Capital Controls και ταξίδια

Lexuss

Member
Μηνύματα
314
Likes
169
αυτο λεεω και γω ειναι σχεδον αδυνατον να τους ψαχνουν ολους για μετρητα και να τα μετρανε . εγω οως εγραψα και πιο πανω ειχα ταξιδεψει στην γερμανια με 30.000 για να αγορασω αμαξι , και ειχα 20.000 στις τσεπες οταν πηγα να περασω ελενχο με ρωταει ο αστυνομικος τη εχεισ στις τσεπες. και του ειπα οτι εχω λεφτα αυτο μονο δεν με ρωτησε κατι αλλο! δεν προκειται να ακυρωσω το ταξιδι μου επειδη καπιοι φερανε σε αυτην κατασταση την χωρα. 2 χρονια εκανα οικονομιες και θα παω το θελουν δεν το θελουν και θα παρω και μετρητα για να περασω καλα!
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.405
Likes
14.371
Σιγουρα @Lexuss δεν θα τους ψαχνουν ολους...δειγματοληπτικα,θα γινεται η και ακομη να ρωτανε τους επιβατες ποσα λεφτα εχουν...αν αρχισεις να τρεμεις θα σε ψαξουν...η οταν σε ρωτησουν ποσα λεφτα εχεις και σου ζητησουν να τα δειξεις και εσυ τα εχεις και τα 3000 στο πορτοφολι.Δεν ξερω,ειναι η αληθεια πως γινεται ο ελεγχος η πως επιλεγουν τους επιβατες.Ισως καποια παλιοτερα μελη να θυμουνται,τοτε που υπηρχε περιορισμος στο συναλλαγμα.
Φυσικά δειγματοληπτικά θα γίνεται ο έλεγχος.Είναι αδύνατον να ψάχνουν όλους.Ο πατέρας μου ταξίδευε συχνά λόγω επαγγέλματος και μου τα έλεγε.Εκτός από το Τελωνείο υπήρχε και η Υπηρεσία Προστασίας Εθνικού Νομίσματος που ήταν υπηρεσία της αστυνομίας.Αυτή έλεγχε τους πιο ύποπτους ή όταν υπήρχαν καταγγελίες.Από αυτούς ο έλεγχος γινόταν μέχρι τά ...εσώρουχα.

Βρήκα κάτι εδώ(τα μπερδεύει βέβαια με άλλα πράγματα).

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=16022
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.715
Likes
50.709
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Nα σας πω εγω που έχω χρόοοοοοοονια εμπειρίας από capital controls:
1. Το κάθε κράτος που βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση προσπαθεί να αποθαρρύνει όσο μπορεί τους πολίτες του να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό. Αυτό γίνεται και νομοθετικά αλλά κυρίως με ψυχολογικά μέτρα. Π.χ. αγοράζεις μηχανήματα ανίχνευσης χαρτονομισμάτων και το διαφημίζεις όσο γίνεται ή σε κάθε δειγματοληπτικό έλεγχο που συλλαμβάνεις παραβάτες το κάνεις βούκινο στα κανάλια. Ξέρουν ότι δε θα τους πιάσουν όλους, ούτε καν τους μισούς, σκοπός τους είναι να κάνουν τους περισσότερους να το σκεφτούν διπλά.
2. Σωματικοί έλεγχοι δε γίνονται ούτε στην Κούβα, τουλάχιστον όχι γενικοί. Γίνονται όμως "κρατήσεις" στο κρατητήριο του αεροδρομίου για υπόπτους. Δεν είναι υποχρεωμένος ο "ελεγχόμενος" να κατεβάσει και τα βρακιά του, αλλά αν δε συνεργαστεί την πτήση του τη χάνει και τρώει μια ταλαιπωρία που σκοπό έχει να αποθαρρύνει μιμητές.
3. Η ποινή ποικίλλει ανά χώρα και νομοθεσία, θυμάμαι εποχές στη Γουϊάνα που ήταν κατάσχεση όλου του ποσού, στην Αργεντινή ήταν πρόστιμο 50% και απαγόρευση εξόδου κλπ.
4. Στο ερώτημα "και πώς θα κλείσω ξενοδοχεία εγώ" η απάντηση που θα λάβει κανείς είναι "ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ". Ή πιο ευγενικά "αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα της χώρας δεν είναι οι διακοπές ενός μεμονωμένου ατόμου, αλλά η διάσωση της εθνικής οικονομίας". Αν περιμένει κανείς ότι θα βρει το δίκιο του κάνοντας ερωτήσεις επί προσωπικού στον κάθε τελώνη, χάνει το χρόνο του. Τη δουλειά τους κάνουν κι αυτοί, εντολές εκτελούν.
5. Στην Ελλάδα των εκατομμυρίων τουριστών, πολύ απλά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν όλα αυτά κατά γράμμα γιατί δε γίνεται. Αυτό δε σημαίνει πως είναι και νόμιμο να κάνει κανείς παρανομίες, ούτε να παρακινεί και τους υπολοίπους και όλο και κάποιος αφελής θα την πατήσει και μετά δε θα βρει το δίκιο του σε κανένα φόρουμ. Ο νόμος θεσμοθετείται και εφαρμόζεται από τα αρμόδια όργανα κι όχι από avatars.
6. Δε σας λέω πόσο κρατήσαν τα capital controls όπου επιβλήθηκαν για να μη σας χαλάσω τη μέρα. Στην Κούβα πάντως μετράμε 60 χρόνια σχεδόν, στη Βενεζουέλα 5, στην Κύπρο κάτι μήνες και στην Ισλανδία 7 χρόνια. Νομίζω είμαστε σε χειρότερη φάση από την Κύπρο και καλύτερη από τη Λ.Αμερική. Ευτυχώς που κρατήθηκα και δε σας το είπα.
7. Ήταν λογικό να μπει όριο στο πόσα μετρητά βγάζει ο καθένας, αλλιώς όλα τα υπόλοιπα μέτρα ήταν για γέλια. Το αναμέναμε. Νομίζω ήταν βέβαιο όταν άφησαν να διαρρεύσει το χιλιάρικο για να θεσμοθετήσουν τελικά το διπλάσιο φωτό και να το "χωνέψει" καλύτερα ο κόσμος. Το λογικό είναι να επιτραπεί και κάποιο μικρό ποσό για αγορές μέσω ίντερνετ από το εξωτερικό, όπως γίνεται στη Βενεζουέλα (αν δεν έχει αλλάξει κάτι από το Δεκέμβριο, ήταν 300 ευρώ το χρόνο για διαδικτυακές αγορές αναά φυσικό πρόσωπο με προνομιακή ισοτιμία). Στα υπόλοιπα ακολουθήσαμε τα βήματα της Βενεζουέλας: αρχικά μεγάλο όριο, μετά θεωρητικά καμία εξαγωγή χρημάτων μη εφαρμόσιμη, μετά λογικό όριο εφαρμόσιμο.

Νομίζω ότι η ένταση των capital controls θα εξαρτηθεί από τον πόσον καιρό θα είναι η οικονομία μετέωρη. Αν κρατήσει πολύ δεν αποκλείεται να δούμε και μέτρα τύπου Βενεζουέλας και Αργεντινής π.χ. απαγόρευση αλλαγής νομισμάτων σε ανταλλακτήρια, διαφορετικοί τύποι ισοτιμίας ανάλογα με το αν είσαι εταιρεία, τουρίστας, κρατικός φορέας, ασθενής κλπ (καλά αυτό θα είναι πραγματική καταστροφή, ρωτήστε τους Podemos -οικονομικούς συμβούλους του Μαδούρο- που το εφήρμοσαν στη Βενεζουέλα και διέλυσαν την οικονομία της χώρας και δεν ξαναπάτησαν το πόδι τους γιατί θα τους λιντσάρουν ακόμη κι οι Τσαβίστας) και άλλα εμπριμέ. Θεωρώ πως λόγω ΕΕ και τεράστιου αριθμού τουριστών δε θα φτάσουμε σε τέτοια χάλια. Αν γίνει κάτι τέτοιο, όσοι έχουν τα λεφτά τους έξω ή διαθέτουν (ή αποκτήσουν.... δεν είναι και δύσκολο...) καθεστώς μόνιμου κατοίκου θα έχουν τεράστιο πλεονέκτημα. Δύσκολα θα γίνει, ακόμη και με τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία, υπάρχει πάντα το μαξιλάρι της Ένωσης.
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.036
Παιδια, επειδη παρακολουθω το topic εδω και μερικες μερες αλλα δεν εχω παρει μια σιγουρη απαντηση σας γραφω:

Τον Αυγουστο εκλεισα εισητηρια για Βελιγραδι απο Θεσσαλονικη και αγορασα ενα interrail pass 22 ημερων. Σκοπευω να αγορασω να αγορασω αλλο ενα πριν φυγω και να κανω ταξιδι στην Ευρωπη για περιπου 2.5 μηνες. Πως αλλαζουν τα capital control το ταξιδι μου;

1) Θα μπορω να κλεινω χοστελ απο hostelworld και hostelbookers?
2) Mε τις αναληψεις τί παίζει; Ξερω πως δεν υπαρχει προβλημα αλλα φοβαμαι μηπως η τραπεζα ακυρωσει την καρτας αμα δει οτι θα βγαζω μεγαλο αριθμο χρηματων απο διαφορετικες πολεις καθε μερα.
3) Για να γυρισω Ελλαδα θα μπορω να κλεισω εισητηρια ryanair με πρωπληρωμενη;
Νομιζω οτι σε αυτο το τοπικ εχει γραφτει ξεκαθαρα για το....
1)ειναι πρακτορεια εξωτερικου,αρα εχεις προβλημα με την ελληνικη σου καρτα...
2)ποσα θες να βγαζεις καθε μερα; 60 ευρω ειναι το οριο για αναληψη απο ΑΤΜ στο εξωτερικο(δεν γνωριζω αν ισχυει το αθροιστικο των 420 ευρω τη βδομαδα στο εξωτερικο)
3)η ryanair δεν δεχεται ελληνικες καρτες για κλεισιμο μεσω ιντερνετ.Στην Ελλαδα μπορει καποιος να το εκδωσει στο αεροδρομιο...δεν ξερω,αν γινεται το ιδιο στο εξωτερικο η αν υπαρχει καποιο γραφειο της εκει που πας και το κλεισεις επιτοπου με μετρητα...
Ολα αυτα,βεβαια ισχυουν μεχρι τωρα...αυριο μπορει να ειναι κατι αλλο.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.715
Likes
50.709
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
ποσα θες να βγαζεις καθε μερα; 60 ευρω ειναι το οριο για αναληψη απο ΑΤΜ στο εξωτερικο(δεν γνωριζω αν ισχυει το αθροιστικο των 420 ευρω τη βδομαδα στο εξωτερικο)
αυτό ξέρει κανείς να μας το πει; οεο;
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.725
Likes
11.624
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
1) Θα μπορω να κλεινω χοστελ απο hostelworld και hostelbookers?
Οι δυο συγκεκριμένες σελίδες από όσο θυμάμαι την ωρα που κανεις την κράτηση σου χρεώνουν το 10% της διαμονής. Όποτε δεδομένων των περιορισμών δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Καλύτερα να προσπαθήσεις απευθείας από τις ιστοσελίδες των ίδιων των hostels.

Να σας πω κι εγώ απο το Βουκουρεστι που βρίσκομαι, πρώτη εξόρμηση μετά την άφιξη των capital controls, τα εξής:

  • Ήμουν τυχερή και το ξενοδοχείο μου δεν έκανε προέγκριση της πιστωτικής μου (είχα κλείσει καιρό πριν με δυνατότητα ακύρωσης μέσω booking.com).
  • Η πιστωτική μου (Alpha MasterCard) λειτουργεί μια χαρά, ενώ έκανα και ανάληψη απο την χρεωστική μου (Alpha American Express) 200 leu, αρκετά κάτω από το όριο των capital controls, αλλα για κάποιο λόγο δεν έβγαζε περισσότερα (μάλλον ειναι ζήτημα χώρας, καθως είχε γράψει για τον ίδιο περιορισμό και η @villi ).
 

evi01

Member
Μηνύματα
1.090
Likes
1.660
Ταξίδι-Όνειρο
Η γη ολάκερη!
Την προηγούμενη εβδομάδα έκανα 3 κρατήσεις στην Ryanair με χρεωστική της Τράπεζας Πειραιώς. Χτες έκανα επανηλημένες αποτυχημένες προσπάθειες με την ίδια κάρτα και τελικά έκανα κράτηση με πιστωτική της Eurobank.
 

villi

Member
Μηνύματα
1.088
Likes
2.789

tht

Member
Μηνύματα
14
Likes
5
Παιδιά καλώς σας βρήκα.

Προς ενημέρωση παρασκευή έκλεισα δυο εισιτήρια από το site της ryanair και χτες άλλα δύο και όλα πήγαν καλά με χρεωστική mastercard της eurobank.Ασχέτως το banneraki που έχει στο site.

Θορυβημένος από τις ΠΝΠ και το τί γράφουν και όσα διαβάζω εδώ:
1) Μίλησα τηλεφωνικώς με eurobank και μου είπαν όλα οκ αφού πέρασε από το σύστημα κατά την κράτηση
2)Με το chat της ryanair τα ίδια κανένα πρόβλημα
3) Πήγα και από το αεροδρόμιο στο γκισέ και εκεί όλα οκ και μου είπαν και άλλοι αρκετοί κλείνουν από ιντερνετ με επιτυχία

Ρώτησα σ' όλους αν υπάρχει περίπτωση κάποιες μέρες μετά να μην εγκριθεί και να υπάρξει περίπτωση ακύρωσης κτλ και μου είπαν σε καμία περίπτωση και από eurobank και ryan και ότι έχει τελειώσει το θέμα.Αν ήταν ελπίζω θα είχε κοπεί κατά τη στιγμή της κράτησης.Είδωμεν...
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.405
Likes
14.371
Παιδιά καλώς σας βρήκα.

Προς ενημέρωση παρασκευή έκλεισα δυο εισιτήρια από το site της ryanair και χτες άλλα δύο και όλα πήγαν καλά με χρεωστική mastercard της eurobank.Ασχέτως το banneraki που έχει στο site.

Θορυβημένος από τις ΠΝΠ και το τί γράφουν και όσα διαβάζω εδώ:
1) Μίλησα τηλεφωνικώς με eurobank και μου είπαν όλα οκ αφού πέρασε από το σύστημα κατά την κράτηση
2)Με το chat της ryanair τα ίδια κανένα πρόβλημα
3) Πήγα και από το αεροδρόμιο στο γκισέ και εκεί όλα οκ και μου είπαν και άλλοι αρκετοί κλείνουν από ιντερνετ με επιτυχία

Ρώτησα σ' όλους αν υπάρχει περίπτωση κάποιες μέρες μετά να μην εγκριθεί και να υπάρξει περίπτωση ακύρωσης κτλ και μου είπαν σε καμία περίπτωση και από eurobank και ryan και ότι έχει τελειώσει το θέμα.Αν ήταν ελπίζω θα είχε κοπεί κατά τη στιγμή της κράτησης.Είδωμεν...
Λογικά μέχρι Τρίτη/Τετάρτη θα έχει χρεωθεί και ο λογαριασμός σου(κάνε έναν έλεγχο) και θα είσαι εντάξει.
 

tht

Member
Μηνύματα
14
Likes
5
Από το e-banking φαίνεται ότι έχει αφαιρεθεί το ποσό απλά δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στο ιστορικό κίνησης.Υπάρχει και διαφορά προς το παρόν στο διαθέσιμο υπόλοιπο και στο λογιστικό υπόλοιπο.Μου είπαν ότι περιμένουν τα παραστατικά της ryanair από eurobank.

Υπάρχει κανείς που με τις υπάρχουσες συνθήκες αρχικά έγινε η κράτηση και να έφαγε πόρτα στην συνέχεια???
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.254
Μηνύματα
885.246
Μέλη
38.935
Νεότερο μέλος
newrevie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom