Τσεχική Δημοκρατία ΠΑΩ ΠΡΑΓΑ τί προτείνετε

rethimno

Member
Μηνύματα
1.770
Likes
1.052
Επόμενο Ταξίδι
Λεσβος
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κοσμου
στο μοναστηρι του strahof μεσα υπαρχει και μπυρα μοναστηριακη να πιεις?την φτιαχνουν αυτοι οι ιδιοι?

βλεπω εχει πολλα εστιατόρια kalkovna πιο είναι πιο καλο ξερετε?
Για μένα το καλλίτερο είναι στην Εβραϊκή συνοικία τέλειο φαγητό η πατατοσουπα μέσα σε καρβέλι ψωμί και η πάπια μισή ή ολόκληρη σε γάστρα πολύ καλό το κότσι χοιρινού και το γκούλας...
 

billkozani

Member
Μηνύματα
42
Likes
30
Επόμενο Ταξίδι
Βαρσοβια
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Σας ευχαριστω παρα πολύ αυριο φευγω και η βοηθεια σας ηταν η καλυτερη..Τα σημειωσα όλα...Θα σας γραψω εντυπώσεις όταν γυρισω...
 

Nenaki_Rocks

Member
Μηνύματα
30
Likes
2
Επόμενο Ταξίδι
Πραγα
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλλικη Πολυνησια
βλεπεις και το μεγαλυτερο εργοστασιο μπυρας μεσα στην Πραγα
Εδω σε εχασα. Αυτο ειναι στο εστιατοριο Andel??

Εχω σημειωσει τα Potrefena Husa, Staropramen Brewery & Andel restaurant (και το εμπορικο που δεν μπαινω σε εμπορικα, με κουραζουν τα μυαλα μου, ευχαριστω ομως!)

Το εργαστασιο που ειναι?
 

Nenaki_Rocks

Member
Μηνύματα
30
Likes
2
Επόμενο Ταξίδι
Πραγα
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλλικη Πολυνησια
Μαλλον δεν μπορω να κανω edit στο μνμ μου... Τελοσπαντων! Το πιασα με το εργοστασιο, το βρηκα! Google is my friend!
Ευχαριστω πολυ ολους για τις χρησιμες πληροφοριες που γραφετε εδω μεσα!
 
Μηνύματα
49
Likes
96
Μόλις επέστρεψα από την Πράγα και θα ήθελα να μοιραστώ κι εγώ τις εντυπώσεις μου μαζί σας.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Πράγας ένιωσα φτώχεια, θλίψη, νέκρα και μιζέρια... Κλειστά μαζαγιά και ανεπαρκής χριστουγεννιάτικος διάκοσμος:
IMG_2635.JPG


Κατά τη διαδρομή προς το ξενοδοχείο τα χρώματα και οι εγκαταστάσεις στα προάστια της πόλης θύμιζαν μια άλλη, όχι ευχάριστη εποχή:
suburbsprague.jpg


Στο κέντρο, ωστόσο, τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα... Λαμπερά φώτα και στολίδια! Η πλατεία της παλιά πόλης είναι αναμφίβολα ένα εντυπωσιακό σκηνικό για πολλές φωτογραφίας! Το ίδιο και η γέφυρα του Καρόλου αλλά μόνο αν τη χαζεύεις από μακριά ή από τις παρακείμενες γέφυρες:
IMG_2820.JPG


Μεγάλη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι ακούγαμε παντού ελληνικά! Δε γνωρίζω πόσες ακριβώς πτήσεις διενεργήθηκαν από την Ελλάδα προς την Πράγα κατά την περίοδο των εορτών αλλά ο αριθμός των Ελλήνων ταξιδιωτών ήταν τεράστιος. Ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο και ο μεγάλος αριθμός Ελλήνων που ζούμε εκτός Ελλάδας. Αναμφίβολα υπήρχε μια αίσθηση οικειότητας αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έπρεπε μέσα στη Μάλα Στράνα να ακούω την αγριοφωνάρα της Ελληνίδας ανάμεσα σε τουλάχιστον 100 άτομα που διέσχιζαν ειρηνικά το δρόμο εκείνη τη στιγμή:
_DSC6988.JPG


Όσον αφορά στη συμπεριφορά των τουριστών, θα αναφερθώ χαρακτηριστικά, σε μια οικογένεια με δυο μεγάλα κορίτσια που περπατούσαν καταλαμβάνοντας ολόκληρο το πεζοδρόμιο και δίχως κανέναν ενδοιασμό για το αν έχουν αφήσει επαρκή χώρο για τους υπόλοιπους πεζούς. Ο πατέρας ασχολιόταν επιδεικτικά με το κινητό του ενώ οι κόρες (ολόκληρες αλόγες, 1,90 μέτρα η καθεμία!) έβγαζαν selfies... Αν βρισκόσουν στη δυσάρεστη θέση να περπατάς πίσω τους έπρεπε να περιμένεις υπομονετικά μέχρι να ολοκληρώσουν το μανιφέστο της ματαιοδοξίας τους προκειμένου να μπορέσεις κι εσύ να προχωρήσεις, καθώς δεν είχαν αφήσει ούτε μισό τετραγωνικό μέτρο πεζοδρομίου χάρη στην επαρχιώτικη νοοτροπία τους... Σε ένα σλάλομ προσπέρασης, διαπιστώσαμε, μάλιστα, ότι μιλούσαν ελληνικά... Στους δρόμους της Πράγας θα συναντήσετε επίσης τουρίστες με self-stick, εκείνο το κοντάρι για τη φωτογραφική μηχανή που δεν ξέρεις από πού θα σου 'ρθει και πότε θα σου μπει στο μάτι!

Τα κακόγουστα σουβενίρ... Παντού υπήρχαν υαλικά μιας άλλης εποχής και τεχνοτροπίας καθώς και διάφορες άλλες αηδιούλες που όχι μόνο δε θα έβαζα μέσα στο σπίτι μου αλλά θα ντρεπόμουν και να τα χαρίσω ως δώρα! Βρίσκονταν, μάλιστα, επιδεικτικά στις μπροστινές προθήκες των καταστημάτων όπου με υπερηφάνια τα είχε τοποθετήσει ο ιδιοκτήτης...Τι κιτσαριό!
IMG_2693.JPG


Ευτυχώς πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις με αναμνηστικά φτιαγμένα με περισσότερη φαντασία και μεράκι...Σε ένα στενό στην πλατεία Wenceslas βρήκαμε μερικά χειροποίητα στολίδα σε ένα μαγαζί που έμοιαζε να είναι βγαλμένο από σελίδες παραμυθιού:
IMG_3360.JPG


Αναφορικά με τους ντόπιους τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα στη συνεννόηση καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούσαν αξιοπρεπώς Αγγλικά. Η αγένειά τους, όμως, είναι δεδομένη! Στο εκδοτήριο εισιτηρίων του κάστρου η λέξη "please" είναι άγνωστη... Όταν απευθύνθηκα στη νεαρή υπάλληλο ζητώντας της ευγενικά δύο εισιτήρια, εκείνη μου απάντησε χονδροειδώς και φανερά ενοχλημένη με ένα ξερό "πεντακόσια!"
_DSC6323.JPG


Η αγένεια, μετατρεπόμενη σε απρέπεια, συνεχίστηκε ακόμα και μέσα στο ναό του Αγίου Βίτου όπου ένιωσα επάνω στο κεφάλι μου το χέρι ενός φύλακα να μου τραβάει την κουκούλα! Φωνάζοντάς μου σε αγγλικά επιπέδου “First Junior” απαιτούσε να βγάλω την κουκούλα μου, τη στιγμή που ο ίδιος, μάλιστα, φορούσε σκουφάκι! Αξιοσημείωτο είναι ότι η θερμοκρασία μέσα στην εκκλησία ήταν λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου καθώς έβλεπες την αναπνοή σου από την παγωνιά. Παρεμπιπτόντως η εκκλησία εκείνη την ώρα λειτουργούσε ως μουσείο και όχι ως θρησκευτικός χώρος, εξού και η υποχρέωση αγοράς εισιτηρίου για την επίσκεψη σε αυτήν.

Παρεμπιπτόντως, να ενημερώσω για κάτι που (φυσικά!) δε διευκρυνίζεται πουθενά... Το μηχάνημα ελέγχου εισιτηρίων βρίσκεται μέσα στο ναό, αρκετά μέτρα μετά την είσοδο και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει το εσωτερικού του Αγίου Βίτου δίχως εισιτήριο:
IMG_2767.JPG

Ουσιαστικά το εισιτήριο σου δίνει απλώς τη δυνατότητα να κάνεις το “γύρο του ναού” με τα διάφορα, πανομοιότυπα παρεκκλήσια, όπως πιθανόν θα τα έχετε δει και σε δεκάδες άλλους καθολικούς ναούς...Εξαίρεση αποτελεί, ίσως, ο τάφος του Αγίου Ιωάννη του Νέπομουκ με το εντυπωσιακό φέρετρο από ασήμι:
IMG_2775.JPG

Στις χριστουγεννιάτικες αγορές και γενικότερα σε εξωτερικούς χώρους με τόσο πολύ κόσμο και άπειρες επιλογές φαγητού, ποτού και καφέ, δημιουργείται (εύλογα!) η απορία της ύπαρξης ή μη wc. Να ενημερώσω λοιπόν ότι στη μικρή χριστουγεννιάτικη αγορά πίσω από τον Άγιο Βίτο υπάρχει ένα εστιατόριο όπου μπορεί κανείς πληρώνοντας το αντίτιμο των 10 κορώνων να χρησιμοποιήσει το wc. Έβγαλα 10 κορώνες από την τσέπη μου και άνοιξα την πόρτα του εστιατορίου όταν ξαφνικά πετάχτηκε μπροστά μου ένας Τσέχος σερβιτόρος με το χέρι απλωμένο μπροστά μου και μια γκριμάτσα αγριάδας στο κάτωχρο πρόσωπό του (Τι καρμίρης...Έλεος!) Του έδωσα το κέρμα των 10 κορώνων ψελλίζοντας ένα τρομοκρατημένο "hello" και προχώρησα προς την πόρτα με την ένδειξη "wc"... Πραγματικά η γυφτιά μερικών ανθρώπων ήταν απερίγραπτη!
_DSC6349.JPG


Η καλοσύνη και η ευγένεια (όπου υπήρχαν!) ήταν εντελώς προσχηματικές, έχοντας ως μοναδικό στόχο την εξασφάλιση ενός γερού φιλοδωρήματος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια σερβιτόρα με σαρδόνιο χαμόγελο που μας έπιασε κανονικότατα την κουβέντα όταν είδε το γενναιόδωρο “pour-boire”... Εντάξει κοπελιά, μας άρεσε το φαγητό αλλά δε θα γίνουμε και φίλοι τώρα! Α και προσοχή στους λογαριασμούς που σας φέρνουν! Λάβαμε “εντελώς τυχαία” λανθασμένο λογαριασμό (με ποσά προς τα επάνω φυσικά!) τουλάχιστον 3 φορές! Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων ο λογαριασμός των 7.000 κορώνων (280 ευρώ!) που μας ήρθε για το σούσι που απήλαυσε η διπλανή, εξαμελής παρέα στο Buddha Bar:
IMG_3025.JPG


Να έχετε επίσης το νου σας με τα ρέστα που σας φέρνουν... Τα χαρτονομίσματα εξαφανίζονται ως δια μαγείας και σας φέρνουν πίσω μόνο μερικά ευτελούς αξίας, τσέχικα κέρματα! Επίσης φροντίζουν να απαιτούν με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο το φιλοδώρημα, σημειώνοντάς το μάλιστα επάνω στην απόδειξη με στυλό:
IMG_3488.JPG


Κατά τη βόλτα μας με το Τραμ κατά μήκος του ποταμού Μολδάβα, είχα τη δυσάρεστη έκπληξη να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι το πόσο πολύ οι τσεχικές Αρχές αντιπαθούν την ελληνική κυβέρνηση, την Ελλάδα και ενδεχομένως τους ίδιους τους Έλληνες. Δίχως να έχω καμία πρόθεση για πολιτική συζήτηση και ανεξάρτητα με τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, θεωρώ την παρακάτω εικόνα σε μια άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ τουλάχιστον προσβλητική, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα αυτά συνέβησαν στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου της περασμένης εβδομάδας μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας:
_DSC6785 αντίγραφο.JPG


Φτάνοντας στο αεροδρόμιο για την αναχώρηση, αντιληφθήκαμε (με ανάμεικτα συναισθήματα) ότι η Συνθήκη Schengen έχει παύσει να υφίσταται. Οι υπάλληλοι στο Terminal 2 του αεροδρομίου της Πράγας διεξάγουν κανονικότατο έλεγχο διαβατηρίων και ταυτοτήτων, κοιτάζοντας προσεχτικά αν τα στοιχεία τους συμφωνούν με αυτά της κάρτας επιβίβασης. Θα μπορούσε, ενδεχομένως, να επιχειρηματολογήσει κανείς υπέρ των θετικών αυτού του μέτρου αλλά δεδομένου ότι μιλάμε (ακόμα) για Ευρωπαϊκή Ένωση και νομοθεσία που έχει καταργήσει προ πολλού τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι κάτι που αν μη τι άλλο...μας ξένισε!
_DSC6785.JPG


Τραγικότερο δε όλων, ο εξατομικευμένος και κατά περίσταση εφαρμοζόμενος έλεγχος με ειδική ταινία ανίχνευσης ναρκωτικών ή εκρηκτικών ουσιών (κανένας ποτέ δε μας εξήγησε αν και ζητήσαμε να μάθουμε το λόγο!) που μας επιβλήθηκε στο αεροδρόμιο. Ο υπάλληλος του αεροδρομίου, με περισσή ειρωνία πέρασε μια ειδική ταινία από τις παλάμες, το εξωτερικό μέρος των χεριών και τα ρούχα μας και στη συνέχεια την τοποθέτησε σε ειδική συσκευή (ανίχνευσης εκρηκτικών υλών, όπως διάβασα μετέπειτα) που ήταν τοποθετημένη παραδίπλα αναγκάζοντάς μας να περιμένουμε μέχρι να εξαχθεί το αποτέλεσμα. Κανένας δε μας εξήγησε και κανένας δεν απολογήθηκε για την περιττή καθυστέρηση. Χειρότερο δε όλων, το γεγονός ότι την ώρα που η προσοχή των ελεγκτών ήταν (λανθασμένα!) στραμμένη σε αθώους ταξιδιώτες που επιλέχθηκαν με καθαρά φυσιογνωμικά κριτήρια (Δε νομίζω να σκεφτήκατε ότι οι κάτοικοι της Βοημίας είναι ρατσιστές...) θα μπορούσαν κάλλιστα να διασχίζουν τις πύλες του αεροδρομίου διάφοροι εγκληματίες, τρομοκράτες κλπ ανενόχλητοι αρκεί να μη διαθέτουν μεσογειακά χαρακτηριστικά:
IMG_3455.JPG


Κατά τα λοιπά, σίγουρα η Πράγα έχει σίγουρα κάποιες όμορφες γειτονιές για να επισκεφθεί κανείς αλλά εμένα προσωπικά μου άφησε μια ανάμεικτη αίσθηση... Αν δεν έχετε πάει ποτέ, αξίζει μια επίσκεψη έχοντας όμως κατά νου όλα τα παραπάνω. Εγώ προσωπικά δε θα ξαναπήγαινα.
_DSC6223.JPG
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.029
Likes
12.137
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Μόλις επέστρεψα από την Πράγα και θα ήθελα να μοιραστώ κι εγώ τις εντυπώσεις μου μαζί σας.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Πράγας ένιωσα φτώχεια, θλίψη, νέκρα και μιζέρια... Κλειστά μαζαγιά και ανεπαρκής χριστουγεννιάτικος διάκοσμος: View attachment 136919

Κατά τη διαδρομή προς το ξενοδοχείο τα χρώματα και οι εγκαταστάσεις στα προάστια της πόλης θύμιζαν μια άλλη, όχι ευχάριστη εποχή: View attachment 136920

Στο κέντρο, ωστόσο, τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα... Λαμπερά φώτα και στολίδια! Η πλατεία της παλιά πόλης είναι αναμφίβολα ένα εντυπωσιακό σκηνικό για πολλές φωτογραφίας! Το ίδιο και η γέφυρα του Καρόλου αλλά μόνο αν τη χαζεύεις από μακριά ή από τις παρακείμενες γέφυρες: View attachment 136921

Μεγάλη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι ακούγαμε παντού ελληνικά! Δε γνωρίζω πόσες ακριβώς πτήσεις διενεργήθηκαν από την Ελλάδα προς την Πράγα κατά την περίοδο των εορτών αλλά ο αριθμός των Ελλήνων ταξιδιωτών ήταν τεράστιος. Ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο και ο μεγάλος αριθμός Ελλήνων που ζούμε εκτός Ελλάδας. Αναμφίβολα υπήρχε μια αίσθηση οικειότητας αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έπρεπε μέσα στη Μάλα Στράνα να ακούω την αγριοφωνάρα της Ελληνίδας ανάμεσα σε τουλάχιστον 100 άτομα που διέσχιζαν ειρηνικά το δρόμο εκείνη τη στιγμή: View attachment 136922

Όσον αφορά στη συμπεριφορά των τουριστών, θα αναφερθώ χαρακτηριστικά, σε μια οικογένεια με δυο μεγάλα κορίτσια που περπατούσαν καταλαμβάνοντας ολόκληρο το πεζοδρόμιο και δίχως κανέναν ενδοιασμό για το αν έχουν αφήσει επαρκή χώρο για τους υπόλοιπους πεζούς. Ο πατέρας ασχολιόταν επιδεικτικά με το κινητό του ενώ οι κόρες (ολόκληρες αλόγες, 1,90 μέτρα η καθεμία!) έβγαζαν selfies... Αν βρισκόσουν στη δυσάρεστη θέση να περπατάς πίσω τους έπρεπε να περιμένεις υπομονετικά μέχρι να ολοκληρώσουν το μανιφέστο της ματαιοδοξίας τους προκειμένου να μπορέσεις κι εσύ να προχωρήσεις, καθώς δεν είχαν αφήσει ούτε μισό τετραγωνικό μέτρο πεζοδρομίου χάρη στην επαρχιώτικη νοοτροπία τους... Σε ένα σλάλομ προσπέρασης, διαπιστώσαμε, μάλιστα, ότι μιλούσαν ελληνικά... Στους δρόμους της Πράγας θα συναντήσετε επίσης τουρίστες με self-stick, εκείνο το κοντάρι για τη φωτογραφική μηχανή που δεν ξέρεις από πού θα σου 'ρθει και πότε θα σου μπει στο μάτι!

Τα κακόγουστα σουβενίρ... Παντού υπήρχαν υαλικά μιας άλλης εποχής και τεχνοτροπίας καθώς και διάφορες άλλες αηδιούλες που όχι μόνο δε θα έβαζα μέσα στο σπίτι μου αλλά θα ντρεπόμουν και να τα χαρίσω ως δώρα! Βρίσκονταν, μάλιστα, επιδεικτικά στις μπροστινές προθήκες των καταστημάτων όπου με υπερηφάνια τα είχε τοποθετήσει ο ιδιοκτήτης...Τι κιτσαριό! View attachment 136928

Ευτυχώς πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις με αναμνηστικά φτιαγμένα με περισσότερη φαντασία και μεράκι...Σε ένα στενό στην πλατεία Wenceslas βρήκαμε μερικά χειροποίητα στολίδα σε ένα μαγαζί που έμοιαζε να είναι βγαλμένο από σελίδες παραμυθιού:
View attachment 136915

Αναφορικά με τους ντόπιους τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα στη συνεννόηση καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούσαν αξιοπρεπώς Αγγλικά. Η αγένειά τους, όμως, είναι δεδομένη! Στο εκδοτήριο εισιτηρίων του κάστρου η λέξη "please" είναι άγνωστη... Όταν απευθύνθηκα στη νεαρή υπάλληλο ζητώντας της ευγενικά δύο εισιτήρια, εκείνη μου απάντησε χονδροειδώς και φανερά ενοχλημένη με ένα ξερό "πεντακόσια!" View attachment 136929

Η αγένεια, μετατρεπόμενη σε απρέπεια, συνεχίστηκε ακόμα και μέσα στο ναό του Αγίου Βίτου όπου ένιωσα επάνω στο κεφάλι μου το χέρι ενός φύλακα να μου τραβάει την κουκούλα! Φωνάζοντάς μου σε αγγλικά επιπέδου “First Junior” απαιτούσε να βγάλω την κουκούλα μου, τη στιγμή που ο ίδιος, μάλιστα, φορούσε σκουφάκι! Αξιοσημείωτο είναι ότι η θερμοκρασία μέσα στην εκκλησία ήταν λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου καθώς έβλεπες την αναπνοή σου από την παγωνιά. Παρεμπιπτόντως η εκκλησία εκείνη την ώρα λειτουργούσε ως μουσείο και όχι ως θρησκευτικός χώρος, εξού και η υποχρέωση αγοράς εισιτηρίου για την επίσκεψη σε αυτήν.

Παρεμπιπτόντως, να ενημερώσω για κάτι που (φυσικά!) δε διευκρυνίζεται πουθενά... Το μηχάνημα ελέγχου εισιτηρίων βρίσκεται μέσα στο ναό, αρκετά μέτρα μετά την είσοδο και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει το εσωτερικού του Αγίου Βίτου δίχως εισιτήριο:
View attachment 136916
Ουσιαστικά το εισιτήριο σου δίνει απλώς τη δυνατότητα να κάνεις το “γύρο του ναού” με τα διάφορα, πανομοιότυπα παρεκκλήσια, όπως πιθανόν θα τα έχετε δει και σε δεκάδες άλλους καθολικούς ναούς...Εξαίρεση αποτελεί, ίσως, ο τάφος του Αγίου Ιωάννη του Νέπομουκ με το εντυπωσιακό φέρετρο από ασήμι: View attachment 136918
Στις χριστουγεννιάτικες αγορές και γενικότερα σε εξωτερικούς χώρους με τόσο πολύ κόσμο και άπειρες επιλογές φαγητού, ποτού και καφέ, δημιουργείται (εύλογα!) η απορία της ύπαρξης ή μη wc. Να ενημερώσω λοιπόν ότι στη μικρή χριστουγεννιάτικη αγορά πίσω από τον Άγιο Βίτο υπάρχει ένα εστιατόριο όπου μπορεί κανείς πληρώνοντας το αντίτιμο των 10 κορώνων να χρησιμοποιήσει το wc. Έβγαλα 10 κορώνες από την τσέπη μου και άνοιξα την πόρτα του εστιατορίου όταν ξαφνικά πετάχτηκε μπροστά μου ένας Τσέχος σερβιτόρος με το χέρι απλωμένο μπροστά μου και μια γκριμάτσα αγριάδας στο κάτωχρο πρόσωπό του (Τι καρμίρης...Έλεος!) Του έδωσα το κέρμα των 10 κορώνων ψελλίζοντας ένα τρομοκρατημένο "hello" και προχώρησα προς την πόρτα με την ένδειξη "wc"... Πραγματικά η γυφτιά μερικών ανθρώπων ήταν απερίγραπτη!
View attachment 136917

Η καλοσύνη και η ευγένεια (όπου υπήρχαν!) ήταν εντελώς προσχηματικές, έχοντας ως μοναδικό στόχο την εξασφάλιση ενός γερού φιλοδωρήματος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια σερβιτόρα με σαρδόνιο χαμόγελο που μας έπιασε κανονικότατα την κουβέντα όταν είδε το γενναιόδωρο “pour-boire”... Εντάξει κοπελιά, μας άρεσε το φαγητό αλλά δε θα γίνουμε και φίλοι τώρα! Α και προσοχή στους λογαριασμούς που σας φέρνουν! Λάβαμε “εντελώς τυχαία” λανθασμένο λογαριασμό (με ποσά προς τα επάνω φυσικά!) τουλάχιστον 3 φορές! Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων ο λογαριασμός των 7.000 κορώνων (280 ευρώ!) που μας ήρθε για το σούσι που απήλαυσε η διπλανή, εξαμελής παρέα στο Buddha Bar: View attachment 136924

Να έχετε επίσης το νου σας με τα ρέστα που σας φέρνουν... Τα χαρτονομίσματα εξαφανίζονται ως δια μαγείας και σας φέρνουν πίσω μόνο μερικά ευτελούς αξίας, τσέχικα κέρματα! Επίσης φροντίζουν να απαιτούν με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο το φιλοδώρημα, σημειώνοντάς το μάλιστα επάνω στην απόδειξη με στυλό: View attachment 136923

Κατά τη βόλτα μας με το Τραμ κατά μήκος του ποταμού Μολδάβα, είχα τη δυσάρεστη έκπληξη να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι το πόσο πολύ οι τσεχικές Αρχές αντιπαθούν την ελληνική κυβέρνηση, την Ελλάδα και ενδεχομένως τους ίδιους τους Έλληνες. Δίχως να έχω καμία πρόθεση για πολιτική συζήτηση και ανεξάρτητα με τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, θεωρώ την παρακάτω εικόνα σε μια άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ τουλάχιστον προσβλητική, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα αυτά συνέβησαν στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου της περασμένης εβδομάδας μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας: View attachment 136913

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο για την αναχώρηση, αντιληφθήκαμε (με ανάμεικτα συναισθήματα) ότι η Συνθήκη Schengen έχει παύσει να υφίσταται. Οι υπάλληλοι στο Terminal 2 του αεροδρομίου της Πράγας διεξάγουν κανονικότατο έλεγχο διαβατηρίων και ταυτοτήτων, κοιτάζοντας προσεχτικά αν τα στοιχεία τους συμφωνούν με αυτά της κάρτας επιβίβασης. Θα μπορούσε, ενδεχομένως, να επιχειρηματολογήσει κανείς υπέρ των θετικών αυτού του μέτρου αλλά δεδομένου ότι μιλάμε (ακόμα) για Ευρωπαϊκή Ένωση και νομοθεσία που έχει καταργήσει προ πολλού τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι κάτι που αν μη τι άλλο...μας ξένισε!
View attachment 136926

Τραγικότερο δε όλων, ο εξατομικευμένος και κατά περίσταση εφαρμοζόμενος έλεγχος με ειδική ταινία ανίχνευσης ναρκωτικών ή εκρηκτικών ουσιών (κανένας ποτέ δε μας εξήγησε αν και ζητήσαμε να μάθουμε το λόγο!) που μας επιβλήθηκε στο αεροδρόμιο. Ο υπάλληλος του αεροδρομίου, με περισσή ειρωνία πέρασε μια ειδική ταινία από τις παλάμες, το εξωτερικό μέρος των χεριών και τα ρούχα μας και στη συνέχεια την τοποθέτησε σε ειδική συσκευή (ανίχνευσης εκρηκτικών υλών, όπως διάβασα μετέπειτα) που ήταν τοποθετημένη παραδίπλα αναγκάζοντάς μας να περιμένουμε μέχρι να εξαχθεί το αποτέλεσμα. Κανένας δε μας εξήγησε και κανένας δεν απολογήθηκε για την περιττή καθυστέρηση. Χειρότερο δε όλων, το γεγονός ότι την ώρα που η προσοχή των ελεγκτών ήταν (λανθασμένα!) στραμμένη σε αθώους ταξιδιώτες που επιλέχθηκαν με καθαρά φυσιογνωμικά κριτήρια (Δε νομίζω να σκεφτήκατε ότι οι κάτοικοι της Βοημίας είναι ρατσιστές...) θα μπορούσαν κάλλιστα να διασχίζουν τις πύλες του αεροδρομίου διάφοροι εγκληματίες, τρομοκράτες κλπ ανενόχλητοι αρκεί να μη διαθέτουν μεσογειακά χαρακτηριστικά: View attachment 136925

Κατά τα λοιπά, σίγουρα η Πράγα έχει σίγουρα κάποιες όμορφες γειτονιές για να επισκεφθεί κανείς αλλά εμένα προσωπικά μου άφησε μια ανάμεικτη αίσθηση... Αν δεν έχετε πάει ποτέ, αξίζει μια επίσκεψη έχοντας όμως κατά νου όλα τα παραπάνω. Εγώ προσωπικά δε θα ξαναπήγαινα. View attachment 136927
Αρχικα να σου πω πως περα απο το κεντρο της εμενα προσωπικα δεν μου αρεσε η Πραγα. Δεν μου αφησε κανενα αναμεικτο συναισθημα, απεναντιας τη βρηκα μιζερη, βαρετη και καταθλιπτικη. Περα τουτου ομως διαβαζοντας τα γραφομενα σου αισθανομαι πως διαβαζω review ανθρωπου που επισκεφθηκε πρωτη φορα ευρωπαικη πρωτευουσα. Και εξηγω:
1. Τα προαστια των περισσοτερων μεγαλουπολεων της κεντρικης και κεντροδυτικης ευρωπης (και οχι μονο) εχουν τα μαυρα τους τα χαλια. Ποσο μαλλον οταν υπαρχει κομμουνιστικο παρελθον.
2. Αυτο με τα πεζοδρομια συμβαινει παντου και δεν το κανουν μονο ελληνικες οικογενειες αλλα μου εχει τυχει με διαφορους λαους και διαφορες παρεες.
3. Τα σελφοκονταρα ειναι ευρεως διαδεδομενα σε ολο τον κοσμο και οι περιφερομενοι πολιτες τα πωλουν μαζι με ομπρελες, μπρελοκ, γυαλια και δεν ξερω γω τι αλλο. Μην ανακαλυπτουμε τον τροχο.
4. Αυτο που εσυ θεωρεις κιτσαριο οι αλλοι το λενε παραδοση. Αν και θα συμφωνησω μαζι σου για την κακουγουστια.
(Στο αλλο το μαγαζι δεν καταλαβα τι σ' ενθυουσιασε το καρο με τις τριανταφυλλιες που δεν θυμηθηκε κανεις να τις κλαδεψει; Ελπιζω πως υπηρχε κατι πιο αξιολογο απο αυτο)
5. Στο ναο μπορει να σου ζητηθηκε με αγενες τροπο να βγαλεις την κουκουλα αλλα να ξερεις πως σε ολους τους ναους σου ζητουν να βγαλεις κουκουλα ή καπελο αν φορας.
6. Γυφτια δεν ειναι, πληρωσες για μια υπηρεσια που χρησιμοποιησες. Σκεψου να χρησιμοποιουσε δωρεαν ολος ο κοσμος τις τουαλετες του εστιατοριου. Και προβλημα θα προκαλουσε στο εστιατοριο και εξοδα και θα ηταν μονιμως χαλια οι τουαλετες.
7. Στα κρατη που απο το νομο το σερβις δεν συμπεριλαμβανεται στην τιμη το προσωπικο σημειωνει και ενημερωνει τους πελατους που ειναι τουριστες γιατι απλα ισως να μην το γνωριζουν. Συμβαινει παντου.
8. Με εξαιρεση ισως τα γερμανικα αεροδρομια δεν θυμαμαι καποιο αλλο αεροδρομιο της Σενγκεν που να μην μου εχει γινει ελεγχος σε αναχωρηση. Εδω και σε εσωτερικη πτηση ζητουν πολλες φορες ταυτοτητα.
9. Οι αρχες ασφαλειας μιας χωρας εχουν δικαιωμα να ελεγξουν τον οποιδηποτε, οπουδηποτε οταν το κρινουν απαραιτητο και ο ελεγχος τηρει νομιμη διαδικασια.
Ακομη και ρατσιστες να ηταν εκεινη την ωρα ηταν υπευθυνοι για την ασφαλεια του αεροδρομιου και των πτησεων και κανουν δειγματοληπτικο ελεγχο επειδη κατι ειδαν, κατι τους φανηκε παραξενο ή κατι υποψιαστηκαν ή μολις τελειωνουν εναν διαλεγουν τον επομενο της σειρας ή δεν ξερω γω τι.
 
Μηνύματα
49
Likes
96
Θα συμφωνήσω με τον tripakia εκτός από τα εξής:
2. Αυτό με τα πεζοδρόμια εννοείται ότι θα μπορούσε να το είχε κάνει ο καθένας αλλά έτυχε να είναι Έλληνες και απλά το ανέφερα.
3. Έχουμε ξαναδεί σελφοκόνταρο, δεν περιμέναμε να πάμε στην Πράγα για να το ανακαλύψουμε! Όταν όμως χρησιμοποιείται ανάμεσα σε τόσο κόσμο γίνεται πρόβλημα και μερικές φορές επικίνδυνο όταν ο χρήστης του είναι ατζαμής/αδέξιος.
5. Θα μπορούσαν να το ζητήσουν με πιο ευγενικό τρόπο και όχι να απλώσουν το χέρι τους επάνω μου. Επίσης δε μου συνέβη σε άλλους ναούς και δεν ήμασταν οι μόνοι τουρίστες με σκουφάκια και κουκούλες στο ναό...Είχε ψόφο! Τραγικότερο όλων είναι, ίσως να μην το διάβασες αυτό, ότι και ο ίδιος ο φύλακας φορούσε σκουφάκι!!!
7. Από τη στιγμή που ήταν ήδη γραμμένο επάνω στην απόδειξη, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να επισημαίνεται με τόση έμφαση και με το στυλό...Είναι άκομψο!

Ειδικά για τα παρακάτω νομίζω ότι δεν έγιναν κατανοητά όσα έγραψα:
6. Επειδή μένω στο εξωτερικό, έχω συνηθίσει να πληρώνω για τις υπηρεσίες που δέχομαι και ειδικά για το wc. Μάλιστα χαίρομαι να το κάνω όταν το wc είναι καθαρό αλλά ο τρόπος που πετάχτηκε μπροστά μου και μου άπλωσε το χέρι ήταν αυτό που δε μου άρεσε και αυτό που θεώρησα γυφτιά.
9. Ακριβώς το κατά πόσο τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία είναι το ζητούμενο... Και επίσης το "οταν το κρινουν απαραιτητο" είναι εντελώς ασαφές. Σε κάθε περίπτωση είχα το δικαίωμα να μου εξηγήσουν τι ήταν αυτή η ταινία. Εκτός από τα δικαιώματα των αρχών του αεροδρομίου, υφίστανται και τα δικαιώματα των επιβατών...Ας μην το ξεχνάμε αυτό!

ΥΓ. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι "ευρωπαϊκή πρωτεύουσα" (όπως λέτε στην Ελλάδα, λες και η Ελλάδα βρίσκεται σε άλλη ήπειρο) καθώς μένω σε πόλη της Ευρώπης στο εξωτερικό και τα ταξίδια στις διάφορες πόλεις δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Μας θιξανε το ΣΥΡΙΖΑ οι Τσεχοι και την κυβερνηση μας, ειναι πραγματα αυτα;
Αν αυτό κατάλαβες, τότε μάλλον κατάλαβες λάθος...

Γιατι τοση γκρινια;;;
Νόμιζα ότι η ιστοσελίδα είναι για να γράφουμε τις εντυπώσεις μας, όποιες κι αν είναι αυτές, καλές ή κακές... Κι εγώ θα προτιμούσα να μη μας είχαν τύχει όλα αυτά στην Πράγα αλλά από τη στιγμή που τα βιώσαμε, τα αναφέρω εδώ γιατί μπορεί να φανούν χρήσιμα σε κάποιους άλλους ταξιδιώτες. Η Πράγα είχε πολλές ομορφιές αλλά το να είμαστε προετοιμασμένοι και για κάποια δυσάρεστα δεν είναι κακό...
 
Last edited by a moderator:

coco

Member
Μηνύματα
1.301
Likes
2.283
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ταξίδι-Όνειρο
ρωσια
ασφαλως γι αυτο γραφουμε ολοι εδω την γνωμη μας,δεν νομιζω καποιος να εχει καποια αντιρρηση.καθε αποψη βοηθαει αυτους που την διαβαζουν,μεσα απο τα γραφομενα να βγαλει χρησιμα συμπερασματα.θα πρεπει ομως οποιος εκτιθεται σε δημοσιο φορουμ ,να ειναι ανοιχτος σε καθε κριτικη η αντιθετη αποψη.δεν υπαρχει λογος παρεξηγησης,δεν σε γνωριζει κανεις,η κριτικη γινεται σε οσα γραφεις και οχι σε σενα.συνεχισε την ιστορια και μην ψαχνεις καποια επιβεβαιωση,την δικη σου αποψη καταθετεις.
 

TaxidiTwra

New Member
Μηνύματα
2
Likes
2
Η Πράγα είναι ωραία, αλλά πέστε μου, παρακαλώ, γιατί ένα άτομο δεν επιτρέπεται να έχει εμπειρίες που δεν είναι εντελώς θετικές; Εμένα, για παράδειγμα, δεν μου άρεσε πολύ το Παρίσι ή η Βαρκελώνη (καθόλου για να πούμε την αλήθεια), αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχω επισκεφτεί πολλά μέρη στον κόσμο.
 
Μηνύματα
49
Likes
96
ασφαλως γι αυτο γραφουμε ολοι εδω την γνωμη μας,δεν νομιζω καποιος να εχει καποια αντιρρηση.καθε αποψη βοηθαει αυτους που την διαβαζουν,μεσα απο τα γραφομενα να βγαλει χρησιμα συμπερασματα.θα πρεπει ομως οποιος εκτιθεται σε δημοσιο φορουμ ,να ειναι ανοιχτος σε καθε κριτικη η αντιθετη αποψη.δεν υπαρχει λογος παρεξηγησης,δεν σε γνωριζει κανεις,η κριτικη γινεται σε οσα γραφεις και οχι σε σενα.συνεχισε την ιστορια και μην ψαχνεις καποια επιβεβαιωση,την δικη σου αποψη καταθετεις.
Εγώ ξέρω ότι σε κάθε δημόσια συζήτηση ο καθένας θα πρέπει να στηρίζει την άποψή του σε συγκεκριμένα επιχειρήματα. Για παράδειγμα, για να σας δείξω το πώς κάνουν οι Τσέχοι για το φιλοδώρημα ανέβασα τη φωτογραφία της απόδειξης όπου κυκλώνουν το σημείο που γράφει "Service in not included"... Εμάς δε μας άρεσε αυτό γιατί ούτως ή αλλως θα αφήναμε φιλοδώρημα. Αλλά αυτό σε συνδυασμό με τις λανθασμένες αποδείξεις που μας έφερναν επανειλημμένα, ακόμα και σε καλά εστιατόρια, δείχνει ότι υπάρχει μια τάση για να ξεγελάσουν τον επισκέπτη και αυτό είναι απαράδεκτο! Δε χρειάζομαι επιβεβαίωση για τα αυτονότητα! Στην Πράγα υπάρχει μια τάση για κλεψιά και πρέπει να έχουμε όλοι το νου μας! Τώρα αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ, εγώ προσωπικά όπως ξαναέγραψα μένω στο εξωτερικό και κατά συνέπεια ούτε ψήφισα, ούτε ξέρω τι θα ψήφιζα αν ήμουν στην Ελλάδα αλλά θεωρώ προσβλητικό το διασυρμό της χώρας καταγωγής μου με δημόσια πανό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.192
Μηνύματα
883.486
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom