Ισπανία Χειμωνιάτικη απόδραση στη Μαδρίτη

taver

Member
Μηνύματα
12.503
Likes
29.162
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Κατηφορίζουμε προς το ποτάμι, και περπατάμε τα στενά σοκάκια της εβραϊκής γειτονιάς για να φτάσουμε πάνω από την Puente de San Martín, τη δεύτερη μεσαιωνική γέφυρα πάνω από το ποτάμι, στο άλλο άκρο της πόλης. Η γέφυρα αυτή, στη συνημμένη φωτογραφία, ήταν ένα σημαντικό τεχνικό έργο για την εποχή της, το 14ο αιώνα, με μια από τις πέντε της αψίδες να έχει πλάτος 40 μέτρα.

Αφού θαυμάζουμε τη γέφυρα, ανηφορίζουμε και πάλι. Φτάνουμε στο San Juan de los Reyes, ένα φραντσισκανικό μοναστήρι και εκκλησία με φανταστικά cloisters, στα οποία ρίχνουμε μια ματιά για 2.30 ευρώ. Η ανηφόρα συνεχίζεται μέχρι την εκκλησία του San Ildefonso των Ιησουιτών, μια αδιάφορη εκκλησία, που όμως παρέχει πανοραμική θέα στο Τολέδο και το skyline του. Εγώ είμαι ήδη με τη γλώσσα έξω όταν φτάνουμε εκεί, οπότε επιλέγω να καθίσω σε ένα παγκάκι όσο ο Α. ανεβαίνει τις σκάλες ως την κορυφή…

Συνεχίζουμε μέσα από τα δαιδαλώδη γραφικά σοκάκια της πόλης για το Santo Domingo el Antigua, ένα Δομηνικανικό γυναικείο μοναστήρι, όπου ανάμεσα σε μια σειρά από αδιάφορα εκθέματα εκκλησιαστικής τέχνης, βρίσκεται και ο τάφος του El Greco. Όχι κάποιο σπουδαίο θέαμα, απλώς μέσα από μια τρύπα στο πάτωμα βλέπουμε την κρύπτη που έχει ταφεί, κι αυτό μόνο όταν η ευγενική καλόγρια θελήσει να ανάψει το φώς (κάτι που θα το κάνει μόνο όταν έχουμε δει όλο το υπόλοιπο μουσείο…)



Μετά από λίγο ακόμη περπάτημα στα στενά σοκάκια της πόλης, καταλήγουμε και πάλι στην κεντρική πλατεία Zocodover, με γύρω στις 2 ώρες στη διάθεσή μας. Τσιμπάμε ένα Ντονέρ από ένα πακιστανό για να κόψει η πείνα, μια από τις ελάχιστες επιλογές που είχαμε για αλμυρό φαγητό (ή αυτό η McDonalds, όλα τα άλλα ήταν κλειστά Γενάρη μήνα…) κι εκεί που ψαχνόμαστε τι να κάνουμε, η ιδέα έρχεται αμέσως. Θα πάρουμε το τουριστικό τρενάκι (Zocotren) που είναι έτοιμο να αναχωρήσει, να μας κάνει κι αυτό μια ακόμα βόλτα στην πόλη. Δεν το έχω ξανακάνει σε Ευρωπαϊκή πόλη, αλλά είναι κι αυτό μια λύση.

Παίρνουμε τα εισιτήρια, επιβιβαζόμαστε και ξεκινάμε. Το τρενάκι μας κάνει πρώτα μια βόλτα γύρω από το Alcazar, και η κασέτα παίζει δίνοντάς μας κάποιες πληροφορίες γι αυτό. Στη συνέχεια, η υπόλοιπη διαδρομή είναι έξω από την παλιά πόλη. Συνεχίζουμε, με την κασέτα να παίζει διάφορες πληροφορίες, και εκτός των τειχών περικυκλώνουμε την παλιά πόλη. Τα 3/4 της διαδρομής θα είναι εκτός πόλης… Σιγά-σιγά ο ήλιος πέφτει, ο άνεμος δυναμώνει, κι εμείς εκτεθειμένοι πάνω στο τρενάκι την έχουμε δαγκώσει…. Όταν πια φτάνουμε στα σημεία με την καλή θέα, πανόραμα πάνω από την πόλη, το τρενάκι δε σταματά και οι φωτογραφίες πρέπει να βγουν εν κινήσει…



Στο τέλος επιστρέφουμε στην παλιά πόλη, ίσα για να κάνουμε μια βόλτα μέχρι πάνω από τη γέφυρα San Martin (όπου βρεθήκαμε και νωρίτερα), και να περάσουμε από την πόρτα του Ήλιου (Puerta del Sol), την κλασσική τουριστική είσοδο στην πόλη, προτού καταλήξουμε εκεί απ' όπου ξεκινήσαμε, μια ώρα από τη ζωή μας αργότερα και μερικά ευρώ φτωχότεροι.

Έτσι όπως είμαστε παγωμένοι από το τρενάκι, μπαίνουμε γρήγορα-γρήγορα σε ένα καφέ, παίρνουμε κάτι ζεστό, και μετά από λίγο ξεκινάμε το δρόμο για το σταθμό. Είμαστε στην ώρα μας, περνάμε τον έλεγχο, μπαίνουμε στο τρένο, και αράζουμε… Κατά τις 8 και κάτι είμαστε στη Μαδρίτη. Ο Α. πάει να βρεί τους άλλους στο μουσείο Reina Sofia, γιατί δεν έχει κλειδιά για το δωμάτιο, εγώ πηγαίνω απευθείας στο ξενοδοχείο μου.

Με τον Α. Έχουμε πει να βρεθούμε πιο αργά για φαγητό, όμως δεν πεινάμε. Βρισκόμαστε ίσα για μια βόλτα, και παίρνουμε από μια Empanada από ένα φούρνο έτσι για να μην πεινάσουμε αργότερα. Είμαστε λιώμα από την κούραση, οπότε η μοναδική μας δραστηριότητα Δευτέρα βράδυ είναι μια επίσκεψη στην περίφημη Chocolateria San Gines, ένα μαγαζί στο κέντρο της Μαδρίτης που λειτουργεί όλο το 24ωρο σερβίροντας το καλύτερο ρόφημα σοκολάτας της πόλης. Μετά από μια "Chocolata con Churros", είναι πια ώρα για ύπνο.
 

Attachments

taver

Member
Μηνύματα
12.503
Likes
29.162
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Η επόμενη μέρα, Τρίτη, είναι η μέρα της μεγάλης βόλτας. Ο Μ. και η Α. θα πάνε στο Prado, που δεν είχαν επισκευτεί μαζί μας την Κυριακή, και οι υπόλοιποι έχουμε δώσει ένα πρωινό ραντεβού στην Plaza Mayor. Όταν οι άλλοι αργούν, διαπιστώνω ότι είναι επειδή δεν έχουν ξυπνήσει ακόμα, οπότε είναι ευκαιρία να χαζέψω λίγο την πλατεία και να κάνω καμμιά βόλτα στα γύρω στενά. Βρισκόμαστε για πρωινό στην αγορά του San Miguel, και επιτέλους η βόλτα μας ξεκινάει… Το κρύο σήμερα είναι τσουχτερό, τη νύχτα χιόνισε και λίγο, αλλά ο ουρανός δείχνει να καθαρίζει σιγά σιγά, με υποσχέσεις για το μέλλον της ημέρας.


Η διαδρομή μας ξεκινάει από την πλατεία του δημαρχείου, όπου πήγαμε και προχθές, και συνεχίζουμε μπροστά από τα εντυπωσιακά κτήρια και τις εκκλησίες της οδού Mayor, πάνω από τη γέφυρα – Viaduc που ενώνει 2 πλευρές μιας κοιλάδας περνώντας πάνω από την οδό Segovia, ως τη Βασιλική του Αγ. Φραγκίσκου του μέγα, ένα χριστιανικό παράδοξο, όπου ένας μεγαλειώδεις ναός, με έντονη διακόσμηση, έχει κτιστεί για τον άγιο της… μοναστικής λιτότητας. Ανάμεσα στη βασιλική και το Viaduc, η περιοχή λέγεται Vistillas, και ένα μεγάλο τμήμα της είναι πάρκο, ενώ το καλοκαίρι εδώ λειτουργούν πολλά ανοικτά καφέ (terrazas) που προσφέρουν μια από τις καλύτερες θέες στην πόλη… Η περιοχή εδώ ήταν προπύργιο των δημοκρατικών στον Ισπανικό εμφύλιο, και το μέρος όπου βομβαρδίστηκε εντονότερα. Λίγο πιο πέρα, στην άλλη πλευρά της λεωφόρου, βρισκόταν η Moreria, η γειτονιά των αράβων της Μεσαιωνικής Μαδρίτης.

Επιστρέφουμε, από τον ίδιο δρόμο στην Πλατεία Mayor, όπου πλέον έχει βγεί ο ήλιος και είναι ευκαιρία για μερικές καλές φωτογραφίες. Συνεχίζουμε στη Sol, και οι φωτογραφίες συνεχίζουν, όσο ο Γ. πετάγεται στο ξενοδοχείο για να πάρει κάτι που ξέχασε. Μαζευόμαστε και πάλι, και είναι ευκαιρία για στάση για γλυκό και καφέ στo La Mallorquina (και να μην είχαμε ακούσει γι αυτό, με το που είδαμε τις προθήκες….)


Η συνέχεια μας θέλει να ανεβοκατεβαίνουμε τις οδούς Carmen, Preciados και Arenal, τους εμπορικότερους πεζοδρόμους της πόλης, που έχουν μια κάποια αυξημένη κίνηση λόγω των εκπτώσεων, προτού καταλήξουμε στην πλατεία Callao και στη λεωφόρο Gran Via.

Ακολουθούμε την τελευταία, στο τελευταίο τμήμα της προς τα βορειοδυτικά, όπου η εικόνα της είναι κάπως καλύτερη, γεμάτη θέατρα, πολυκαταστήματα κλπ, για να καταλήξουμε στην Plaza de Espana (συνημμένη φωτογραφία). Μια μεγάλη πλατεία, με μεγαλοπρεπή κτήρια περιμετρικά, όπως το Edificio de Espana (Κτήριο Ισπανίας), που παρά τις σκαλωσιές που το καλύπτουν δείχνει τη μεγαλοπρέπειά του, τον κατάλευκο ουρανοξύστη Torre de Madrid που με τους 35 ορόφους του φαίνεται από σχεδόν ολόκληρη την πόλη, και στο κέντρο ένα μεγάλο άγαλμα του Θερβάντες, με το Δον Κιχώτη και το Σάντσο Πάντσα να στέκονται στα πόδια του. Πιο πέρα, η πλατεία τελειώνει με ένα δεντρόφυτο παρκάκι, που κόβει λίγο το θόρυβο από τη γεμάτη κίνηση λεωφόρο Ferraz, στην άλλη πλευρά της πλατείας.
 

Attachments

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.922
Η άψογη περιγραφή του μεγάλου taver αποτελεί ηχηρό ράπισμα στους γελοίους συκοφάντες της πανέμορφης Μαδρίτης...

Ο καθεδρικός είναι η έδρα της Ισπανικής καθολικής Εκκλησίας. Μπαίνω μόνος μου μέσα, καθώς η είσοδος των 7 ευρώ εξοργίζει τους υπόλοιπους (κι εμένα, απλά εγώ είμαι πιο θύμα και τα πληρώνω). Ο καθεδρικός είναι εντυπωσιακός, θυμίζει αν όχι ξεπερνάει τους αντίστοιχους μεγάλους καθεδρικούς της Ευρώπης, ενώ σε κάθε του γωνιά δίνει ακόμη ένα λόγο για να θαυμάσει κανείς το μεγαλείο του. Έχει ενδιαφέροντα παρεκκλήσια, και μια έκθεση με πίνακες, ορισμένοι από μεγάλα ονόματα, αλλά πολύ άσχημα οργανωμένη, και με εξαιρετικά έντονα θρησκευτική θεματολογία.
Να εντάξει... είναι ακριβά και άσχημα οργανωμένη... αλλά τι βλέπεις εκει... 15 μοναδικά έργα του Greco μεταξύ των οποίων και την Ανάληψη του Ιησού... μάλλον οι φίλοι σου δεν κατάλαβαν τι έχασαν...


Όσο περίμενα, για πρώτη φορά στάθηκα να δω την πλατεία, όπου είναι το προπύργιο της αναρχικής Ισπανίας, με τα γραφεία του CNT (Confederación Nacional del Trabajo ), της αναρχοσυνδικαλιστικής εργατικής ομοσπονδίας. Δίπλα μας, ένας τύπος έστηνε πάγκο με memorabilia του εμφυλίου.
Για τους μυημένους... λίγο πιο πέρα βρίσκεται η μάλλον αδιάφορη πλατεία της Moncloa... εδώ όμως στις 20/11/36 τραυματίστηκε θανάσιμα ο Buenaventura Durutti... ποιός είναι αυτός? Μάχη της Μαδρίτης, FAI, CNT , Γη και Ελευθερία...

Ένα self-service buffet, με ομολογουμένως καλό φαγητό, σε πολύ καλή τιμή (12.00 το άτομο), ονόματι Topolino (Restaurantes Topolino - Dedicados a ti). Για επιλογή χαμηλού budget είναι μάλλον εξαιρετικό: το περιβάλλον βλέπεται, το φαγητό παραπάνω από τρώγεται, και ο κόσμος που μαζεύεται είναι σαν σε κανονικό εστιατόριο. Ο μπουφές είναι πλήρης, με αρκετή ποικιλία σε σαλατικά, κυρίως πιάτα (ακόμα και ψάρι) και γλυκά. Καθόμαστε αρκετή ώρα εκεί, στην πορεία έρχεται στην παρέα μας κι άλλος ένας γνωστός των υπολοίπων (με αρκετή καθυστέρηση), πίνουμε το κρασί μας, και στο τέλος 6 άτομα με μπόλικο φαί και κρασί πληρώνουμε 98 ευρώ.
Ένας taver δεν τρώει ποτέ σε self service... ένας taver δεν περιμένει ποτέ από από το L.P και τα συναφή λαικά έντυπα να του πουν που θα κάτσει για φαγητό και καφέ... ένας taver είναι υπεράνω χρημάτων , ειδικά στην μυσταγωγία του φαγητού...

Taver εδώ με απογοήτευσες... μεγάλο ατόπημα...
 

muya

Member
Μηνύματα
207
Likes
71
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή
Μπραβο Tavel! Πολυ αναλυτικα τα λες! :cool:
Α και εμαθα και πως λεγεται κι αυτη η περιοχη, η Vistillas!
Εκει κοντα ειναι και το Viaducto de Segovia που μεχρι πριν λιγα χρονια διαλεγαν οσοι ηθελαν να αυτοκτονησουν!
Περιμενω και συνεχεια...
 

taver

Member
Μηνύματα
12.503
Likes
29.162
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Να εντάξει... είναι ακριβά και άσχημα οργανωμένη... αλλά τι βλέπεις εκει... 15 μοναδικά έργα του Greco μεταξύ των οποίων και την Ανάληψη του Ιησού... μάλλον οι φίλοι σου δεν κατάλαβαν τι έχασαν...
Εκτός από άσχημα οργανωμένη, είναι ακόμη πιο άθλια φωτισμένη, με τρόπο απωθεί τον επισκέπτη. Ακόμα κι αν έχεις όλο το χρόνο στη διάθεση σου, ο χώρος σε κάνει να ψάξεις για την ανάληψη και να φύγεις....

Για τους μυημένους... λίγο πιο πέρα βρίσκεται η μάλλον αδιάφορη πλατεία της Moncloa... εδώ όμως στις 20/11/36 τραυματίστηκε θανάσιμα ο Buenaventura Durutti... ποιός είναι αυτός? Μάχη της Μαδρίτης, FAI, CNT , Γη και Ελευθερία...
Περίμενε, δεν έχει τελειώσει ακόμα η ιστορία, πέρασα κι από κει...:)

Ένας taver δεν τρώει ποτέ σε self service... ένας taver δεν περιμένει ποτέ από από το L.P και τα συναφή λαικά έντυπα να του πουν που θα κάτσει για φαγητό και καφέ... ένας taver είναι υπεράνω χρημάτων , ειδικά στην μυσταγωγία του φαγητού...

Taver εδώ με απογοήτευσες... μεγάλο ατόπημα...
Χεχε... When in rome, do as the romans do, λένε, κι αυτό ισχύει και με τις παρέες. Αν ο ένας έχει "ακριβά" γούστα, δε σημαίνει ότι τα έχουν και οι υπόλοιποι :).
 

taver

Member
Μηνύματα
12.503
Likes
29.162
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Εκει κοντα ειναι και το Viaducto de Segovia που μεχρι πριν λιγα χρονια διαλεγαν οσοι ηθελαν να αυτοκτονησουν!
Ναι, αυτό είναι το viaduc που περιγράφω... :
...πάνω από τη γέφυρα – Viaduc που ενώνει 2 πλευρές μιας κοιλάδας περνώντας πάνω από την οδό Segovia....
 

taver

Member
Μηνύματα
12.503
Likes
29.162
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Πλατεία Sol (άγαλμα αρκουδίτσας που τρώει madronos από το δεντράκι, το σύμβολο της πόλης)
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.299
Μηνύματα
887.320
Μέλη
38.970
Νεότερο μέλος
genik

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom