Τουρίστες οι Κουβανοί, με... κυβερνητική άδεια

joss

Member
Μηνύματα
524
Likes
155
Επόμενο Ταξίδι
Αγνωστο...
Ταξίδι-Όνειρο
Πολλα...
Πες τα Yorgare. Συμφωνω 100%. Το ιδιο προβλημα εχουν σχεδον ολοι οι "φτωχοι" του πλανητη.

Θυμαμαι οταν πρωτοπηγα στην Αγγλια και ηθελα να παρατεινω τη βιζα μου για 15 μερες (για να προλαβω να δω τη Formula 1 - ε ρε τρελλα τοτε...) μου ζηταγανε εισητηριο επιστροφης και να εχω τουλαχιστον 660 Στερλινες. Μιλαμε μονο για 15 ημερες...

Φαντασου τωρα να σκασει Κουβανος με ""επισημο μισθο $20 και να ζητησει βιζα. Χλωμο το βλεπω... Εκτος ισως αν θελει να ελθει στην Ελλαδα. Εδω εχουμε φερει απο ολες τις φυλες τηε Γης, λιγοι Κουβανοι παραπανω δεν θα μας πειραξουν....

Οσο για το Αλβανος τουριστας, δεν ειναι πια ανεκδοτο. δειτε:
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/16174
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.698
Likes
6.678
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
γιατι μου κουραζετε το Γιωργο και γιατι τον αμφισβητείτε και τον κανετε να γραφει σεντονια για θεματα χιλιοειπωμενα ;
Γιωργο χαρας την ορεξη σου να εξηγεις πάλι τα ιδια ...
Τα εχουμε πει και αλλού ..
Ο Κουβανος με λιγο (ενταξει πολυ τρεξιμο) και καποια λεφτα μπορει να παρει άδεια να ταξιδεψει , οι πρεσβειες των χωρών που θελει να πάει ΔΕΝ ΤΟΥ δινουν βίζα, οπως συμβαινει με ολες τις "φτωχες" χωρες .
Απλά πραγματα ....που είναι το δυσκολο να γινει κατανοητό ;

Επιπλεον εχουμε τη πολυτελεια να μας τα εξηγει ανθρωπος που γνωριζει τους νόμους της Κουβας καλύτερα και απο Κουβανο .
και πιστεψτε με ειναι πολύ δυσκολο να καταλαβεις και να ξερεις τι γίνεται στη Κουβα ....
 

angikok

Member
Μηνύματα
16
Likes
3
Επόμενο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ταξίδι-Όνειρο
Πετρουπολη (λευκες νυχτες
Πρώτη και κύρια.Για ποιό λόγο να φοβηθεί να δώσει βίζα μια χώρα σε Κουβανό μπας και ζητήσει αυτός άσυλο,αφού κάλλιστα μπορεί να του το αρνηθεί.

Πριν απ' όλα, καλό είναι να έχει κανείς υπόψη πως οι Κουβανοί δεν είναι εξαίρεση που δεν παίρνουν βίζα, ο κανόνας είναι: οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη δεν παίρνουν βίζα από κανένα κράτος για να ταξιδέψουν, τα ταξίδια είναι για μας που έχουμε διαβατήρια από ζάμπλουτες χώρες, τύπου Ελλάδας. Ούτε στον Κολομβιανό δίνουν εύκολα βίζα, ούτε στον Πακιστανό, ούτε στο Φιλιππινέζο ούτε στον Περουβιανό (έχω πικρή εμπειρία από αυτό), στο Σουδανό, τον Νικαραγουάνο κλπ. Εάν είσαι από φτωχή χώρα, πολύ απλά θεωρείσαι πιθανός λαθρομετανάστης και ως εκ τούτου δε σου δίνουν βίζα, εκτός κι αν πληροίς κριτήρια που ο μέσος πολίτης αυτών των χωρών δεν τα βλέπει ούτε στον ύπνο του (καταθέσεις, προσκλήσεις από πολίτες της συγκεκριμένης χώρας, αεροπορικά ήδη πληρωμένα με κίνδυνο να σου μείνουν στο χέρι, μήνες αναμονής, συνεντεύξεις, χαρτόσημα κλπ κλπ). Κοινώς, το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με τους Κουβανούς.

Απλά, στην περίπτωση των Κουβανών είναι ακόμη πιο δύσκολο το θέμα επειδή υπάρχει και το πολιτικό στη μέση. Ο Κουβανός λαθρομετανάστης δηλαδή, θα ισχυριστεί πως διώκεται στη χώρα του, πως αν επιστρέψει θα τον βάλουν φυλακή και ως εκ τούτου δικαιούται πολιτικό άσυλο. Σε αυτήν την περίπτωση, η χώρα που τον υποδέχεται έχει πρόβλημα, ό,τι κι αν κάνει: 1. αν του δώσει το πολιτικό άσυλο, φορτώθηκε πεσκέσι άλλον έναν μετανάστη και μάλιστα από τους λεγόμενους ανεπιθύμητους, διότι συνήθως οι Κουβανοί είναι και μορφωμένοι και δεν πάνε αν πλύνουν σκάλες, αλλά παίρνουν επιθυμητές δουλειές από τους ντόπιους, μετά επαναπατρίζουν όλη τους την οικογένεια αφού θεωρείται πως διώκονται κι αυτοί κλπ κλπ. Επιπλέον, επειδή το να δώσεις πολιτικό άσυλο σε κάποιον σημαίνει αυτόματα πως καταδικάζεις δημοσίως την κυβέρνηση της χώρας του ως καταπατητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόλις απέκτησες έναν ωραιότατο εχθρό σε διπλωματικό επίπεδο, και μάλιστα σχετικά ισχυρό (διπλωματικά λέμε πάντα). Γιατί να μπλέξεις; Και γιατί να πιστέψεις πως πράγματι άνθρωπος που πληρώνεται επισήμως 30$/μήνα στη χώρα του θα έρθει στη δική σου για διακοπές;

2. Αν δεν του δώσεις το πολιτικό άσυλο, πάλι έχεις πρόβλημα. Τι θα τον κάνεις; Θα τον στείλεις πίσω στην Κούβα; Η Κούβα όσους ζητούν πολιτικό άσυλο δεν τους δέχεται πίσω, τους θεωρεί εθνικούς προδότες. Άσε που θα σε κυνηγούν όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, ειδικά αν είσαι μια από τις χώρες που υπογράφουν τα ψηφίσματα κατά της Κούβας, για διγλωσσία και θα έχουν και δίκιο. Ο μετανάστης σου έμεινε δώρο και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις την...τρελή, όπως η Ελλάδα που είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ σε ποσοστά χορήγησης ασύλου, αλλά ούτε απελαύνει τους αιτούντες άσυλο πίσω στη χώρα τους, γνωρίζοντας πως πολλοί από αυτούς
κινδυνεύουν σοβαρά. Στην καλύτερη τους πετάς στη χώρα προώθησής τους και περιμένεις να περάσουν ξανά τα σύνορά σου παράνομα ώστε να ξαναπιχτεί το γαϊτανάκι, μέχρι να πάρουν κι αυτοί χαμπάρι πως στην Αγγλία και τη Γαλλία, μάλλον θα το πάρουν το άσυλο και πάνε προς τα εκεί. Ακόμη, από την ώρα που έδωσες βίζα, είναι επειδή θεωρητικά εξέτασες την υπόθεση του συγκεκριμένου ατόμου και θεώρησες πως δεν είναι υποψήφιος μετανάστης, επομένως εκτίθεσαι όταν αποδεικνύεται πως όχι μόνο δεν είναι απλά μετανάστης, αλλά είναι και επίδοξος μόνιμος κάτοικος με προοπτική να φέρει κι άλλους συγγενείς.

Υπάρχουν κι άλλες παράμετροι στο θέμα. Ως γνωστόν, Κουβανος που φτάσει στα σύνορα των ΗΠΑ γίνεται αυτόματα Αμερικανός πολίτης, ένας νόμος που ισχύει μόνο για Κουβανούς. Οι ΗΠΑ λοιπόν ουσιαστικά απαγορεύουν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και τον Καναδά να δίνουν τουριστικές βίζες στους Κουβανούς, αφού ξέρουν πως το πρώτο που θα κάνει ο Κουβανός είναι να πάει στα σύνορα με τις ΗΠΑ σε Μεξικό ή Καναδά και να γίνει Αμερικανός, όπως κάνουν χιλιάδες κάθε χρόνο. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και χώρες πολύ πιο φτωχές από την Κούβα δε δίνουν βίζα στους Κουβανούς, δε θέλουν μπλεξίματα με τους Αμερικάνους.

Συνοψίζοντας: οι Κουβανοί δεν παίρνουν βίζα διότι ανήκουν στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του κόσμου που θεωρείται πως δεν πάνε για τουρισμό, αλλά για εγκατάσταση στην ξένη χώρα. Το ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν και την πολιτική κατάσταση για να μείνουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα που έκανε το λάθος να τους χορηγήσει τουριστική βίζα, τους τοποθετεί στην ακόμη πιο ανεπιθύμητη κατηγορία (άλλο παράδειγμα: Ιρανοί). Ως κράτος υποδοχής, για να μη μπλέκεις με ιστορίες, απλά αρνείσαι την τουριστική βίζα σε όποιον Κουβανό σου τη ζητάει, εκτός κι αν πληροί σχεδόν απίθανες προϋποθέσεις (που τις πληρούν κάποιοι πάντως, ξαναλέω πως έχω πολλούς φίλους Κουβανούς που έχουν κάνει τουρισμό στο εξωτερικό, αλλά επουδενί δεν είναι ο μέσος Κουβανός).

Έπειτα,όλη αυτή η παραφιλολογία με την διαστρέβλωση των Κουβανικών ειδήσεων.Δεν νομίζω ότι κινδυνεύει κανείς από την Κούβα πλέον για να γίνεται συστηματική παραπληροφόρηση για τα τεκταινόμενα εκεί.Και άντε πες οι Αμερικάνοι το κάνουν ακόμα από γινάτι,εδώ έχεις διαψεύσει μέχρι είδηση της El Pais παλιότερα.Εξάλλου πλέον με το διαδίκτυο και τους εκατομμύρια τουρίστες που δέχεται κάθε έτος το νησί θα ήταν τουλάχιστον χαζή η προσπάθεια παραπληροφόρησης.

Δεν είπα πως υπάρχει κανένα σχέδιο εσκεμμένης παραπληροφόρησης. Είπα πως ως συνήθως η είδηση μεταφέρθηκε λάθος. Τα λάθη μπορεί να προέρχονται από τους ακόλουθους λόγους (και ίσως και από άλλους):
1. Ασχετοσύνη και άγνοια της κουβανικής πραγματικότητας. Μάλλον το πιο πιθανό απ' όλα στις περισσότερες περιπτώσεις. Η Κούβα έχει μια πολυπλοκότητα που έχουν ελάχιστες χώρες στον κόσμο και οι ξένοι δημοσιογράφοι που κατοικούν στη χώρα, σχετίζονται με Κουβανούς, μιλάνε τη γλώσσα και μένουν αρκετό καιρό ώστε να ξέρουν τι παίζει, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Έτσι εξηγείται το ότι παρερμηνεύονται συνεχώς και ειδήσεις που δεν έχουν κανένα απολύτως πολιτικό περιεχόμενο. Π.χ η κυβέρνηση επιτρέπει στους κουρείς να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα κουρεία της, πληρώνοντας νοίκι στο κράτος που εξακολουθεί να είναι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και του χώρου (κουρείο). Το διάβασε κάποιος που δεν ξέρει τον νόμο, δεν ξέρει την κουβανική πραγματικότητα, τη συγχέει με τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν στο ανατολικό μπλοκ και να' σου ο τίτλος: "Ιδιωτικοποιήθηκαν τα κουρεία στην Κούβα, ο Ραούλ ξεκινάει κύμα ιδιωτικοποιήσεων".

2. Η μεταφορά των ειδήσεων γίνεται μέσω "καναλιών" που έχουν στόχο να την "επεξεργαστούν". Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά στις ΗΠΑ. Δηλαδή συμβαίνει κάτι στην Κούβα και καλείται ως αναλυτής να τη σχολιάσει ο αρχισυντάκτης της Miami Herald. Ο άνθρωπος είναι αμερικανοκουβανός, πιθανότατα γόνος πρώην προυχόντων, έχει συγκεκριμένη ατζέντα και πελατολόγιο κι επιπλέον δεν έχει πάει στην Κούβα ποτέ του. Επειδή αυτοπροσδιορίζεται ως Κουβανός, επειδή μιλάει Ισπανικά που δεν μιλάει ο δημοσιογράφος ή παρουσιαστής, αυτός δέχεται ως θέσφατο ό,τι του πει ο Αμερικανοκουβανός, αφού μάλιστα θεωρεί (και ορθά) πως ό,τι άποψη κι αν πάρει από την πλευρά της Κούβας θα είναι κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση. ΚΑι καταλήγει με μια "αντικειμενική" άποψη που είναι ακόμη πιο διαστρεβλωμένη από τα γνωστά συμφέροντα της κουβανικής μειονότητας στη Φλόριντα. Σχεδόν όλες οι ειδήσεις περνάνε μέσα από το φίλτρο των αμερικανοκουβανών. Αυτοί, σε αντίθεση με την αμερικάνικη κυβέρνηση, έχουν πολλά κίνητρα να παραπληροφορήσουν, αφού από την ίδια την παραπληροφόρηση εξαρτάται η οικονομική τους δύναμη. Ειλικρινα΄στο λέω, πολλές φορές ο Αμερικανός δημοσιογράφος ή ανταποκριτής δεν έχει ιδέα ότι τον δουλεύουν ψιλό γαζί. Εδώ με διπλωμάτες μιλάς και βλέπεις πως δεν ξέρουν τι τους γίνεται στο νησί, και πώς να ξέρουν δηλαδή, όταν ζουν σε ένα διπλωματικό γκέτο και οι μόνοι Κουβανοί εμ τους οποίους έχουν επικοινωνία είναι οι κατάσκοποι κηπουροί της πρεσβείας...

3. Λάθος μετάφραση. Είναι απίστευτο το πόσες φορές γίνεται. Κλασικό παράδειγμα, αυτό που έγινε με το νησί του Πάσχα πρόπερσι. Οι Rapa Nui διαδηλώνουν πως δε θέλουν άλλους ηπειρώτες Χιλιανούς στο νησί τους, η λέξη "ηπειρώτης" ερμηνεύθηκε ως "τουρίστας" και βρέθηκε ολόκληρο CNN να κάνει ειδική εκπομπή για το πόσο κακό κάνουν οι τουρίστες σε διάφορες μειονότητες του κόσμου, όταν η είδηση ήταν το τελείως αντίθετο: τουρίστες ήθελαν, Χιλιανούς δεν ήθελαν οι άνθρωποι.

4. Εξαιρετικά μικρή πρόσβαση της κουβανικής κυβέρνησης στα διεθνή μέσα. Περνάει ένας νόμος στην Κούβα, κατανοείται και αναλύεται λάθος στο CNN ή το TVE, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στέλνοντας κάποιον εκπρόσωπο να εξηγήσει τη θέση της σε κάποιο τέτοιο μέσο είτε επειδή δεν καλούνται (στις ΗΠΑ είναι ταμπού να δοθεί βήμα σε Κουβανό αξιωματούχο...), είτε επειδή κανείς αξιωματούχος δε θέλει να βγει στα ξένα κανάλια (μια πατάτα να πει, καρατομήθηκε), είτε επειδή κι όταν βγαίνουν χρησιμοποιούν μια ξύλινη, κομματική γλώσσα που κουράζει και δεν την καταλαβαίνει και κανείς (π.χ βγήκε μια φορά στην ισπανική τηλεόραση ο ΥΠΕΣ και τους έλεγε για "μονάδες κοινωνικής αναμόρφωσης", "λαϊκούς πυρήνες αυτόνομων αποφάσεων", "ιδεολογικών προτσές σε κατάσταση αναδιάρθωσης" κλπ και φυσικά δεν τον ξανακάλεσαν διότι η θεαματικότητα πήγε στο μείον κι ανάθεμα αν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι τους μιλούσε για τις CDR, τις εργατικές επιτροπές και τις επιστολές προς την Κεντρική Επιτροπή.

Εγώ είμαι της αίσθησης ότι απλώς κάποια άρθρα δεν λένε όλη την αλήθεια.Αλλά απ'την άλλη ώρες ώρες κι εσύ μου δίνεις την αίσθηση πως κρύβεις κάτι.Πρόσφατα διέψευδες την αποκρατικοποίηση μέχρι που την επιβεβαίωσε κι ο ίδιος ο Ραούλ.


Τι να κρύψω εγώ μωρέ; Το αν οι πρεσβείες δίνουν βίζα στους Κουβανούς;
Κάνε μια βόλτα στην Αβάνα και ρώτα τους Κουβανούς... Ο κανόνας είναι απλός: η κουβανική κυβερνηση θέλει να σε αρμέξει και η ξένη πρεσβεία θέλει να αποθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους από το να ζητούν βίζα, μρτστρέποντας την όλη εμπειρία σε Γολγοθά.

Εξάλλου πλέον με το διαδίκτυο και τους εκατομμύρια τουρίστες που δέχεται κάθε έτος το νησί θα ήταν τουλάχιστον χαζή η προσπάθεια παραπληροφόρησης.


Μμμ, τώρα σωθήκαμε... Το 70% των τουριστών στην Κούβα είναι ΑΙ, δηλαδή δε βγαίνουν ούτε από το ξενοδοχείο τους. Κι από τους υπόλοιπους πόσοι θεωρείς πως μετά από 10 μέρες ξέρουν ότι η χώρα παρακαλαει τις αμερικάνικες εταιρείες να κάνουν επενδύσεις (οι περισσότεροι νομίζουν πως η Κούβα δε θέλει ξένες εταιρείες στη χώρα!), πόα λεφτά βγάζει ο μέσος Κουβανός και με ποιο τρόπο, τι είναι το CANF και τι κάνει η οργάνωση της γειτονιάς; Εγώ σου λέω πως οι περισσότεροι από τους τουρίστες που πατάνε το πόδι τους στη χώρα δεν έχουν ιδέα του τι χώρα επισκέφθηκαν, και το γιατί είναι όπως είναι. Εδώ ακόμη οι περισσότεροι νομίζουν πως απαγορεύεται στους Κουβανούς να βγουν από τη χώρα...

Για να μην το κουράζουμε παραπάνω, λογικά ο νόμος θα αφαιρεί από την όλη διαδικασία τη λευκή κάρτα. Στην ουσία αυτό σημαίνει λιγότερο άρμεγμα, λιγότερξ γραφειοκρατία, καμία ουσιαστική βελτίωση στο μεγαλύτερο εμπόδιο για την έξοδο από τη χώρα: τη χορήγηση βίζας από τη χώρα προορισμού.
Yorgos εχω διαβασει οσα εχεις γραψει για κουβα κι απευθυνομαι σε σενα επειδη την ξερεις απο πρωτο χερι...λοιπον θα ηθελα να παω Κουβα για καποιο διαστημα διμηνο ή τριμηνο για αρχη να βολιδοσκοπησω αν μπορω να ζησω μακροπροθεσμα εκει...κι επειδη θελω και κατι να κανω σκεφτηκα για αρχη να μαθω τα ισπανικα τα οποια τα ψιλοκαταφερνω .Θα θελα λοιπον να σε ρωτησω αν ξερεις η μπορεις να μαθεις αν υπαρχουν τμηματα αναλογα για αλλοδαπους ...επισης θα μ ενδιεφερε να ξεκινησω ως εθελοντρια καπου και να προσφερω κατι (ειμαι γιατρος κι εχω μαθει οτι εχουν πολυ υψηλο επιπεδο στην ιατρικη τους) ετσι ωστε και κινητρο διαμονης να εχω και να γνωρισω και να συναναστραφω τους Κουβανους....εψαξα στο σαιτ της κουβανικης πρεσβειας αλλα ειναι κενη η ιστοσελιδα τους.Θα χαρω πολυ αν εχεις καποιες ιδεες να μου δωσεις ακομη και κατι αλλο αν υπαρχει να κανω και αν μπορεις να μου συστησεις και συγκεκριμενα μερη και σχολεια...
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.725
Likes
50.764
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Γεια σου. Την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (όλο το χρόνο) ξεκινάνε νέα τμήματα στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Δεν είναι πολύ ακριβά, δες τις τιμές και τις λοιπές πληροφορίες εδώ: http://www.uh.cu/infogral/estudiaruh/postgrado/english.html

Να ξέρεις πως η ζωή στην Κούβα είναι ακριβή, ειδικά η διαμονή σου, από την ώρα που θα πρέπει να μείνεις σε νόμιμο κατάλυμα (ενοικιαζόμενο με άδεια ή σε κάποιο ξενοδοχείο, αλλά με τιμές για φοιτητές), αφού θα σε τσεκάρουν. Ρώτα τους πόσο σου δίνουν το ξενοδοχείο κι αν είναι πάνω από 300CUC το μήνα, στείλε μου πμ, νομίζω πως μπορώ να σου βρω νόμιμο δωμάτιο σε καλή περιοχή με ωραίους οικοδεσπότες για περίπου αυτή την τιμή, αρκεί να μην είναι υψηλή σαιζόν (δηλαδή χειμώνας και καλοκαίρι).

Για εθελοντική εργασία, δυστυχώς οι πιθανότητες είναι σχεδόν μηδαμινές, η Κούβα δε χρειάζεται προσωπικό. Έχει τόσο που το στέλνει έξω, από μηχανολόγους μέχρι πυρηνικούς φυσικούς και μικροχειρούργους. Για τις μπριγάδες δεν το συζητώ καν, δουλειά ουσιαστική δεν κάνουν (τα ζαχαροκάλαμα τα κόβουν τα μηχανήματα και αν ήθελαν εργατικά χέρια θα έπαιρναν τους Κουβανούς που πάνε στην παραλία και λιάζονται σαν τις τομάτες), δε λείπουν εργατικά χέρια. Λεφτά λείπουν και να φύγει το εμπάργκο. Κάποτε ζητούσε -εντελώς εθελοντικά- η εκκλησία καθηγητή ελληνικών. Χωρίς να θέλω να πω τίποτε παραπάνω, μην μπλέξεις μαζί τους.

Αυτό που μπορείς να κάνεις ως Ελληνίδα κι αφού έχεις την καλή διάθεση (και μπράβο σου) είναι να κάνεις ιδιαίτερα Ελληνικών σε Κουβανούς που ενδιαφέρονται. Εγώ πλέον δεν έχω χρόνο και δεν υπάρχει άλλος. Αν θες να προσφέρεις, ξέρω τουλάχιστον 4 άτομα που πεθαίνουν να βελτιώσουν τα φτωχά Ελληνικά τους και είτε δεν τους βολεύουν τα ωράρια της Εκκλησίας, είτε δε θέλουν να έχουν σχέση μαζί της, για διάφορους λόγους (ένας εκ των οποίων είναι η κακή ποιότητα των μαθημάτων). Όχι μόνο θα τους κάνεις μεγάλη χάρη, αλλά είναι και διατεθειμένοι να σε πληρώσουν κάτι ψιλά, το φαγητό σου θα το βγάζεις, αλλά το βασικό είναι ότι θα γνωρίσεις ανθρώπους κανονικούς κι όχι τους συνήθεις 100-200 υπόπτους/πέφτουλες της Αβάνας που γνωρίζουν όλοι οι τουρίστες και φεύγουν με την εντύπωση πως στην Κούβα "όλα γίνονται για τα λεφτά". Μιλάω για εργαζόμενους ανθρώπους, γύρω στα 30-40 όλοι τους, καλά παιδιά με πραγματική αγάπη για την ελληνική γλώσσα. Ειδικά η μία είναι party animal, σούπερ κοινωνική και ο ιδανικός άνθρωπος για να δεις τη ζωή εκ των έσω. Δεν νομίζω πως θα δεχτούν να τους κάνεις μάθημα τσάμπα, έστω ένα συμβολικό ποσό θα απαιτήσουν να το πληρώνουν...

Ό,τι άλλο θες, σε πμ, μην κάνουμε το thread αμέρικαν μπαρ.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.725
Likes
50.764
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Φαντασου τωρα να σκασει Κουβανος με ""επισημο μισθο $20 και να ζητησει βιζα. Χλωμο το βλεπω... Εκτος ισως αν θελει να ελθει στην Ελλαδα. Εδω εχουμε φερει απο ολες τις φυλες τηε Γης, λιγοι Κουβανοι παραπανω δεν θα μας πειραξουν....

Ακριβώς έτσι είναι, μάλιστα η ελληνική πρεσβεία είναι από τις λίγες που δε ζητάει παλαβά πράγματα (εννοείται πως θες κάρτα/πρόσκληση πάντως), έχει πέσει σύρμα και υπάρχουν Κουβανοί που κάνουν αίτηση για βίζα Σένγκεν στην Ελλάδα, με σκοπό να την κάνουν για Ισπανία, Αγγλία ή Γαλλία. Υποτίθεται πως κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει κοινή πολιτική στην ΕΕ για την έκδοση της βίζας Σένγκεν και δε θα είναι στην ευχέρεια της κάθε χώρας το αν θα τη δίνει ή όχι, αλλά δεν ξέρω πόσο προχώρησε αυτό. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα είναι μια από τις 3 χώρες που ψιλοδίνουν βίζες, βασικά επειδή δεν έχουμε και μεγάλο πρόβλημα με τον αριθμό των Κουβανών στην Ελλάδα (σε Ισπανία και Ιταλία έχουν μπουχτίσει, μερικούς τους διώχνουν πριν καν τη συνέντευξη).
 

angikok

Member
Μηνύματα
16
Likes
3
Επόμενο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ταξίδι-Όνειρο
Πετρουπολη (λευκες νυχτες
Γεια σου. Την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (όλο το χρόνο) ξεκινάνε νέα τμήματα στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Δεν είναι πολύ ακριβά, δες τις τιμές και τις λοιπές πληροφορίες εδώ: http://www.uh.cu/infogral/estudiaruh/postgrado/english.html

Να ξέρεις πως η ζωή στην Κούβα είναι ακριβή, ειδικά η διαμονή σου, από την ώρα που θα πρέπει να μείνεις σε νόμιμο κατάλυμα (ενοικιαζόμενο με άδεια ή σε κάποιο ξενοδοχείο, αλλά με τιμές για φοιτητές), αφού θα σε τσεκάρουν. Ρώτα τους πόσο σου δίνουν το ξενοδοχείο κι αν είναι πάνω από 300CUC το μήνα, στείλε μου πμ, νομίζω πως μπορώ να σου βρω νόμιμο δωμάτιο σε καλή περιοχή με ωραίους οικοδεσπότες για περίπου αυτή την τιμή, αρκεί να μην είναι υψηλή σαιζόν (δηλαδή χειμώνας και καλοκαίρι).

Για εθελοντική εργασία, δυστυχώς οι πιθανότητες είναι σχεδόν μηδαμινές, η Κούβα δε χρειάζεται προσωπικό. Έχει τόσο που το στέλνει έξω, από μηχανολόγους μέχρι πυρηνικούς φυσικούς και μικροχειρούργους. Για τις μπριγάδες δεν το συζητώ καν, δουλειά ουσιαστική δεν κάνουν (τα ζαχαροκάλαμα τα κόβουν τα μηχανήματα και αν ήθελαν εργατικά χέρια θα έπαιρναν τους Κουβανούς που πάνε στην παραλία και λιάζονται σαν τις τομάτες), δε λείπουν εργατικά χέρια. Λεφτά λείπουν και να φύγει το εμπάργκο. Κάποτε ζητούσε -εντελώς εθελοντικά- η εκκλησία καθηγητή ελληνικών. Χωρίς να θέλω να πω τίποτε παραπάνω, μην μπλέξεις μαζί τους.

Αυτό που μπορείς να κάνεις ως Ελληνίδα κι αφού έχεις την καλή διάθεση (και μπράβο σου) είναι να κάνεις ιδιαίτερα Ελληνικών σε Κουβανούς που ενδιαφέρονται. Εγώ πλέον δεν έχω χρόνο και δεν υπάρχει άλλος. Αν θες να προσφέρεις, ξέρω τουλάχιστον 4 άτομα που πεθαίνουν να βελτιώσουν τα φτωχά Ελληνικά τους και είτε δεν τους βολεύουν τα ωράρια της Εκκλησίας, είτε δε θέλουν να έχουν σχέση μαζί της, για διάφορους λόγους (ένας εκ των οποίων είναι η κακή ποιότητα των μαθημάτων). Όχι μόνο θα τους κάνεις μεγάλη χάρη, αλλά είναι και διατεθειμένοι να σε πληρώσουν κάτι ψιλά, το φαγητό σου θα το βγάζεις, αλλά το βασικό είναι ότι θα γνωρίσεις ανθρώπους κανονικούς κι όχι τους συνήθεις 100-200 υπόπτους/πέφτουλες της Αβάνας που γνωρίζουν όλοι οι τουρίστες και φεύγουν με την εντύπωση πως στην Κούβα "όλα γίνονται για τα λεφτά". Μιλάω για εργαζόμενους ανθρώπους, γύρω στα 30-40 όλοι τους, καλά παιδιά με πραγματική αγάπη για την ελληνική γλώσσα. Ειδικά η μία είναι party animal, σούπερ κοινωνική και ο ιδανικός άνθρωπος για να δεις τη ζωή εκ των έσω. Δεν νομίζω πως θα δεχτούν να τους κάνεις μάθημα τσάμπα, έστω ένα συμβολικό ποσό θα απαιτήσουν να το πληρώνουν...

Ό,τι άλλο θες, σε πμ, μην κάνουμε το thread αμέρικαν μπαρ.
σ ευχαριστω πολυ εισαι πολυ κατατοπιστικος....θα σου στειλω πμ για καποιες διευκρινισεις...
 

angikok

Member
Μηνύματα
16
Likes
3
Επόμενο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ταξίδι-Όνειρο
Πετρουπολη (λευκες νυχτες
Για άλλη μια φορά, η είδηση είναι γραμμένη λάθος. Συμβαίνει σχεδόν πάντα για ό,τι έχει να κάνει με την Κούβα. Παράδειγμα: η κυβέρνηση αντικαθιστά τα παλιά (αμερικάνικα) ψυγεία και οικιακές συσκευές με καινούριες με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και η είδηση ερμηνεύεται ως "ο Κάστρο απαγορεύει και τα αμερικάνικα ψυγεία τώρα". Έγραψε ο Κάστρο ένα άρθρο στο οποίο ανέλυε γιατί θα γινόταν εισβολή στη Λιβύη (40 μέρες πριν αυτή γίνει πραγματικότητα) και γιατί αυτό είναι πολιτικά μεμπτό και η είδηση μεταφράζεται ως "στήριξη στον Καντάφι παρέχει ο Κάστρο", όταν στο ίδιο το άρθρο οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την εσωτερική πολιτική του Καντάφι δεν ήταν ακριβώς εγκωμιαστικές. Τα ίδια έγιναν και με τα κινητά τηλέφωνα ("οι Κουβανοί απέκτησαν μόλις τώρα κινητά" έλεγε ένα άρθρο...) κλπ.

Έτσι όπως είναι γραμμένο το άρθρο δίνει την εντύπωση πως απαγορεύεται στους Κουβανούς να ταξιδεύουν, πράγμα που είναι ψευδές. Με κάποιες εξαιρέσεις (γιατροί που δεν έχουν κάνει το "αγροτικό" τους, στρατιωτικοί, επιστήμονες σε θέσεις-κλειδιά, άτομα με ποινικό μητρώο), όποιος Κουβανός θέλει μπορεί να ταξιδέψει... στη θεωρία. Διότι στην πράξη σχεδόν καμία χώρα δε θα του δώσει βίζα, χώρια που οι εγγυήσεις που ζητάνε οι πρεσβείες από τον Κουβανό πολίτη για να αποδείξει πως δεν είναι οικονομικός μετανάστης είναι απίθανες (πχ. στην αμερικάνικη "πρεσβεία" πρέπει να κάνεις 3 συνεντεύξεις που στοιχίζουν 100$ η καθεμία και αν σου αρνηθούν χάνεις και τα λεφτά σου).

Από κει και πέρα, αν με το καλό καταφέρεις και πάρεις βίζα (ψιλοαπίθανο), πρέπει να πάρεις και τη λεγόμενη λευκή κάρτα, την άδεια εξόδου από τη χώρα, που την παίρνουν όσοι δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες. Δεν ξέρω κάποιον που να μην έχει πάρει τη λευκή κάρτα. Ξέρω πολλούς Κουβανούς που έχουν πάει στο εξωτερικό για διακοπές, από την Ισλανδία μέχρι τις ΗΠΑ, το πρόβλημα δεν είναι τόσο τα χρήματα (σε μια κοινωνία όπου η μύηση στη σαντερία κάνει τέσσερα χιλιάρικα και τα 15α γενέθλια της κόρης σου στοιχίζουν από 100$ μέχρι 7.500$, ένα σαράβαλο πωλείται στηξ μαύρη αγορά για 12.000$, δεν είναι απίθανο να βρει κάποιος τα 300$ που κάνει το εισιτήριο για το Μεξικό... η μεξικάνικη βίζα είναι το ζητούμενο και σχεδόν απίθανο), όσο η βίζα, που αν δεν έχεις κονέ στο εξωτερικό είναι αξεπέραστο πρόβλημα.

Αυτό που (μάλλον, διότι δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη ο νόμος για να ξέρουμε) γίνεται είναι ότι καταργείται η λευκή κάρτα, δηλαδή από την ώρα που το ξένο κράτος σου δίνει βίζα, δε χρειάζεσαι κάτι παραπάνω. Η ίδια η ύπαρξη της λευκής κάρτας καθυστερούσε τη διαδικασία πολύ κι απ΄' ό,τι μου έχει πει και συνταγματολόγος είναι και αντίθετη με την υπάρχουσα νομοθεσία της χώρας.

Συνεπώς, αυτό που αλλάζει είναι ότι καταργείται μια καθαρά γραφειοκρατική και παρανοϊκή χαζομάρα, αλλά επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι: ο Κουβανός για να ταξιδέψει χρειάζεται βίζα από το κράτος στο οποίο κατευθύνεται και γι' αυτή θέλει ένα μάτσο πράγματα: πρόσκληση από ξένο πολίτη, εγγύηση επιστροφής, προαγορά εισιτηρίου, κατάθεση εγγύησης, απόδειξη ύπαρξης τρελών για τα δεδομένα της χώρας καταθέσεων, έγκριση από τον αρμόδιο πρόξενο κλπ κλπ. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Κουβανών, τα ταξίδια θα συνεχίσουν να είναι όνειρο, όχι λόγω έλλειψης χρημάτων ή επειδή "τους το απαγορεύει η κυβέρνηση", αλλά επειδή οι ξένες πρεσβείες δε δίνουν βίζα σε Κουβανούς (κυρίως από φόβο μη ζητήσουν πολιτικό άσυλο, οπότε είναι υποχρεωμένες να τους ταϊζουν και να τους ποτίζουν, κάτι που εκμεταλλεύονται συστηματικά χιλιάδες Κουβανοί κάθε χρόνο, καταδικάζοντας τους υπόλοιπους).

Το κουβανικό κράτος δεν έχει κανένα κίνητρο να μην αφήνει τους πολίτες του να βγαίνουν από τη χώρα, άλλωστε τους "εξάγει" κατά δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο με τα διάφορα προγράμματα ανταλλαγής προσωπικού, υποτροφιών, μετεκπαίδευσης, ανθρωπιστικής βοήθειας, βίζες εργασίας, γάμους με αλλοδαπούς κλπ. Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά πως κάθε Κουβανός που μένει έξω και συνάλλαγμα στέλνει στην Κούβα (και η χώρα καίγεται γι' αυτό το συνάλλαγμα) και φυσικά αποδεσμεύει την κυβέρνηση από την υποχρέωσή της να τον στεγάζει, να τον σιτίζει, να του παρέχει υγεία, διακοπές, επιδοτούμενα προϊόντα και υπηρεσίες, κλπ, οπότε και κάνει κωλοτούμπες για κάθε Κουβανό που φεύγει, με τις εξαιρέσεις που προαναφέρθηκαν.

edit: με πρόλαβε ο fitziano. Σχετικά είχε επιβεβαιώσει και η ΚΙΚΙ πως ό,τι προβλήματα είχε για να φέρει την οικογένεια της από την Κούβα στην Ελλάδα ήταν από την ελληνική πλευρ΄λα κι όχι από την κουβανική, πετάει τη σκούφια της η κουβανική κυβέρνηση όταν φεύγουν οι Κουβανοί, τους αρμέγει και σαν αγελάδες με κάτι επαίσχυντα χαρτόσημα και άλλες μπούρδες)
Yorgos χρειαζομαι την βοηθεια σου για καποιες πληροφοριες για την Κουβα οι οποιες αφορουν το φαρμακο του μπλε σκορπιου.Δεν εχω τη δυνατοτητα να σου απευθυνω προσωπικο μηνυμα οποτε αν μπορεις και δυνασαι να με βοηθησεις σε παρακαλω στειλε μου σε προσωπικο μηνυμα το μαιλ σου να σου παραθεσω την παρακληση μου....ελπιζω να εχω συντομα νεα σου εστω και αρνητικα.καλο σου βραδυ
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.266
Μηνύματα
885.754
Μέλη
38.947
Νεότερο μέλος
GThan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom