Το μεγάλο βήμα και οι πρώτες εντυπώσεις

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Πρώτες εντυπώσεις

Το παλάτι για κάποιο λόγο ήταν καλυμμένο από έξω, οπότε δεν είδα και πολλά. Την πλατεία είναι η αλήθεια την περίμενα μεγαλύτερη, είχα ακούσει τόσα πολλά, και την είχα φανταστεί αλλιώς. Τελοσπάντων, ο σκοπός μου δεν είναι αυτή τη φορά να περιγράψω αυτά που είδα, μπορούν να τα περιγράψουν οι επισκέπτες στις ταξιδιωτικές τους αφηγήσεις και να είναι πιο ακριβείς από εμένα.

Να πω τις μέχρι τώρα εντυπώσεις μου από την πόλη:
1.Οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικο και καθόλου δήθεν. Ντύσιμο; χαλαρό και άνετο. Άλλωστε πού να ντυθείς καλά όταν κάνεις ποδήλατο;

2.Ρυθμός ζωής: Τόσο οι τουρίστες όσο και οι κάτοικοι διακατέχονται από μία ηρεμία. Δεν υπάρχει άγχος, δεν υπάρχει βιασύνη στο περπάτημά τους. Στο Βερολίνο νομίζω περπατάνε πολύ πιο γρήγορα, το βήμα είναι πιο ταχύ. Εδώ εντάξει, δεν σέρνονται, αλλά περπατάν σαν να πηγαίνουν βόλτα στην αγορά. Νορμάλ περπάτημα μέχρι να φτάσουν στη στάση που θα έρθει το λεωφορείο/τραμ στην ώρα του.
a4.bp.blogspot.com__tL7lzo0Mkac_S1yo5ZBMg3I_AAAAAAAAASs_tWz56b2kzFY_s320_IMGP1240.JPG
(στάση τραμ και λεωφορείου με τη χαρακτηριστική πινακίδα ανακοίνωσης χρόνου άφιξης. Στην αρχή δεν την πρόσεξα λόγω χρώματος. Την περίμενα φωτεινή.)

Επίσης, επικρατεί μία ησυχία στην πόλη. Ηρεμείς και εσύ με αυτό, εκτός αν είσαι αντιθετος τύπος από εμένα, που η ησυχία στη δίνει στα νεύρα και τρελαίνεσαι. Για εμένα ειναι απόλαυση. Ξέρεις τι είναι να περπατάς στην πόλη 2μμ και να έχει πολλούς ανθρώπους να περπατάνε, αλλά το μόνο που ακούγεται είναι το τραμ στις ράγες, το πέταγμα ενός πουλιού και πιο πέρα η καμπάνα που χτυπάει την ώρα;

a1.bp.blogspot.com__tL7lzo0Mkac_S1yo5qJkVUI_AAAAAAAAAS0_2YPZtMX4KGw_s320_IMGP1244.JPG

3.ΜΜΜ: Οι οδηγοί των ΜΜΜ είναι πολύ ευγενικοί. Αν κάποιος αργήσει για λίγα δευτερόλεπτα και τρέχει να το προλάβει, ο οδηγός θα ξανανοίξει την πόρτα για αυτόν, ακόμα και αν έχει ήδη ξεκινήσει. Σε 2 μέρες το είδα 3 φορές, οπότε πρέπει να είναι συχνό φαινόμενο. Παρόλη την μικρή καθυστέρηση που μπορεί αυτό να προκαλεί, η οδήγηση συνεχίζεται σε κανονικούς ρυθμούς και όχι στον ρυθμό “καλωσήρθατε στο τρενάκι του τρόμου”.
Οι συγκοινωνίες τακτικές και σχετικά βολικές. Προς το παρόν δεν έχω συναντήσει κάποιο πρόβλημα. Συμβουλεύομαι είτε τον Μ είτε το site 9292ov.nl: OV-reisinformatie en routeplanner voor bus, trein, metro, tram en veerboot για τις μετακινήσεις μου. Χρησιμοποιώ ακόμα την κάρτα με τις 45 strips, αλλά προσπαθώ να κάνω οικονομία ως εξής: το σπίτι που μένω τώρα ανήκει στη 2η ζώνη και είναι 2 στάσεις πριν την ζώνη 1. Οπότε προτιμώ να περπατώ 2 στάσεις στο πήγαινε και στο έλα και να κάνω οικονομία στην κάρτα μου, αφού οι αποστάσεις άλλωστε είναι μικρές και περπατώ μόνο 5-10 λεπτά για 2 στάσεις!

4.Συγκρίσεις: Δεν συναντάς αρκετά πράγματα που συνήθισα και μου άρεσαν στο Βερολίνο. Λυπήθηκα που δεν τα είδα εδώ και δεν θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μου πια. Για παράδειγμα, οι Ολλανδοί μιλάνε πιο δυνατά, δεν διαβάζουν βιβλία στα ΜΜΜ, δεν τρώνε το φαγητό τους ακριβώς στις 12 όπου και να βρίσκονται, όπως έκαναν οι Γερμανοί με τα ταπεράκια τους.

5.Κόστος: Τα προϊόντα είναι εμφανώς πιο ακριβά από ό,τι στη Γερμανία. Σε σχέση με την Ελλάδα...χμ...άλλα πιο φτηνά, άλλα πιο ακριβά. Σε 3 σουπερμάρκετ πήγα, και είναι νωρίς ακόμα. Οι τιμές παίζουν ακόμα και στην ίδια αλυσίδα, αναλογα με το πού είναι το κατάστημα. Στο τέλος της βδομάδας που θα πάω στην εστία που βρίσκεται ακόμα πιο έξω από το κέντρο, θα μπορώ να κάνω καλύτερη σύγκριση.

6.Καθημερινό φαγητό: Ένα από αυτά που μου έκαναν εντύπωση, είναι ότι ενώ βρίσκεις τυποποιημένες σαλάτες για γεύμα (που δεν βρίσκεις στην Ελλάδα), είναι κατά πρώτον πανάκριβες -πάνω από 4 ευρώ η καθεμιά- και κατά δεύτερον φαίνονται απαίσιες! Οι συνδιασμοί είναι ό,τι να 'ναι! Ακόμα και αυτές που είναι πιο “χυμα”, οι ανάμεικτες σαλάτες στα σακουλάκια, φαίνονται μπαγιάτικες και άνοστες. Ίσως βέβαια να έτυχαν τα συγκεκριμένα καταστήματα, οπότε επιφυλλάσσομαι για το μέλλον.

7.Παράξενα: εκτός από τα στραβά σπίτια, την καθαριότητα κλπ, εμένα αυτό που με ενόχλησε μπορώ να πω, είναι ότι πληρώνεις την τουαλέτα όπου και να πας! Πρέπει να δώσεις tip στην κυρία/κύριο που βρίσκεται στον προθάλαμο, περί τα 40λεπτά. Ακόμα και στο βιβλιοπωλείο που πήγα. Δημόσιες τουαλέτες υπάρχουν λένε, αλλά δεν είναι πολλές. Όχι, δεν είμαι τοσο τσιγκούνα (ασχετα με το οτι πρέπει να κάνω οικονομίες), αλλά συγγνώμη ρε παιδιά, γιατί να πληρώσω για κάτι που δεν θέλω και πάω να το αποβάλλω;;;;

a4.bp.blogspot.com__tL7lzo0Mkac_S1yo5MclshI_AAAAAAAAASk_tv8B0rC6br4_s320_IMGP1227.JPG

Γενικώς δεν μπορώ να πω ότι συναντώ αυτές τις μέρες τα παράξενα που συναντάς στο Βερολίνο. Και είναι και λογικό, αφού το 2ο είναι μία τεράστια πόλη. Και ταυτόχρονα εκεί κάθε γειτονιά/περιοχή μπορεί να έχει και άλλη ατμόσφαιρα. Εδώ πάνω κάτω το ίδιο είναι.
(τα κλασικά "παραξενα" με τα στραβα σπιτια, τις ανοιχτες κουρτινες κλπ θα τα βαλω μονο σε φωτογραφιες αργοτερα. Οι περισσοτεροι ειναι γνωστες αυτών, οπότε δεν συντρέχει κάποιος λόγος να τα λέω κι εγώ)

Α, ένα άλλο ωραίο παράξενο: τα παιδάκια τους δεν τα κουβαλάνε σε καθισματάκια, αν είναι πάνω από 1, αλλά μπροστά από το ποδήλατο είναι προσαρμοσμένο ένα πράγμα σαν μεγάλο καφάσι (ναι, δεν ειναι και πολύ σωστή περιγραφή), και βάζουν μέσα τα παιδιά τους(βλ. φωτό).

a3.bp.blogspot.com__tL7lzo0Mkac_S1yo6lpq6TI_AAAAAAAAATE_5rjRCrt_MdI_s320_IMGP1250.JPG

8.Εννοείται όλοι μιλάνε αγγλικά, εκτός ίσως από τις Τουρκάλες, που παρόλα αυτά προσπαθούνε.
(Η παρακάτω φωτό μπορεί να μην απεικονίζει μία Τουρκάλα, αλλά το πώς έχουν αφομοιώσει τελείως τους μουσουλμάνους στην καθημερινότητά τους. Πού να το έβλεπες αυτό στην Ελλάδα!)

a3.bp.blogspot.com__tL7lzo0Mkac_S1yo54IR02I_AAAAAAAAAS8_xE649y0o77s_s320_IMGP1248.JPG

9.Γενικά η πόλη σηκώνει πολύ περπάτημα, την πρώτη μέρα περπατούσα 2.5 ώρες και το κατευχαριστήθηκα! Το καλό είναι ότι σε 4 μέρες έχασα 4 κιλά, αλλά δυστυχώς θα τα ξαναβάλω όταν πάω να μείνω μόνη μου και θα μαγειρεύω. Εκτός αν συνεχίζω να κινούμαι τόσο όσο τώρα! Άντε να περπατήσω τόσο στη Θεσσαλονίκη... Θα έχω γυρίσει εξουθενωμένη τόσο από την κίνηση των ανθρώπων και τους ρυθμούς μας, όσο και από την κίνηση στο δρόμο. Εδώ τα πεζοδρόμια είναι πολύ μεγαλύτερα και άνετα. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων βέβαια δεν δίνουν πάντα προτεραιότητα στον πεζό, οταν δεν υπάρχει φανάρι, οπότε θέλει τσαμπουκά.

10.Καιρός: δεν ξέρω τι λένε οι περισσότεροι, αλλά εμένα αυτός ο καιρός μου αρέσει. Πρώτον επειδή παρόλη την υγρασία, ξυπνάω το πρωί και αυτό ήταν! Ξύπνησα! Όχι σαν την πόλη μου, που όταν ξυπνάω σέρνομαι και θέλω να κοιμηθώ και άλλο! Εδώ είναι...άλλη υγρασία! Εμένα μου αρέσει γιατί είναι ό,τι πρέπει για διάβασμα, αλλά και για βόλτες. Ακόμα και να ψιχαλίζει, φοράς το καπελάκι/σκούφο σου και όλα οκ! (δεν είμαι της ομπρέλας γενικώς). Δεν ιδρώνεις, περπατάς άνετος και τυλιγμένος! Ταυτόχρονα το κρύο σε κάνει να κουνιέσαι και έτσι θέλεις δεν θέλεις, γυμνάζεσαι! Χθες το απόγευμα άρχισε να χιονίζει και σήμερα το πρωί το είχε στρώσει. Μέχρι αύριο το μεσημέρι όμως μπορεί να λιώσουν όλα και πάλι. :(


προς το παρόν αυτά. Πάω να απολαύσω τη μουσική του συγκατοίκου:cool:! Στη συνέχεια φωτογραφίες...
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ωραια η σημερινη ανταποκριση! Περιμενουμε τη συνεχεια!
 

Kamarado

Member
Μηνύματα
38
Likes
5
Επόμενο Ταξίδι
Ελβετία σου έρχομαι......
Ταξίδι-Όνειρο
Αλασκα
Καλησπερα κι απο εμενα.Ειναι πολυ κατατοπιστικη η αφηγηση σου και μας δινεις μια πολυ λεπτομερη εικονα της ζωης εκει. Εχω επισκεφτει το Αμστερνταμ και αναπολω τις μερες εκεινες με την αφηγηση σου.

Ειναι μια χωρα που το μεγεθος της ειναι οσο η Πελοποννησος οποτε ειναι λογικο το Αμστερνταμ να ειναι πιο ησυχο απο μια πολη σαν το Βερολινο.

Αυτο που μας αναφερεις για την τουαλλετα το εχω δει και σε αλλες πολεις οπως στο Λονδινο, στη Βενετια, στην Βιεννη και ειτε ειναι καποιος υπαλληλος ειτε υπαρχει μηχανημα που σου επιτρεπει την εισοδο μετα την καταβολη του αντιστοιχου αντιτιμου. Θεωρω οτι εχει σχεση με την συνεχη καθαριοτητα του χωρου......?? τι να πω...?

Περιμενω κι εγω την συνεχεια της αφηγησης σου με ανυπομονησια.
Υ.Γ. δεν ξερω αν σε ενδιαφερει αλλα υπαρχει ελληνικο πρακτορειο που οργανωνει εκδρομες με ξεναγους και εκτος Αμστερνταμ.... :roll:

Καλη συνεχεια
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Ειναι μια χωρα που το μεγεθος της ειναι οσο η Πελοποννησος οποτε ειναι λογικο το Αμστερνταμ να ειναι πιο ησυχο απο μια πολη σαν το Βερολινο.

Αυτο που μας αναφερεις για την τουαλλετα το εχω δει και σε αλλες πολεις οπως στο Λονδινο, στη Βενετια, στην Βιεννη και ειτε ειναι καποιος υπαλληλος ειτε υπαρχει μηχανημα που σου επιτρεπει την εισοδο μετα την καταβολη του αντιστοιχου αντιτιμου. Θεωρω οτι εχει σχεση με την συνεχη καθαριοτητα του χωρου......?? τι να πω...?

Περιμενω κι εγω την συνεχεια της αφηγησης σου με ανυπομονησια.
Υ.Γ. δεν ξερω αν σε ενδιαφερει αλλα υπαρχει ελληνικο πρακτορειο που οργανωνει εκδρομες με ξεναγους και εκτος Αμστερνταμ.... :roll:

Καλη συνεχεια
Καλησπέρα!
Ναι, αυτό με τις τουαλέτες το ειχα συναντησει σε αλλες πολεις του εξωτερικου -και του εσωτερικου σε καποια μαγαζια- αλλά δεν το ειχα λαβει υπόψη μου. Στη Γερμανία για παραδειγμα δεν υπαρχει καθόλου είτε οταν υπαρχει καποιος εκει, ειναι προαιρετικό. Άλλωστε εκει υπαρχουν και αρκετες δημοσιες τουαλετες, που ειναι και πολύ...high class από εξω:D

σε ευχαριστώ για τις info! ισως το ψαξω για να παω καμια εκδρομη μολις τακτοποιηθω καπως, αλλα η αληθεια ειναι οτι πρακτορειο...;;;χμ....
ευχαριστώ πολύ πάντως!
 

Kamarado

Member
Μηνύματα
38
Likes
5
Επόμενο Ταξίδι
Ελβετία σου έρχομαι......
Ταξίδι-Όνειρο
Αλασκα
Τιποτα, εγω σε ευχαριστω γιατι μου αρεσε πολυ το Αμστερνταμ και ηταν μια απο τις πολεις που μετακομιζα ανετα...... Μου αρεσε πολυ που τα σπιτια δεν ειχαν κουρτινες, κι αν ειχαν ηταν παντα τραβηγμενες στην ακρη και μπορουσες να δεις τι ομορφα που ηταν τα σπιτια τους μεσα. Ειχα μεινει κοντα στην αγορα των λουλουδιων και μου αρεσε πολυ η περιοχη εκει. Εγω δυστυχως/ευτυχως ημουν με γκρουπακι Χριστουγεννα 2007 κι ηταν οργανωμενα αυτα που θα καναμε. Την πολη ομως την περπατησα αρκετα και μου αρεσε αυτο αν και καποιους κυκλους τους καναμε γιατι τα ..... γεφυρακια μας μπερδευαν.... :xmas_redface:

Οσο για το πρακτορειο, στο ανεφερα μονο και μονο για να παρεις πληροφοριες για καποια μικρα χωριουδακια (που αν θυμαμαι καλα δεν παει τρενο).

Επισης ειναι πολυ ωραια η Χαγη αλλα και η παραλια της, η Scheveningen, οταν θα εχεις χρονο και θα θελεις να δεις και αλλες περιοχες.

Καλο βραδυ :)
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Οσο για το πρακτορειο, στο ανεφερα μονο και μονο για να παρεις πληροφοριες για καποια μικρα χωριουδακια (που αν θυμαμαι καλα δεν παει τρενο).
Καλο βραδυ :)
πολύ χρήσιμο αυτό! ευχαριστώ!
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Αχ Τίτα αν και δεν διαβάζω συχνά ιστορίες από την Ευρώπη πάντα διαβάζω τα δικά σου γιατί μας δίνεις μια εικόνα καθημερινότητας εκτός από την τουριστική, και μου αρέσει που επειδή είσαι νέα και τολμηρή η διήγηση σου είναι ανάλαφρη και δροσερή. Περιμένω την συνέχεια.
 
Last edited by a moderator:

xrisa

Member
Μηνύματα
110
Likes
20
Επόμενο Ταξίδι
λατινικη αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
περού
τιτα μου σου ευχομαι τα καλύτερα για την διαμονή σου στο amsterdam. δεν έχω επισκευφθεί την πόλη και θα σε παρακολουθώ ανελλιπώς για να την γνωρίσω μέσα απο τα μάτια σου. να είσαι πάντα καλά .
 

dmdoc

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
899
Αυτό με την απίστευτη ησυχία είναι κάτι που δεν μπορείς παρά να το προσέξεις.Σκέψου ότι εμείς μέχρι να το συνηθίσουμε μιλούσαμε σχετικά χαμηλόφωνα στο δρόμο.Ησυχία και να ακούγεται το καμπανάκι του τραμ που έρχεται....μοναδικό.
Go on
 

dreamer

Member
Μηνύματα
76
Likes
4
Επόμενο Ταξίδι
λατρεμένο Παρίσι ξανά...
Ταξίδι-Όνειρο
Παταγονία..Γη του Πυρός
Tιτα μου, καλή τύχη κοριτσάκι μου!
Σε διαβάζω από το Βερολίνο ακόμα και χαίρομαι πάααααααααρα πολύ που τα παιδιά της ηλικίας σου θέλουν και μπορούν να παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους! Χίλια μπράβο κοπέλα μου.
Να φανταστείς, "ρουφάω" τις πληροφορίες και τα συναισθήματα που μας περιγράφεις για τη ζωή σου σα φοιτήτρια-ερευνήτρια και τα ξεφουρνίζω στα παιδιά μου, που ακόμα είναι μικρούλια (η μεγάλη μου 14 ακόμα να φανταστείς) λέγοντάς τους να τολμούν και να κυνηγούν τα όνειρα.
Συνέχισε να μας εξιτάρεις τη φαντασία με καθημερινές εικόνες και πολύτιμες πληροφορίες. Να είσαι πάντα καλά!
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια, αλλά με κάνετε και ντρέπομαι! Με αυτά που λέτε με κάνετε να το σκέφτομαι διπλά πώς θα γράψω κάτι, διότι ο γραπτός λόγος έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τον προφορικό και επίσης έχει και άλλο ύφος, που καμιά φορά μπορεί και να παρερμηνευθεί!
Και πάλι όμως σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, και εύχομαι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά σας! 14 δεν είναι και πολύ μικρή ηλικία! Για εμένα τα 14 ήταν η καλύτερη φαση της ζωής μου (μετά τα 23:lol:) και ακόμα τόσο νιώθω μέσα μου. Ήταν πολύ καθοριστικά για εμένα, από άποψη στόχων, ονείρων, προσωπικότητας κλπ.

Εύχομαι ολόψυχα να ζήσουν και αυτά τα όνειρά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να είναι ευτυχισμένα στη ζωή τους με αυτά που έχουν πετύχει και με τους ανθρώπους που έχουν κοντά τους!
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.269
Μηνύματα
885.777
Μέλη
38.947
Νεότερο μέλος
GThan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom