 σε ηλικία 39 ετών (ο Πρόεδρος Kennedy είχε δολοφονηθεί λιγότερο από 5 χρόνια πριν), ενώ βρισκόταν στο Μέμφις του Τενεσί.

Το μνημείο απεικονίζει τον King να ξεπροβάλλει μέσα από ένα πέτρινο τοίχος, ενώ στο πλάι του αγάλματος είναι χαραγμένη η φράση "Out of the mountain of despair, a stone of hope" (από το βουνό της απελπισίας, ξεπροβάλλει μια πέτρα ελπίδας).

_51. Μνημείο King 1.JPG

Το Μνημείο του Martin Luther King Jr.

Πίσω από το άγαλμα, χαραγμένα πάνω σε πλάκες από γρανίτη, υπάρχουν διάφορα αποσπάσματα από ομιλίες που είχε δώσει ο King.

_52. Μνημείο King 2.JPG


_53. Μνημείο King 3.JPG

Δύο από τα συγκινητικότερα αποφθέγματά του King

Πέρα από το μνημείο του King, εκτείνεται η Tidal Basin. Στο βάθος αριστερά, πάνω από τα δέντρα φαινόταν η κορυφή του μνημείου του Washington. Στα δεξιά, ξεκινούσε ένα παραλίμνιο μονοπάτι, το οποίο κατέληγε στο πιο απομακρυσμένο μνημείο, αυτό του Jefferson.

_54. Tidal Basin.jpg

Πανοραμική φωτογραφία της Tidal Basin

Αφού καθίσαμε αρκετή ώρα στο μνημείο του King, αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε τη σημερινή μας περιήγηση στο μνημείο του Franklin Roosevelt. Το μνημείο αυτό βρίσκεται πλάι στην Tidal Basin και είναι το προ τελευταίο, πριν από αυτό του Jefferson.

Ο Franklin Roosevelt, που ξεκίνησε από Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, εκλέχθηκε πρώτη φορά Πρόεδρος το 1933, λίγο μετά το κραχ του '29. Είναι ο μόνος Πρόεδρος που ξέφυγε από το άτυπο (πλέον νομίζω είναι δεσμευτικό από το Σύνταγμα) προηγούμενο των 2 θητειών, που είχε καθιερώσει ο George Washington, υπηρετώντας συνολικά 4 θητείες. Πέθανε λίγο πριν τη λήξη του Β'ΠΠ, στις 12/4/1945, μια βδομάδα μετά την παράδοση της Γερμανίας.

Ο ίδιος ο Roosevelt, από το 1921, υπέφερε από παράλυση στα κάτω άκρα. Αν και αυτό αρχικά είχε αποδοθεί λανθασμένα στον ιό της πολιομυελίτιδας, στην πραγματικότητα υπέφερε από το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο Roosevelt έμεινε στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που εφάρμοσε το "New Deal", ένα πρόγραμμα δημοσίων έργων, προκειμένου να μειώσει την ανεργία που έπληττε την χώρα στα χρόνια της μεγάλης ύφεσης.

Ο χώρος του μνημείου είναι χωρισμένος στα 4, όπου η κάθε περιοχή είναι αφιερωμένη σε μία θητεία του Roosevelt. Δυστυχώς την περίοδο που πήγαμε, μεγάλο μέρος του μνημείου βρισκόταν σε φάση αναστήλωσης.

_55. Μνημείο Φράνκλιν Ρούσβελτ 1.JPG


_56. Μνημείο Φράνκλιν Ρούσβελτ 2.JPG

Η είσοδος του Μνημείου του Roosevelt (πάνω) και η περιοχή που είναι αφιερωμένη στην πρώτη θητεία του, με τους άπορους να περιμένουν στη σειρά για το συσσίτιο (κάτω)

_57. Μνημείο Φράνκλιν Ρούσβελτ 3.JPG


_58. Μνημείο Φράνκλιν Ρούσβελτ 4.JPG

Μπρούτζινα αγάλματα του F. Roosevelt, στο Franklin Roosevelt Memorial

Από το μνημείο του Roosevelt, πέρα από την Tidal Basin, φαινόταν φωταγωγημένο το μνημείο του Washington. Από την άλλη πλευρά, φαινόταν το μνημείο του Jefferson, που θα το επισκεπτόμασταν την επόμενη μέρα.

_59. Μνημείο Ουάσινγκτον.JPG


_60. Μνημείο Τζέφερσον.JPG

Η θέα πέρα από τη Tidal Basin, προς το κέντρο της πόλης (πάνω) και προς το Μνημείο του Jefferson (κάτω)

Καθώς πλέον είχε βραδιάσει, σταματήσαμε τη βόλτα μας εκεί, και ξεκινήσαμε να γυρνάμε προς το Mall. Πριν φτάσουμε στη Reflecting Pool, σταματήσαμε στο μνημείο του Α’ΠΠ. Το κυκλικό μνημείο με τους 12 κίονες Δωρικού ρυθμού, κατασκευάστηκε το 1931. Είναι αφιερωμένο στους 25.000 πολίτες της πόλης που υπηρέτησαν στον Α’ΠΠ. Όταν το επισκεφθήκαμε, κατά τις 8 το βράδυ ήμασταν μόνοι μας στο μνημείο, αν και γενικά παραμένει ένα από τα πιο άγνωστα μνημεία του Mall.

_61. Μνημείο Α'ΠΠ 1.JPG


_62. Μνημείο Α'ΠΠ 2.JPG

Το εσωτερικό του σχετικά άγνωστου Μνημείου του Α'ΠΠ

Πριν φύγουμε από το Mall, καθίσαμε ξανά στα σκαλοπάτια του μνημείου του Lincoln. Όπως πάντα, ήταν γεμάτο κόσμο. ;)

Παρά την κούραση της μέρας, ανεβήκαμε σε μια πιτσαρία που είχαμε δει λίγο πιο πέρα από τον Λευκό Οίκο για βραδινό. Τελικά τις πήραμε στο χέρι και καθίσαμε στην Farragut Square, πάνω από την πλατεία Lafayette. Το καλό ήταν ότι από εκεί το μετρό πήγαινε κατευθείαν στο σπίτι μας.


Η μέρα ήταν γεμάτη και με πολύ περπάτημα. Τα αξιοθέατα που συνδυάσαμε σήμερα είναι η τέλεια αφορμή για κάποιον να εμβαθύνει στην ιστορία της χώρας, κυρίως για την περίοδο πριν τον Β'ΠΠ, οπότε και οι ΗΠΑ έγιναν η υπερδύναμη που είναι σήμερα... :)
 
Last edited:

Nikos1986

Member
Μηνύματα
923
Likes
4.124
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
7. Ουάσινγκτον (Μέρος 2)

Ημέρα 3: National Museum of American History & The Mall

Από σήμερα θα ξεκινούσαμε να βλέπουμε τα μουσεία Smithsonians. Μιας και αυτά κλείνουν στις 5, θα μας έμενε χρόνος το απόγευμα να περπατούσαμε λίγο στο Mall, φτάνοντας αυτή τη φορά μέχρι το πιο απομακρυσμένο μνημείο, αυτό του Jefferson. ;)

Όπως μάθαμε από την πρώτη μας επίσκεψη, τα Smithsonians είναι αχανή. Καλό είναι είτε κάποιος να πάει από το πρωί για να προλάβει να τα γυρίσει μέσα σε μια μέρα, είτε να επικεντρωθεί σε κάποια μόνο από τα εκθέματα τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλα τα Smithsonians (τόσο τα μουσεία όσο και ο ζωολογικός κήπος) είναι δωρεάν. Η μόνη καθυστέρηση είναι στον έλεγχο στην είσοδο, που είναι στυλ αεροδρομίου. Όμως, με εξαίρεση το παράρτημα του National Air & Space Museum στο Mall (εκεί ήταν άλλος ο λόγος), δεν καθυστερήσαμε πάνω από 5-10 λεπτά σε κάποιον έλεγχο.

Σήμερα λοιπόν, είπαμε να βουτήξουμε στα βαθιά, επιλέγοντας το National Museum of American History. Το μουσείο αυτό, όπως και σχεδόν όλα τα Smithsonians, βρίσκονται στο Mall, μεταξύ του μνημείου του Washington και του Καπιτώλιου.

_63. National Museum of American History.JPG

Το κτήριο του Μουσείου Αμερικάνικης Ιστορίας

Το μουσείο αυτό, στην πράξη, είναι ένα πολύ-μουσείο. Δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα (π.χ. Ινδιάνοι / Αποικίες / Επανάσταση / Εμφύλιος / Ποτοαπαγόρευση / Κραχ / Παγκόσμιοι Πόλεμοι). Φυσικά υπάρχουν πάμπολλα σχετικά εκθέματα, αλλά εξετάζει επίσης και άλλες πτυχές της "Αμερικάνικης Κουλτούρας". Από την αγάπη τους υπερ-ήρωες, τα ταξίδια με αυτοκίνητο, ακόμα και τα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ. Εννοείται ότι το μουσείο επικεντρώνεται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως υπάρχουν και μερικά εκθέματα και από το εξωτερικό.

Αμέσως αφότου μπήκαμε, μετά τον έλεγχο, μας περίμενε το Batmobile!

_64. Batmobile.JPG

Το αυτοκίνητο του Batman

Ξεκινήσαμε την βόλτα μας στο μουσείο με διάφορα εκθέματα σχετικά με τα κόμιξ και τους σουπερ-ήρωες.

_65. Σουπερ-Ήρωες 1.jpg


_66. Σουπερ-Ήρωες 2.jpg

Χαρακτηριστικοί Αμερικάνικοι υπερήρωες: η Wonder Woman, οι X-Men, ο Captain America, ο Batman και ο Superman


Στη συνέχεια αρχίσαμε να βλέπουμε το τμήμα του μουσείου που είναι αφιερωμένο στις μεταφορές. Το τμήμα αυτό ήταν τεράστιο και περάσαμε αρκετή ώρα εκεί.

Ένα από τα πρώτα εκθέματα ήταν μια ατμομηχανή. Επίσης, υπήρχαν πάρα πολλά μοντέλα πλοίων: από ατμόπλοια μέχρι το Mauretania και τα σημερινά τεράστια φορτηγά πλοία.

_67. Ατμομηχανή.JPG


_68. Μοντέλο Ατμόπλοιου.JPG


_69. Μοντέλο Mauretania.JPG

Η ατμομηχανή (πάνω), το μοντέλο ενός ατμόπλοιου σαν αυτά που διέσχιζαν το Μισισιπί τον 19ο αιώνα μεταφέροντας ανθρώπους και βαμβάκι (μέση) και το μοντέλο του Mauretania (κάτω)

_70. Σωσίβιο Τιτανικού.JPG

Το σωσίβιο ενός από τους επιζήσαντες από το ναυάγιο του Τιτανικού

_71. Μοντέλα Φορτηγών Πλοίων.JPG

Μοντέλα σημερινών φορτηγών πλοίων

Ειδική αναφορά γινόταν στη σχέση των Αμερικανών με το αυτοκίνητο και στην εξέλιξή του, από ένα απλό μέσο για τις αστικές μετακινήσεις στα μεγάλα road trips.

_72. Διάσχιση ΗΠΑ.JPG


_73. Αυτοκίνητα 1.JPG


_74. Αυτοκίνητα 2.JPG


_75. Αυτοκίνητα 3.JPG


_76. Route 66.JPG

Πέρα από τα αυτοκίνητα (μέση), περιγράφονταν οι δυσκολίες της διάσχισης της χώρας στις αρχές του 20ου αιώνα (πάνω), ενώ υπήρχε και το σχεδιάγραμμα του γνωστότερου road trip, του Route 66 από το Σικάγο στο Λος Άντζελες (κάτω)


Ένα άλλο μεγάλο τμήμα, στο οποίο περάσαμε αρκετή ώρα, ήταν αφιερωμένο σε διάφορες επιστήμες και εφευρέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά γινόταν στον ηλεκτρισμό και στη "μάχη" συνεχούς - εναλλασσόμενου ρεύματος.

_77. Δοκιμές Λαμπτήρων Έντισον.JPG


_78. Σχεδιάγραμμα Λάμπας Έντισον.JPG

Διάφοροι λαμπτήρες που είχε εφεύρει ο Thomas Edison

_79. Λειτουργία Μετασχηματιστή.JPG


_80. Μπαταρία Βόλτα.JPG

Η λειτουργία του μετασχηματιστή (πάνω) και μια μπαταρία παρόμοια με αυτή που είχε κατασκευάσει ο Alessandro Volta το 1800 (κάτω)

Υπήρχε επίσης αναφορά και στην εφεύρεση του βηματοδότη, από τον Earl Bakken, το 1957.

_81. Βηματοδότες.JPG

Η εξέλιξη στους βηματοδότες, από τα τέλη του '50 έως το '11


Σε μια άλλη αίθουσα γινόταν αναφορά σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ όπου έχουν αναπτυχθεί ραγδαία διάφορες βιομηχανίες. Μεταξύ αυτών, η κοιλάδα Santa Clara κοντά στο Σαν Φρανσίσκο (πλέον γνωστή ως "Silicon Valley"), απ’όπου και ξεκίνησαν πολλές εταιρίες υπολογιστών.

_82. Silicon Valley.JPG


_83. Ποντίκι.JPG

Η Silicon Valley (πάνω) αποτέλεσε τη γεννέτειρα πολλών εταιρειών - κολοσσών στους υπολογιστές, ενώ το ποντίκι (κάτω) κατασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Ερευνών του Stanford


Ένα άλλο τμήμα του μουσείου, ήταν αφιερωμένο στο οικονομικό σύστημα. Γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στο κραχ του ’29, στην ποτοαπαγόρευση και στην άνοδο των γκάνγκστερς εκείνη την περίοδο.

_84. Κραχ '29.JPG


_85. Ποτοαπαγόρευση.JPG


_86. Αλ Καπόνε.JPG

Το κραχ του '29 (πάνω) και η ποτοαπαγόρευση (μέση) συνέβαλλαν στην εξάπλωση των γκάνγκστερς, όπως ο Αλ Καπόνε (κάτω)

_87. New Deal.JPG

Η προσπάθεια του Roosevelt για την αντιμετώπιση της ύφεσης στις αρχές του '30, μέσω του New Deal

Από τα εκθέματα εκεί, μου έκανε εντύπωση ένα χαρτονόμισμα της Συνομοσπονδίας από το 1778 και ένα χαρτονόμισμα 100.000$ από το 1934.

_88. Χαρτονομίσματα 1778 & 100.000 δολλαρίων.JPG

Ένα χαρτονόμισμα 40$ από τα χρόνια της Συνομοσπονδίας (μέση) και ένα των 100.000$ από τα χρόνια της μεγάλης ύφεσης (πάνω)

Ένα από τα ελάχιστα εκθέματα εκτός ΗΠΑ, ήταν ένα stone money από το νησί Yap της Ομοσπονδίας της Μικρονησίας (οι ντόπιοι το ονομάζουν "Rai"). Σήμερα το δολάριο ΗΠΑ έχει αντικαταστήσει τα τεράστια πέτρινα "νομίσματα" στις εκεί καθημερινές συναλλαγές. Όμως τα rai συνεχίζουν να αποτελούν σύμβολο κύρους για τους ντόπιους, αν και χρησιμοποιούνται πλέον κυρίως σε τελετές.

_89. Stone Money.JPG

Το Rai αποτελεί σύμβολο κύρους στο Yap της Μικρονησίας, αν και δεν χρησιμοποιείται στις καθημερινές συναλλαγές (το δολάριο ΗΠΑ αποτελεί το εκεί εθνικό νόμισμα)


Στον χρόνο που μας απέμενε μέχρι να κλείσει το μουσείο, θα βλέπαμε την πτέρυγα για τις μάχες. Υπήρχαν εκθέματα από την εποχή της Αμερικανικής Επανάστασης, όπως μουσκέτα, κανόνια, καθώς και τμήμα από ένα διάτρητο από τις σφαίρες δέντρο.

_90. Κανόνι Αμερικάνικη Επανάσταση.JPG


_91. Κορμός Αμερικάνικη Επανάσταση.JPG

Ένα κανόνι (πάνω) και ένας κορμός δέντρου διάτρητος από τις σφαίρες (κάτω), από την εποχή της Επανάστασης

Όσον αφορά την επανάσταση, γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στη μάχη του Yorktown (πραγματοποιήθηκε το 1781 και ήταν η τελευταία μεγάλη μάχη της επανάστασης). Επίσης, υπήρχε ένα μεγάλο άγαλμα του Washington, προφανώς εμπνευσμένο από τα αρχαία Ελληνικά αγάλματα, καθώς και ένας από τα πρώτα εθνόσημα της χώρας.

_92. Άγαλμα Ουάσινγκτον.JPG


_93. Εθνόσημο.jpg

Το άγαλμα του George Washington (πάνω) και το εθνόσημο (κάτω)

Μεταξύ των εκθεμάτων για την Αμερικάνικη Επανάσταση, υπήρχε και ένα αντίγραφο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, με το πρωτότυπο να βρίσκεται στο κτήριο των National Archives.

Πέρα από την Αμερικάνικη Επανάσταση, αναλυόταν η τακτική πολέμου των Βορείων και των Νοτίων κατά τον εμφύλιο που ακολούθησε.

Ένα άλλο σημαντικό έκθεμα για την ιστορία της χώρας, ήταν η Star-Spangled Banner, με διαστάσεις 9x10 μέτρα. Η σημαία αυτή, που είναι η μοναδική επίσημη σημαία της χώρας με 15 ρίγες, υψώθηκε στο κάστρο McHenry κοντά στη Βαλτιμόρη κατά τον πόλεμο του 1812 με την Αγγλία. Λέγεται ότι η θέα της σημαίας ενέπνευσε τον Francis Scott Key να γράψει τους στίχους του Αμερικάνικου Εθνικού Ύμνου. Λόγω της φθοράς, απαγορευόταν η φωτογράφηση, αν και το σημείο που ήταν τοποθετημένη έτσι κι αλλιώς την καθιστούσε αδύνατη.

_94. Star-Spangled Banner [ΠΗΓΗ SMITHSONIAN].png

Η σημαία που κυμάτιζε στο κάστρο McHenry, λέγεται ότι ενέπνευσε τον Francis Scott Key να γράψει τον Εθνικό Ύμνο [πηγή: americanhistory.si.edu]

Στη συνέχεια, υπήρχαν εκθέματα όπως πολυβόλα και μάσκες αερίων από τον Α’ΠΠ.

_95. Α'ΠΠ 1.JPG


_96. Α'ΠΠ 2.JPG

Τα πολυβόλα (πάνω) και οι μάσκες αερίων (κάτω) ήταν χαρακτηριστικά εκθέματα στην αίθουσα για τον Α'ΠΠ

Μεγάλη αναφορά γινόταν και στον Β’ΠΠ. Πέρα από τα διάφορα όπλα εκείνης της περιόδου, υπήρχε και μια τεράστια φωτογραφία της Χιροσίμα, μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας.

_97. Β'ΠΠ 1.JPG


_98. Β'ΠΠ 2.JPG


_99. Β'ΠΠ 3.JPG

Μπαζούκα και αντιαρματικές νάρκες (πάνω), τουφέκια (μέση), όλμοι και φλογοβόλα (κάτω) από τον Β'ΠΠ

_100. Χιροσίμα.JPG

Φωτογραφία της ισοπεδωμένης Χιροσίμα, μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας

Καθώς το μουσείο σε λίγο θα έκλεινε, αρχίσαμε να κατευθυνόμαστε προς την έξοδο. Λίγο μετά τις αίθουσες των Παγκοσμίων Πολέμων, βρισκόταν η αίθουσα για τον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου μεταξύ άλλων υπήρχε ένα ελικόπτερο Huey.

_101. Ελικόπτερο Huey.JPG

Το ελικόπτερο Huey, χαρακτηριστικό του πολέμου του Βιετνάμ

Η αλήθεια είναι ότι το μουσείο, πέρα από εξαιρετικά ενδιαφέρον, ήταν και τεράστιο. Υπήρξαν αίθουσες που δεν προλάβαμε να πάμε, όμως και πάλι μπορούσες να περάσεις ώρες στα εκθέματα που είδαμε. :rolleyes-80:


Όπως και την πρώτη μέρα, καθίσαμε για μεσημεριανό (παρότι είχε περάσει τις 5...) σε μια από τις καντίνες μπροστά από το μουσείο για χοτ-ντογκ και πατάτες. Στο υπόλοιπο της μέρας, θα συνεχίζαμε τη βόλτα στην όχθη της Tidal Basin, φτάνοντας μέχρι το τέρμα, στο μνημείο του Jefferson. :)


Φτάνοντας στο μνημείο του Martin Luther King Jr, μας λύθηκε η απορία γιατί την ονόμασαν Tidal Basin (Παλιρροιακή Λεκάνη o_O). Η συγκεκριμένη τεχνητή δεξαμενή, κατασκευάστηκε με σκοπό την προσωρινή αποθήκευση νερού κατά την πλημμυρίδα από τον ποταμό Potomac, που διαρρέει την Ουάσινγκτον, και την διοχέτευσή του κατά την άμπωτη στο Washington Channel, που καταλήγει στον ποταμό Anacostia.

Την προηγούμενη μέρα είχαμε φτάσει την ώρα της άμπωτης. Όμως σήμερα ήμασταν εκεί την ώρα της πλημμυρίδας. Μεγάλα τμήματα από το μονοπάτι που περνούσε μπροστά από το μνημείο του Franklin Roosevelt ήταν πλημμυρισμένα και δεν μπορούσες να τα διασχίσεις.

_102. Πλημμυρισμένη Tidal Basin 1.JPG


_103. Πλημμυρισμένη Tidal Basin 2.JPG

Το μονοπάτι που είχαμε διασχίσει χθες στην άμπωτη, σήμερα είχε πλημμυρίσει με τα νερά της Tidal Basin

Έτσι, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε ένα γειτονικό μονοπάτι, που περιέτρεχε κι αυτό την Tidal Basin για να κάνουμε τον γύρο.

Πλησιάζοντας το μνημείο του Jefferson, περάσαμε από την Ohio Bridge. Σε αυτό το σημείο είχαμε ωραία θέα, τόσο προς την πλευρά της Ουάσινγκτον, όσο και στην απέναντι όχθη του Potomac. :cool:

_104. Ohio Bridge 1a.JPG


_104. Ohio Bridge 1b.JPG


_105. Ohio Bridge 2.JPG

Η θέα προς την πόλη (πάνω και μέση) και στο ηλιοβασίλεμα (κάτω) από τη γέφυρα Ohio

Διασχίζοντας την Ohio Bridge, βρεθήκαμε στο μνημείο του George Mason. Ο George Mason ήταν ένας από τους ανθρώπους πίσω από την Χάρτα των Δικαιωμάτων (Bill of Rights). Για τον Mason, το πρώτο Σύνταγμα του 1787, ενώ έθετε τα θεμέλια για τη δομή της κυβέρνησης (εκτελεστικό / νομοθετικό / δικαστικό σώμα) και τις εξουσίες που θα είχε το κάθε σώμα, δεν καθόριζε ρητά αντίστοιχα δικαιώματα για τους πολίτες, ενώ αντίθετα νομιμοποιούσε τη δουλεία και το δουλεμπόριο. Η Χάρτα των Δικαιωμάτων τελικά προστέθηκε στο Σύνταγμα το 1791, με τη μορφή 10 τροπολογιών (amendments).

_106. Άγλαμα George Mason.JPG

Το άγαλμα του George Mason

Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς το πιο απομακρυσμένο μνημείο, το μνημείο του Jefferson. Ο Thomas Jefferson, πέρα από Πρόεδρος (1801-1809), ήταν φιλόσοφος, αρχιτέκτονας, ενώ επιπλέον ήταν από τους κύριους συντάκτες της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Ακόμα, όντας διπλωμάτης στο Παρίσι, κατάφερε να εξασφαλίσει την Γαλλική στήριξη στον Αμερικανικό αγώνα για την Ανεξαρτησία, ενώ ήταν και από τους κύριους συνεργάτες του La Fayette.

Το μνημείο μοιάζει κάπως με το Πάνθεον της Ρώμης. Η κύρια διαφορά είναι ότι ο θόλος περιβάλλεται από κίονες Ιονικού ρυθμού. Αν και όταν το επισκεφθήκαμε γίνονταν εργασίες συντήρησης, το ίδιο το μνημείο ήταν αυτό που μου άρεσε περισσότερο. :)
Κάτω από τον θόλο βρίσκεται το άγαλμα του Jefferson, ύψους 6 μέτρων. Επειδή το μνημείο κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ (1943), το άγαλμα αρχικά ήταν κατασκευασμένο από γύψο, καθώς τα μέταλλα όπως ο μπρούτζος χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες των πολεμικών επιχειρήσεων. Το μπρούτζινο άγαλμα που βρίσκεται σήμερα εκεί, τοποθετήθηκε το 1947. Το ίδιο το άγαλμα κοιτάζει προς το Λευκό Οίκο, ενώ τριγύρω του βρίσκονται χαραγμένα αποσπάσματα από διάφορα γραπτά του Jefferson.

_107. Μνημείο Τζέφερσον 1.JPG


_108. Μνημείο Τζέφερσον 2.JPG


_109. Μνημείο Τζέφερσον 3.JPG

Το άγαλμα του Jefferson (πάνω και μέση) και ένα από τα αποσπάσματα που είναι χαραγμένα στους τοίχους του μνημείου (κάτω)

Ενώ το μνημείο είναι το πιο απομακρυσμένο, παραμένει και αυτό ιδιαίτερα δημοφιλές. Συνέχεια ερχόντουσαν γκρουπς, είτε με παιδιά είτε με ενήλικες (πίσω από το μνημείο υπήρχαν πολλά λεωφορεία), και οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο μοναδικό διάλειμμα 1-2 λεπτών που δεν γινόταν χαμός γύρω από το άγαλμα. Πάντως το μνημείο αυτό ήταν εκείνο που μου άρεσε περισσότερο, ενώ οι ιδέες του Jefferson παρέμεναν πολύ μπροστά από την εποχή του. :innocent:


Και η σημερινή ήταν μια γεμάτη μέρα. Το Μουσείο Αμερικάνικης Ιστορίας ήταν τεράστιο με πάρα πολλά εκθέματα. Από την άλλη, το μνημείο του Mason δεν το ήξερα καν πριν πάμε, δεν το είχα σημειώσει σε κάποιον οδηγό ενώ προετοιμάζαμε το ταξίδι μας. Απλά το είδαμε τυχαία, φτάνοντας στο τέλος της γέφυρας Ohio. Όσον αφορά αυτό του Jefferson, πραγματικά με εντυπωσίασε. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα λόγια που είχε χαραγμένα στους τοίχους: ιδιαίτερα ο παραλληλισμός του ότι "μια κοινωνία με απαρχαιωμένους θεσμούς είναι σαν έναν ενήλικα που συνεχίζει να φοράει τα ίδια ρούχα που του έκαναν όταν ήταν παιδί"...
 

va5ilis

Member
Μηνύματα
125
Likes
1.251
Ταξίδι-Όνειρο
Το Εβερεστ
Πολυ ωραια η περιγραφη σου για την Washington DC.

"μια κοινωνία με απαρχαιωμένους θεσμούς είναι σαν έναν ενήλικα που συνεχίζει να φοράει τα ίδια ρούχα που του έκαναν όταν ήταν παιδί"...
Αγαπαμε τα φωτεινα μυαλα σαν του Jefferson.
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
991
Likes
2.089
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
6. Ουάσινγκτον (Μέρος 1)

Στην Ουάσινγκτον θα είχαμε συνολικά 9 γεμάτες μέρες. Το βράδυ της 9ης μέρας θα νοικιάζαμε το αυτοκίνητο, με το οποίο θα αναχωρούσαμε το πρωί της 10ης μέρας για το road trip.

Ημέρα 1: International Spy Museum & The Mall

Την επόμενη μέρα ξυπνήσαμε αργά, κατά τις 11. Μετά το πρωινό, καθώς είχε περάσει κάπως η ώρα, διαλέξαμε να επισκεφθούμε το International Spy Museum, το οποίο έκλεινε 1,5 ώρα αργότερα από τα Smithsonians.

Αν και ταλαιπωρηθήκαμε λίγο το προηγούμενο βράδυ για να βρούμε το σπίτι, λατρέψαμε τη γειτονιά από την πρώτη μέρα μας εκεί. Το σπίτι ήταν σε ένα πολύ ήσυχο δρόμο, με πολλά σπίτια μονοκατοικίες. :)

View attachment 335036

View attachment 335037
Η γειτονία, στο προάστιο Arlington, όπου βρισκόταν το σπίτι που διαμέναμε

Λίγο πριν βγούμε στον κεντρικό δρόμο, περάσαμε δίπλα από ένα γηπεδάκι. Καθώς περπατούσαμε, ακούγαμε σαν να πέφτουν καρποί από κάτι βελανιδιές στο πεζοδρόμιο. Εν τέλει, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η Ουάσινγκτον είναι γεμάτη με σκίουρους! Τα ζωάκια τα συναντούσαμε καθημερινά. Όσο ήμασταν εκεί, τα είδαμε 2-3 φορές από το παράθυρο του υπνοδωματίου να κάνουν βόλτα στην αυλή, ενώ τα βλέπαμε και σε πάρα πολλά πάρκα, ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Ειδικά η πλατεία Lafayette, πίσω ακριβώς από τον Λευκό Οίκο, είχε ένα σωρό! :xalara:

View attachment 335038

View attachment 335039
Η Ουάσινγκτον είναι γεμάτη με σκίουρους, που δεν περιμέναμε να συναντήσουμε. Οι φωτογραφίες είναι από την κεντρική πλατεία Lafayette (πάνω) και μπροστά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (κάτω)

Κλείνοντας την παρένθεση, στο International Spy Museum φτάσαμε κατά τις 2. Το μουσείο αυτό, όπως λέει και το όνομά του, είναι αφιερωμένο στην κατασκοπία. Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν και πολλές αναφορές στον James Bond. 🕵️‍♂️

View attachment 335040
Η πρόσοψη του International Spy Museum

Στο συγκεκριμένο μουσείο ακολουθείται ένα πρωτότυπο "τελετουργικό" για τους επισκέπτες. Από το γκισέ των εισιτηρίων ξεκινούν γκρουπς, όπου ο "ξεναγός" σου δίνει μια κάρτα μυστικού πράκτορα. Την κάρτα αυτή, την περνάς από μια οθόνη και σου εμφανίζει το προφίλ του ανθρώπου που θα υποδύεσαι. Του στυλ "από πού είσαι", "ονόματα συγγενών", "αγαπημένο σπορ" κλπ. Λίγο αργότερα, σε μια άλλη αίθουσα, κάνεις ένα τεστ για το πόσες από αυτές τις πληροφορίες κατάφερες να αποστηθίσεις. Η πρωτοτυπία αυτή είχε πλάκα, κυρίως αν έβλεπες τις αντιδράσεις των μικρών παιδιών που είχαν έρθει με τους γονείς. Στη συνέχεια, ξεκινάς να περιηγείσαι κανονικά στους χώρους του μουσείου.

Καθώς όταν βγάλαμε τα εισιτήρια θα ξεκινούσε ένα από τα γκρουπ, δεν προλάβαμε να φωτογραφίσουμε μια Aston Martin DB5 (σαν αυτή που είχε ο James Bond στην ταινία Goldfinger) που ήταν δίπλα από το γκισέ των εισιτηρίων.

Στο μουσείο, πέρα από τα κλασικά εκθέματα που περιμένει να δει κανείς, υπάρχουν και βίντεο που παίζουν συνέχεια, για τη ζωή διαφόρων πραγματικών κατασκόπων. Από αυτά περισσότερο εντύπωση μου έκαναν ένα για τη ζωή ενός πράκτορα που είχε εισχωρήσει στην Αλ Κάιντα, καθώς και ένα για τη ζωή της Μάτα Χάρι.

Τα εκθέματα του μουσείου ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα, και η ώρα περνούσε χωρίς να το καταλάβεις.

View attachment 335056

View attachment 335058
Κιτ για αποστολή μηνυμάτων με αόρατο μελάνι (πάνω) και συσκευή ανίχνευσης κοριών (κάτω) που χρησιμοποιούνταν κατά τον Ψυχρό Πόλεμο

Στο μουσείο γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στον Charles Fraser-Smith, που φημολογείται ότι ήταν αυτός από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Ian Fleming τον χαρακτήρα του Q. Μεταξύ των πολλών γκάτζετς, υπήρχαν κούφια μολύβια τα οποία περιείχαν ολόκληρους χάρτες, στυλό-δακρυγόνα, αναπτήρες-ασύρματοι κλπ. Ό,τι βλέπεις στις ταινίες του James Bond, δηλαδή. :cool:

View attachment 335061

View attachment 335062
Ο Charles Fraser-Smith που πιθανότατα ήταν ο πραγματικός Q (πάνω) και διάφορα γκάτζετς του, όπως μανικετόκουμπο με πυξίδα, στυλό-δακρυγόνο και ασύρματος τσέπης (κάτω)

Επίσης, υπήρχε η μηχανή Enigma που χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς στον Β’ΠΠ για να επικοινωνούν μυστικά. Φυσικά, σκιαγραφούταν και ο ρόλος του Alan Turing, που βοήθησε τους Συμμάχους να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που έστελναν οι Γερμανοί με την Enigma. Πέρα από την κλασική Enigma των 3 γραναζιών, υπήρχε και μια των 4, που αποτελούσε την εξέλιξή της.

View attachment 335063

View attachment 335064

View attachment 335065
Η κλασική Enigma των 3 γραναζιών (πάνω), ο τρόπος λειτουργίας της (μέση) και η εξελιγμένη έκδοσή της με τα 4 γρανάζια (κάτω)

Από τα υπόλοιπα εκθέματα, ιδιαίτερα γνώριμα ήταν τα... σαγόνια του Σαγόνια, αντιπάλου του James Bond, καθώς και μια ανατριχιαστικά αληθοφανής μάσκα σαν αυτές που χρησιμοποιούσε ο Tom Cruise στα Mission Impossible (ήταν πραγματικά λες και έβλεπες ανθρώπινο κεφάλι, δεν μπορώ να μεταφέρω την αίσθηση απλά με τη φωτογραφία :shock:).

View attachment 335066

View attachment 335067
Τα σαγόνια... του Σαγόνια (πάνω) και μια απίστευτα αληθοφανής μάσκα (κάτω)

Το μουσείο πραγματικά ήταν πολύ ενδιαφέρον και κάθε φαν του James Bond μπορούσε να περάσει ώρες και ώρες σε αυτό. Εμείς τελικά προλάβαμε να δούμε μόνο τον ένα από τους 2 ορόφους, παρότι καθίσαμε 4+ ώρες, μέχρι τις 6:30 που έκλεινε.


Βγαίνοντας από το μουσείο, αντικρίσαμε πρώτη φορά πάνω από τα κτήρια την κορυφή του μνημείου του Washington.

View attachment 335068
Η κορυφή του Μνημείου του Washington, από το International Spy Museum

Έτσι, είπαμε να πάμε προς το Mall, που ουσιαστικά αποτελεί το κεντρικό πάρκο της πόλης. Η περιοχή του Mall περικλείει ένα τεράστιο ορθογώνιο πάρκο (παίρνει περίπου 45 λεπτά για να το διασχίσεις από άκρη σε άκρη), που συνδέει το Καπιτώλιο με το μνημείο του Washington και εν συνεχεία με το μνημείο του Lincoln.


Το κτήριο με τη σημαία που φαίνεται στην φωτογραφία είναι το Smithsonian Castle, και προς αυτό θα κατευθυνόμασταν. Σήμερα, το γοτθικού ρυθμού κτήριο στεγάζει το κέντρο πληροφοριών του ινστιτούτου Smithsonian, τον τάφο του ίδιου του James Smithson, ενώ στη νότια πλευρά υπάρχουν δύο μικροί κήποι. Ο Smithson ήταν Βρετανός αριστοκράτης και χημικός, Γαλλικής καταγωγής. Παρότι δεν είχε επισκεφθεί ποτέ τις ΗΠΑ, επέλεξε στη διαθήκη του να δωρίσει την περιουσία του (λίγο πάνω από 500.000$ το 1829 που απεβίωσε) στην πόλη της Ουάσινγκτον, με σκοπό την δημιουργία ενός ιδρύματος για "τη διάδοση της ανθρώπινης γνώσης". Καθώς δεν άφησε απογόνους, τα χρήματα όντως πέρασαν στην πόλη, και το 1855 ανεγέρθηκε το Smithsonian Castle. Πριν την δημιουργία των υπόλοιπων παραρτημάτων στην Ουάσινγκτον, εδώ στεγαζόταν η αρχική συλλογή του ινστιτούτου.

View attachment 335069

View attachment 335070
Η μπροστινή (πάνω) και πίσω όψη (κάτω) του Smithsonian Castle

Μπροστά από το Smithsonian Castle, εκτείνεται το Mall. Σε αυτό υπάρχουν πολλές καντίνες, οπότε σταματήσαμε για ένα χοτ-ντογκ και για να ξεκουραστούμε λίγο.

Έχοντας δει πανέμορφες φωτογραφίες με το μνημείο του Lincoln φωταγωγημένο το βράδυ, είπαμε να κατευθυνθούμε προς τα εκεί, βλέποντας στο μεταξύ και τα υπόλοιπα μνημεία του Mall.

Το πρώτο μνημείο που συναντήσαμε, ήταν ο οβελίσκος του μνημείου του Washington. Ο συγκεκριμένος οβελίσκος, ύψους 170 μέτρων, ξεκίνησε να χτίζεται το 1848. Η έλλειψη χρημάτων λίγα χρόνια μετά, οδήγησε στην διακοπή των εργασιών. Η κατασκευή συνεχίστηκε περίπου 25 χρόνια μετά, με τον (αρχικά ημιτελή) οβελίσκο να ολοκληρώνεται το 1884. Οι δύο φάσεις της κατασκευής είναι ευδιάκριτες κατά τη διάρκεια της μέρας, όπου φαίνονται οι δύο διαφορετικοί τόνοι στο χρώμα του μαρμάρου περίπου στο ύψος των 45 μέτρων. Περιμετρικά του μνημείου βρίσκονται 50 σημαίες, αντιπροσωπεύοντας τις 50 πολιτείες της χώρας.

View attachment 335071
Το Μνημείο του Washington (τα διαφορετικά χρώματα στο μάρμαρο φαίνονται καθαρά στην φωτογραφία που τραβήξαμε την επόμενη ημέρα)

Συνεχίζοντας προς το μνημείο του Lincoln, σταματήσαμε στο μνημείο του Β’ΠΠ. Το μνημείο, μετά από πολλές καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας, ολοκληρώθηκε το 2004. Γι αυτό ίσως να μην υπάρχει σε παλαιότερες φωτογραφίες, τουλάχιστον στη μορφή που είναι σήμερα.

Στο κέντρο υπάρχει μια οβάλ λιμνούλα (Rainbow Pool) με δύο σιντριβάνια. Τριγύρω υπάρχουν 56 κολώνες με τα ονόματα όχι μόνο των τότε πολιτειών, αλλά και άλλων εδαφών που υπάγονταν στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή. Για παράδειγμα η Χαβάη (έγινε πολιτεία το ’59), η District of Columbia (ακόμη και σήμερα δεν είναι πολιτεία), το Γκουάμ (αποτελεί μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ) και οι Φιλιππίνες (ανεξαρτητοποιήθηκαν μετά τον πόλεμο).

Δίπλα από ένα μικρό καταρράκτη, υπάρχει ένας τοίχος (Freedom Wall) με 4.000 αστέρια, προς τιμήν των 400.000 νεκρών που είχε η χώρα στον Β’ΠΠ. Επίσης υπάρχουν αποφθέγματα διαφόρων πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών των Συμμάχων.

View attachment 335072
Το συντριβάνι του Μνημείου του Β'ΠΠ

Συνεχίζοντας κατά μήκος της Reflecting Pool, κατευθυνθήκαμε προς το μνημείο του Lincoln. Σίγουρα είναι το πιο όμορφα φωταγωγημένο μνημείο στο Mall. Επίσης, είναι και το πιο αγαπημένο των κατοίκων και των επισκεπτών (Αμερικάνων και μη), καθώς όσες φορές το επισκεφθήκαμε ήταν γεμάτο κόσμο. Το μνημείο, που είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο, αποτελείται από ένα κτίσμα νέο-κλασικού ρυθμού. Τριγύρω υπάρχουν 36 κολώνες δωρικού ρυθμού, η καθεμία από τις οποίες συμβολίζει την κάθε μία από τις 36 πολιτείες της χώρας την εποχή που δολοφονήθηκε ο Lincoln (1865). Πάνω από κάθε κολώνα, είναι χαραγμένο το όνομα της κάθε πολιτείας. Στο εσωτερικό, υπάρχει ένα τεράστιο άγαλμα του προέδρου.

View attachment 335073

View attachment 335074

View attachment 335075
Το Μνημείο του Lincoln είναι το πιο όμορφα φωταγωγημένο στο Mall, και το δημοφιλέστερο για τους ντόπιους και τους επισκέπτες

View attachment 335076
Η όμορφη βραδινή θέα, προς τη Reflecting Pool και το Μνημείο του Washington, από τα σκαλοπάτια του Μνημείου του Lincoln

Αφού καθίσαμε για φαγητό σε ένα φαστφουντάδικο κοντά στο σπίτι και κάναμε και τα απαραίτητα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, γυρίσαμε σπίτι για ύπνο.


Την πρώτη μέρα πήραμε μια γεύση από την πόλη που θα μέναμε. Το International Spy Museum είναι must για τους φαν του James Bond. Από την άλλη, το Mall αποτελεί ξεκάθαρα την καρδιά της πόλης. Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος για να κάνεις τη βόλτα σου, ενώ τριγύρω του βρίσκονται διασκορπισμένα σχεδόν όλα τα ορόσημα της πόλης. Σήμερα το είδαμε με την κίνηση το βράδυ, ενώ αύριο θα το εξερευνούσαμε εκτενέστερα υπό το φως της μέρας.


Ημέρα 2: Λευκός Οίκος & Old Post Office & Ford’s Theatre & The Mall & Tidal Basin

Τη δεύτερη μέρα μας στην πόλη, θα βλέπαμε δύο από τα ιστορικότερα κτήρια της πόλης και θα εξερευνούσαμε λίγο εκτενέστερα το Mall, επεκτείνοντας την βόλτα μας και στην Tidal Basin. Επίσης, θα γινόταν ξεκάθαρη πλέον η σχέση της πόλης με τους αξιαγάπητους σκίουρους! ;)

Έτσι λοιπόν, μετά το πρωινό, ξεκινήσαμε για να δούμε την περιοχή γύρω από τον Λευκό Οίκο. Βόρεια ακριβώς από τον Λευκό Οίκο, βρίσκεται η Lafayette Square. Η πλατεία ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Μαρκήσιου Ντε Λαφαγιέτ (Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier de La Fayette), ο οποίος όντας προσωπικός φίλος με τον Washington και τον Jefferson, πολέμησε στο πλευρό των εξεγερμένων Αμερικάνων και διακρίθηκε κατά την Αμερικάνικη Επανάσταση. Περιμετρικά της πλατείας, υπάρχουν όμορφα κτήρια του 19ου αιώνα.

View attachment 335276
Γύρω από την πλατεία LaFayette βρίσκονται όμορφα κτήρια του προ-περασμένου αιώνα

Στο κέντρο της πλατείας Lafayette, βρίσκεται ένα άγαλμα του... Προέδρου Andrew Jackson (1829-37). :rolleyes-80: Στις τέσσερις γωνίες της πλατείας βρίσκονται και άλλα αγάλματα αγωνιστών της επανάστασης, μεταξύ αυτών και εκείνο το ίδιου του Lafayette.

View attachment 335277
Το άγαλμα του Jackson, στο κέντρο της πλατείας LaFayette

Στην πλατεία είδαμε αμέτρητους σκίουρους: να τρώνε βελανίδια, να κυνηγιούνται, να σκαρφαλώνουν στα δέντρα!

View attachment 335278
Τα παιδιά στη LaFayette κυνηγούσαν τα σκιουράκια, ενώ οι μεγάλοι φωτογράφιζαν το Λευκό Οίκο

Απέναντι από την πλατεία Lafayette βρίσκεται ο Λευκός Οίκος, το αντίστοιχο του δικού μας Προεδρικού Μεγάρου. Το κτήριο, που αποτελεί επίσημη κατοικία του εκάστοτε Προέδρου, ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί προεδρίας Washington, ενώ ο πρώτος Πρόεδρος που έμεινε εκεί ήταν ο διάδοχός του, John Adams (1797-1801). Το κτήριο, πυρπολήθηκε από τους Βρετανούς το 1814, κατά τη διάρκεια του (σχετικά άγνωστου και μεταγενέστερου της Αμερικανικής Επανάστασης) πολέμου του 1812-5, μεταξύ ΗΠΑ και Αγγλίας. Το κτήριο, που αρχικά ονομαζόταν Executive Mansion (πώς μεταφράζεται τώρα αυτό "Επιτελική/Εκτελεστική Έπαυλη" :confused:), επισκευάστηκε και ξανακατοικήθηκε το 1817 από τον Πρόεδρο James Monroe (1817-25).

Κατά κανόνα, οι επισκέψεις επιτρέπονται μόνο στο παρακείμενο Κέντρο Επισκεπτών. Για να ξεναγηθεί κανείς στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, απαιτείται πρόσκληση είτε από κάποιο μέλος του Κογκρέσου είτε από κάποια ξένη πρεσβεία. Οι περισσότεροι από εμάς, δηλαδή, τον βλέπουμε από έξω.

Από την πλευρά της πλατείας Lafayette, πέρα από τον κλειστό δρόμο, υπήρχαν παραπετάσματα που εμπόδιζαν τη θέα. Πιθανόν λόγω των συχνών συγκεντρώσεων που πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη πλατεία. Έτσι λοιπόν, κατευθυνθήκαμε προς το Mall, όπου και θα βλέπαμε το κτήριο ανεμπόδιστα.

View attachment 335279
Το κτήριο του Λευκού Οίκου

Φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, ξεκινήσαμε να ψάχνουμε για το Old Post Office. Ο ουρανοξύστης αυτός αποτελεί τον παλαιότερο (1899) στην Ουάσινγκτον, με τον πύργο του ρολογιού στην κορυφή να βρίσκεται σε ύψος 85 μέτρων. Αρχικά, και μέχρι το 1934, στέγαζε τα γραφεία των Αμερικάνικων Ταχυδρομείων, ενώ γλίτωσε δύο φορές την κατεδάφιση: μια εν μέσω της οικονομικής κρίσης του '30 και μια την δεκαετία του '60, όταν και εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίες κρατικές υπηρεσίες που στεγάζονταν εκεί.

Αφότου κάναμε 2-3 γύρες κοντά στην τοποθεσία που είχαμε σημειώσει στον χάρτη, ρωτήσαμε έναν υπάλληλο ξενοδοχείου εκεί και μας ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο κτήριο στεγάζει πλέον το Trump International Hotel (το ξενοδοχείο στο οποίο δούλευε, δηλαδή :haha:).

View attachment 335310
Το Old Post Office αποτελεί τον παλαιότερο ουρανοξύστη της πόλης, ενώ σήμερα στεγάζει το ξενοδοχείο του Τραμπ

Έτσι, ανεβήκαμε στο παρατηρητήριο που βρίσκεται πάνω από το ρολόι, για να θαυμάσουμε τη θέα της πόλης. :cool:

View attachment 335282

View attachment 335283
Η θέα από την κορυφή του Old Post Office, προς τη μεριά του Καπιτωλίου (πάνω) και του Μνημείου του Lincoln (κάτω)

Από εκεί ψηλά, τράβηξε την προσοχή μας μια πλατεία στα βορειοδυτικά. Από το επίπεδο του δρόμου, η πλατεία φαινόταν όπως όλες οι άλλες. Όμως από ψηλά, έβλεπες τις γραμμές να είναι ευθυγραμμισμένες με τους δρόμους της πόλης. Στην πραγματικότητα, όντως αποτελεί μια μινιατούρα του ρυμοτομικού σχεδίου, κάτι που το προσέχεις εύκολα από ψηλά. Η πλατεία αυτή ονομάζεται Freedom Plaza.

View attachment 335284
Η Freedon Plaza από ψηλά, με τις γραμμές να ταυτίζονται με το πλέγμα των οδών της πόλης

Έξω από το κτήριο, υπάρχει το άγαλμα του Franklin. Ο Benjamin Franklin, πέρα από επιστήμονας (είναι γνωστή η συμμετοχή του στο πείραμα με τον χαρταετό υπό βροχή), ήταν ένας εκ των συντακτών της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

View attachment 335285
Το άγαλμα του Franklin, μπροστά από την είσοδο του Old Post Office

Αφήνοντας προσωρινά την περιοχή του Mall, κατευθυνθήκαμε προς το ιστορικό Ford’s Theater. Το θέατρο αυτό χτίστηκε το 1863 από τον παραγωγό/σκηνοθέτη John Ford (απλή συνωνυμία με τον Henry της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας) και υπήρξε ο τόπος της δολοφονίας του Προέδρου Lincoln.

Η δολοφονία έγινε στις 14/4/1865, κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης, στην οποία θα παρευρισκόταν και ο Lincoln. Ο δράστης ήταν ο ηθοποιός John Booth, υπέρμαχος της, πρόσφατα ηττημένης στον εμφύλιο, Συνομοσπονδίας.

Αν και η δολοφονία του Lincoln είναι το περισσότερο γνωστό περιστατικό εκείνης της μέρας, υπήρξαν και άλλοι δύο στόχοι. Ο ένας ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, William Seward, καθώς και ο Αντιπρόεδρος (και μετέπειτα Πρόεδρος) Andrew Johnson. Ο μεν Seward τραυματίστηκε, ενώ ο δολοφόνος του Johnson τελικά δεν ενεπλάκη στη συνομωσία.

View attachment 335286
Το Ford's Theater, στο οποίο δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος Lincoln

Κουρασμένοι από το περπάτημα, αποφασίσαμε να διακόψουμε για το μεσημέρι τη βόλτα μας, και καθίσαμε για μεσημεριανό σε ένα Ελληνικό εστιατόριο, κοντά στο θέατρο.


Το απόγευμα, κατηφορίσαμε προς το Mall. Αφενός θέλαμε να το δούμε και με το φως της μέρας, αφετέρου σκοπεύαμε να προχωρήσουμε και στην Tidal Basin που δεν την είχαμε δει χθες.

Έτσι, κατευθυνθήκαμε αρχικά προς το μνημείο του Washington και το μνημείο του Β’ΠΠ.

View attachment 335287
Το Μνημείο του Washington, όπου λίγο κάτω από το 1/3 του ύψους του, φαίνεται το σημείο που είχαν σταματήσει οι εργασίες ανέγερσής του

View attachment 335288

View attachment 335289

View attachment 335290
Το Μνημείο του Β'ΠΠ, όπως το βλέπαμε σήμερα υπό το φως της μέρας

View attachment 335291
Η θέα του Μνημείου του Washington, από αυτό του Β'ΠΠ

Από εκεί, περπατώντας πλάι στην Reflecting Pool, φτάσαμε στο μνημείο του Lincoln. Τη διαδρομή αυτή, κατά μήκος της λιμνούλας, την κάναμε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Με τις θερμοκρασίες του Οκτώβρη, η απογευματινή βόλτα εκεί είναι πολύ ευχάριστη, γι αυτό κάθε φορά που περνούσαμε βλέπαμε κόσμο να περπατάει εκεί. Όπως και το προηγούμενο βράδυ, το μνημείο του Lincoln τραβούσε τους περισσότερους επισκέπτες. :)

View attachment 335292

View attachment 335293

View attachment 335294
Η Reflecting Pool και το Μνημείο του Lincoln (πάνω και μέση) και η θέα προς το Μνημείο του Washington (κάτω)

Αφού καθίσαμε λίγο για ξεκούραση στα σκαλοπάτια του μνημείου του Lincoln, ξεκινήσαμε για να δούμε την Tidal Basin. Πρώτα, περάσαμε από το μνημείο του πολέμου της Κορέας, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 27/7/1995, ανήμερα της 42ης επετείου της ανακωχής του πολέμου. Το μνημείο αυτό αποτελείται από 19 αγάλματα, κατασκευασμένα από μέταλλο. Τα αγάλματα αυτά δείχνουν μια περίπολο να κατευθύνεται, συμβολικά, προς τον χώρο της σημαίας. Πίσω από τα αγάλματα, υπάρχει ένας τοίχος από γρανίτη, πάνω στον οποίο είναι χαραγμένες οι φιγούρες 2.500 πραγματικών βετεράνων του πολέμου.

View attachment 335295

View attachment 335296

View attachment 335297
Τα αγάλματα της περιπόλου, στο Μνημείο του Πολέμου της Κορέας


Φτάνοντας στην Tidal Basin, συναντήσαμε το μνημείο του Martin Luther King Jr. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, ήταν το πιο συγκινητικό και ελπιδοφόρο στο Mall. Το μνημείο αυτό εγκαινιάστηκε μόλις το 2011, για να τιμήσει έναν από τους μεγαλύτερους αγωνιστές της χώρας. Ο King υπήρξε, όπως και ο Gandhi τον οποίο είχε ως πρότυπο, υπέρμαχος της ειρηνικής διαμαρτυρίας για την κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ισότητας. Δολοφονήθηκε στις 4/4/1968 σε ηλικία 39 ετών (ο Πρόεδρος Kennedy είχε δολοφονηθεί λιγότερο από 5 χρόνια πριν), ενώ βρισκόταν στο Μέμφις του Τενεσί.

Το μνημείο απεικονίζει τον King να ξεπροβάλλει μέσα από ένα πέτρινο τοίχος, ενώ στο πλάι του αγάλματος είναι χαραγμένη η φράση "Out of the mountain of despair, a stone of hope" (από το βουνό της απελπισίας, ξεπροβάλλει μια πέτρα ελπίδας).

View attachment 335298
Το Μνημείο του Martin Luther King Jr.

Πίσω από το άγαλμα, χαραγμένα πάνω σε πλάκες από γρανίτη, υπάρχουν διάφορα αποσπάσματα από ομιλίες που είχε δώσει ο King.

View attachment 335299

View attachment 335300
Δύο από τα συγκινητικότερα αποφθέγματά του King

Πέρα από το μνημείο του King, εκτείνεται η Tidal Basin. Στο βάθος αριστερά, πάνω από τα δέντρα φαινόταν η κορυφή του μνημείου του Washington. Στα δεξιά, ξεκινούσε ένα παραλίμνιο μονοπάτι, το οποίο κατέληγε στο πιο απομακρυσμένο μνημείο, αυτό του Jefferson.

View attachment 335301
Πανοραμική φωτογραφία της Tidal Basin

Αφού καθίσαμε αρκετή ώρα στο μνημείο του King, αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε τη σημερινή μας περιήγηση στο μνημείο του Franklin Roosevelt. Το μνημείο αυτό βρίσκεται πλάι στην Tidal Basin και είναι το προ τελευταίο, πριν από αυτό του Jefferson.

Ο Franklin Roosevelt, που ξεκίνησε από Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, εκλέχθηκε πρώτη φορά Πρόεδρος το 1933, λίγο μετά το κραχ του '29. Είναι ο μόνος Πρόεδρος που ξέφυγε από το άτυπο (πλέον νομίζω είναι δεσμευτικό από το Σύνταγμα) προηγούμενο των 2 θητειών, που είχε καθιερώσει ο George Washington, υπηρετώντας συνολικά 4 θητείες. Πέθανε λίγο πριν τη λήξη του Β'ΠΠ, στις 12/4/1945, μια βδομάδα μετά την παράδοση της Γερμανίας.

Ο ίδιος ο Roosevelt, από το 1921, υπέφερε από παράλυση στα κάτω άκρα. Αν και αυτό αρχικά είχε αποδοθεί λανθασμένα στον ιό της πολιομυελίτιδας, στην πραγματικότητα υπέφερε από το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο Roosevelt έμεινε στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που εφάρμοσε το "New Deal", ένα πρόγραμμα δημοσίων έργων, προκειμένου να μειώσει την ανεργία που έπληττε την χώρα στα χρόνια της μεγάλης ύφεσης.

Ο χώρος του μνημείου είναι χωρισμένος στα 4, όπου η κάθε περιοχή είναι αφιερωμένη σε μία θητεία του Roosevelt. Δυστυχώς την περίοδο που πήγαμε, μεγάλο μέρος του μνημείου βρισκόταν σε φάση αναστήλωσης.

View attachment 335302

View attachment 335303
Η είσοδος του Μνημείου του Roosevelt (πάνω) και η περιοχή που είναι αφιερωμένη στην πρώτη θητεία του, με τους άπορους να περιμένουν στη σειρά για το συσσίτιο (κάτω)

View attachment 335304

View attachment 335305
Μπρούτζινα αγάλματα του F. Roosevelt, στο Franklin Roosevelt Memorial

Από το μνημείο του Roosevelt, πέρα από την Tidal Basin, φαινόταν φωταγωγημένο το μνημείο του Washington. Από την άλλη πλευρά, φαινόταν το μνημείο του Jefferson, που θα το επισκεπτόμασταν την επόμενη μέρα.

View attachment 335306

View attachment 335307
Η θέα πέρα από τη Tidal Basin, προς το κέντρο της πόλης (πάνω) και προς το Μνημείο του Jefferson (κάτω)

Καθώς πλέον είχε βραδιάσει, σταματήσαμε τη βόλτα μας εκεί, και ξεκινήσαμε να γυρνάμε προς το Mall. Πριν φτάσουμε στη Reflecting Pool, σταματήσαμε στο μνημείο του Α’ΠΠ. Το κυκλικό μνημείο με τους 12 κίονες Δωρικού ρυθμού, κατασκευάστηκε το 1931. Είναι αφιερωμένο στους 25.000 πολίτες της πόλης που υπηρέτησαν στον Α’ΠΠ. Όταν το επισκεφθήκαμε, κατά τις 8 το βράδυ ήμασταν μόνοι μας στο μνημείο, αν και γενικά παραμένει ένα από τα πιο άγνωστα μνημεία του Mall.

View attachment 335308

View attachment 335309
Το εσωτερικό του σχετικά άγνωστου Μνημείου του Α'ΠΠ

Πριν φύγουμε από το Mall, καθίσαμε ξανά στα σκαλοπάτια του μνημείου του Lincoln. Όπως πάντα, ήταν γεμάτο κόσμο. ;)

Παρά την κούραση της μέρας, ανεβήκαμε σε μια πιτσαρία που είχαμε δει λίγο πιο πέρα από τον Λευκό Οίκο για βραδινό. Τελικά τις πήραμε στο χέρι και καθίσαμε στην Farragut Square, πάνω από την πλατεία Lafayette. Το καλό ήταν ότι από εκεί το μετρό πήγαινε κατευθείαν στο σπίτι μας.


Η μέρα ήταν γεμάτη και με πολύ περπάτημα. Τα αξιοθέατα που συνδυάσαμε σήμερα είναι η τέλεια αφορμή για κάποιον να εμβαθύνει στην ιστορία της χώρας, κυρίως για την περίοδο πριν τον Β'ΠΠ, οπότε και οι ΗΠΑ έγιναν η υπερδύναμη που είναι σήμερα... :)
πότε είπατε ότι πήγατε? που να φανταζόσασταν τι θα γινόταν!
 

Nikos1986

Member
Μηνύματα
923
Likes
4.124
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Πολυ ωραια η περιγραφη σου για την Washington DC.

Αγαπαμε τα φωτεινα μυαλα σαν του Jefferson.
Βασίλη, σε ευχαριστώ για τα σχόλια. Αυτή την άποψη για τον Τζέφερσον έχω κι εγώ. Από όλα τα αποφθέγματα πολιτικών/στρατιωτικών κλπ σε μνημεία τους στην DC, αυτή η φράση του μου έχει μείνει περισσότερο χαραγμένη στο μυαλό.

πότε είπατε ότι πήγατε? που να φανταζόσασταν τι θα γινόταν!
Σμαράγδα, είχαμε πάει τον Οκτώβρη του '19. Δεν ξέρω αν εννοείς τον Κορονοϊό ή τα επεισόδια στο Καπιτώλιο. Αλλά μιας και μου δίνεις πάσα, να αναφερθώ για λίγο και στα δύο.

Με τον Κορονοϊό ήμασταν πολύ τυχεροί, καθώς αρχικά το ταξίδι λέγαμε να το κάνουμε το Πάσχα του '20, πάνω στην έξαρση δηλαδή. Τελικά, μου προέκυψε καινούρια δουλειά αρχές καλοκαιριού του '19, οπότε αναγκαστικά το καλοκαίρι θα το περνούσα στην Αθήνα. Έτσι είπαμε να επισπεύσουμε το ταξίδι για το φθινόπωρο, μιας και το επόμενο Πάσχα φαινόταν πολύ μακριά. Αν πηγαίναμε για Πάσχα, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, θα μέναμε με τα εισιτήρια στα χέρια...

Όσον αφορά το Καπιτώλιο, ήταν κρίμα αυτό που έγινε. Όμως δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από τη πρώτη μέρα που βγήκαμε στο Mall, μου έκαναν εντύπωση οι πολλοί πλανόδιοι που πωλούσαν προεκλογικές φανέλες του Τραμπ, του στυλ "ξανακάνε μεγάλη την Αμερική". Ακόμη περισσότερη εντύπωση μου έκανε ότι έβλεπες πολύ κόσμο να τις φοράει και να κάνει βόλτες, όταν τα ΜΜΕ σου έλεγαν ότι η δημοτικότητά του εκεί ήταν ξέρω γω σαν της Μέρκελ στην Ελλάδα. Θα μου πεις ότι ίσως να ήταν κάτοικοι της Ουάσινγκτον, όπου το μόνο δικαίωμα ψήφου που έχουν, είναι αυτό για τον Δήμαρχο (ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα που απασχολεί τους πολίτες εκεί, και που θα μπορούσα να έγραφα στην εισαγωγή το πώς έγινε έτσι). Αλλά πολλοί μου έδιναν την εντύπωση ότι είχαν έρθει για διακοπές, όπως και εμείς. Ακόμα, στο ίδιο το Καπιτώλιο που επισκεφθήκαμε την 5η μέρα, η (εμφανής τουλάχιστον εξωτερική) αστυνόμευσή του ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, σε σχέση π.χ. με τον Λευκό Οίκο.
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.343
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
ίσως να ήταν κάτοικοι της Ουάσινγκτον, όπου το μόνο δικαίωμα ψήφου που έχουν, είναι αυτό για τον Δήμαρχο
Τι εννοείς, οτι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου για τις εκλογές προέδρου; Πως γίνεται αυτό;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.254
Μηνύματα
885.242
Μέλη
38.935
Νεότερο μέλος
newrevie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom